Οι δύο ηγέτες σε παλιότερη συνάντησή τους, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος |
Η εντεινόμενη όξυνση του σφοδρού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας φάνηκε και στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ. Στη διάρκεια της συνομιλίας περιγράφηκαν αδρά από τις δύο πλευρές οι σφαίρες σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και τα πιθανά πεδία συνεργασίας. Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι η έντονη ανησυχία της αστικής τάξης των ΗΠΑ για την ξεκάθαρη τάση αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα από την άνοδο της Κίνας.
Ο Μπάιντεν έθεσε ζήτημα «άδικων οικονομικών πρακτικών» της Κίνας, διανθίζοντάς τες με επικρίσεις για «καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Χονγκ Κονγκ και στους Ουιγούρους της δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, δίχως να ξεχάσει την Ταϊβάν, προειδοποιώντας κατά ενεργειών στο νησί που η Κίνα θεωρεί τμήμα της εδαφικής της επικράτειας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι θα ακολουθήσει διαφορετική τακτική από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, που είχε θέσει ως βασικές προτεραιότητες τους διμερείς ανταγωνισμούς σε εμπόριο και οικονομία. Σύμφωνα με την περίληψη της συνομιλίας που έδωσε ο Λευκός Οίκος, στις «κοινές προκλήσεις» ο Μπάιντεν συμπεριέλαβε την αντιμετώπιση της «ασφάλειας της παγκόσμιας υγείας», την κλιματική αλλαγή και την αποτροπή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.
Στην κινεζική εκδοχή της συνομιλίας τονίζεται πως ο Σι πρότεινε συνεργασία στις ΗΠΑ, προβλέποντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο καταστροφής». Επισήμανε πως «οι δύο χώρες κερδίζουν όταν συνεργάζονται και βλάπτονται αμοιβαία όταν πολεμούν η μία την άλλη (...) Η συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας μπορεί να επιτύχει πολλά σπουδαία πράγματα για τις δύο χώρες και για όλο τον κόσμο». Πρότεινε δε να αναπτυχθούν περισσότερο οι διμερείς σχέσεις στην οικονομία, στις χρηματοπιστωτικές σχέσεις, στην επιβολή νόμου και στις στρατιωτικές σχέσεις, ενώ προειδοποίησε τον Μπάιντεν «να είναι προσεκτικός» όταν αναφέρεται σε ζητήματα που άπτονται των κινεζικών κυριαρχικών και εδαφικών δικαιωμάτων, καλώντας τις ΗΠΑ να σέβονται τα συμφέροντα της Κίνας.
Με αφορμή τη συνομιλία αυτή, αρκετοί δημοσιογράφοι θυμήθηκαν την πρόσφατη συνέντευξη του Μπάιντεν στο κανάλι CBS, όπου είχε προβλέψει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας «θα περάσουν σε φάση ακραίου ανταγωνισμού».
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία «Ομάδας για την Κίνα». Στην επίσκεψη που έκανε χτες ο Μπάιντεν στο Πεντάγωνο μαζί με τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τους τρόπους αντιμετώπισης «της πρόκλησης της Κίνας», προκειμένου να εξασφαλιστεί «η νίκη για τον αμερικανικό λαό στο μέλλον».
Ο Οστιν από τη μεριά του χαρακτήρισε την κούρσα ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας «αγώνα δρόμου ταχύτητας» και αναφέρθηκε στη συγκρότηση ειδικής ομάδας πολυεπίπεδης αντιμετώπισης της Κίνας. Επικεφαλής της υπό συγκρότησης ομάδας, που θα απαρτίζουν 15 ειδικοί (πολιτικοί και όχι στρατιωτικοί αξιωματούχοι), ορίστηκε ο Ελι Ράτνερ, που στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ράτνερ έχει διατελέσει επίσης αντιπρόεδρος του «Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια» (CNAS) και θεωρείται ειδικός σε θέματα Κίνας και Κεντρικής - Νότιας Ασίας. Η ομάδα ειδικών του Πενταγώνου για την Κίνα θα εξετάσει ζητήματα στρατηγικής, επιχειρησιακά σχέδια που σχετίζονται με την τεχνολογία, τη δομή και πιθανή αναδιάταξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Ειρηνικό, την αξιοποίηση μυστικών υπηρεσιών και αξιολόγηση των σχέσεων συμμάχων και εταίρων έναντι της Κίνας.
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν νέες στρατιωτικές ασκήσεις την Τρίτη στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), με τη συμμετοχή μάλιστα δύο αεροπλανοφόρων, του «Theodore Roosevelt» και του «Nimitz», που καθένα τους έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 120 μαχητικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του 7ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) των ΗΠΑ, τονίζεται ότι οι ασκήσεις οργανώθηκαν με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των μονάδων που συμμετέχουν, όπως και της διοικητικής ικανότητας «σε μία περιοχή με πυκνή κίνηση για να δείξουν την ικανότητα του αμερικανικού ΠΝ να επιχειρεί σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις».
Σημειώνουμε ότι η ΝΚΘ αποτελεί ζώνη σημαντικών εδαφικών διαφορών μεταξύ Κίνας και άλλων χωρών της περιοχής, όπου το Πεκίνο τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει ακόμα περισσότερο τη δική του στρατιωτική παρουσία, όχι μόνο με συχνά στρατιωτικά γυμνάσια, αλλά και με ανάπτυξη μιας σειράς στρατιωτικών υποδομών, ακόμα και σε νησιωτικά συμπλέγματα που είναι διαφιλονικούμενα.
Οι νέες ασκήσεις των ΗΠΑ γίνονται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως θεωρεί την Κίνα «τον πιο σημαντικό ανταγωνιστή» της χώρας του, όπως τόνισε ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος. Μάλιστα μιλώντας στο CBS, ο Μπάιντεν σημείωσε πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε «μεγάλο ανταγωνισμό» με την Κίνα, προσθέτοντας ότι «εγώ δεν θα ακολουθήσω την τακτική του Τραμπ... θα εστιάσω στους διεθνείς κανόνες...».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τοσιμίτσου Μοτέγκι, που - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά «με την κλιμακούμενη κινεζική επιθετικότητα» γύρω από τα νησιά Σενκάκου (στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, για τα οποία διαφιλονικούν Κίνα και Ιαπωνία).
Επίσης, ο υπηρεσιακός υπουργός των ΗΠΑ για τα ζητήματα της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, Σουνγκ Κιμ, συναντήθηκε προχτές στην Ουάσιγκτον με την ντε φάκτο πρέσβειρα της Ταϊπέι στην Ουάσιγκτον Χσιάο Μπι-κιμ, στην πρώτη τέτοια συνάντηση μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν. Συζήτησαν «θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, που αντανακλούν τη δυνατή και ευρεία σχέση μας», ενώ η Χσιάο μίλησε για «μία καλή συνάντηση». Η δε αμερικανική πλευρά υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν, μία δημοκρατία με ηγετική θέση και έναν σημαντικό συνεργάτη στην οικονομία και την ασφάλεια».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Με την προβολή βίντεο και την ανάλυση επίμαχων σημείων της ομιλίας που είχε εκφωνήσει ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Γενάρη (λίγο πριν από τα έκτροπα που προκάλεσε η εισβολή όχλου στο Καπιτώλιο με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ατόμων) οι κατήγοροι Δημοκρατικοί γερουσιαστές επιχείρησαν να αποδομήσουν τα επιχειρήματα των δικηγόρων του πρώην ηγέτη των ΗΠΑ περί ελευθερίας έκφρασης, όταν αμφισβητούσε ξανά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι κατήγοροι έδειξαν για πρώτη φορά βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος στο Κογκρέσο, για να αποδείξουν πως τη μέρα των επεισοδίων στο Καπιτώλιο γερουσιαστές και βουλευτές αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς βρέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς υπήρξαν στιγμές που απήχαν λίγες δεκάδες μέτρα από διαδηλωτές - υποστηρικτές του Τραμπ με άγριες διαθέσεις.
Τα επιχειρήματα της ενάγουσας αρχής ολοκληρώθηκαν αργότερα χτες βράδυ, ενώ σήμερα και το Σάββατο είναι η σειρά των δικηγόρων του πρώην Προέδρου να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους, για να αποδείξουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρότρυνε το πλήθος σε εξέγερση και ότι οι διαδηλωτές ήταν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους...
Το ίδιο διάστημα στο Κογκρέσο συνεχίστηκαν οι κόντρες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν με στόχο την ψήφιση ενός πακέτου οικονομικής «βοήθειας» 1,9 τρισ. δολαρίων πριν να λήξουν τα σημερινά επιδόματα ανεργίας και πρόνοιας στις 14 Μάρτη. Η προσπάθεια αυτή δεν αναμένεται εύκολη, καθώς η ενδοαστική κόντρα συντηρείται από τα επιχειρήματα των Ρεπουμπλικανών έναντι των Δημοκρατικών και τις κατηγορίες που τους προσάπτουν για επιπόλαιη οικονομική πολιτική, για επιβράβευση «ημετέρων» επιχειρηματιών ή άλλων πολιτικών προσώπων, για «ανάμειξη» στην αγορά εργασίας που τελικά θα βλάψει και δεν θα ωφελήσει τα εκατομμύρια ανέργων, κ.λπ.
Και η στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα απέναντι στη Ρωσία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΙΕΒΟ.--
Το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ στις Βρυξέλλες, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Στο μεταξύ, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις φέτος στην Οδησσό, γράφει ο ρωσικός Τύπος.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενωμένοι καταδικάζουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις επιθετικές ενέργειές της στην Ανατολική Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, πρόσθεσε ότι υποστηρίζουν με συνέπεια την Ουκρανία, ενώ χαιρέτισε «τις προσπάθειές της για ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία».
Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, στη συνάντηση συζητήθηκε «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ουκρανίας», ενώ συμπλήρωσε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για την Ουκρανία, στο βαθμό που θα προχωρούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
«Η Ουκρανία είναι ένας από τους πιο κοντινούς εταίρους του ΝΑΤΟ. Παρείχε στρατεύματα σε αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όπως στο Αφγανιστάν και στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στη Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε αυτές τις συνεισφορές, που αποδεικνύουν τη δέσμευση της Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Γι' αυτό, η Ουκρανία είναι πλέον Εταίρος Βελτιωμένων Ευκαιριών για το ΝΑΤΟ. Αυτό το καθεστώς θα μας επιτρέψει να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.
Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα ο Ουκρανός πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες, όπου εκτός από τον γγ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, την Πέμπτη συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας.