Από τις εργασίες στη Βαλτική για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία |
Εντείνεται η αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας, στο πλαίσιο μιας γενικότερης διαπραγμάτευσης για τη στρατηγική τους σχέση και ευρύτερων γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών. Στις 22 Φλεβάρη το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενδέχεται να αποφασίσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας απείλησε μεν τη Ρωσία με περαιτέρω κυρώσεις, απέρριψε όμως τη διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία.
«Οι κυρώσεις πρέπει να στρέφονται κατά των σωστών προσώπων. Και στην περίπτωση αυτή είναι οι υπεύθυνοι για τις κατασταλτικές ενέργειες του κράτους εναντίον των ίδιων των πολιτών του και όχι οι εργαζόμενοι των σχεδόν 150 ευρωπαϊκών εταιρειών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γερμανικές», τόνισε ο Μάας μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επεσήμανε επίσης τη «δυναμική κλιμάκωσης» που θα υπάρξει στην περίπτωση που σταματήσει ο αγωγός. Η πλήρης οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και της Κίνας θα φέρει ταυτόχρονα τις δύο χώρες πιο κοντά και τελικά θα δημιουργήσει «τη μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική συμμαχία που υπάρχει. Δεν μπορεί να είναι τέτοια η στρατηγική της Δύσης σε αυτήν την αντιπαράθεση. Γι' αυτό είμαι αντίθετος στο να κόψω όλες τις γέφυρες προς τη Ρωσία», είπε.
Τον ...σεβασμό της ΕΕ στις αρμοδιότητες των - κρατών μελών επικαλέστηκε η αρμόδια επίτροπος, Ε. Ντάλι, στη γραπτή απάντηση που έδωσε σε σειρά Ερωτήσεων για τους απαράδεκτους περιορισμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση της Πολωνίας στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Στα τέλη Γενάρη έγινε νόμος η απόφαση με την οποία το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε αντισυνταγματική τη διακοπή της κύησης για λόγους που αφορούν σοβαρά προβλήματα στη φυσιολογία του εμβρύου. Ετσι, πλέον, η διακοπή της κύησης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την υγεία και τη ζωή της μητέρας.
Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, χαρακτήριζε καταδικαστέα και σκοταδιστική τη συγκεκριμένη απόφαση. «Διαχρονική επιδίωξη της αντιδραστικής πολωνικής κυβέρνησης είναι η πλήρης απαγόρευση των εκτρώσεων, εξωθώντας περισσότερες γυναίκες στην παράνομη άμβλωση και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η απόφαση δεν είναι αποκομμένη από τη βάρβαρη πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζεται από την ΕΕ και όλες τις κυβερνήσεις. Κοινός παρονομαστής είναι η αντίληψή τους ότι η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών αποτελεί πεδίο επενδύσεων για το κεφάλαιο και όχι ένα δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται για όλες τις γυναίκες», σημείωνε. Παράλληλα, υπενθύμιζε ότι η Πολωνία «αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, που προωθούν την πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων των γυναικών και συνολικά της εργατικής τάξης, την πολύμορφη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων, την αντικομμουνιστική ποινικοποίηση της δημόσιας υποστήριξης των ιδεών του σοσιαλισμού, που ανάμεσα σε αυτές συγκαταλεγόταν η κατάκτηση της ισοτιμίας των γυναικών με το ανδρικό φύλο».
Στην κατεύθυνση αυτή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί όσον αφορά την ανάγκη «να διασφαλίζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο χωρίς απαγορεύσεις στο θέμα των αμβλώσεων, πρωτίστως δε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με υπηρεσίες που δεν περιορίζονται στην άμβλωση αλλά αφορούν τη σεξουαλική αγωγή, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τον προγεννητικό έλεγχο, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό».
«Η δράση της Ενωσης σέβεται τις αρμοδιότητες των κρατών - μελών όσον αφορά τη διαμόρφωση πολιτικών στον τομέα της Υγείας και την οργάνωση και παροχή υπηρεσιών Υγείας και ιατρικής περίθαλψης», αναφέρει στη γραπτή της απάντηση η επίτροπoς.
Ο ...σεβασμός της ΕΕ αφορά στην πραγματικότητα την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας. Το πρόγραμμα «EU4Health», που επικαλείται η απάντηση της επιτρόπου, και οι διακηρύξεις της για τη «στήριξη μεταρρυθμίσεων» και την «εφαρμογή νέων μοντέλων περίθαλψης», είναι μέρος της πολιτικής που προβλέπει την παροχή ενός «ελάχιστου βασικού πακέτου» υποτυπωδών παροχών και την πώληση υπηρεσιών Υγείας, ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός, από το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, είτε από τις δομές στις οποίες θα «συμπράττουν» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είτε απευθείας από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οσο για τα μεγάλα λόγια για την υποστήριξη στα «ανθρώπινα δικαιώματα», ισοδυναμούν με κοροϊδία για τα εκατομμύρια των γυναικών στα κράτη - μέλη οι οποίες βλέπουν τα δικαιώματά τους να συνθλίβονται από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την έγκριση διατάγματος για «άμεσες κυρώσεις ενάντια σε αξιωματικούς του στρατού που οργάνωσαν» το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και «ενάντια στα οικονομικά τους συμφέροντα καθώς και στα στενά τους οικογενειακά πρόσωπα». Ο Μπάιντεν ζήτησε πάλι την άμεση απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, της ντε φάκτο ηγέτιδας του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία που - ενώ ισχυρίζεται ότι επικράτησε με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές του Νοέμβρη - ανέτρεψαν στρατιωτικοί με πραξικόπημα την 1η Φλεβάρη.
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι θα «παγώσουν» τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία «από τα οποία επωφελείται η κυβέρνηση της Μιανμάρ», διατηρώντας παράλληλα τη βοήθεια στον τομέα της Υγείας και σε όσα «ωφελούν απευθείας τον λαό της Μιανμάρ», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Εκρινε σκόπιμο να αναφερθεί στη «βούληση του λαού» που ο στρατός της Μιανμάρ πρέπει να σεβαστεί και «να επιστρέψει την εξουσία».
Αργότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις, δήλωσε στήριξη στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της Μιανμάρ εκτιμώντας ότι αυτές δείχνουν την επιθυμία του λαού της για δημοκρατία (την οποία, βέβαια, κάθε αστική κυβέρνηση εννοεί και αξιοποιεί σύμφωνα με τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπεί και όχι τις ανάγκες του λαού).
Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι συνελήφθη και ο στενός σύμβουλος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, Κιάου Τιντ Σούι, που ήταν ένας από τους εκπροσώπους της στις συνομιλίες με τους στρατιωτικούς λίγο πριν από το πραξικόπημα. Ο Κιάου συνελήφθη στη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης της αστυνομίας στο σπίτι του, όπως και μέλη της ηγεσίας της πρώην εκλογικής επιτροπής.
Να σημειωθεί ότι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Ρανγκούν συγκεντρώθηκαν έξω από την κινεζική πρεσβεία, κατηγορώντας την εν λόγω χώρα πως στηρίζει τους πραξικοπηματίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Υποστηρίξτε τη Μιανμάρ. Μην υποστηρίζετε δικτάτορες». Η κινεζική πρεσβεία προχτές το βράδυ διέψευσε πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις οποίες κινεζικά αεροπλάνα μετέφεραν τεχνικό προσωπικό στη χώρα. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης κοντά στις πρεσβείες ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας, ενώ ο Γάλλος πρεσβευτής βγήκε έξω για να τους συναντήσει και να δηλώσει στήριξη.
ΑΓΚΥΡΑ.-- Σε νέες αεροπορικές επιδρομές προχώρησε και προχτές στο βόρειο Ιράκ η Αγκυρα, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και στο πλαίσιο της επιχείρησης «Νύχια του Αετού», με στόχο να ματαιωθούν προσπάθειες του PKK να ανακτήσει δικές του θέσεις από τις οποίες εξαπολύει επιθέσεις στην τουρκική επικράτεια. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι έγιναν και μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν 3 Τούρκοι στρατιώτες.
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Πάνω από 3,8 εκατομμύρια κάτοικοι της βόρειας περιφέρειας Τιγκράι της Αιθιοπίας, που παραμένουν αποκλεισμένοι εδώ και τρεις μήνες, έπειτα από τη σφοδρή επίθεση του στρατού, έχουν αρχίσει να πεθαίνουν από ασιτία. Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού έκαναν έκκληση για βοήθεια τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια επειδή δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε φάρμακα αλλά ούτε και σε τρόφιμα που θα μπορούσαν να τους σώσουν τη ζωή.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν τελειώσει και δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου, διεμήνυσε χτες στη βρετανική κυβέρνηση ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, καλώντας το Λονδίνο να αποδεχτεί τη δύσκολη πραγματικότητα που προκάλεσε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ.
Αυτό που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία είναι η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, υποστήριξε, και όχι το πρωτόκολλο «διαζυγίου». Απέρριψε έτσι την πρόταση Βρετανών αξιωματούχων για «αλλαγές» στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Brexit, μετά την πρόσκαιρη προσπάθεια της Κομισιόν να αποτρέψει τη μεταφορά εμβολίων διασυνοριακά μεταξύ της Ιρλανδίας, χώρας - μέλους της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Συνάντησης Κορυφής (European Business Summit) στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι «και οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους στην πλήρη εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου».
Μελέτη των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων που δημοσιοποιήθηκε χτες καταγράφει ότι σχεδόν το 50% των βρετανικών επιχειρήσεων που κάνουν εξαγωγές στην ΕΕ υποφέρουν από τις νέες εμπορικές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν λόγω του Brexit. Από αυτό πηγάζει και η πρόταση της κυβέρνησης Τζόνσον. Η έρευνα των επιμελητηρίων (BCC) έγινε σε 1.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, κατά το διάστημα 18 - 31 Γενάρη, εκ των οποίων 470 είναι εξαγωγείς αγαθών και υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις αναφέρονται κυρίως στα κόστη, στις διοικητικές διατυπώσεις, στις καθυστερήσεις και τη σύγχυση σε σχέση με τους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.