Καθώς μέρα με τη μέρα συνεχίζονται οι καταγγελίες ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης έως και κακοποίησης, η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» με σχόλια και ανακοινώσεις της τις προηγούμενες μέρες ζήτησε την άμεση σύγκληση του Πειθαρχικού Συμβουλίου αλλά και του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα όλα τα μέλη του.
«Σε προηγούμενο ΔΣ κάποιοι με φανατισμό συζητούσαν το θέμα για τις παραπομπές στο Πειθαρχικό, ενώ στη χτεσινή συνεδρίαση δεν τέθηκε καν ως θέμα», σχολίασε με ανακοίνωσή της την Παρασκευή η «Δημοκρατική Ενότητα», κάνοντας σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει «κανένας εκβιασμός, καμία συγκάλυψη, καμία επιλεκτικότητα στη διαχείριση των καταγγελιών».
Τελικά η διοίκηση του Σωματείου συγκάλεσε χτες το Πειθαρχικό του Συμβούλιο για να ενημερώσει τα μέλη του για το θέμα και ανακοίνωσε ότι αντίστοιχα θα ενημερωθεί και το ΔΣ.
Παράλληλα, η «Δημοκρατική Ενότητα» επιμένει στην ανάγκη να γίνει Γενική Συνέλευση του Σωματείου και για το σκοπό αυτό συγκεντρώνει υπογραφές. Επισημαίνοντας ότι τα θέατρα παραμένουν ουσιαστικά ένα χρόνο κλειστά, τονίζει την ανάγκη οι ηθοποιοί να μείνουν «δυνατοί, με μέτρα στήριξης για την πλειοψηφία του κλάδου, που έως τώρα είναι ξεκρέμαστοι. Δυνατοί, για να μιλούν οι συνάδελφοι με εμπιστοσύνη στο Σωματείο για κάθε περιστατικό αυθαιρεσίας ή βίας μέσα και έξω από το θέατρο. Ακόμα πιο δυνατοί, ώστε τέτοια περιστατικά να προλαμβάνονται τη στιγμή που γίνονται, με συναδελφικότητα, αλλά και τόλμη. Δυνατοί, με ανοιχτά θέατρα και δραματικές σχολές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!
Για όλα αυτά, κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στα δικαιώματά μας όλο το προηγούμενο διάστημα και μετά τη συνεχή άρνηση της διοίκησης του ΣΕΗ για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, προχωράμε σε συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, σε κλειστό γήπεδο, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας. Γιατί για όλα αυτά πρέπει να μιλήσουμε, να αποφασίσουμε συλλογικά, να επαναχαράξουμε την αγωνιστική πορεία του κλάδου μας, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ και δεν περιμένει!».
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή, με εκπροσώπους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), για το θέμα της μετατροπής των 5 μεγαλύτερων κρατικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), έγινε την Παρασκευή.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το χαρακτήρα και τη λειτουργία των μουσείων και ανέδειξαν τις σοβαρές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανοίγει αυτό το θέμα σε μια περίοδο που τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί, λόγω των μέτρων για την πανδημία, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα στον κλάδο να αντιδράσει και να κινητοποιηθεί. Παρ' όλα αυτά, το σωματείο έχει ήδη αναδείξει το θέμα, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και την κοινή γνώμη για τις συνέπειες των σχεδιασμών της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Πολιτισμού για τη μετατροπή του ΤΑΠΑ σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), καθώς και την πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που περικόπτει δικαιώματα από τους εργαζόμενους. Υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς λειτουργίας των μουσείων θα δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων: Παλιούς μόνιμους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ και νεοδιόριστους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Επίσης, ανέφερε ότι η εμπειρία που υπάρχει από το Μουσείο της Ακρόπολης και την Εθνική Πινακοθήκη, που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ, είναι αποκαλυπτική καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους έχουν κατώτερους μισθούς και υπάρχουν πολλά παραδείγματα καταπάτησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, έθεσε το θέμα του υπολογισμού της 6ης μέρας εργασίας στα συντάξιμα χρόνια, το οποίο είναι χρόνιο αίτημα της ΠΕΥΦΑ.
Η Γεωργία Κονδύλη, ταμίας του ΔΣ, τόνισε ότι η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ θα έχει σοβαρές συνέπειες στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς για όλο το λαό. Η είσοδος στα μουσεία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και μία σειρά από άλλες υπηρεσίες που παρέχουν τα κρατικά μουσεία θα έχουν αυξημένο κόστος για το λαό. Επίσης, υπογράμμισε ότι κανένα μουσείο στον κόσμο, ακόμα και τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο από τα δικά του έσοδα. Η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ θα οδηγήσει σε αλλαγή της χρήσης των μουσείων, προς εμπορικές δραστηριότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των αρχαιοτήτων και θα αλλοιώσει τον πραγματικό χαρακτήρα τους. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να πειστεί η κοινή γνώμη και να συμπαραταχθεί στον αγώνα των εργαζομένων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής είπε ότι οι εξελίξεις στο χώρο του Πολιτισμού είναι δυσμενείς. Η κατεύθυνση που υπάρχει είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύνδεσή της με τον Τουρισμό, την «πολιτιστική βιομηχανία» και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η αγορά ακινήτων. Αλλωστε η κυβέρνηση έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι ο Πολιτισμός είναι παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτήν την αντίληψη το ΚΚΕ αντιτάσσεται και θα την αντιπαλέψει με όλα τα μέσα. Τόνισε ότι από τη συζήτηση στη Βουλή για τον νόμο της μετατροπής του ΤΑΠΑ σε ΟΔΑΠ, αναδείχτηκε ότι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαφοροποιούνται στην κυβερνητική πολιτική που εμπορευματοποιεί τον Πολιτισμό και τον αντιμετωπίζει ως οικονομικό πόρο. Τέλος, σημείωσε ότι και στα θέματα των εργασιακών δικαιωμάτων που πλήττονται, το ΚΚΕ θα προβάλει αντίσταση και θα στηρίξει τους εργαζόμενους.
Καναδός στην καταγωγή, συμμετείχε σε πάνω από 100 ταινίες του Χόλιγουντ. Εκανε το ντεμπούτο του το 1957 στην ταινία «Stage Struck» και έλαβε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα το 1965 για τη συμμετοχή του στο βραβευμένο με Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας μιούζικαλ του Ρόμπερτ Γουάιζ «Η Μελωδία της Ευτυχίας» (The Sound of Music), όπου έκανε τον πατέρα της οικογένειας Φον Τραπ.
Ακολούθησαν πάρα πολλές ταινίες, για πολλές δεκαετίες έως και το 2019.
Απέσπασε πολλά βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσά τους και το Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, για την ταινία «Οι Πρωτάρηδες» (Beginners), σε ηλικία 82 ετών, που τον κατέστησε τον γηραιότερο ηθοποιό που κέρδισε ποτέ το βραβείο.
Στο σχετικό κάλεσμά του ο ΠΜΣ σημειώνει ότι «σήμερα είμαστε στη μέση του πιο μεγάλου ανήφορου. Εχουμε πια εμπειρία πώς πρέπει να συνεχίσουμε, έχουμε εμπιστοσύνη στη δική μας δύναμη. Στα αγωνιώδη ερωτήματα της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων για το πώς θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση σιωπά. Κρύβεται πίσω από τις δυσκολίες του Κρατικού Προϋπολογισμού, που κριτήριο έχει την "ανάπτυξη" των μεγάλων ομίλων και όχι την επιβίωση των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι θα μεγαλώνει η επίθεση που θα δεχόμαστε. Στο προσκήνιο της "μέρας μετά την πανδημία" θα μπει το ζήτημα ποιος θα πληρώσει την κρίση».
«Τώρα ξέρουμε πως η δική μας απάντηση είναι η οργάνωση και η διεκδίκηση», τονίζει ο ΠΜΣ και καλεί τα άλλα σωματεία του χώρου του Πολιτισμού στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.
Την παραίτησή του υπέβαλε το Σάββατο ο Δημήτρης Λιγνάδης από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την έκανε δεκτή.
Στην επιστολή παραίτησης ο Δημήτρης Λιγνάδης κάνει λόγο για τοξικό κλίμα «φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών» γύρω από το πρόσωπό του, «χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε καταγγελία», όπως λέει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου συνεδρίασε μετά από αυτή την εξέλιξη και με ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε χτες ευχαριστεί τον Δ. Λιγνάδη για τις υπηρεσίες του και σημειώνει ότι δεν έχει δεχτεί καμιά καταγγελία ή αναφορά περιστατικού σχετιζόμενη με τον Δ. Λιγνάδη. Το ΔΣ του Εθνικού δηλώνει ακόμα μεταξύ άλλων ότι «στέκεται σθεναρά απέναντι σε κάθε προσβολή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, γενετήσιας ή μη, και στην άσκηση αθέμιτης επιρροής. Το Διοικητικό Συμβούλιο φυσικά ενθαρρύνει κάθε σχετική δημοσιοποίηση και την επακόλουθη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Οπως είναι αυτονόητο, αυτό πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό στις νομοθετημένες διαδικασίες και στο τεκμήριο της αθωότητας».
Να γίνει εκλογή με ανοιχτή προκήρυξη για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή ζήτησε ο Λεωνίδας Βαρδαρός, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, ενώ σχολίασε ότι όταν ο ρόλος του ΔΣ, όπου συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων του χώρου, καταλήγει να γίνεται διακοσμητικός, τότε ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής λειτουργεί αυθαίρετα. Εβαλε επίσης ζήτημα για τη συγκρότηση του δραματολογίου του θεάτρου, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια επιτροπή που να κάνει τις σχετικές προτάσεις και όχι να αποφασίζει και να καταρτίζει το δραματολόγιο μόνος του ο εκάστοτε καλλιτεχνικός διευθυντής.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης τοποθετήθηκε θετικά για αυτές τις προτάσεις, ωστόσο είπε ότι δεν μπορούν τώρα να γίνουν τέτοιες αλλαγές, γιατί προέχει η άμεση κάλυψη του κενού στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, που θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.