ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Τρέχουν» με φόντο το ευρωτουρκικό παζάρι και τα ΝΑΤΟικά σχέδια

Eurokinissi

Για «εξαιρετικά θετική ατμόσφαιρα» μέσα στις οποίες έγιναν οι «συνομιλίες διαβούλευσης» (όπως τις αποκάλεσε) μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας, που καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι αποτελούν μέρος ευρύτερων διεργασιών που εντείνονται για τα σχέδια ΗΠΑ -ΝΑΤΟ - ΕΕ.

«Ο,τι συζητήθηκε πρωτύτερα συζητήθηκε και σε αυτήν τη συνάντηση», πρόσθεσε, αναφέροντας όλο νόημα ότι «φυσικά δεν αναμένεται να λυθεί ένα ή όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση», αλλά και ότι «η διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο επίλυσης αυτών των προβλημάτων θα είναι επωφελής τουλάχιστον για τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο γειτόνων προς το παρόν και ίσως την εύρεση μόνιμης λύσης στο μέλλον».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καθημερινές είναι πια οι συνεντεύξεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σε τουρκικά ΜΜΕ, οι οποίοι επισημαίνουν τις «προσδοκίες που υπάρχουν και στις δύο πλευρές» για την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως υπογράμμισε αυτήν τη φορά στη «Σαμπάχ» ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αγκυρα, Νίκολας Μέγιερ - Λαντρούτ. Μεταξύ άλλων, μίλησε για «παράθυρο ευκαιρίας» που άνοιξε μετά από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αναφέρθηκε σε «διάφορα φόρουμ που χρειάζεται να αξιοποιηθούν ώστε να επανεκκινήσει η λειτουργία της Ανατολικής Μεσογείου». Σε αυτά τα φόρουμ και τραπέζια διαλόγου περιέλαβε και τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «έχουμε διαπιστώσει και ενισχυμένη δέσμευση των δύο πλευρών στις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», για να καταλήξει πως διαμορφώνεται «ένα πλαίσιο και ένα περιβάλλον διαπραγμάτευσης και μπορούν να επιτευχθούν λύσεις στο προβλεπόμενο μέλλον...».

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο Μέγιερ - Λαντρούτ είπε ότι «υπάρχει η ιστορία, υπάρχει η γεωγραφία, κοινά συμφέροντα, αλλά πρέπει να τα υπηρετήσουμε (...) Υπάρχουν σίγουρα πράγματα στα οποία μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα, άρα ελπίζω ότι μια πιο πραγματιστική προσέγγιση θα μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε τα επόμενα βήματα». Μάλιστα, χαρακτήρισε «τεράστιο "success story"» και για τις δύο πλευρές την Τελωνειακή Ενωση ΕΕ - Τουρκίας ξεχωρίζοντας την ανανέωσή της ως βασικό θέμα για την ανανεωμένη διμερή «θετική ατζέντα».

Την ίδια στιγμή, ο πρώην διπλωμάτης και νυν στέλεχος της τουρκικής «δεξαμενής σκέψης» TEPAV Μουράτ Ερσαβτσί επιχειρηματολογούσε με προχτεσινό άρθρο στη «Χουριέτ» για τη σημασία που έχει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτή «θα βοηθήσει τη Δύση να προωθήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στον κόσμο (γενικά), για να μην αναφερθεί κανείς στον ουσιαστικό ρόλο που η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια...».

Στο μεταξύ, ο Τσαβούσογλου την επόμενη βδομάδα αναμένεται στα Κατεχόμενα, για συναντήσεις ενόψει της άτυπης 5μερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που προετοιμάζει ο ΟΗΕ.

Οπως δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, η διάσκεψη θα είναι πιθανώς τριήμερη και τελικά υπολογίζεται ότι θα γίνει στις αρχές Μάρτη. Τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα εκπροσωπήσουν οι ΥΠΕΞ, ενώ είναι πιθανό να παραβρεθεί και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι εκτιμήσεις είναι ότι υπάρχει μια θετική συγκυρία. Ελπίζουμε αυτή η συγκυρία να οδηγήσει και σε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα και να έχει διάρκεια. Το σίγουρο είναι ότι για την ΕΕ, και αυτό μου μεταφέρθηκε ξεκάθαρα, αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού», είπε μεταξύ άλλων.

«Σιγή ασυρμάτου» από την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τη «σιγή ασυρμάτου» σε ό,τι αφορά το τι ακριβώς συζητήθηκε στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, εντείνοντας την ανησυχία σχετικά με το τι δρομολογείται εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

Χαρακτηριστικά, σε ενημέρωση χτες το απόγευμα των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η τουρκική αντιπροσωπεία έβαλε και θέματα πολύ πέρα από ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, θίγοντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (εύρος χωρικών υδάτων και ελληνικού εναέριου χώρου, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες κ.λπ.), απέφυγε να δώσει την όποια διευκρίνιση, λέγοντας ότι «οι διερευνητικές είναι άτυπες, εμπιστευτικές και δίχως ενημέρωση για το περιεχόμενό τους», κάτι που όπως είπε τηρείται από την έναρξή τους, το 2002.

Παραπέρα, δίνοντας το περίγραμμα της δραστηριότητας του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο εκπρόσωπος σημείωσε το γεγονός ότι, ανάμεσα σε άλλα, ο Ελληνας υπουργός έθεσε στους ομολόγους του το θέμα παραπέρα ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ - Αιγύπτου, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύει τον ευρωατλαντικής κοπής άξονα στη νότια πτέρυγα των ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αξονα τον οποίο η κυβέρνηση προβάλλει και ως αντίβαρο στην τουρκική παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη συνάντηση Δένδια με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, την Τρίτη, οπότε μίλησαν για την εξέλιξη των διατλαντικών σχέσεων μετά την εκλογή Μπάιντεν όπως και για το σχέδιο «ΝΑΤΟ 2030», που βάζει τις προτεραιότητες για τη λυκοσυμμαχία στα αμέσως επόμενα χρόνια, ώστε να αντιπαρατεθεί με «επιτυχία» απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτό ακριβώς το ευρύτερο, ευρωατλαντικό πλαίσιο, η κουβέντα πήγε και στα Ελληνοτουρκικά, με τον Στόλτενμπεργκ να χαιρετίζει τον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που στήθηκε από πέρυσι τον Οκτώβρη στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τις ευλογίες των δύο κυβερνήσεων και με συμμετοχή των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ φέρεται να είπε ότι πρόκειται για «τεχνικό μηχανισμό» που δεν σκοπεύει να επιλύσει «όλα τα ευρύτερα ζητήματα, αλλά να συμβάλει στην αποφυγή ατυχημάτων». Φέρεται, επίσης, να έριξε το βάρος στις διερευνητικές. Ο Παπαϊωάννου είπε ακόμα ότι ο Στόλτενμπεργκ δεν έβαλε θέμα επανενεργοποίησης της διαδικασίας των ΜΟΕ (ο τελευταίος γύρος συναντήσεων μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών έγινε τον Φλεβάρη 2020), ή συχνότερης επαφής των στρατιωτικών κλιμακίων στον «τεχνικό μηχανισμό» στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όπου και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Bisera Turkovic και άλλους αξιωματούχους, με τη ΝΔ να πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, «οι συζητήσεις αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εστιάσουν σε θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, καθώς και στις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις», ενώ στο ίδιο φόντο, χτες, ο ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας, N. Selakovic.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ
Μόνα «κέρδη» για το λαό η φτώχεια και οι κίνδυνοι

Ανακοίνωση της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ

Στη δημοσιότητα ήρθαν πρόσφατα οι επαφές στρατιωτικών παραγόντων των ΗΠΑ με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) αλλά και του αεροδρομίου της πόλης, με θέμα συζήτησης την οργάνωση της απόβασης χιλιάδων στρατιωτών και οχημάτων στην περιοχή τους επόμενους μήνες, με σκοπό να αναπτυχθούν σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης - πρόβας πολέμου «Steadfast Defender 2021», με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία.

Καθώς η Αλεξανδρούπολη και ο Εβρος μετατρέπονται για άλλη μία φορά σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, διάφοροι τοπικοί και κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να πείσουν το λαό της περιοχής ότι έχει να κερδίσει πολλά από αυτό.

«Πρέπει να απαντηθεί μαζικά από το λαό της περιοχής και η ύπουλη προπαγάνδα που κάνουν ορισμένοι ότι η άσκηση αυτή θα "φέρει χρήμα" στην περιοχή», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Τα βουτηγμένα στο αίμα των λαών δολάριά τους δεν θα σώσουν τους εργαζόμενους της περιοχής από την ανεργία και τα τσακισμένα δικαιώματα, το χτύπημα των δικαιωμάτων τους που συνεχίζεται και με τη 10ωρη δουλειά που θέλουν να επιβάλουν. Δεν θα σώσουν τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου από το λουκέτο, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης που τους αφήνει στο έλεος των συνεπειών της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, του εμπάργκο, των χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα και του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Μπορεί ο ΟΛΑ να χαίρεται για τα κέρδη που θα αποκομίσει, αλλά αυτά δεν αντιστοιχούν στη βελτίωση της θέσης των εργατών στο λιμάνι, στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου. Τα αποτελέσματα της φονικής μηχανής του ΝΑΤΟ είναι απείρως χειρότερα από τα όποια κέρδη διαφημίζουν, μιας και μακελεύουν λαούς, δημιουργούν την προσφυγιά, τη μετανάστευση, την καταλήστευση των λαών. Κανένας να μην τσιμπήσει».

Η ΤΕ Εβρου μεταξύ άλλων σημειώνει πως η μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τη συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, αυξάνει τους κινδύνους για το λαό, καθώς αυτοί εμπλέκουν την περιοχή ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Καλεί το λαό να επαγρυπνεί, να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στη διευκόλυνση των φονιάδων των λαών και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της περιοχής με στόχο, μεταξύ άλλων, να μετατραπούν σε πολεμικά ορμητήρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδιά τους στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως και την ακύρωση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών

Με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, που επισκέπτεται την Αθήνα, συναντήθηκε χτες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την «οικονομική και ενεργειακή συνεργασία» και τις «εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο». Σήμερα ο Γκρουσκό συναντάται με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτη, με αντικείμενο επισήμως τις «διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και ιδιαίτερα θέματα της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ