ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Αλλη μια στρατιωτική δομή στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ

Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ μπαίνει άλλη μια δομή που έστησαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, υπό τις εντολές διαδοχικά των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Πρόκειται για το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMDCoE - Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence), με έδρα τα Χανιά, στην περιοχή του Ακρωτηρίου, σε κοντινή απόσταση από τη Σούδα και άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC, ανώτατο όργανο της λυκοσυμμαχίας) ενέκρινε τη λεγόμενη διαπίστευσή του ως το 27ο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αριστείας, τη ενεργοποίησή του ως «NATO Military Body», καθώς και την απόδοση «International Status» («Διεθνούς Επιπέδου») σε αυτό.

Αποστολή του Κέντρου επισήμως είναι «να παρέχει εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα στον απαιτητικό αλλά και επίκαιρο τομέα της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας, ο οποίος εκ φύσεως άπτεται όλων των πεδίων δράσης της Συμμαχίας (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Κυβερνοχώρος και Διάστημα)», με αντικείμενα όπως «Επιθετικές και Αμυντικές δράσεις προς υποστήριξη της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας», αντιμετώπιση μη επανδρωμένων συστημάτων κ.ά.

«Με την έγκριση της διαπίστευσης από το NAC, η Ελλάδα προσφέρει στη Συμμαχία και σε Εταίρους ένα ακόμα πιστοποιημένο πολυεθνικό Κέντρο Αριστείας, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τομέα, στον οποίο ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αυξήσουν την τεχνογνωσία και τις δυνατότητές τους. Αποτελεί δε μία σημαντικότατη προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες οντότητες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων (Ναύσταθμος Κρήτης, 115 Πτέρυγα Μάχης, Πεδίο Βολής Κρήτης, ΚΕΝΑΠ, FLS, FORACS) και ενισχύει έτι περαιτέρω το ρόλο της Κρήτης ως περιφερειακού κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης», τονίζεται από πλευρά ΓΕΕΘΑ, συνδέοντας και επισήμως το Κέντρο με τις λοιπές αμερικανοΝΑΤΟικές δομές που λειτουργούν στο Ακρωτήρι Χανίων και τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Θυμίζουμε άλλωστε πως το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει την αντιπυραυλική του «ασπίδα» σε όλη την περιοχή ήδη από το 2016, ως κομμάτι της στρατηγικής του για την περικύκλωση της Ρωσίας, ενώ τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ αποχώρησαν από μια σειρά Συμφωνίες, μεταξύ τους και από τη Συνθήκη INF με τη Ρωσία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς.

Στο Κέντρο συμμετέχουν η Ελλάδα ως «επικεφαλής έθνος» και οι Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τσεχία ως «υποστηρίζοντα έθνη». Αλλη μια περίπτωση όπου οι «σύμμαχοι» Ελλάδα και Τουρκία καλούνται να λειτουργήσουν μαζί, στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας, διασφαλίζοντας τη συνοχή στη νοτιοανατολική της πτέρυγα, στον «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο» Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υποδείξεις στην κυβέρνηση με «ευθύνη» απέναντι στην αστική τάξη

Υποδείξεις στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη να υπηρετήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη στρατηγική του κεφαλαίου στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δίχως να υπολογίζει κομματικό κόστος, κάνει ο Αλ. Τσίπρας με άρθρο του στην ιστοσελίδα News247.gr. Προβάλλει μάλιστα το δικό του παράδειγμα, όταν ως πρωθυπουργός σήκωσε τη σημαία των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και διευθετήσεων στην περιοχή, παίρνοντας επ' ώμου την υπόθεση της ευόδωσής τους.

Ο Αλ. Τσίπρας με την παρέμβασή του σπεύδει να βγάλει απ' το κάδρο την άμεση και επιζήμια ανάμειξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους κινδύνους που γεννά για τον λαό και τη χώρα η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, χρεώνοντας την όποια εξέλιξη στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΝΔ (και στην «ομηρία» της από τον Αντ. Σαμαρά), βάζοντας την ίδια ώρα ολοφάνερα «πλάτη» στην επιχείρηση των επικίνδυνων διευθετήσεων που αυτή προχωρά με την Τουρκία.

Ετσι, όπως λέει ο πρ. πρωθυπουργός: «Ο κίνδυνος, αν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει πως δεν κατάλαβε τι είπε ο κ. Σαμαράς και συνεχίζει να μη σπεύδει να αποσαφηνίσει τη θέση της κυβέρνησής του, φοβούμενος ενδεχομένως το εσωκομματικό κόστος, είναι διπλός. Είτε να οδηγήσει τη χώρα σε έναν διάλογο με την πλάτη στον τοίχο, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις, είτε να αναλάβουμε στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης την ευθύνη για το ενδεχόμενο ναυάγιο των συνομιλιών». Σε ό,τι αφορά το τελευταίο άλλωστε, σπεύδει να προσθέσει τη «φωνή» του στα εκβιαστικά διλήμματα που αξιοποιούνται για τους επώδυνους συμβιβασμούς που δρομολογούν τα ευρωατλαντικά σχέδια, λέγοντας πως «όσοι εκτιμούν ότι στη δεύτερη εκδοχή, μικρό το κακό, ας το ξανασκεφτούν. Η επόμενη ημέρα, με μια Τουρκία ολοένα και πιο επιθετική, που θα έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με τον διεθνή παράγοντα, θα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για την Ελλάδα».

Το άρθρο - παραδοχή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη ΝΔ, που τη βαφτίζει «εθνικό συμφέρον», ξεκινά με αναδρομή στην περίοδο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον Αλ. Τσίπρα να υποστηρίζει πως η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία ήταν εθνικά επωφελής και ο ίδιος έκανε αυτό «που θεώρησε εθνικά επωφελές και όχι αυτό που όριζε το δικό του πολιτικό και κομματικό συμφέρον».

Επιτίθεται στον Αντ. Σαμαρά, που τον καταγράφει ως τον «πρωταγωνιστή των αντιδράσεων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών» και πολιτικό «που το 1990 έστησε την καριέρα του ως επαγγελματίας υπερπατριώτης, ρίχνοντας την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το Μακεδονικό». Αντιθέτως επιφυλάσσει πιο ήπια κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη, προσάπτοντάς του «ανευθυνότητα» επειδή εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας για να εκλεγεί πρωθυπουργός και τον χαρακτηρίζει πρωθυπουργό υπό την ομηρία σήμερα του Αντ. Σαμαρά, που «τον αναγκάζουν, ενώ τιμά τη Συμφωνία (...) να παίζει καθυστερήσεις και να αποφεύγει την ψήφιση στη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία».

Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποιεί μάλιστα τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι η κωλυσιεργία στην τακτοποίηση τέτοιων εκκρεμοτήτων που απορρέουν από τη ΝΑΤΟική συμφωνία «εκθέτει τη χώρα διεθνώς» και «οδηγούν σε ένα θαμπό στίγμα σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησής του, στον κρίσιμο διάλογο με την Τουρκία», ενώ «η διαρκής κακοφωνία από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είναι κάτι που περνά απαρατήρητο, ούτε από την απέναντι πλευρά ούτε από τον διεθνή παράγοντα».

Αφού μέμφεται την κυβέρνηση ότι «δείχνει να προσέρχεται σε αυτές τις σημαντικές συνομιλίες δίχως να δηλώνει σαφώς, αλλά και δίχως να ξέρει τι επιδιώκει, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική», υποδεικνύει στον πρωθυπουργό μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις και ανακατατάξεις που βλέπει να έρχονται στην ευρύτερη περιοχή, «να χαραχτεί εθνική στρατηγική τόσο για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, όσο και για τις διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με στόχο μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, διμερώς ή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σαφείς κόκκινες γραμμές». Του ζητάει να αποφασίσει και του θέτει το δίλημμα «θα πράξει το εθνικά επωφελές ή το κομματικά αναγκαίο;» και απευθυνόμενος στην αστική τάξη και τους ευρωατλαντικούς συμμάχους της θυμίζει πως «εγώ και στις δύο κρίσιμες περιστάσεις επέλεξα, συνειδητά, το εθνικά επωφελές. Οφείλει και αυτός, έστω τώρα, να πράξει το ίδιο».

ΦΟΡΟΥΜ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2040»
Στο επίκεντρο το «όραμα» του κεφαλαίου

Την πρώτη παρουσίαση των 14 «θεσμικών φορέων» που θα συμμετάσχουν στο φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040» παρακολούθησε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Το προγραμματίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τις 19-21/10, οπότε και θα συνταχθεί μία «Λευκή Βίβλος» με στόχο «να χαρτογραφήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Ελλάδας σε βάθος εικοσαετίας».

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους συμμετέχοντες να μην επαναλάβουν «απλά απόψεις, σκέψεις, προτάσεις, ενδεχομένως και συνδικαλιστικά αιτήματα τα οποία συχνά έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο», αλλά «να συνεισφέρουν με διορατικότητα στη σύνθεση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για το μέλλον της χώρας», με μπούσουλα πάντα τα προτάγματα του κεφαλαίου.

Πλευρές αυτού του σχεδιασμού άλλωστε ανέπτυξαν στη συνέχεια και οι περισσότεροι ομιλητές, παρουσιάζοντας συνοπτικά τη θεματολογία που θα απασχολήσει τις αρμόδιες ομάδες εργασίας και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το «έργο» τους, με «αιχμές» όπως η «ανάγκη αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας» και η «σημασία της στροφής προς την πράσινη ανάπτυξη», ενώ θίχτηκαν και ζητήματα όπως η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», οι «εργασιακές σχέσεις με δεδομένες και τις τεχνολογικές εξελίξεις» και η «διαγενεακή αλληλεγγύη». Τονίστηκαν επίσης «η σημασία της ανάπτυξης υποδομών που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες και θα αναδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας», «ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος» και «ο ρόλος της δημόσιας εκπαίδευσης στην έρευνα και σε κοινωνίες που θα χαρακτηρίζονται από υψηλή ένταση γνώσης».

Στις «τομές» που «χρειάζονται», τις «προτάσεις για βελτίωση, συνεκτιμώντας τη διεθνή πραγματικότητα, τις δυνατότητες αλλά και τις ιδιαιτερότητες που έχουμε», εστίασε στη δική της παρέμβαση η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, η οποία διαβεβαίωσε τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων ότι «σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, είμαστε δίπλα σας οργανωτικά, το γνωρίζετε, και επενδύουμε σε αυτή σας τη συνεργασία».

Συνεκπαίδευση στην Κύπρο

Συνεκπαίδευση μεταξύ μονάδας του ελληνικού ΠΝ και μονάδων της Διοικήσεως Ναυτικού του ΓΕΕΦ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και άσκηση Ερευνας - Διάσωσης με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ-02/21» έγινε τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός ευθύνης Ερευνας - Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία με το πλοίο ανοικτής θαλάσσης ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, τα παράκτια περιπολικά ΤΣΟΜΑΚΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, ένα ελικόπτερο της 460 Μοίρας Ερευνας - Διάσωσης, καθώς και το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου.

Στις 2 Φλεβάρη τα «Rafale» στην Τανάγρα

Στις 2 Φλεβάρη φτάνουν τα πρώτα γαλλικά «Rafale» στη χώρα μας για συνεκπαιδεύσεις με ελληνικά μαχητικά. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, από την Τρίτη 2 έως την Πέμπτη 4/2 πρόκειται να διεξαχθεί στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας η εκπαιδευτική άσκηση «SKYROS» με τη συμμετοχή δυνάμεων Γαλλίας και Ελλάδας. Για τον σκοπό αυτό θα μετασταθμεύσουν στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας 4 αεροσκάφη «Rafale» και ανάλογο προσωπικό υποστήριξης της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Η συγκεκριμένη γαλλική αεροπορική δύναμη βρίσκεται ήδη σε περιοδεία που ξεκίνησε στις 20/1 και θα λήξει στις 5/2. Απογειώθηκε από το Tζιμπουτί και θα ταξιδέψει διαδοχικά στην Ινδία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. Η άσκηση στοχεύει να επιδείξει την ικανότητα της γαλλικής Αεροπορίας να αναπτυχθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά της σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και σε ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπου η Γαλλία επιθυμεί να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στην έννοια της ελευθερίας ανεφοδιασμού και αεροπλοΐας», είπε σχετικά τις προηγούμενες μέρες η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλ. Παρλί, στην Αθήνα, όπου βρέθηκε για την υπογραφή του παχυλού συμβολαίου αγοράς 18 «Rafale» από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ