ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εργαζόμενοι και σωματεία να πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα για τις ΣΣΕ

Κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα τον Γενάρη και τον Φλεβάρη

Σε αγώνα για την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, με την οργάνωση παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα τον Γενάρη και τον Φλεβάρη απέναντι στις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και τις νέες αξιώσεις της εργοδοσίας.

Σε αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων, την περασμένη Παρασκευή, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση της μεσολάβησης του ΟΜΕΔ, η οποία προβλέπει: Πρώτον, την κατάργηση των δυο συνεχόμενων ρεπό για όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όπως πρότειναν οι ξενοδόχοι. Δεύτερον, εξαιρεί από τη ΣΣΕ τους «νεοεισερχόμενους» στον κλάδο σε μια σειρά ειδικότητες, όπως καθαρίστριες, λαντζέρηδες κ.ά. Με τον τρόπο αυτό εφαρμόζεται μια ακόμα αξίωση των εργοδοτών, ρίχνοντας ακόμα χαμηλότερα το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των εργαζομένων, αφού δεν θα αμείβονται με τον μισθό της ΣΣΕ, αλλά με τον βασικό μισθό προσαυξημένο κατά 13%. Τρίτον, εξαιρεί από τη Σύμβαση τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία που έχουν λιγότερα από 20 δωμάτια, κατ' εφαρμογή της εργοδοτικής πρότασης, προσθέτοντας τον όρο οι ξενοδοχειακές αυτές μονάδες να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα.

Τη στιγμή που 300.000 εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται «αντιμέτωποι για πάνω από 9 μήνες με την ανεργία», «παλεύουν να ζήσουν με "φιλοδωρήματα" των 534 ευρώ της κυβέρνησης», με ψαλιδισμένο ή ακόμα και «δίχως καθόλου εισόδημα», οι ξενοδόχοι βρήκαν την ευκαιρία για νέα επίθεση μέσα από τους όρους της ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Απρίλη δεν εφαρμόζεται καμιά Συλλογική Σύμβαση», καθώς στον Επισιτισμό και στα Ζαχαρώδη οι Συμβάσεις δεν έγιναν ποτέ υποχρεωτικές, ενώ στα Ξενοδοχεία κυριάρχησαν «οι αναστολές και η εκ περιτροπής εργασία».

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, επισημαίνει, «διασφάλισαν τα τεράστια κέρδη της περασμένης 7ετίας, δίχως να χρειαστεί να δώσουν ούτε σεντ για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές» για τους εργαζόμενους που έχουν θέσει σε αναστολή, ενώ με τους όρους που θέλουν να επιβάλουν στη ΣΣΕ «σκέφτονται με το βλέμμα στο μέλλον, για την περίοδο μετά την πανδημία, όταν τα κέρδη θα πάρουν μπροστά, όταν θα χρειαστούν το σύνολο των εργατικών χεριών που έχουν σήμερα στα αζήτητα. Ενεργούν σε συντονισμό με την κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία για να μην αφήσουν τίποτε όρθιο από όσα απέμειναν ως εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

«Η υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας, είναι ζήτημα πάλης των ίδιων των εργαζομένων!», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Μπροστά στις σημερινές εξελίξεις, αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι «ποτέ δεν έγινε καθολικός αγώνας για μια Συλλογική Σύμβαση», ούτε συντόνισε ένα σχέδιο δράσης που να κινητοποιεί πλατιά τους εργαζόμενους. Απεναντίας, κράτησε εργαζόμενους και σωματεία στην άκρη, «το 2012 υπέγραψε μείωση 15% στους μισθούς, το 2013 κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης δουλειάς, το 2018, 5η συνεχόμενη χρονιά με ρεκόρ κερδών και αφίξεων, υπέγραψε κατάργηση του 5ήμερου και δουλειά μέχρι τελικής πτώσης».

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, σε κάθε νομό και χώρο δουλειάς, να συζητήσουν και να αποφασίσουν πλαίσιο αιτημάτων με κριτήριο τις ανάγκες των οικογενειών τους, να οργανώσουν μαζικό αγώνα σε όλη τη χώρα με αίτημα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις στον Επισιτισμό και στα Ξενοδοχεία.

Παρεμβάσεις για τους εποχικούς εργαζόμενους του Τουρισμού

Από την κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή στην Κέρκυρα
Από την κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή στην Κέρκυρα
Τη χορήγηση επιδόματος σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι, συμπεριλαμβανομένων των εποχικών που δουλεύουν σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, διεκδικούν σωματεία εργαζομένων στον Τουρισμό και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Με αυτό το αίτημα, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας πραγματοποίησε την Παρασκευή 15/1 διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ. Παράλληλα, το Συνδικάτο απαίτησε ένταξη όλων των ανέργων στην επιδότηση ανεργίας, αύξηση του επιδόματος στα 600 ευρώ και παράταση της καταβολής του για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Επιπλέον, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι «δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν να υπογράψει για εμάς δυσμενέστερους όρους σύμβασης απ' τους ήδη υφιστάμενους όρους, όπως και την επανάληψη του άρθρου 4 της προηγούμενης σύμβασης που παραβιάζει το 5ήμερο - 8ωρο». Παράλληλα, προειδοποιεί την Ενωση Ξενοδόχων Κέρκυρας ότι η παραπάνω θέση αποτελεί «κόκκινη» γραμμή που με αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι και ενόψει της νέας σεζόν.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., καλεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω. «Φτάνει πια! Αρκετά. Οι 10.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Κω, οι 12.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού έχουμε φωνή και θα ακουστεί», τονίζει το Σωματείο. Οπως καταγγέλλει, οι εργαζόμενοι του κλάδου που βρίσκονται στην ανεργία δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα που δικαιούνται. «Οι άνεργοι ξενοδοχοϋπάλληλοι που είτε έπιασαν δουλειά είτε ήταν σε αναστολή, έχουν να δουν λεφτά στο πορτοφόλι τους από τα τέλη Οκτώβρη», καθώς υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας. Επιπλέον, οι άνεργοι από τα τουριστικά πρακτορεία, τις υπηρεσίες του αεροδρομίου, τα τουριστικά μαγαζιά, τα πρακτορεία ενοικίασης αυτοκινήτων και πολλοί άλλοι «δεν θεωρούνται εποχικοί εργαζόμενοι και έχουν μείνει εκτός επιδόματος ανεργίας».

«Απαιτούμε τώρα να διασφαλιστεί εισόδημα χωρίς καμία καθυστέρηση και προϋπόθεση για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που πλέον είναι άνεργοι», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, καταγγέλλοντας ότι «δεκάδες εργαζόμενοι πετιούνται έξω από το ταμείο ανεργίας λόγω των προϋποθέσεων που μπαίνουν για την εποχικότητα σε εταιρείες που λειτουργούν όλο το χρόνο». Κι αυτό ενώ, όπως σημειώνει ενδεικτικά, το προηγούμενο διάστημα «σχεδόν σε όλες τις εταιρείες του αεροδρομίου υπήρχαν βάρδιες που τις κάλυπταν ένας ή δύο εργαζόμενοι που έτρεχαν για τα πάντα», ενώ οι όποιες προσλήψεις έγιναν με το σταγονόμετρο.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΑΠΘ
Πέτυχαν την ανανέωση όλων των συμβάσεων

Μια πρώτη νίκη απέσπασαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη Λέσχη του ΑΠΘ, που από την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιούν κυλιόμενες στάσεις εργασίας διεκδικώντας κανένας εργαζόμενος να μη μείνει εκτός δουλειάς, πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.

Κάτω από τον αποφασιστικό αγώνα τους και το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από σωματεία και φορείς, η κοινοπραξία των εργολάβων υπέγραψε χτες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μέχρι περίπου το Πάσχα) με το σύνολο των εργαζομένων που είχε αφήσει έξω από τη δουλειά. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη, μετά από πολυήμερο αγώνα, η εργολαβική κοινοπραξία που λειτουργεί τη Λέσχη αναγκάστηκε και τότε να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απασχολούσε (46), με σύμβαση ορισμένου χρόνου που έληξε την περίοδο των Χριστουγέννων. Για την επαναλειτουργία της Λέσχης, η κοινοπραξία προσέλαβε περίπου 25 - 30 εργαζόμενους, αφήνοντας τους υπόλοιπους χωρίς δουλειά.

Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε το κλαδικό Σωματείο Επισιτιστικών - Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) με εκπροσώπους της Πρυτανείας και της κοινοπραξίας των εργολάβων, ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν από το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία και παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Μαζί με τους φοιτητές θα παλέψουν για την ασφαλή και χωρίς προβλήματα σίτιση όλων των φοιτητών, αλλά και ενάντια στο νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, συμμετέχοντας και στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν επίσης οι Κομματικές Οργανώσεις Επισιτισμού του ΚΚΕ. Πραγματοποίησαν εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» που φιλοξενούσε ρεπορτάζ για τον πολυήμερο αγώνα τους και μοίρασαν σχετική ανακοίνωση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη που βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πολύμορφη δράση για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Με δεκάδες τρακτέρ να βρίσκονται στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, ενώ ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο και Φθιώτιδα εντείνονται οι περιοδείες και οι συσκέψεις σε χωριά, για την ενημέρωση των αγροτών και την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή τους στις πολύμορφες πρωτοβουλίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, εντείνουν την αγωνιστική δράση τους.

Προβάλλουν τα ζωτικής σημασίας αιτήματά τους, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έχοντας οδηγό την πλούσια πείρα των αγώνων τους και τις κατακτήσεις που απέσπασαν, όπως το αφορολόγητο, η αναβολή στην υλοποίηση αντιαγροτικών μέτρων, κόντρα στην αδιαλλαξία των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, επισημαίνει: «Δίνουμε για μια ακόμη φορά έναν δίκαιο αγώνα, αφού παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης. Τα μέτρα που πήρε έως σήμερα η κυβέρνηση για τους αγροτοκτηνοτρόφους είναι ψίχουλα μπροστά στα δεκάδες δισ. ευρώ που έδωσε και δίνει σε εφοπλιστές, εμποροβιομήχανους και άλλους επιχειρηματίες, την ώρα που το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη, οι τιμές για τα προϊόντα μας είναι πολύ χαμηλές. Ακόμα, μετά τις μεγάλες ζημιές που πάθαμε το Σεπτέμβρη αλλά και πρόσφατα, παραμένει το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις. Υπάρχουν πολλοί που δεν έλαβαν τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν, ενώ δεν προχωράνε τα αντιπλημμυρικά έργα. Χιλιάδες μικροί παραγωγοί βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι».

Στο νομό Λάρισας γίνεται προσπάθεια να βγουν τρακτέρ σε Πλατύκαμπο, Νίκαια και Γαλήνη, ενώ οργανώνονται αγωνιστικές πρωτοβουλίες για όλα τα προβλήματα των κατοίκων της υπαίθρου, σε κοινή δράση με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως για τα ζητήματα της Υγείας.

Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να υπάρξει πανθεσσαλικός συντονισμός, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, χτες, ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάς πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από το Κέντρο Υγείας, αναδεικνύοντας τις μεγάλες ελλείψεις και τα εμπόδια για την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό. Στην Ελασσόνα, αγρότες και κτηνοτρόφοι προγραμματίζουν κινητοποίηση στο δημαρχείο.

Τέλος, συνεχίζονται οι περιοδείες σε χωριά των Τρικάλων, με στόχο να βγουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, αλλά και στα χωριά της Μαγνησίας, ενόψει της μηχανοκίνητης πορείας στις 25/1.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ