Για αστικό κράτος ακόμα πιο αποτελεσματικό στο αντιλαϊκό του έργο
Eurokinissi |
«Αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα φέρει «το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιανουαρίου, και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης».
Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, «σε δεύτερο χρόνο» θα προωθηθεί η «εμβληματική μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», που θα αφορά τα όρια και τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των Περιφερειών και των δήμων, η οποία, όμως, «έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει».
Στην αντιλαϊκή φαρέτρα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η «αξιολόγηση» των εργαζομένων στο Δημόσιο: «Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται», προσπάθησε να χρυσώσει χτες το χάπι ο Μητσοτάκης.
Στα σχέδιά τους και η μονιμοποίηση της τηλεργασίας στο Δημόσιο, με μεγάλα ερωτήματα γα το τι μεθοδεύουν, καθώς, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η επιβολή της για λόγους δημόσιας υγείας «μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πώς μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία».
Στον ίδιο τόνο, ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, μίλησε για «φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα» της κυβέρνησης, που θα προχωρήσει «γρήγορα και αποφασιστικά». Νωρίτερα, σε συνέντευξή του, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εκλογικός νόμος για τις τοπικές εκλογές θα έρθει για ψήφιση μέσα στον Φλεβάρη και πως θα υπάρχει πλαφόν για την είσοδο στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, χωρίς να το προσδιορίσει.
Ο αναπ. υπουργός, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στ. Πέτσας, επέμεινε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, πράγμα που έδειξε η κυβέρνηση ότι μπορεί να κάνει. Παρά τις κρίσεις συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα και εμείς θα τις συνεχίσουμε».
Τέλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Στ. Καλαφάτης, είπε ότι «ο τομέας Μακεδονίας - Θράκης έχει σαν στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης αναφορικά με τις μεταρρυθμιστικές κυβερνητικές προσπάθειες», βάζοντας προτεραιότητες, μεταξύ άλλων, τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» και την «Πράσινη Ανάπτυξη».
Ερώτηση προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, σχετικά με τους σχεδιασμούς δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Αμιάντου στο χώρο των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδας (ΜΑΒΕ) στην περιοχή Ζιδάνι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
«Τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ αμιάντου στην περιοχή, όπου προβλέπεται να μεταφερθεί και να θαφτεί ο καρκινογόνος αμίαντος που αποσύρεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, δημιουργούν δικαιολογημένα ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της Ερώτησης.
Οι βουλευτές του Κόμματος καλούν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί απέναντι στις τεκμηριωμένες ενστάσεις επιστημόνων που αποκαλύπτουν την ακαταλληλότητα της περιοχής, όπως και να ενημερώσει για το εάν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου, αλλά και σε περίπτωση που δεν υπάρχει, να παρουσιαστούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο.
Θυμίζουμε πως τα ΜΑΒΕ της περιοχής Ζιδάνι έχουν σταματήσει να λειτουργούν από το 2000 και στη συνέχεια διατέθηκαν κονδύλια για την ολοκλήρωση του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής. Ο συγκεκριμένος χώρος, μάλιστα, βρίσκεται τόσο σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου όσο και σε υδραυλική επικοινωνία με τον ποταμό Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.
Στην Ερώτηση σημειώνεται πως είναι γνωστή η σοβαρή απειλή που αποτελεί ο αμίαντος για την ανθρώπινη υγεία, καθώς τα αερομεταφερόμενα και εισπνεόμενα σωματίδια (ίνες) αμίαντου είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα (μεσοθηλίωμα και άλλες μορφές καρκίνου, αμιαντίαση κ.ά.). Αλλά και ο καταπινόμενος αμίαντος, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού, ευθύνεται για εξίσου σοβαρές ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος και όχι μόνο.
Τα παραπάνω συνδυάζονται με τις επισημάνσεις επιστημόνων για το υδατοπερατό των πετρωμάτων της θέσης όπου επιχειρείται να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΕΑ Αμιάντου, τη σεισμικότητα της περιοχής, καθώς και με το γεγονός ότι από τα ύδατα που απειλούνται με ρύπανση εξαιτίας του ΧΥΤΕΑ υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη και αρδεύεται ο κάμπος της Ημαθίας και Πιερίας, «στοιχεία που καθιστούν απαγορευτική τη δημιουργία του στην υπόψη θέση».
Οι βουλευτές αναφέρουν επίσης ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις 18 Γενάρη, σύμφωνα με την οποία από το πρώην εργοστάσιο της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ» στο Δρέπανο Αχαΐας προβλέπεται να αποξηλωθούν και να διατεθούν 2.650 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου, χωρίς να αναφέρεται πού ακριβώς.
Επίσης, στην Ερώτηση τονίζεται πως «το σχέδιο προβλέπεται να υλοποιηθεί από ιδιωτική εταιρεία, με όρους που στόχο έχουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία της. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, μαζί και τα όποια ανταποδοτικά από τη λειτουργία του ΧΥΤΕΑ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι με την καταστροφή που θα δημιουργηθεί στο περιβάλλον, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής του λαού».
«Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπόψη, πολλαπλά επικίνδυνη, επένδυση», συνεχίζει το κείμενο, «προωθείται χωρίς να έχει δημοσιευθεί μέχρι τώρα (δεν περιλαμβάνεται καν στο λεγόμενο "Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων") η εκτιμώμενη, έστω, ποσότητα των αποβλήτων αμιάντου, που προβλέπεται να διατεθούν πανελλαδικά, πολύ δε περισσότερο στον υπόψη ΧΥΤΕΑ».
Οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν μεταξύ άλλων πως τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στο Ζιδάνι συμβαδίζουν με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, θέτοντας «υπέρ πάντων τα κέρδη του κεφαλαίου, τόσο του διαχειριστή του ΧΥΤΕΑ όσο και των βιομηχανικών και κατασκευαστικών ομίλων, που θα εκμεταλλευτούν αποκατεστημένο δημόσιο χώρο και πόρους προκειμένου να ξεφορτωθούν "μπιρ παρά" τα επικίνδυνα, καρκινογόνα απόβλητά τους. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες, όλα τα υφιστάμενα δομικά στοιχεία από αμίαντο είναι απόβλητα, καθώς ο κάτοχός τους οφείλει, εδώ και χρόνια, να απαλλαγεί από αυτά».
Και καταλήγουν σημειώνοντας τις σοβαρές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά για την προώθηση αυτής της πολιτικής, αλλά και των τοπικών περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που με τη συνειδητή ανοχή τους «βάζουν πλάτη στους αντιλαϊκούς αυτούς σχεδιασμούς, καταστροφικούς για το περιβάλλον και την υγεία».
Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ξεκινά και επίσημα ο κύκλος με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 9ης ενισχυμένης εποπτείας, στο επίκεντρο του οποίου είναι το ζήτημα της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου αλλά και γενικότερα η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και των ιδιωτικών χρεών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και άλλους κρατικούς φορείς. Οι προεργασίες ήδη έχουν ξεκινήσει με τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών», ενώ παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα παζάρια της κυβέρνησης με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την τελική διαμόρφωση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, εκκρεμεί η έκδοση δεκάδων Υπουργικών Αποφάσεων, με επίκεντρο το διαγωνισμό για την ανάδειξη του «επενδυτή» στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια. Με φόντο τα διαχειριστικά ζόρια που εντοπίζονται στο ζήτημα της προσέλκυσης ιδιώτη επενδυτή, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο ίδρυσης κρατικού φορέα, στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες με επόμενο βήμα την ιδιωτικοποίηση του φορέα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ταυτόχρονα, στον 9ο κύκλο ενισχυμένης εποπτείας, μεταξύ άλλων, δεσπόζουν αντιλαϊκές παρεμβάσεις όπως η «βελτίωση» και ο «εκσυγχρονισμός» του πλαισίου για το Εργατικό Δίκαιο - οι αντεργατικές ανατροπές του αιώνα που δρομολογεί η κυβέρνηση -, η υλοποίηση σε εθνικό επίπεδο του υπολογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας βάσει των αγοραίων αξιών και υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων, η «εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος», η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της αδειοδότησης επενδύσεων, με την ολοκλήρωση της απλοποίησης των διαδικασιών κ.ά.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και ΕΕ η τρέχουσα κρίση αποτέλεσε τον καταλύτη για την περαιτέρω διεύρυνση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των αποκλίσεων μεταξύ των κρατών - μελών. Στο ζήτημα αυτό εστίασε η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας. Οπως διαπιστώνεται, η κρίση είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις στα κράτη που ήδη είχαν αντίστοιχα ζητήματα, και αυτό παρά την όποια «πρόοδο» είχε καταγραφεί τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.
Η σχετική συζήτηση στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ είχε ως βάση εκκίνησης το «τεχνικό σημείωμα» που υπέβαλε η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, γίνεται λόγος για ραγδαία επιδείνωση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών, γεγονός βέβαια που οφείλεται στη συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης (από το εξωτερικό) την προηγούμενη χρονιά.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια καθώς και τα χρέη ιδιωτών προς το κράτος, επισημαίνεται ότι οι επιπτώσεις δεν έχουν έρθει ακόμη στην επιφάνεια και αυτό λόγω των «διευκολύνσεων» που ισχύουν σήμερα, όπως είναι οι αναστολές πληρωμών κ.ά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μια ακόμη φορά, επαναλαμβάνει ότι «αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας». Σε αυτό το φόντο, ειδικό βάρος δίνεται στην «τόνωση της παραγωγικότητας», ζήτημα που θα εξειδικευτεί με νέα αντεργατικά μέτρα, ειδικότερα μέσω του τελικού «σχεδίου ανάκαμψης».
Παράλληλα, η κυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προχώρησε χτες στην επανέκδοση κρατικού ομολόγου διάρκειας 30 ετών, με απόδοση, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στο 1,5%.
Συνολικά για το 2021, ο νέος δανεισμός του ελληνικού κράτους από τις διεθνείς χρηματαγορές αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 10 δισ. ευρώ.