ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Ψάχνει ... εμβόλιο για να «αναρρώσουν» τα κέρδη των ομίλων

Οι ανάγκες της «αγοράς» είναι σταθερή προτεραιότητα στο σχεδιασμό της και στις «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» που διαφημίζει

INTIME NEWS

Πρωτοβουλία για την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της «Astra Zeneca» και άλλων εταιρειών ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Αυστρίας και Δανίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (μέσω τηλεδιάσκεψης) την Πέμπτη, στον απόηχο των καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στη διανομή των εμβολίων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αποστείλουν σχετική επιστολή στην ΕΕ.

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, συμμετέχοντας χτες σε τηλεδιάσκεψη των χωρών του Covid-19 Management Group (συμμετείχαν οι ηγέτες Αυστρίας, Δανίας, Νορβηγίας, Τσεχίας, Αυστραλίας και Ισραήλ), ενώ όλοι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων του γκρουπ, που συμμετέχουν στην ΕΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων και υπογράμμισαν ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Είναι βέβαιο ότι η πρωτοβουλία αυτή εκφράζει και αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως έδειξε και το παζάρι που προηγήθηκε με τις φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια των εμβολίων και ενώ χώρες όπως η Γερμανία είχαν εξασφαλίσει ξεχωριστή προμήθεια για λογαριασμό τους.

Οπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας αργότερα διαδικτυακά στους βουλευτές του κόμματός του, η χώρα είναι μεν «έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων», αλλά «είμαστε εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει με την ΕΕ».

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Covid-19 Management Group συζητήθηκε επίσης η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού», η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των «27».

Μιλώντας αργότερα γι' αυτό το θέμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, υποστήριξε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού στόχο έχει «να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς τους οποίους θα έχουν εμβολιαστεί. Είναι κάτι το οποίο προφανώς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ενόψει της τουριστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο».

Εδωσε δηλαδή καθαρά το στίγμα της πρωτοβουλίας για το διευρωπαϊκό πιστοποιητικό, που είναι το άνοιγμα του Τουρισμού με καλύτερους όρους για την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων του κλάδου.

Κατά τα άλλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ότι η χώρα έχει επιδείξει «καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες βδομάδες», εξ ου και οι ειδικοί εισηγήθηκαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εξέλιξη την οποία έσπευσε να «χαιρετίσει». Ζήτησε ωστόσο «συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας», προειδοποιώντας ότι «θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους».

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού «σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα», με στόχο το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Από κοντά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, δήλωσε πως θα πρέπει να αξιολογηθούν τα επιστημονικά δεδομένα για το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, το άνοιγμα των χιονοδρομικών ή το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. Για τους εμβολιασμούς είπε ότι μέχρι την Κυριακή είχαν γίνει συνολικά 80.531 και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (3 και 1 αντίστοιχα), τα οποία θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως.

Για την ώρα παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια ώστε να γίνονται εμβολιασμοί και την Κυριακή, για δε τον στόχο της κυβέρνησης να φτάσει τους 2 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μάρτη, τόνισε ότι «θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχει ροή εμβολίων σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, και δεν διαταραχθεί από την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών»...

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ
«Διασταυρούμενα πυρά» σε βάρος των υγειονομικών

Ο ένας τούς χρεώνει την ευθύνη που νόσησαν από κορονοϊό και ο άλλος κλείνει τη συζήτηση για ένταξή τους στα ΒΑΕ

Προκλητική και κυνική συνεχίζει να είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους χιλιάδες υγειονομικούς, για τους οποίους - κατά τ' άλλα - κυλάνε κροκοδείλια δάκρυα από τα μάτια των υπουργών της.

Μιλώντας χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου φόρτωσε στους ίδιους τους υγειονομικούς την ευθύνη για το ότι νόσησαν από κορονοϊό, όπως ακριβώς πριν από λίγες μέρες ο Β. Κοντοζαμάνης φόρτωσε την ευθύνη για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στους γιατρούς!

Ετσι, χωρίς ίχνος ντροπής, ανέφερε για το ζήτημα του επαγγελματικού κινδύνου: «Το καλοκαίρι είχαμε διάφορα στις εφημερίδες. Είδατε που ομάδες υγειονομικών, δυστυχώς, δεν τήρησαν πρωτόκολλα και είχαμε αρνητικότατες συνέπειες αργότερα. Αυτό δεν είναι εργατικό ατύχημα. Εργατικό ατύχημα είναι κάτι το οποίο παθαίνεις κατά την ώρα άσκησης της εργασίας σου».

Δηλαδή οι εκατοντάδες υγειονομικοί που νόσησαν, αυτοί που έχασαν ακόμα και τη ζωή τους, ήταν γιατί οι ίδιοι δεν τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα δε με τον υφυπουργό, αυτό συνέβη εκτός εργασίας.

Με τέτοια κραυγαλέα ψέματα και συκοφαντίες προσπαθεί η κυβέρνηση να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τις μεγάλες ελλείψεις και την εντατικοποίηση στην Υγεία, για το γεγονός ότι οι υγειονομικοί έδωσαν κατά κανόνα τη μάχη χωρίς τα στοιχειώδη μέσα, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο, με μοιραία κατάληξη για πολλούς από αυτούς.

Εξίσου προκλητικός ήταν ο υφυπουργός Εργασίας και για το ζήτημα της ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Προϊδεάζοντας για την κυβερνητική πολιτική στο δίκαιο αίτημα για ένταξή τους στα ΒΑΕ, ισχυρίστηκε ότι «δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις με μόνιμα μέτρα... Η έκθεση του υγειονομικού προσωπικού φυσικά δεν είναι η ίδια για όλες τις επιμέρους ειδικότητες, ούτε για όλους τους χώρους εργασίας».

Η τοποθέτηση αυτή, αν μη τι άλλο, επιχειρεί να περιορίσει τον αριθμό αυτών που πιθανώς θα ενταχθούν στα ΒΑΕ, διαχωρίζοντας τους υγειονομικούς σε ειδικότητες, ενώ ο χώρος εργασίας τους, το νοσοκομείο, είναι ενιαίος για όλους και όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους, όπως έδειξε και η πανδημία.

Στο διά ταύτα, βέβαια, «έσκασε το παραμύθι», που δεν είναι άλλο από το κόστος για το κράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μια επιπλέον διάσταση του ζητήματος είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις»! Εξίσου προκλητικά υποστήριξε πως «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες, την οργάνωση και τη στελεχιακή επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες θα πρέπει να μη διαταραχθούν από τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης».

Δηλαδή οι υγειονομικοί θα πρέπει να συνεχίσουν να βγαίνουν σε σύνταξη στα 67 χρόνια, διαφορετικά η ένταξη στα ΒΑΕ θα σημάνει αποψίλωση από το προσωπικό των νοσοκομείων (με τη συνταξιοδότησή τους 5 χρόνια νωρίτερα του γενικού ηλικιακού ορίου), αφού η κυβέρνηση δεν έχει στόχο να κάνει μαζικές προσλήψεις μονίμων.

Για το θέμα των ΒΑΕ τοποθετήθηκε στη Βουλή και ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζομάνης. Οπως ανέφερε, «είναι χρέος της πολιτείας με κάθε τρόπο να ανταμείψει αυτούς τους ανθρώπους, και αυτό θα γίνει, είτε αυτό είναι ένα επίδομα είτε κάποιος άλλος τρόπος. Ομως οι πόροι, και κυρίως οι οικονομικοί, δεν είναι ανεξάντλητοι, και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που μας κάνει ιδιαιτέρως προσεκτικούς σε εξαγγελίες για παροχές και επιδόματα». Κλείνοντας στην πραγματικότητα την πόρτα για καθολική ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, κατέληξε λέγοντας ότι «εξαγγελίες και υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν δεν πρόκειται να ειπωθούν από αυτήν την κυβέρνηση, με όποιο κόστος»...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Επιβεβαιώνεται η πολύμηνη διαδικασία, κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Τη χτεσινή παραλαβή μειωμένου αριθμού δόσεων εμβολίων (49.160) από την «Pfizer» σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα επιβεβαίωσε ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης. Ισχυρίστηκε ότι οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν την επόμενη βδομάδα και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην είναι διαθέσιμη η 2η δόση του εμβολίου για όσους έκαναν την πρώτη. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα χτες, μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για «θέμα διάθεσης λιγότερων ποσοτήτων σε μερικές μελλοντικές παραδόσεις» της «Pfizer».

Μέχρι στιγμής, με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 84.831 πολίτες, δηλαδή μόλις το 0,77% του πληθυσμού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων» (στο οποίο βέβαια ήδη σημειώνονται καθυστερήσεις) «πιστεύουμε ίσως προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους να εμβολιαστούν και οι νεότεροι συμπολίτες μας». Με άλλα λόγια, οι πολίτες κάτω των 60 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα θα εμβολιαστούν στην καλύτερη περίπτωση από τον Ιούνη και μετά. Επιβεβαιώνεται ότι ο αναγκαίος εμβολιασμός και η επίτευξη συλλογικής ανοσίας θα είναι μια πολύμηνη διαδικασία, που υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο γγ του υπουργείου επανέλαβε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για λειτουργία 144 εμβολιαστικών κέντρων σε δομές της ΠΦΥ από την Τετάρτη, αναφέροντας ότι «ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» θα αναπτύσσονται περισσότερα, με στόχο να φτάσουν τα 1.000. Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο ενίσχυσης της ΠΦΥ για την αναγκαία στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων. Επανέφερε δε το γνωστό τροπάρι ότι «αν απαιτηθεί θα ενισχυθούν και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα», την ώρα που η κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ, ούτε καν στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, στην αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Υπήρξε επίσης μια αόριστη αναφορά για τη δημιουργία «μεγα-εμβολιαστικών» κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα έκανε λόγο για 4 κέντρα, με δυνατότητα 20 χιλιάδων εμβολιασμών τη μέρα), χωρίς να ειπωθεί τίποτα συγκεκριμένο για το πώς θα στελεχωθούν, πού θα λειτουργήσουν, με ποιους όρους κ.ο.κ.

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Το τελευταίο τριήμερο 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τα νέα κρούσματα ήταν 1.067. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 322 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 148.925 και των νεκρών είναι 5.488. Χτες καταγράφηκαν 19 θάνατοι και 320 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 23 είναι εισαγόμενα, στην Αττική εντοπίστηκαν 137 κρούσματα (9 στην Ανατολική Αττική, από 19 σε Βόρειο και Δυτικό Τομέα, 10 στη Δυτική Αττική, 46 στο κέντρο, 10 στον Νότιο Τομέα, 24 στον Πειραιά), 35 στη Θεσσαλονίκη και 22 είναι υπό διερεύνηση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ