ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟ

Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΕΡΜΠΙΝΗΣ ήταν γόνος μιας εκ των πλουσιοτέρων οικογενειών της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου. Γεννήθηκε το 1909 και ήταν γιος του βιομήχανου Ιωάννη Ζερμπίνη, ιδιοκτήτη και κατόχου δύο εργοστασίων και τεράστιων εκτάσεων βάμβακος στην κοιλάδα του Νείλου. Παρόλο που έζησε μέσα στη χλιδή, μετά το θάνατο του πατέρα του (1929) και βλέποντας την κοινωνική αδικία που κυριαρχούσε στην κοινωνία της Αλεξάνδρειας αλλά και την εγγλέζικη επιβολή (προτεκτοράτο) στη χώρα αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, θα τολμήσει να αλλάξει στρατόπεδο, περνώντας στη μεριά της εργατικής τάξης.

Γίνεται μέλος του πρώτου αντιφασιστικού πυρήνα στην πόλη του και συνδράμει οικονομικά στην ενίσχυση του Κόμματος τα χρόνια του Μεσοπολέμου, στην καμπάνια στήριξης των κρατουμένων της μεταξικής δικτατορίας και του Νίκου Ζαχαριάδη. Με το σκάφος του θα μεταφέρει όπλα και ναυτεργάτες από το λιμάνι της Μασσαλίας, ενισχύοντας τον αγώνα και τη δράση των Διεθνών Ταξιαρχιών στον Ισπανικό Εμφύλιο. Με το τέλος του πολέμου, μαζί με τον κομμουνιστή Σακαρέλο θα κυκλοφορήσουν την εφημερίδα «Ελευθερία» στο Παρίσι, ενάντια στη μεταξική δικτατορία, αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότησή της. Το ίδιο θα κάνει με το περιοδικό «Ελλην» της Αιγύπτου, που εκδιδόταν για πάνω από πέντε χρόνια, μέχρι το 1947.

Συμμετέχει στο κίνημα της Μέσης Ανατολής (από τους βασικούς πρωτεργάτες), με συνέπεια να εκτοπιστεί σε στρατόπεδο της Ασμάρα Αιθιοπίας από το 1944 μέχρι το 1945. Παντρεμένος από το 1939 με την Εβραία κομμουνίστρια Αννα Χαγιένκο, θα αποκτήσει τρία παιδιά. Το 1946 η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα τον απελάσει οριστικά από τον γενέθλιο τόπο του, με κίνδυνο να χάσει και την τεράστια περιουσία του.

Οικογενειακώς θα εγκατασταθεί στο Παρίσι και το 1947 αναλαμβάνει υπεύθυνος της παράνομης Κομματικής Οργάνωσης Γαλλίας, με σκοπό τη στήριξη και προώθηση της Προσωρινής Κυβέρνησης του Βουνού. Απογοητεύτηκε από την αδιαφορία όλων εκείνων των «κομμουνιστών» φοιτητών του «Ματαρόα», κατοπινών κριτικών του μαρξισμού - λενινισμού. Παρ' όλα αυτά η βοήθειά του είναι επίπονη και σημαντική. Προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όλο τον προοδευτικό κόσμο της Ευρώπης, όπως τον Αραγκόν, τον Ελιάρ, τον Μπέκετ κ.ά., έχοντας στο πλάι του το Μέμο Μακρή και τη Μέλπω Αξιώτη.

ΕΛΛΗ ΜΕΖΙΛΗ
ΕΛΛΗ ΜΕΖΙΛΗ
Η ήττα του ΔΣΕ, ο κίνδυνος μιας νέας απέλασης και ο θάνατος της γυναίκας του θα τον κλονίσουν. Θα πνιγεί στις 23 Αυγούστου 1950 στο Houlgate, ένα θέρετρο βόρεια του Παρισιού, στον Ατλαντικό, αφήνοντας πίσω του τρία ορφανά παιδιά και μια περιουσία πάνω από δύο εκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Στη διαθήκη του άφηνε διαχειριστή της τον Λάμπη Ράππα, που είχε καταφύγει στη Ρουμανία. Εάν συνέβαινε κάτι στα παιδιά του, όριζε πως όλη η περιουσία του θα περνούσε στο ΚΚΕ ή στο ΚΚΣΕ. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχε προγραμματίσει. Τρία δικαστήρια, ένα στη Γαλλία, ένα στην Ελλάδα και ένα στην Αίγυπτο, θα προσβάλουν τη διαθήκη, ενώ συγγενικά πρόσωπα θα αρπάξουν τα παιδιά, μεταφέροντάς τα στην Ελλάδα πριν προλάβει να αναλάβει ο Ράππας.

Ο Στρατής Ζερμπίνης ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, που διέθεσε δυνάμεις και περιουσία στα ιδανικά του κομμουνισμού. Μιλούσε έξι γλώσσες και ταυτόχρονα στα χρόνια παραμονής του στο Παρίσι σπούδαζε χημικός. Ο οικογενειακός του τάφος, φιλοτεχνημένος από τον σύντροφό του Μέμο Μακρή, βρίσκεται απέναντι από τον εμβληματικό «Τοίχο των Κομμουνάρων» στο περίφημο νεκροταφείο του Παρισιού Pere Lachaise!

Τιμώντας τη μνήμη του, ενισχύω οικονομικά το ΚΚΕ.

Νικόλας Κολοκοτρώνης

***

ΦΩΤΟ

Σήμερα 13/1/2021 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μας ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ. Το ετήσιο μνημόσυνο τελέστηκε στον τόπο ταφής του, στο Μαυρίλο Φθιώτιδος. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης, που ήταν μέλος της, το ποσό των 100 ευρώ.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΕΖΙΛΗΣ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΕΖΙΛΗΣ
Η σύζυγός του Ευαγγελία Αλεξοπούλου και η κόρη του Ελένη Αλεξοπούλου

***

Η Δούρου Κατερίνα προσφέρει 50 ευρώ στη μνήμη των αδελφών ΝΙΚΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, μέσω ΚΟΒ Νοσ. «Αγία Ολγα».

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του κομμουνιστή γιατρού ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΕΖΙΛΗ, από το Λιβάδι Ελασσόνας, και των αντιστασιακών ΕΛΛΗΣ ΜΕΖΙΛΗ και ΑΛΕΚΟΥ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Κέντρου.

Στέλλα - Χάρης - Ελένη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πρώτου προέδρου του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων και Μακρονησιώτη ΚΩΣΤΑ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, ομότιμου καθηγητή Παντείου, ακαδημαϊκού, προσφέρουμε στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 50 ευρώ.

Στέλλα - Χάρης - Ελένη


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΕΡΜΠΙΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΕΡΜΠΙΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ