«Αγαπητοί συνάδελφοι, η χρονιά που έφυγε σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού και την απώλεια πάνω από 1,8 εκατομμυρίου φτωχών κυρίως ανθρώπων. Επίσης, χαρακτηρίστηκε από την αξιοποίηση της πανδημίας από την αστική τάξη για να χτυπήσει κι άλλο τα δικαιώματά μας, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η πανδημία έδειξε ότι "ο βασιλιάς είναι γυμνός", δηλαδή ο καπιταλισμός δεν έχει τίποτε θετικό να δώσει στους λαούς. Ολα τα βάρη της πανδημίας έπεσαν στις πλάτες των εργαζομένων της Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων, που είχαν από πριν χτυπηθεί από περικοπές δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, χαμηλούς μισθούς, ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που ανέλαβαν τη μεγάλη μάχη.
Η πλειοψηφία της εργατικής τάξης συμμετείχε σε αυτή τη μάχη διακινδυνεύοντας τη ζωή της, όπως στον αγροτοδιατροφικό τομέα, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη βιομηχανία, παντού.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η ηθική ανωτερότητα, ο ενθουσιασμός της τάξης μας. Επιπλέον, αυτός ο χρόνος σημαδεύτηκε από τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων σε όλες τις ηπείρους, αγώνες που είναι η ελπίδα και η πηγή αισιοδοξίας για το αύριο, για τις νέες γενιές. Ανάμεσα σε αυτούς τους αγώνες ξεχώρισαν οι δύο μεγάλες πανεθνικές απεργίες στην Ινδία, όπου πάνω από 500 εκατομμύρια εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους.
Με αφορμή τη νέα χρονιά, το 2021, ευχόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και τους λαούς του κόσμου υγεία, ευτυχία, βελτίωση της ζωής τους σε οικογενειακό και συλλογικό επίπεδο. Ευχόμαστε ειρήνη και να σταματήσουν όλες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Καλούμε όλες τις αγωνιστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη μας να εντείνουν τον αγώνα για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, για ασφαλή και επαρκή εμβόλια για όλους, για δημόσια νοσοκομεία πλήρως επανδρωμένα με εργαζόμενους με αξιοπρεπείς μισθούς.
Επίσης σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και συνεχίζουμε την καμπάνια για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς. Δυναμώνουμε και στο ζήτημα της Υγείας τον διεθνισμό και την αλληλεγγύη μας, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην αισθάνεται μόνο του στον δίκαιο αγώνα του.
Ο διεθνισμός ήταν και θα συνεχίζει να είναι το βασικό όπλο μας, το "φάρμακο" για όλους τους φτωχούς, τους πεινασμένους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο διεθνισμός είναι το όπλο μας ενάντια στην ξενοφοβία, στον νεοφασισμό και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Σε αυτή τη νέα χρονιά πρέπει προσεκτικά να οργανώσουμε τον αγώνα για να έρθουμε πιο κοντά στις νέες γενιές, ιδιαίτερα στις εργαζόμενες γυναίκες, ζήτημα που θα δώσει νέα ώθηση στη ζωή και τη δράση των συνδικάτων μας. Στον σύγχρονο κόσμο χρειαζόμαστε μαζικά, αγωνιστικά, ανοιχτά συνδικάτα, που θα ενώνουν τους εργαζόμενους στη δράση για τα ταξικά τους συμφέροντα. Με τέτοια συνδικάτα θα έχουμε επιτυχίες στον αγώνα μας ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, ενάντια στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και τους καπιταλιστές, θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και την ικανοποίηση των διευρυνόμενων σύγχρονων αναγκών μας. Ετσι τα ρυάκια θα γίνουν ποτάμια και θα πνίξουν τον "γυμνό βασιλιά", ανοίγοντας δρόμο για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Το 2021 θα πραγματοποιηθεί το 18ο Συνέδριο της ΠΣΟ. Συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα με ταξική ενότητα και διεθνισμό, με πίστη και γνώση, με πίστη στον αγώνα μας και γνώση που μας ενισχύει με τα σωστά εργαλεία για να αλλάξουμε τον κόσμο.
Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος για όλους - Ζήτω η εργατική τάξη!».
Ανακοινώθηκε μερική διαγραφή του χρέους του Κονγκό
Αύριο αναμένεται να ολοκληρώσει την 5ήμερη περιοδεία του στην Αφρική ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Γι, που έχει προγραμματιστεί να έχει επίσημες επαφές σε Νιγηρία, Κογκό, Μποτσουάνα, Τανζανία και Σεϊχέλες.
Στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο Γι συναντήθηκε με τον Νιγηριανό ομόλογό του, Ζοφρί Ονιεάμα, και τον Πρόεδρο της χώρας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, και συζήτησαν «έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων για την ενίσχυση των σχέσεων Νιγηρίας - Κίνας και την προώθηση κοινών συμφερόντων». Σε δηλώσεις του, ο Γι σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Κίνα «συνέβαλε στην ανέγερση σιδηροδρόμων, αυτοκινητοδρόμων και άλλων σχεδίων (υποδομών), θεωρούμε ότι αυτό βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη της Νιγηρίας. Το επόμενο βήμα θα είναι να ενθαρρύνουμε περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στη Νιγηρία», επιβεβαιώνοντας ότι οι κινεζικοί όμιλοι δεν θα παραιτηθούν από την πρωτοκαθεδρία που κατέχουν στην «ανάπτυξη» της Μαύρης Ηπείρου, με δεδομένο και τον μεγάλο φυσικό πλούτο της ηπείρου.
Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση που έγινε μετά τις επαφές Γι στο Κονγκό, όπου σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, το Πεκίνο συμφώνησε στη διαγραφή μέρους του χρέους που έχει η αφρικανική χώρα, στο όνομα της «στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας».
Σε δηλώσεις του σε αφρικανικά ΜΜΕ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ ξεχώρισε ως πεδία σύσφιξης της σινο-αφρικανικής συνεργασίας την ανάπτυξη εμβολίων κατά της πανδημίας της Covid-19, τη στήριξη για την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και την προώθηση σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, εννοώντας μέτρα που θα διευκολύνουν τη δράση των κινεζικών ομίλων. Ακόμα, εστίασε στην αξία ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της βιομηχανικής αλυσίδας.
Με φόντο και τον ανταγωνισμό με ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης
ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--
Νέες επιχειρηματικές συμπράξεις και αγωγοί μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας βρίσκονται στα σκαριά, σε μια προσπάθεια η Ρωσία να ενισχύσει τις εξαγωγές άνθρακα, φυσικού αερίου και πετροχημικών στον μεγαλύτερο καταναλωτή Ενέργειας στον κόσμο, ενώ από την πλευρά της η Κίνα επιδιώκει να μειώσει δραστικά εισαγωγές από Αυστραλία και ΗΠΑ.
Σε τηλεφωνική τους συνομιλία, στα τέλη Δεκέμβρη, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο κρατών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών και βιομηχανικών επιχειρηματικών έργων μεγάλης κλίμακας.
Χαρακτηρίζοντας το 2020 «εξαιρετική χρονιά», ο Σι είπε ότι «ο αληθινός χρυσός μπορεί να αντέξει τη δοκιμασία της φωτιάς και η δύσκολη περίοδος έδωσε μεγαλύτερη σημασία στη μοναδικής δύναμης και μεγάλης αξίας σχέση Κίνας - Ρωσίας», όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά».
«Ενισχύοντας τη στρατηγική τους συνεργασία, Κίνα και Ρωσία μπορούν να αντισταθούν αποτελεσματικά σε κάθε προσπάθεια καταστολής και διχοτόμησης των δύο χωρών, ενώ παράλληλα να σφυρηλατήσουν μια σταθερή ασπίδα για τη διασφάλιση της διεθνούς δικαιοσύνης», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος, υποδηλώνοντας ότι οι δύο μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σχηματίζουν μέτωπο στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης.
Ενα από αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια προβλέπει διπλασιασμό των εξαγωγών άνθρακα της Ρωσίας προς την Κίνα - αρκετό για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές από την Αυστραλία, με την οποία οι σχέσεις της Κίνας έχουν επιδεινωθεί και γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.
Ο μεγάλος ρωσικός όμιλος εξόρυξης άνθρακα «Elgaugol» συμφώνησε στις 15 Δεκέμβρη να ξεκινήσει μια κοινοπραξία με την κινεζική ναυτιλιακή «Fujian Guohang Ocean Shipping» για την εξαγωγή μεταλλουργικού άνθρακα στην Κίνα. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα μεταφερθούν έως και 30 εκατ. τόνοι άνθρακα στην Κίνα το 2023, διπλασιάζοντας σχεδόν τις συνολικές εξαγωγές.
Η σινο-ρωσική συνεργασία στον άνθρακα αποσκοπεί - μεταξύ άλλων - να πλήξει την Αυστραλία. Να σημειωθεί πως η Κίνα επέβαλε περιορισμούς σε αρκετές αυστραλιανές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, αφού η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την προέλευση της επιδημίας του κορονοϊού. Περίπου το 1/4 των εισαγωγών άνθρακα της Κίνας προήλθε από την Αυστραλία το 2019, ενώ ο γενικός διευθυντής της «Elgaugol» ανέφερε ότι η εταιρεία του θα αντικαταστήσει τις περισσότερες εξαγωγές προς την Κίνα σε ΗΠΑ και Αυστραλία.
Η μεγαλύτερη ρωσική πετροχημική εταιρεία, «Sibur», ανακοίνωσε επίσης στις 28 Δεκέμβρη μια κοινοπραξία με τον κινεζικό πετρελαϊκό και χημικό όμιλο «Sinopec» για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας φυσικού αερίου στον κόσμο, του «Amur Gas Processing Plant», στην περιοχή Αμουρ της ρωσικής Απω Ανατολής. Η κατασκευή του εργοστασίου θα ολοκληρωθεί το 2024 και θα είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω του ρωσικού αγωγού «Power of Siberia» (Δύναμη της Σιβηρίας), με τη «Sinopec» να κατέχει το 40%.
Ο αγωγός «Power of Siberia» εγκαινιάστηκε τον περσινό Δεκέμβρη από τους Πούτιν και Σι, ενώ η ρωσική «Gazprom» ξεκίνησε την επέκτασή του κατά 800 χλμ. Η επέκταση θα συνδέσει τον αγωγό με το πεδίο φυσικού αερίου «Kovykta» στην ανατολική Σιβηρία έως το τέλος του 2022, ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της «Gazprom» να αυξήσει τις ροές μέσω του αγωγού στα 38 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2025. Οι ροές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 3,8 δισ. κυβικά μέτρα τον πρώτο χρόνο.
Επίσης, η «Gazprom» έχει ξεκινήσει μελέτη για την κατασκευή ενός άλλου αγωγού για 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω Μογγολίας.