Σε 4ωρη στάση εργασίας σε κάθε βάρδια προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας την Πέμπτη 24/12, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα ενάντια στον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι στη μαζική Γενική Συνέλευση της προηγούμενης Παρασκευής αποφάσισαν ομόφωνα δύο στάσεις εργασίας και εξουσιοδότησαν το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου να προκηρύξει δύο 24ωρες απεργίες το επόμενο διάστημα.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Καταβολή έκτακτου επιδόματος στο ύψος ενός μισθού. Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς της σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνέλευση τονίζεται: «Εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίσαμε τη συντονισμένη, συνειδητή και απαξιωτική επίθεση που δέχτηκαν η ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι, όπως ότι "είναι μια προβληματική επιχείρηση, με καλά αμειβόμενους - βολεμένους εργαζόμενους" κ.ά. Σε αυτήν την ψευτοεπιχειρηματολογία βασίστηκε η κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και ψήφισε το νόμο που εκποιεί τη ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια. Με αυτήν την ψευτοεπιχειρηματολογία σακάτεψε το εισόδημά μας, οδηγώντας μας στην εξαθλίωση (...) Ενα χρόνο μετά, αποδεικνύεται ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ξαφνικά, η "προβληματική επιχείρηση", το "βαρέλι δίχως πάτο", μετατράπηκε σε "φλουρί Κωνσταντινάτο", "πυλώνας που θα στηριχθεί επάνω της το μέλλον της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπη", όπως λένε. Νικέλιο, κοβάλτιο, μπαταρίες, ηλεκτροκίνηση κ.ά. Δισεκατομμύρια ευρώ».
Επισημαίνοντας τις ευθύνες όλες των κυβερνήσεων για την απαξίωση, σημειώνεται: «Η κυβέρνηση, έχοντας σε εξέλιξη αυτό το διάστημα τις "προσκλήσεις ενδιαφέροντος", συνεχίζει την εγκληματική διαδικασία εκποίησης της ΛΑΡΚΟ (...) Οι εργαζόμενοι επιβεβαιωθήκαμε για τις δυνατότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα αναδείξαμε ότι η εργασία που πραγματοποιούμε είναι σκληρή, οι αμοιβές μας ήταν μικρές και τις κάνατε αμοιβές εξαθλίωσης».
Γίνεται επίσης αναφορά στις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι περικοπές στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ενώ ξεκαθαρίζουν: «Αδικα καρτεράτε. Δεν το βάλαμε, ούτε και θα το βάλουμε κάτω».
Αναφορικά με τον εμπαιγμό των εργαζομένων από την κυβέρνηση, σημειώνουν: «Ο κ. Σταϊκούρας στις 16 Οκτωβρίου, μπροστά σε 5 συνδικαλιστές εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, έχοντας σε ανοιχτή ακρόαση την γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κα Στρατινάκη, η οποία δήλωσε ότι "είναι έτοιμη", και κάνοντας ο ίδιος, μετά από αυτή τη συνάντηση, τις ανάλογες δηλώσεις στην τοπική τηλεόραση, δεσμεύτηκε ότι στις 20 Οκτωβρίου θα μας κοινοποιούσαν τι σκέφτονται, τι σχέδια έχουν για τους εργαζόμενους. Ενάμιση μήνα μετά, στις 7 Δεκεμβρίου, σε εκπομπή της τοπικής τηλεόρασης ανέφερε ότι "υπάρχει διάλογος με τους εργαζόμενους". Οι εργαζόμενοι ενημερώνουμε ότι από το Σεπτέμβριο, όταν πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση "γνωριμίας" με την κ. Στρατινάκη, ουδέποτε ξανά υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης φωνή ή ακρόαση».
«Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να τα πάρει όλα πίσω. Μέσα από αυτήν την πολιτική η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ "παίζεται στα ζάρια". Να καταβάλει τώρα επίδομα για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Αμεσα, πριν μπει το νέο έτος, να μας κοινοποιήσει το τι έχει σχεδιάσει για τους εργαζόμενους (...) Ο αγώνας μας για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, συνεχίζεται. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει», καταλήγει το ψήφισμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επιχείρηση, φέρνει για άλλη μια φορά το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος και Χρήστος Κατσώτης. Ζητούν από την κυβέρνηση καταβολή έκτακτου βοηθήματος, διασφάλιση χωρίς καμία διακοπή της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας και του παραγωγικού χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ, ενημέρωση των εργαζομένων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.
Οι πληγέντες αγρότες της Αγ. Τριάδας Καρδίτσας έβγαλαν τα τρακτέρ στην πλατεία του χωριού |
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αγροτών του χωριού Αγία Τριάδα της Καρδίτσας, που από την Κυριακή έχουν βγάλει δεκάδες τρακτέρ στην πλατεία του χωριού, διαμαρτυρόμενοι γιατί ενώ υπέστησαν καταστροφές που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν στο 100%, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ ως προκαταβολή.
Κυβερνητικοί φορείς επικαλούνται την οριοθέτηση των περιοχών με ολοσχερή καταστροφή στις καλλιέργειες, με χρήση δορυφορικής εικόνας. Ο δορυφόρος όμως αποτύπωσε την εικόνα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστή καταγραφή των ζημιών, αφού σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Αγία Τριάδα, τα καταστροφικά λασπόνερα είχαν υποχωρήσει, ή δεν είχαν πλημμυρίσει ακόμα οι καλλιέργειες. Οι αγρότες του χωριού καταγγέλλουν μάλιστα ότι έστω και καθυστερημένα οι γεωπόνοι - εκτιμητές του ΕΛΓΑ έκαναν επιτόπια αυτοψία, κατέγραψαν και δήλωσαν τις ζημιές στον Οργανισμό.
Η απάντηση που δόθηκε από τους αρμόδιους φορείς με τους οποίους επικοινώνησαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους, ότι θα πάρουν την προκαταβολή μέχρι τις 31 Γενάρη, δεν επαρκεί, αφού τα έξοδα «τρέχουν» καθημερινά. Ταυτόχρονα, οι αποζημιώσεις αυτές δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα στο 100%, όπως υποστηρίζει ψευδώς η κυβέρνηση.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες καταγγέλλουν πως ενώ η συγκεκριμένη περιοχή εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με βροχοπτώσεις και πλημμύρες, δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και τα αναχώματα δεν έχουν επιδιορθωθεί. Παράλληλα, παραμένουν τα τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις.
Ταυτόχρονα, όσοι κατάφεραν και έσωσαν μέρος της παραγωγής τους, έρχονται αντιμέτωποι με την εξευτελιστική τιμή των 20-25 λεπτών το κιλό για το βαμβάκι, που τους έδωσαν οι εκκοκκιστές, τιμή που είναι πολύ κάτω ακόμα και από το κόστος παραγωγής, το οποίο συνεχώς αυξάνεται.
Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, καλώντας σε συσπείρωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία. Σε δηλώσεις που έκανε ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε χτες, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού και των υπουργών που "παρέλασαν" από την Καρδίτσα μετά τις ζημιές για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, αποδείχτηκαν λόγια του αέρα. Πέρα από αυτό το χωριό, υπάρχουν εκατοντάδες αγρότες σε όλη την Καρδίτσα που δεν έχουν πάρει προκαταβολή ενώ οι ζημιές τους είναι στο 100%». Ταυτόχρονα, «λόγω της πανδημίας οι τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Με τη στήριξη της κυβέρνησης, έμποροι, μεταποιητικές βιομηχανίες, μεσάζοντες κάθε είδους, στήνουν χορό κερδοφορίας στις πλάτες αγροτών και λαού. Την ίδια στιγμή, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Το ίδιο και το κόστος διαβίωσης. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε με κλειστά στόματα, με το φόβο και την τρομοκρατία που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις».
Οι αγρότες της Αγ. Τριάδας, ο Αγροτικός Σύλλογος και η Ενωτική Ομοσπονδία απαιτούν: Να δοθεί άμεσα η προκαταβολή σε όσους υπέστησαν ζημιές. Να δοθούν μέχρι τις αρχές Γενάρη αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών. Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματός τους. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ - ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη. Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη αναλαμβάνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς. Με καλέσματά τους απευθύνονται στα μέλη τους και συνολικά στους εργαζόμενους με σκοπό να συγκεντρώσουν είδη διατροφής, πρώτης ανάγκης, αλλά και παιχνίδια, τα οποία θα διανείμουν σε εργαζόμενους που έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά και εισόδημα. Παράλληλα, στέλνουν μήνυμα αγώνα ώστε καμία οικογένεια να μη μείνει χωρίς τα απαραίτητα, να μη βρεθεί μόνη της απέναντι στην απειλή του πλειστηριασμού και της διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες των επόμενων ημερών είναι οι εξής: