Αποκαλυπτική η χτεσινή συζήτηση για τον Οργανισμό στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης
MotionTeam |
Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με θύμα το λαό της πόλης και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να αλλάξει με τα «σχέδια ανάταξης» που υπόσχονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτά έχουν ως βασικούς πυλώνες την κρατική υποχρηματοδότηση, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και την προοπτική αύξησης του εισιτηρίου, με ταυτόχρονη χαμηλή πυκνότητα δρομολογίων που οδηγεί σε συνωστισμό όπως και τους προηγούμενους μήνες.
Αλλωστε, η αντιπαράθεση του επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή, Χ. Γιαννούλη, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ επιβεβαίωσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όλα τα τελευταία χρόνια απαξίωσαν μεθοδευμένα τον Οργανισμό με βασικό εργαλείο την τεράστια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (από τα 125 εκατ. ευρώ το 2012 στα 48 εκατ. το 2014 κι έκτοτε) και έστρωσαν το έδαφος για την είσοδο ιδιωτών επενδυτών (βλέπε ΚΤΕΛ).
Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με προμετωπίδα τη λεγόμενη... απο-ιδιωτικοποίηση, τον Οκτώβρη του 2018 με το άρθρο 54 του Ν.4568 προχώρησε στη μεταφορά του έργου από τους μικρότερους μετόχους που με ληστρικές συμβάσεις μέχρι τότε ξεζούμιζαν το κρατικό χρήμα, σε μεγαλύτερους επενδυτές, όπως τα ΚΤΕΛ, και άνοιξε το δρόμο για την εμπλοκή των δήμων και άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών. Το Μάη του 2019 έδωσε τις πρώτες 6 γραμμές στα ΚΤΕΛ και ήρθε στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ και έδωσε άλλες 25 γραμμές, με αποτέλεσμα τα ΚΤΕΛ (Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς) να έχουν αναλάβει το 1/3 του μεταφορικού έργου του ΟΑΣΘ και να εισπράττουν ετησίως 23 εκατ. «ζεστό» κρατικό χρήμα. Ακολούθησε το ανέκδοτο της ΝΔ για «ανάταξη» του στόλου του ΟΑΣΘ με τα 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία, χορηγία του δήμου Θεσσαλονίκης και μίσθωση άλλων 180 μέσω leasing. Μάλιστα, για τη μίσθωση των λεωφορείων, ο ΟΑΣΘ επιχορηγείται με επιπλέον 55 εκατ. Χρήματα που θα ήταν αρκετά για τη συντήρηση των δεκάδων υποσυντηρημένων οχημάτων που βρίσκονται σήμερα εγκαταλειμμένα στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ και για την αγορά καινούργιων λεωφορείων ώστε να γίνει πραγματική ανάταξη του στόλου.
Την ίδια μάλιστα ώρα που ρίχνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες μεταχειρισμένα οχήματα παλιάς τεχνολογίας με προβλήματα που ήδη εκδηλώνονται, περιμένουν την επαναφορά στην «κανονικότητα» για να εξαπολύσουν κυνήγι για την «πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής» αντί να συζητούν μείωση του εισιτηρίου, ειδικά σε συνθήκες όπου κυριαρχούν η κακοπληρωσιά, η ανεργία, η φτώχεια.
Από την άλλη, ενώ υπόσχονται ανανέωση του στόλου στο μακρινό μέλλον, προετοιμάζουν την προσαρμογή στη νέα συνθήκη που επιβάλλει ο κανονισμός 1370 της ΕΕ, για την «απελευθέρωση» των συγκοινωνιακών υπηρεσιών. Οπως είπε ο γγ του υπουργείου Μεταφορών, «έχουμε δύο χρόνια για να οργανώσουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου». Αποκαλύπτοντας ότι σε αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες θα μπορεί να συμμετάσχει ο ΟΑΣΘ που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι (βλ. ιδιώτες, δήμοι, κοινοπραξίες, κ.λπ.).
Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η κυνική απάθεια κυβέρνησης και διοίκησης ΟΑΣΘ για τη μετατροπή των λεωφορείων σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ πιπίλισε τη γνωστή καραμέλα της κυβέρνησης ότι «τα λεωφορεία δεν είναι ταξί» και αιτιολόγησε τον συνωστισμό «δείχνοντας» στη δυνατότητα μεταφοράς του 65% του προβλεπόμενου αριθμού των επιβατών.
Πανηγύρισε δε για το χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στον ΟΑΣΘ, όταν τα ίδια τα στοιχεία που παρουσίασε αποκαλύπτουν το αντίθετο. Οπως ανέφερε, 136 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί, ποσοστό 5,9%, και 3 κατέληξαν, ενώ σήμερα υπάρχουν 21 ενεργά κρούσματα και 2 από αυτά νοσηλεύονται.
Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκαναν κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που με τη στάση της διευκολύνει και στηρίζει τις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες για γρήγορες, ασφαλείς και φθηνές μεταφορές.
Ο Θόδωρος Ιγνατιάδης, μέλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, ανέδειξε ότι «στην περίπτωση του ΟΑΣΘ αντανακλάται τελικά με τον πιο οξυμένο τρόπο η αντίθεση ανάμεσα στις υπαρκτές μεγάλες επιστημονικές - τεχνολογικές δυνατότητες και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, από τη μια, και την τραγική κατάσταση που βιώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, από την άλλη. Προβάλλει ως ζωτική ανάγκη η αμφισβήτηση του δρόμου που μας έφερε έως εδώ, αλλά και ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, στον οποίο με αποκλειστικό κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, θα διασφαλιστεί γρήγορη, αξιόπιστη, δωρεάν συγκοινωνία για όλο το λαό με αξιοποίηση όλων των ΜΜΜ».
Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λύση υπέρ του λαού και των εργαζομένων χωρίς κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, χωρίς προσλήψεις, χωρίς νέα λεωφορεία έστω και για μια μικρή βελτίωση της κατάστασης, χωρίς μείωση του εισιτηρίου. Αυτά θέλουν οι πολίτες και όχι ένταση των ελέγχων και όργιο προστίμων. Αυτή η κρατική χρηματοδότηση συνιστά μια ελάχιστη επιστροφή από αυτά που κλέβουν από τον ελληνικό λαό άμεσα και έμμεσα οι διαδοχικές κυβερνήσεις, ο οποίος συνεχίζει να αναλαμβάνει σχεδόν το 95% των φορολογικών βαρών σε σχέση με το 5% που αναλαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι».
Επίσης, πρόσθεσε ότι η τραγική κατάσταση του ΟΑΣΘ συμπληρώνει την εικόνα της καθυστέρησης στα έργα του μετρό, έλλειψης μέσων σταθερής τροχιάς στη 2η μεγαλύτερη πόλη της χώρας στον 21ο αιώνα και κάλεσε κυβέρνηση και διοίκηση Περιφέρειας να πάρουν μέτρα σήμερα, τόσο ενόψει πιθανής άρσης του lockdown αλλά και ενόψει πιθανής ταυτόχρονης έναρξης έργων στην Ανατολική Περιφερειακή (flyover) και καθυστέρησης ολοκλήρωσης του μετρό.
Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτηρίζει πρόκληση την όποια προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης αλλά και την προσχηματική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και των παρατάξεών τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη στιγμή που οι ευθύνες είναι κοινές και διαχρονικές.
Τονίζει ότι για να σταματήσει να στοιβάζεται ο λαός σε παλιά ανασφαλή λεωφορεία, με αυξημένο κόστος μετακίνησης και με αριθμό που θα βρίσκεται συνεχώς στα όρια της στοιχειώδους κάλυψης των αναγκών για μετακίνηση, αποτελεί μονόδρομο ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, του λαού της περιοχής, η σύγκρουση με την πολιτική που έχει οδηγήσει στον 21ο αιώνα μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη να εξυπηρετείται με «μισό» ΜΜΜ.
«Χωρίς άλλες αναβολές, πρέπει να αλλάξει η κατάσταση με άμεση γενναία κρατική χρηματοδότηση, με αγορά καινούριων λεωφορείων, συντήρηση όσων έχουν λίγα χρόνια στο δρόμο και απόσυρση όλων των παλιών, με προσλήψεις οδηγών, τεχνικών, ενίσχυση γραμμών με βάση τις εξελισσόμενες μεταφορικές ανάγκες περιοχών, για να μπορούμε τελικά να αναπνεύσουμε. Να μην προχωρήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση αλλά και η εμπλοκή των δήμων που μεταφέρει επιπλέον βάρη στους εργαζόμενους στις μεταφορές και συνολικά στο λαό μας.
Αντίθετα, αυτά που πρέπει να προχωρήσουν είναι η μείωση της τιμής του εισιτηρίου, δωρεάν για ανέργους, μαθητές, φοιτητές, ΑμεΑ, δικαιούχους ΚΕΑ κ.λπ. Η δωρεάν μετακίνηση από και προς τη δουλειά σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες για τους εργαζόμενους, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέτρο πρέπει να καλύψει άμεσα τους μερικά απασχολούμενους, αυτούς με τα σπαστά ωράρια οι οποίοι είναι και οι πλέον ευάλωτοι. Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για τους εργαζόμενους σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ, ανθρώπινα ωράρια, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».
Συνάντηση εργασίας για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, με συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη και ανώτατων στελεχών της «Deutsche Telekom» και του ΟΤΕ, έγινε χτες, στον απόηχο της ολοκλήρωσης, την Τετάρτη, της δημοπράτησης των συχνοτήτων, που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διευκόλυνση της καθημερινής ζωής και της οικονομικής δράσης» σε συνδυασμό με «την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», ενώ δεόντως διαφήμισε και το γεγονός ότι το 25% των εσόδων θα πηγαίνουν στο ταμείο «Φαιστός» κι από εκεί ως «ζεστό» χρήμα θα ξαναγυρνάνε στις τσέπες των ομίλων που θα δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Διαβεβαίωσε ότι ο λεγόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός «είναι μία από τις δύο βασικές προτεραιότητές μου, και μάλιστα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις φιλοδοξίες που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ παρέπεμψε και στην «Ψηφιακή Βίβλο, που στην ουσία είναι όλα τα μεγάλα έργα υποδομών που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της «Deutsche Telekom», T. Χιότγκες, απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση «για την εξαιρετική ταχύτητα» που επέδειξε στη διαδικασία της δημοπρασίας του φάσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για εμάς το φάσμα είναι η ακίνητη περιουσία μας πάνω στην οποία οικοδομούνται τα σπίτια μας. Και χωρίς αυτά τα ακίνητα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε 5G. Επομένως, το φάσμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς». Εβαλε δε στόχο να καλυφθεί το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και το 100% όλων των οδικών δικτύων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ενα έργο που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που σαν στόχο έχει τη διασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων εσόδων διοδίων στις εταιρείες διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων, αλλά και τη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων εγκαινίασε χτες ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής.
Πρόκειται για τη χιλιομετρική χρέωση στα διόδια, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του νέου συστήματος «Hybrid» στην Ολυμπία Οδό, το οποίο μέσω πομποδέκτη που τοποθετείται στα οχήματα υπολογίζει και χρεώνει το ακριβές αντίτιμο διοδίου σύμφωνα με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το όχημα.
Φυσικά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κι εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει το μέτρο ως «κοινωνικά δίκαιο», αφού χρεώνει διόδια με βάση την απόσταση που διανύει ο κάθε χρήστης του δρόμου, όταν στην πραγματικότητα συστηματοποιεί και παγιώνει ένα «χαράτσι» για τη χρήση των δημόσιων αυτοκινητοδρόμων που τα λαϊκά στρώματα έχουν χρυσοπληρώσει μέσω της φόρων τους, αλλά και των άμεσων επιδοτήσεων και που χορηγήθηκαν στις εταιρείες κατά την περίοδο κατασκευής των δρόμων.
Προς το παρόν, το εν λόγω σύστημα, με τη επωνυμία «Hybrid» λειτουργεί στην Ολυμπία Οδό και λειτουργεί χάρη στην εγκατάσταση Ηλεκτρονικών Πυλών σε επιλεγμένες εξόδους του αυτοκινητόδρομου, έτσι ώστε οι χρήστες και κάτοχοι του ηλεκτρονικού πομποδέκτη «O-pass» να χρεώνονται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που διανύουν.