ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
Διαβάστε στην ενότητα «Διεθνή και Οικονομία»:
  • «ΒΙΒΛΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ»: Οφέλη για τα μονοπώλια, όξυνση ανταγωνισμών και ενίσχυση των ταξικών φραγμών
  • «ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ»: Η σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας οξύνεται
  • ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΗΣ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: Κρίσιμο πεδίο για τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

«ΒΙΒΛΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ»
Οφέλη για τα μονοπώλια, όξυνση ανταγωνισμών και ενίσχυση των ταξικών φραγμών

Ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» του κράτους για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων που θέτει η ΕΕ, είναι το κύριο μέλημα της «Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού» (ΒΨΜ) που έδωσε στη δημοσιότητα και τέθηκε υπό δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το κείμενο περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες πολιτικής που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια και διαπερνούν όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και του κράτους, όπως επίσης και της οικονομίας, με βασική στόχευση στις μεταφορές και τη διαμετακομιστική αλυσίδα, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή, την αλιεία κ.ά.

Η «Ψηφιακή Βίβλος» θέτει συγκεκριμένους στόχους και χρονικά όρια για την υλοποίησή τους σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά, με βασική κατεύθυνση τη μείωση του «ψηφιακού χάσματος» σε σχέση με τις ψηφιακά αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ, καθώς διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε μια σειρά σχετικούς δείκτες που μετρούν την ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών στα κράτη και τις εθνικές οικονομίες και τη διείσδυσή τους στον πληθυσμό. Από αυτήν τη σκοπιά κρίνεται ως κατεπείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι σχετικές υποδομές και να αναπτυχθούν τα σύγχρονα ψηφιακά δίκτυα στη χώρα, στα αστικά κέντρα φυσικά, αλλά κυρίως στην ύπαιθρο, αφού σήμερα διαπιστώνεται πολύ μεγάλη υστέρηση.

Για την «ψηφιακή κυριαρχία» της ΕΕ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό...

Ετσι, λοιπόν, ο πρώτος άξονας παρέμβασης αφορά την «ενίσχυση της συνδεσιμότητας», σύμφωνα και με τις σχετικές υποδείξεις και στόχους της «Ψηφιακής Ατζέντας» της ΕΕ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με αυτήν, η ΕΕ έως το 2025 επιδιώκει να εξασφαλίσει εξαιρετικά υψηλή συνδεσιμότητα της τάξης των «Gigabits» σε όλους τους κύριους κοινωνικοοικονομικούς τομείς και υπηρεσίες, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, κόμβοι μεταφορών, φορείς δημοσίων υπηρεσιών (νοσοκομεία και Δημόσια Διοίκηση) καθώς και επιχειρήσεις που βασίζονται στις ψηφιακές τεχνολογίες. Δίνει επίσης κατεύθυνση για την παροχή αδιάλειπτης κάλυψης 5G σε όλες τις αστικές περιοχές και όλες τις κύριες επίγειες διαδρομές μεταφορών, πρόσβαση σε συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο για όλα τα νοικοκυριά, σε αστικές και αγροτικές περιοχές και με ελάχιστη ταχύτητα 100 Mbps, η οποία θα δύναται να αναβαθμιστεί σε ταχύτητες της τάξης των Gbps. Ολος ο σχεδιασμός, όπως αναφέρει το κείμενο της ΒΨΜ, αποσκοπεί στην «ψηφιακή κυριαρχία» της ΕΕ στον παγκόσμιο ανταγωνιστικό «στίβο» κρατών και επιχειρήσεων, ενώ διαπιστώνει για τη χώρα μας πολύ χαμηλή πληθυσμιακή διείσδυση των σύγχρονων σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη ΒΨΜ, «το ζήτημα της διείσδυσης είναι ιδιαίτερα σύνθετο, με παραμέτρους που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, την τεχνολογική τους ωριμότητα κ.ά.», επισημαίνοντας τελείως επιδερμικά τις τεράστιες ταξικές ανισότητες που ενισχύουν τόσο τον «ψηφιακό αναλφαβητισμό» στη χώρα μας όσο και την πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, συνολικά υπονομεύουν την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε έναν ακόμη τομέα και παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν.

...χρήμα με ουρά στους ομίλους για την ενίσχυση των υποδομών

Το αστικό κράτος μπαίνει αντίθετα και πάλι σε ρόλο «παγοθραυστικού», ώστε με πακτωλό χρημάτων να ανοίξει τα νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, διαμορφώνοντας σε πρώτη φάση και τις κατάλληλες υποδομές.

Ετσι, μεταξύ των έργων που αναφέρονται για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας είναι η προώθηση δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH - Fiber to the Home), με την κρατική χρηματοδότηση να αποτιμάται πάνω από 400 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023, ώστε έως το 2023 να παρέχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών της χώρας (άνω του 70%) σε συνδέσεις ταχύτητας 100+ Mbps.

Επιπλέον, προβλέπεται η παροχή ετήσιας χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ για την απόκτηση από επιχειρήσεις συνδέσεων σε υπερυψηλές διαδικτυακές ταχύτητες από 100 Mbps έως 1 Gbps, ανάπτυξη Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου ευρυζωνικών υποδομών υπερυψηλής ταχύτητας για την κάλυψη με ευρυζωνικές υπηρεσίες περίπου 2.400.000 πολιτών (οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματίες). Στο πεδίο εφαρμογής της δράσης υπάγονται περίπου 812.155 ενεργές συνδέσεις που δεν καλύπτονται από τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και εκτιμώμενο προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Βίβλου, συνεκτιμώντας τα επενδυτικά σχέδια των παρόχων, μέχρι το 2023 αναμένεται η κάλυψη τέτοιων δικτύων να υπερβαίνει το 70% των ενεργών γραμμών.

Στην ίδια δράση προβλέπεται η ανάπτυξη δικτύου υποβρύχιων καλωδίων σύνδεσης με τα ελληνικά νησιά, ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε «λευκές» αγροτικές περιοχές, ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), αναβάθμιση σταθερών δικτυακών υποδομών, διάθεση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, εφαρμογή ειδικής καλωδίωσης σε κτίρια, προκειμένου να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι κ.ά.

Επισημαίνεται ότι στόχος των παραπάνω είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας βασικών οικονομικών τομέων και ειδικότερα ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και οι μεταφορές.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κατανομή του φάσματος, αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2021 να έχει ολοκληρωθεί ο νέος χάρτης δικαιωμάτων χρήσης φάσματος, αλλά και η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3.400- 3.800 MHz και 26 GHz, με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων ή/και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ετσι τα πρώτα δίκτυα 5G, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κειμένου, αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, μετά και τις σχετικές «διαβεβαιώσεις» που έχει δώσει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ, ότι από την ανάπτυξη των δικτύων θα αποκλειστούν οι κινεζικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Για τον τομέα των μεταφορών προβλέπεται η διασύνδεση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, με στόχο την κάλυψη 5G σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, οι οποίοι ανήκουν στο βασικό δίκτυο της ΕΕ (Trans-European Transport Networks/TEN-T). Στη δράση περιλαμβάνεται όλο το κύριο οδικό δίκτυο που συνδέει τις βασικές υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.) με τις βασικές πύλες εξόδου από τη χώρα. Στη Βίβλο παρατίθενται στοιχεία σχετικής μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι το 2025 το ετήσιο όφελος από την εισαγωγή των δικτύων 5G στις μεταφορές θα ανέλθει στα 8,3 δισ. ευρώ για την ΕΕ, ενώ για την Ελλάδα το όφελος από την υλοποίηση των 5G δικτύων στις μεταφορές θα συνεισφέρει σωρευτικά μέχρι το 2030 έσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εφόσον η ανάπτυξη του δικτύου ξεκινήσει το 2021. Πρόκειται βέβαια για ποσά που κατά βάση θα εισπράξουν οι όμιλοι που διαχειρίζονται τα διόδια των δρόμων και των άλλων τελών που καταβάλλονται για τη χρήση υποδομών μεταφορών, όπως επίσης και οι μεγάλες μεταφορικές εταιρείες.

«Υπόβαθρο» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Από το ίδιο το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκύπτει ότι οι παραπάνω μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, κατά βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό, έρχονται να «κουμπώσουν» σε μια σειρά από στόχους που ιεραρχεί η αστική τάξη, συμπληρώνοντας και τις υπόλοιπες σαρωτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση με φόντο τη νέα καπιταλιστική κρίση.

Ετσι στους βασικούς στόχους του σχεδίου περιλαμβάνονται επιγραμματικά:

-- Η επιτάχυνση των διαδικασιών για το λεγόμενο «ψηφιακό κράτος», ώστε πιο αποτελεσματικά και «ευέλικτα» να εφαρμόζεται η αντιλαϊκή πολιτική,

-- «η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των πολιτών», κατά τη γνωστή απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων για προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις νέες απαιτήσεις,

-- «η διευκόλυνση μετατροπής κάθε ελληνικής επιχείρησης σε ψηφιακή επιχείρηση», που από τη μια θα στηρίζει τους στόχους των ομίλων για τον «εξαγωγικό προσανατολισμό» και από την άλλη θα λειτουργεί ως ακόμη στενότερη θηλιά για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

-- «η στήριξη και ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας», όπως και η «ένταξη των σύγχρονων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας», με κριτήριο όχι τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τους στόχους του κεφαλαίου, «για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, επιχειρηματικών μοντέλων και αγορών», όπως χαρακτηριστικά λέγεται

-- και η «παραγωγική αξιοποίηση των δεδομένων του Δημοσίου», η διάθεση δηλαδή των δεδομένων στους επιχειρηματικούς ομίλους, ένα πραγματικό «χρυσωρυχείο» για τα μονοπώλια, όπως δείχνει και η πρόσφατη συμφωνία με την οποία η κυβέρνηση βάζει στα «πόδια» της «Microsoft» όλα τα δεδομένα του Δημοσίου.

Οπως δείχνουν και όλα τα παραπάνω, το μόνο βέβαιο είναι ότι η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών δεν στοχεύει στη «διάχυση των οφελών της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης στην κοινωνία», όπως αναφέρουν τα επίσημα προπαγανδιστικά κείμενα της ΕΕ, αλλά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνεται ξανά πως οι στόχοι του κεφαλαίου όχι μόνο δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελός τους, αλλά αντίθετα τις μετατρέπουν σε «κατάρα» για τον λαό και τις ανάγκες του. Επιτακτικά δηλαδή προβάλλει το ζήτημα πως μόνο η κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, η εργατική εξουσία, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, οι νέες σχέσεις παραγωγής μπορούν να απελευθερώσουν τις πολύ μεγάλες δυνατότητες προς όφελος του λαού.


Φ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ