INTIME NEWS |
Με την παραδοχή ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό τον μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας μια «μαγική εικόνα» με αύξηση τάχα κονδυλίων στην Υγεία, χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού κ.ο.κ., ενώ αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «σπρώξει παραπέρα» την εκδήλωση των πιο σφοδρών επιπτώσεων της καπιταλιστικής κρίσης που θα φορτώσει στις πλάτες του λαού, εστίασε σε μέτρα όπως η «επιστρεπτέα προκαταβολή», για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση ασκεί φιλολαϊκή πολιτική απέναντι στους μικρομεσαίους επαγγελματίες.
Για να χρυσώσει, δε, το χάπι στα μικρομάγαζα που έχουν κατεβάσει ρολά, εξήγγειλε ότι Γενάρη και Φλεβάρη οι μαγαζάτορες, που με απόφαση του κράτους μένουν κλειστοί, θα πληρώσουν το 20% του ενοικίου τους, οι δε ιδιοκτήτες θα εισπράξουν το 60% του ενοικίου με συμβολή του κρατικού κορβανά.
Ενώ στη γνωστή λογική του «μη χείρον βέλτιστο» για τον λαό, υποστήριξε ότι με τα μέτρα που πήρε, απέφυγε μια έκρηξη της ανεργίας, «έστω με μια χαμηλή απώλεια στο εισόδημα», όπως παρουσίασε τη νέα μεγάλη χασούρα στον προϋπολογισμό των λαϊκών νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε περιχαρής για την «αξιοπιστία» που έχει ανακτήσει η χώρα απέναντι σε «εταίρους» και «αγορές», για το γεγονός ότι δανείζεται με χαμηλότερα από το παρελθόν επιτόκια, χρηματοδοτώντας φθηνότερα τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. Παρέπεμψε σε ανακοινώσεις ξένων εταιρειών, που έρχονται και «επενδύουν» στην Ελλάδα, προσπερνώντας ότι τους έχει στρώσει χαλί, με σειρά αντεργατικά μέρα και διασφαλισμένα πεδία κερδοφορίας.
Μπούσουλάς τους, άλλωστε, η έκθεση Πισσαρίδη, στην οποία αναφέρθηκε και χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, βάζοντας μάλιστα στον Αλ. Τσίπρα το - αφοπλιστικό - ερώτημα «πού διαφωνούμε;» στις προτάσεις της Επιτροπής, αναδεικνύοντας τη στρατηγική τους ταύτιση στα προτάγματα του κεφαλαίου και καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει και τις δικές της προτάσεις, ώστε να καταλήξουν σε μια τέτοια σύνθεση, βάζοντας ως μεγάλο πρόβλημα «τη φορολόγηση της εργασίας», τις «υψηλές εργοδοτικές εισφορές».
Στάθηκε και στο «Σχέδιο Ανάκαμψης» της κυβέρνησης, που προβλέπει μέτρα για τα επόμενα 7 χρόνια, με βάση τις «προδιαγραφές» κεφαλαίου και ΕΕ, μιλώντας για «συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας», με προτεραιότητες όπως η «πράσινη μετάβαση» και «με λιγότερο κράτος εκεί που δεν το χρειαζόμαστε», ανοίγοντας νέους χρυσοφόρους τομείς στο κεφάλαιο, υπονομεύοντας παραπέρα τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε κάθε τομέα.
Το μαύρο άσπρο έκανε ο πρωθυπουργός και για τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι είναι σαφέστερες από ποτέ απέναντι στην Τουρκία, ενώ για να «τεκμηριώσει» πως «η πίεση προς την Τουρκία σταδιακά αυξάνει», παρέπεμψε και στις αποφάσεις των ΗΠΑ για «εφαρμογή σημαντικών στοχευμένων κυρώσεων», που η Ελλάδα «ως μέλος του ΝΑΤΟ χαιρετίζει».
Ενώ επιβεβαιώνοντας πως κι αυτές οι αποφάσεις εντάσσονται στο ιμπεριαλιστικό παζάρι για τη συγκράτηση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με τα ανάλογα «ανταλλάγματα», επανέλαβε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι «να αποκαταστήσει έναν δίαυλο με την Τουρκία, να πέσουν οι τόνοι» και «η απειλή κυρώσεων να οδηγήσει την Τουρκία, με τα δικά της βήματα, σε αλλαγή συμπεριφοράς», ώστε να κάτσουν στο τραπέζι των διευθετήσεων για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, πηγαίνοντας και στη Χάγη αν δεν καταλήξουν σε μεταξύ τους συμβιβασμό.
Στο μεταξύ, αναγγέλλοντας μια νέα κούρσα εξοπλισμών για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, είπε ότι σύντομα υπογράφεται σύμβαση με τη Γαλλία για προμήθεια 18 μαχητικών «Ραφάλ», με την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας Φλ. Παρλί να αναμένεται στην Αθήνα για το κλείσιμο του «ντιλ» στις 23 Δεκέμβρη.
Για αποτυχημένη διαχείριση κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας το μάτι στο εγχώριο κεφάλαιο για την «ικανότητα» του δικού του κόμματος να διαχειριστεί τις υποθέσεις του ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας επικρότησε τις αναφορές της Φ. Γεννηματά για μια «προοδευτική κυβέρνηση», για μια σύμπραξη δηλαδή των δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας για να υπηρετήσουν από κοινού τα προτάγματα του κεφαλαίου.
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε στη Σύνοδο Κορυφής καν να πλησιάσει τον πήχη που είχε θέσει και ότι στις Βρυξέλλες έγιναν «τεράστια βήματα προς τα πίσω», «ξεπλένοντας» το ρόλο της ΕΕ, ως απόρροια της κυβερνητικής ανικανότητας.
Προέβλεψε ότι το 2021 «θα είναι χρονιά που μπορεί να καθορίσει τους όρους για την όποια επίλυση του Κυπριακού και προσφυγή στη Χάγη», υπέδειξε στην κυβέρνηση - απ' τη σκοπιά πάντα του πώς καλύτερα θα υπηρετηθούν τα προτάγματα του κεφαλαίου για γεωστρατηγική αναβάθμιση - «η Ελλάδα να μη λείπει από τις διεργασίες που την αφορούν» και δήλωσε το «παρών» και από τη θέση της αντιπολίτευσης στη μεγαλύτερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια και τις επικίνδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται «για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, χωρίς εκβιασμούς». Σε αυτό το πλαίσιο, «έστριψε διά του αρραβώνος» και για τις δαπάνες για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια λέγοντας πως «δεν καταψηφίζουμε την αύξηση των δαπανών, αλλά και δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή, χωρίς συνεννόηση, χωρίς σχέδιο και στρατηγική».
Στα της πανδημίας ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα, όπως η θωράκιση του ΕΣΥ, του οποίου η αποδυνάμωση φέρει τη σφραγίδα και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για την οικονομία χρέωσε στην κυβέρνηση ανεπάρκεια στη διαχείριση που θέτει τάχα σε κίνδυνο όσα «με πολύ κόπο» πέτυχε η δική του κυβέρνηση για το κεφάλαιο, ζητώντας ενίσχυση της ρευστότητας και ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση της εργασίας όπως και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Εξανέστη δε που ενώ η «Ευρώπη κατάλαβε έγκαιρα τι συμβαίνει και δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα να δαπανήσουν χωρίς περιορισμούς, χωρίς Σύμφωνο Σταθερότητας, με πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης», η κυβέρνηση «το αρνείται» τάχα από «εμμονή στις υφεσιακές πολιτικές».
Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, που παρουσιάζει την πανδημία ως «ευκαιρία» για να «τρέξουν» οι αναδιαρθρώσεις, είπε πως «η πανδημία μάς δίνει τη δυνατότητα να δούμε ακόμη πιο καθαρά ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες», ζητώντας «ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» με τους ίδιους άξονες με αυτούς που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο, και μέτρα για τη «διατήρηση της κοινωνικής συνοχής που απειλείται σοβαρά τα επόμενα χρόνια στο έδαφος της νέας κρίσης», για την ενσωμάτωση δηλαδή της φτώχειας που θα γιγαντώνεται από την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου.
Τις δικές τους αντιδραστικές «ιδέες», για να πληρώσει και αυτήν την καπιταλιστική κρίση ο λαός, κατέθεσαν προς την κυβέρνηση οι αρχηγοί και των άλλων αστικών κομμάτων.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, αφού χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «αντιαναπτυξιακό» και «εκτός τόπου και χρόνου», κατέθεσε το πρόγραμμα του κόμματός της «για την επανεκκίνηση της οικονομίας», που μοιάζει σαν δυο σταγόνες νερό με αυτό των υπόλοιπων αστικών κομμάτων: Περιέχει προτάσεις όπως για παραπέρα «ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων» σε συνδυασμό με «ισχυρά κίνητρα που συνδέονται με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας», «επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων με ρήτρα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας» κ.ο.κ. Πάνω στην κοινή αυτή βάση, είπε ότι «η χώρα έχει ανάγκη να υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση, προοδευτική για τον τόπο» και το ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτό, πρόταση που χαιρέτισε αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πλειοδοσία» μέτρων για το κεφάλαιο έκανε ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, ιεραρχώντας το στόχο της έκθεσης Πισσαρίδη για αύξηση των εξαγωγών. Μεταξύ νέων φοροαπαλλαγών και προνομίων, πρότεινε να επιδοτεί η κυβέρνηση «τον επιχειρηματία για να παίρνει εργαζόμενους», με το μισθό να είναι το επίδομα του ΟΑΕΔ, αντί «να επιδοτείς την ανεργία, τον τεμπέλη», όπως ξετσίπωτα αποκάλεσε τους ανέργους.
Τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 για «δημιουργία επενδυτικών ροών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα», με μεταφορά των «κόκκινων» δανείων και του υπερταμείου σε φορείς υπό κρατικό έλεγχο, παρουσίασε ο επικεφαλής του, Γ. Βαρουφάκης. Πρότεινε επίσης τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «που θα διερευνήσει από τη μεταπολίτευση και μετά τις αιτίες της χρεοκοπίας του 2010», συμβάλλοντας έτσι στο ξέπλυμα του καπιταλισμού και στην ανάπτυξη των αποπροσανατολιστικών θεωριών ότι για το χρέος και την κρίση οι αιτίες βρίσκονται στην κακοδιαχείριση, στα «λαμόγια» κ.ο.κ.
Αρκετά ενοχλημένος εμφανίστηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, από την κριτική που του ασκήθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ ότι η πολιτική και ο προϋπολογισμός της κυβέρνησής του υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, τους μονοπωλιακούς ομίλους. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν είχε επιχειρήματα να την αντικρούσει... Ετσι, δεν ήταν λίγες οι στιγμές που μπουρδουκλώθηκε... Για παράδειγμα, όταν επιχείρησε να υπερασπιστεί το «click away», που ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου, απευθύνθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας ότι το Κόμμα «αρνείται τις παγκόσμιες τάσεις της oικονομίας», οι οποίες για κάποιο λόγο στο δικό του μυαλό είναι ταυτισμένες με την «πρόοδο». Και πρόσθεσε ότι «έτσι έχετε κάνει καριέρα 80 χρόνια...». Εχει δίκιο ο πρόεδρος της ΝΔ. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ διαχρονικά σε όλη την Ιστορία του Κόμματος έχτισαν «μεγάλες καριέρες»: Επέλεξαν τους ...«εύκολους δρόμους» με τις φυλακές, τις εξορίες, τα εκτελεστικά αποσπάσματα, τις απεργιακές μάχες, τους αγώνες που τους κόστισαν και τους κοστίζουν απολύσεις, διώξεις... «Μεγάλες καριέρες» λοιπόν... Και όχι μόνο αυτό. Ο πρωθυπουργός έχει δίκιο και για το άλλο, ότι οι κομμουνιστές είναι οι μεγαλύτεροι αρνητές της «προόδου»... Γιατί προφανώς κατά τη γνώμη του είναι «πρόοδος» το 2021 να ζεις με μισθούς πείνας, να δουλεύεις με όρους χειρότερους από αυτούς που δούλευαν οι παππούδες σου, να είναι η υγεία εμπόρευμα, να καταρρέουν τα συστήματα Υγείας σαν τραπουλόχαρτα και να αφήνουν τους λαούς απροστάτευτους στην πανδημία, να πληρώνεις την οικονομική κρίση για την οποία δεν ευθύνεσαι, την οικονομική άνοδο που δεν απολαμβάνεις και να ξαναπληρώνεις τη νέα κρίση... Τέτοιο θράσος λοιπόν! Καλά θα κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, όταν αναφέρεται στο ΚΚΕ, να έχει μεγαλύτερη συναίσθηση, γιατί δεν μιλάει με όρους του δικού του κόσμου, δηλαδή της αστικής τάξης και των αστικών πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπεί. Αυτούς δηλαδή που υπηρετούν την εξαπάτηση του λαού εδώ και δεκαετίες, που του πουλάνε το παραμύθι ότι τα συμφέροντά του πάνε χέρι χέρι με αυτά των επιχειρηματικών ομίλων, αυτών που η ζωή τους είναι να χτίζουν καριέρες πάνω στην πλάτη του και έχουν μεγάλες ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα...