ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 22 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στο λαό

Η επέκταση των μέτρων στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου σε συνθήκες κρίσης και έντονης αβεβαιότητας, οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, πλάι σε αυτές που ήδη προβλέπονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και παρεμβάσεις, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό κάδρο προβάλλουν η διόγκωση του κρατικού χρέους και η νέα φουρνιά με τα ελλείμματα, τα οποία έρχονται να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ανάγκες στην προοπτική ανάκαμψης του κεφαλαίου, με μόνιμη επωδό βέβαια την πάγια φοροληστεία απέναντι στο λαό και την αποψίλωση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Οι βασικές προβλέψεις

Σε αυτό το περιβάλλον, η εκτίμηση για το ρυθμό βύθισης του ΑΕΠ για το 2020 ανεβαίνει στο 10,5% (από 7,5% στο προσχέδιο) ενώ η πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2021 περιορίζεται στο 4,8% (από 7,5%). Σε ονομαστικούς όρους το ΑΕΠ του 2021 αναμένεται στα 171,9 δισ. ευρώ από 162,8 δισ. το 2020 και βέβαια με μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τα 183,4 δισ. το 2019.

Η όποια ανάκαμψη στηρίζεται στις συνιστώσες του ΑΕΠ που αφορούν τις νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου»), που αναμένεται να ενισχυθούν σε ποσοστό 23,2% (έναντι πτώσης 14,3% φέτος) ως αποτέλεσμα των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων, καθώς βέβαια και της κρατικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων, ενώ τη στήριξη του κεφαλαίου αποτυπώνει και η εκτίμηση για αύξηση των εξαγωγών κατά 22,5%.

Το πρωτογενές έλλειμμα, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου, σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας», διαμορφώνεται στα 6,67 δισ. ευρώ, στο 3,9% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 11,76 δισ. (7,2% του ΑΕΠ) το 2020.

Το κρατικό χρέος από 331 δισ. το 2019 απογειώνεται στα 340 δισ. το 2020 (208,9% του ΑΕΠ) και στα 343,2 δισ. το 2021, με αύξηση πάνω από 12 δισ. στη διετία.

Πακέτα στήριξης στην εργοδοσία... μηδενικά ποσά για το σύστημα Υγείας!

Παράλληλα, στο προσχέδιο ενσωματώνονται και οι νέες ελαφρύνσεις, που θα έρθουν να «αυγατίσουν» τα επιχειρηματικά κέρδη, προστιθέμενες σε όλες τις υπόλοιπες:

-- 816 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών.

-- 246 εκατ. για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με αναστολή της σύμβασης εργασίας, έναντι ποσού 838 εκατ. το 2020.

-- 322 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και την επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου για περίοδο 6 μηνών κ.ο.κ.

Βέβαια, σε ισχύ παραμένουν και τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, όπως η μείωση των συντελεστών φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη.

Την ίδια ώρα, στη μακροσκελή λίστα με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας την περίοδο 2020 - 2021, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα μέτρα στήριξης της εργοδοσίας, μηδενικά ποσά για το 2021 προβλέπονται μεταξύ άλλων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (εξοπλισμός, υποδομές και αναλώσιμα).

Να σημειωθεί ότι οι κάθε είδους παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπολογίζονται σε 23,9 δισ. για το 2020 και σε 7,5 δισ. για το 2021 (συνολικά 31,4 δισ.).

«Ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο

Ενας ακόμη πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Για την ώρα, οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται σε 6,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 750 εκατ. αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα παραπάνω προστίθενται και οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, που υπολογίζονται για το 2021 στα 5,5 δισ. ευρώ με προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμών θα εξαρτηθεί από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας το νέο Προϋπολογισμό, ανέφεραν ότι διέπεται από μεγάλες αβεβαιότητες λόγω του υγειονομικού τοπίου, με την ευχή αυτές να οδηγήσουν προς καλύτερες προβλέψεις. Εξήγησαν ότι, για το 2020, τα μέτρα έχουν αξία περίπου 34 δισ., 18 δισ. ταμειακό κόστος και περίπου 16 δισ. δημοσιονομικό κόστος. Το 2021 είναι στα 7,5 δισ. ευρώ σε ταμειακή και δημοσιονομική βάση.

«Το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης του επόμενου έτους δεν θα υπήρχε χωρίς τα εν λόγω μέτρα στήριξης, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς απορρόφησης των κεφαλαίων της ΕΕ.

Φοροληστεία στο λαό

Η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια συνθέτει το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα:

-- Τα συνολικά ποσά φόρων προβλέπεται να φτάσουν τα 47,8 δισ. το 2021 και θα απογειωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ, από περίπου 44,3 φέτος.

-- Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 10,2 δισ. (από 10 δισ. φέτος), με αύξηση 200 εκατ. ευρώ.

-- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα «πιάσει» τα 17,5 δισ. (από 15 δισ.), με απογείωση 2,5 δισ. (!), και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 6,68 δισ.

Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) θα διαμορφωθεί στα 3,4 δισ., και αυτό παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα των φετινών εταιρικών φόρων θα καταβληθεί την επόμενη χρονιά λόγω της αναστολής πληρωμών για το 2020.

Οπως προκύπτει, η συμβολή των επιχειρήσεων στη συνολική μάζα των φόρων που φορτώνεται στις πλάτες του λαού διαμορφώνεται σε συμβολικά επίπεδα, συγκεκριμένα στο 7% μαζί με τις αναστολές του 2020.

Την ίδια ώρα, στο φόντο της νέας «αγοράς του αιώνα», στο αστρονομικό ύψος των 2,5 δισ. ευρώ φτάνει η κρατική δαπάνη για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα του 2021, αυξημένη κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020.

Παράλληλα, οι δαπάνες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προβλέπεται να ανέλθουν σε 564 εκατ. ευρώ.

Πατριδογνωμόνιο
Τα Μαύρα Παιδιά του ... Μπεναλά

Οποιος καεί στο πλιγούρι φυσάει και το γιαούρτι, λέει ο λαός μας. Με όλη την εξέλιξη, το ρητό δεν αντικαταστάθηκε με το όποιος καεί στην αστακόσουπα φυσάει και την κρύα αγγουρόσουπα. Ετσι κι ο φίλος μας ο Μακρόν, που στην Πνύκα με φόντο τον Παρθενώνα φούσκωνε το ιστορικό μας εγώ με αναφορές στη Δημοκρατία που γεννήσαμε και στο ευρωπαϊκό «κόπι πάστε» της. Ο 26χρονος Αλεξάντρ Μπεναλά, σωματοφύλακας του Μακρόν, πρωταγωνίστησε το '18 σε μείζον σκάνδαλο και παρ' ολίγον να τον ρίξει. Στην απεργία της Πρωτομαγιάς τότε, με τη γαλλική εργατιά στους δρόμους, φόρεσε αστυνομικό κράνος και περιβραχιόνιο και την έπεσε στους διαδηλωτές. Βιαιοπράγησε. Κυριολεκτικά οργίασε. Ο αυταρχικός και νταβραντισμένος ευνοούμενος, με 10.000 ευρώ μηνιαίο μισθό και το ψευδώνυμο «λευκός λύκος», είχε την ατυχία ένας αυτόπτης μάρτυρας να τον καταγράψει σε βίντεο και ευτυχώς να τον αναρτήσει αμέσως στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Πρόεδρος Μακρόν όμως, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κράτησε μανιάτικο. Εφερε και κατέθεσε αυτές τις μέρες στη Βουλή του τον «νόμο καθολικής ασφάλειας», που προβλέπει: Είναι παράνομη η δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή βίντεο αστυνομικών που μπορεί να κάνουν ό,τι και ο Μπεναλά, πίσω, με ή χωρίς τις μαύρες πανοπλίες τους, κι ακόμα χειρότερα. Οπως δηλαδή να κόβουν χέρια, να βγάζουν μάτια διαδηλωτών, όπως είδαμε και με τα κίτρινα γιλέκα.

Ο νόμος έχει βάθος στο... σκεπτικό του, γιατί όποιος καταγράφει τα όργανα καταστολής εν δράσει, πρέπει να εξεταστεί προηγουμένως με ανακρίσεις, δίκες κ.λπ., αν είχε πρόθεση να προσβάλει τη φυσική ή νοητική κατάσταση των αστυνομικών. Κοντολογίς, μην τραυματιστούν ψυχικά τα μαύρα παιδιά του Μπεναλά. Το άλλοθι της πανδημίας, που αθροίστηκε πάνω στο Μπατακλάν και τώρα αξιοθέατο είναι πια η μαυρίλα των φρουρών σε μνημεία, πλατείες, καφέ, λεωφορεία κ.λπ., δίνει κακοήθη λογικοφανή επιχειρηματολογία και στους βουλευτές του Μακρόν και σε όλους όσοι έχουν ήδη γράψει, μην πω πού, συνδικάτα δημοσιογράφων, διεθνείς οργανισμούς, και κυρίως χιλιάδες λαού που διαμαρτύρονται γι' αυτόν το νόμο απ' άκρου σ' άκρο στη Γαλλία. Οι διανεμητές τέτοιου υλικού έχουν τον κίνδυνο, αν καταδικαστούν, να φάνε φυλάκιση ενός έτους και 45.000 ευρώ πρόστιμο!...

Το νομοσχέδιο μάλιστα, που δεν αφορά μόνο τους δημοσιογράφους αλλά οποιονδήποτε πολίτη, συστήνει στους πρώτους να ενημερώνουν πρώτα τις αρχές (;) για να μπορούν να δουλεύουν προστατευμένοι (;) από τις δυνάμεις της τάξης (;).

Μεταφράζω πρόχειρα: Δείρε με. Βρίσε με. Μισοσκότωσέ με. Αλλά δώσε μου την άδεια, σε παρακαλώ πολύ, να 'χω και την εικόνα μου, λίγο πριν τα φτύσω, να την αφήσω για ενθύμιο μαζί με τα κοκαλάκια μου στα παιδιά και τους φίλους μου.

Νομίζω ότι φτάσαμε στο απόγειο της υλοποίησης των ιδεωδών της αστικοδημοκρατικής επανάστασης. Ελευθερία. Ισότης. Αδελφότης!

Αν δεν ήταν νόμος φίλων, που άμα έχεις τέτοιους τι τους θέλεις τους εχθρούς, θα ήταν σίγουρα επιθεώρηση ή καλύτερα κωμωδία ενός σύγχρονου Αριστοφάνη, με τίτλο όχι Ορνιθες, αλλά Κουτόρνιθες. Γιατί αν το προσεγγίσω σοβαρά, επιστημονικά και οργανωμένα, προπάντων δε δραστικά και όχι νομικά, τότε, χωρίς σαρκασμό, χρειαζόμαστε πρωτοποριακό σχεδιασμό και εξοπλισμό. Κάθε διαδηλωτής πρέπει να φοράει κράνος με κάμερα στο μέτωπο και να μεταδίδει σε live streaming (ζωντανή μετάδοση) τους απέναντι. Χρειαζόμαστε μαζική παραγγελία αντιασφυξιογόνων μασκών. Και οπωσδήποτε ένα στόλο από mini drones, που θα κυκλοφορούν ανάμεσα στα μαύρα παιδιά και θα αποτυπώνουν, ακόμα και με κάμερες νυχτερινής όρασης, τις υπέροχες εκφράσεις ηδονής των προσώπων τους την ώρα που μας δέρνουν. Α, ξέχασα, χρειαζόμαστε και οικοδόμους και χαλυβουργούς και φοιτητές και γεωργούς που να φυλάνε με τα κορμιά τους τις Θερμοπύλες των σέρβερ. Κι όλα αυτά γρήγορα, πριν παραλύσει το σύμπαν από τα εκτυφλωτικά επιτεύγματα της αστικής δημοκρατίας, που φαίνεται ότι εζήλωσε δόξα πορνογράφων στο φανερό dark web, το σκοτεινό δίκτυο της επικοινωνιακής εξουσίας στον 21ο αιώνα...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Το χρονοδιάγραμμα στη Βουλή

Η συζήτηση στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό θα διαρκέσει από τις 24 Νοέμβρη έως τις 26. Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 11 Δεκέμβρη, θα διαρκέσει 5 μέρες, για να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα στις 15 Δεκέμβρη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ