ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκρηκτικές συνθήκες για τους υγειονομικούς και τον λαό

Πάνω από 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ-Covid, παρά τις συνεχείς «μετατροπές» κλινών σε βάρος άλλων ασθενειών

Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων καθημερινά, σε συνδυασμό με τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ και απλής νοσηλείας, έχουν διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας της Λάρισας αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: Χτες, στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας) η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ-Covid έφτασε το 93% (μόλις 4 κενές κλίνες από τις 60)! Επίσης, από τις 501 απλές κλίνες οι 373 ήταν κατειλημμένες.

Δεκάδες ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορονοϊού προσέρχονται καθημερινά στις εφημερίες. Στο επίκεντρο της πίεσης βρίσκεται κυρίως η Λάρισα. Στα 2 νοσοκομεία της πόλης αναπτύσσονται καθημερινά «νέες» κλίνες ΜΕΘ, σε βάρος άλλων κλινικών, οι οποίες και πάλι καταλαμβάνονται αμέσως. Ταυτόχρονα η πλειοψηφία των υγειονομικών αντιμετωπίζει εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς.

Τα σωματεία των υγειονομικών αναφέρουν ότι η τρέχουσα βδομάδα είναι κρίσιμη. Η υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ αναμένεται να παραταθεί, καθώς δεν δίνονται τακτικά εξιτήρια εξαιτίας της βαρύτητας των περιστατικών. Ηδη έχουν αρχίσει διακομιδές σε άλλες πόλεις, κυρίως στη Χαλκίδα. Με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας και τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας αναδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το πρωί της Δευτέρας: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και οι 14 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 ήταν κατειλημμένες. Σε αυτές αντιστοιχούσαν 3 ιατροί Εντατικής, οι οποίοι έκαναν 10-11 εφημερίες μέσα σε έναν μήνα. Από τις 115 κλίνες απλής νοσηλείας οι 75 ήταν γεμάτες. Μόλις 4 γιατροί παθολόγοι, πνευμονολόγοι αντιστοιχούν για κάθε εφημερία για τις απλές κλίνες COVID-19 και τις νέες εισαγωγές.

Αντίστοιχα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Και οι 20 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 ήταν όλες κατειλημμένες. Σε αυτές εργάζονται πυρετωδώς 9 Ιατροί Εντατικής, οι οποίοι μετακινούνται από όροφο σε όροφο. Στις 66 απλές κλίνες νοσηλεύονταν 47 ασθενείς. Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι ότι 6 γιατροί παθολόγοι του Παθολογικού τομέα έχουν επιταχτεί από τις κλινικές τους, για να εργαστούν στις κλινικές COVID-19. Ετσι έχει πραγματοποιηθεί η συγχώνευση του Χειρουργικού Τομέα στον όροφο της Ορθοπαιδικής λόγω δημιουργίας νέων κλινικών COVID-19. H Γαστρεντερολογική κλινική λόγω 5 νοσούντων από COVID-19 στο προσωπικό λειτουργεί με 2 ειδικούς ιατρούς και 1 ειδικευόμενο μόνο για υπερεπείγοντα περιστατικά.

Και στα δύο νοσοκομεία δεκάδες υγειονομικοί νοσούν ή είναι θετικοί ή είναι στενές επαφές θετικών και βρίσκονται σε καραντίνα. Υπάρχουν ελλείψεις όχι μόνο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε συνεργεία καθαριότητας και προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση, η οποία υποβαθμίζει και το επίπεδο νοσηλείας, οι υγειονομικοί, μαζί με όλο τον λαό, διεκδικούν μεταξύ άλλων κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και πλήρη στελέχωσή τους κ.ά.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Χρυσοπληρώνονται οι κλινικάρχες, σε άθλιες συνθήκες το προσωπικό

Την απαράδεκτη τροπολογία που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, δίνοντας ξανά «ζεστό» χρήμα στους κλινικάρχες, καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, υπογραμμίζοντας: «Αρχισε τις τελευταίες μέρες η διακομιδή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση στις 5/11, επεκτείνεται ως τις 28/2/2021 η δυνατότητα του υπουργείου Υγείας να δεσμεύει κλίνες των ιδιωτικών κλινικών για το δημόσιο σύστημα έναντι αποζημίωσης. Η κυβέρνηση δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα όπως διαδίδει, αλλά ακριβοπληρώνει τους κλινικάρχες από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ενοικίαση απλών κλινών ή κλινών ΜΕΘ. Η αποζημίωση που θα καταβάλει το Δημόσιο, έχει ήδη διπλασιαστεί. Μόνο το ημερήσιο νοσήλιο για χρήση ΜΕΘ έχει οριστεί στα 1.700 ευρώ».

Την ίδια ώρα, παρουσιάζοντας την κατάσταση στις μονάδες του ιδιωτικού τομέα το Σωματείο υπογραμμίζει: «Οι ιδιωτικές μονάδες, από τις κλινικές των ομίλων ως τα γηροκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, είναι ακραία υποστελεχωμένες. Οι μονάδες λειτουργούν στα όρια του προσωπικού ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η μείωση του μισθολογικού κόστους έχει φτάσει το 40% από το 2011. Απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό και άδειες που κόβονται, συνεχόμενες βάρδιες χωρίς ανάπαυση και άλλες αυθαιρεσίες συνθέτουν την καθημερινότητα του εργαζόμενου στην ιδιωτική Υγεία. Οι προσλήψεις γίνονται με μισθό 660 ευρώ μεικτά, ενώ έχουν καταργηθεί ειδικά ωράρια και άδειες, όπως και τα επιδόματα. Ακόμα και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας δεν καταβάλλεται στους νεοπροσλαμβανόμενους».

«Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι ελλιπέστατες», καταγγέλλει το Σωματείο. «Τα μέτρα προφύλαξης του εργασιακού χώρου αντιμετωπίζονται ως κόστος. Ακόμα και όταν παρουσιάζονται κρούσματα σε εργαζόμενους, αυτές οι περιπτώσεις κρύβονται από τους συναδέλφους. Τα τεστ στους εργαζόμενους γίνονται επιλεκτικά και με το σταγονόμετρο. Το μοναδικό "πρωτόκολλο" που τηρείται αυστηρά στην ιδιωτική Υγεία είναι το πρωτόκολλο της σιωπής και της αποφυγής του κόστους. Ιδρύματα που διεξάγουν σε καθημερινή βάση κατά εκατοντάδες τα ακριβοπληρωμένα τεστ σε επισκέπτες - πελάτες, δεν ελέγχουν τους ίδιους τους εργαζόμενους, για να αποφύγουν το κόστος. Οι συνθήκες εργασίας οδηγούν καθημερινά δεκάδες εργαζόμενους σε παραιτήσεις από τις μονάδες της ιδιωτικής Υγείας».

Οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές μονάδες Υγείας - Πρόνοιας απαιτούν: Υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις 15% στους βασικούς μισθούς και επαναφορά επιδομάτων, ειδικών αδειών και ωραρίων. Επαναφορά των επιδομάτων τριετίας. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού. Πραγματικές συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας. Δωρεάν, επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι COVID σε όλους τους εργαζόμενους.

Για όλα τα παραπάνω και ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα, το κλαδικό Σωματείο καλεί στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Σκηνοθετημένη παράσταση και εμπαιγμός

«Μια καλά σκηνοθετημένη παράσταση με κύριο πρωταγωνιστή τον υπουργό Υγείας και συμπρωταγωνιστές την Τοπική Διοίκηση και τη διοίκηση του ΓΝ Χαλκίδας» χαρακτηρίζει η Κομματική Οργάνωση Νοσοκομείου Χαλκίδας του ΚΚΕ την επίσκεψη του υπουργού Β. Κικίλια στο Νοσοκομείο.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού για τη λειτουργία ΜΕΘ στο νοσοκομείο, η Κομματική Οργάνωση τονίζει: «Η πολυδιαφημισμένη ΜΕΘ του ΓΝΧ που πριν λίγες μέρες μετατράπηκε αποκλειστικά σε ΜΕΘ για covid περιστατικά, μαζί με τη ΜΑΦ λειτουργούν με το 1/3 της δυναμικότητάς τους, υποστελεχωμένες, χωρίς το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Η ΜΕΘ θα έπρεπε να τηρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εμπειρο και εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό με συγκεκριμένη αναλογία ασθενών - ιατρών. Επιπλέον τραυματιοφορέα, βοηθό θαλάμου, φυσικοθεραπευτή ανά 4 ασθενείς, τεχνολόγο ακτινολόγο όλο το 24ωρο, ειδική ομάδα καθαριότητας».

Παράλληλα, για τη γενικότερη διαχείριση της πανδημίας σημειώνει: «Για τις ανάγκες της πανδημίας δημιουργήθηκε πρόσφατα κλινική covid-19 στελεχωμένη με μόλις 8 άπειρους επικουρικούς νοσηλευτές για 10 κλίνες, ενώ οι ανάγκες της απαιτούν 2-3 νοσηλευτές ανά βάρδια που φυσικά δεν έχουν δικαίωμα να λείψουν, να αρρωστήσουν, να βγουν σε καραντίνα! Ο εφημερεύων ειδικευόμενος γιατρός της Παθολογικής κλινικής είναι υπεύθυνος και για την κλινική COVID-19 αυξάνοντας στο κατακόρυφο την πιθανότητα διασποράς της νόσου».

Οσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού για την ενίσχυση με υγειονομικό προσωπικό, επισημαίνεται: «Για ποιες προσλήψεις κάνει λόγο ο υπουργός; Για τους περίπου 130 επικουρικούς εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, ενώ τα κενά αγγίζουν τους 300 με βάση το οργανόγραμμα του παλιού νοσοκομείου που είχε λιγότερες κλινικές; Για τους 14 μόνιμους γιατρούς, που η θέση τους είχε προκηρυχθεί από το καλοκαίρι του 2019 και αποτελούν χρόνιες ανάγκες ανεξαρτήτως της πανδημίας; Για τις μετακινήσεις γιατρών από το ΚΥ Ψαχνών για να καλυφθούν τα κενά στα ΤΕΠ ή για τις μετακινήσεις των γιατρών που επανδρώνουν τη ΜΕΘ και στην πλειοψηφία τους δεν είναι εξιδεικευμένοι;».

Τονίζεται επίσης ότι για την επίσκεψη του υπουργού δεν είχαν ενημερωθεί το Σωματείο Εργαζομένων ούτε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών.

Παράλληλα, τις δηλώσεις του υπουργού για το άνοιγμα κλινών ΜΑΦ στο Νοσοκομείο Καρύστου σχολιάζει η Κομματική Οργάνωση Καρύστου, σημειώνοντας: «Είναι πρόκληση για το λαό της Καρύστου να ονομάζεται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας η δέσμευση ενός θαλάμου του παθολογικού τμήματος και η τοποθέτηση τριών μόνιτορ. Σύμφωνα με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, για να λειτουργήσει ΜΑΦ θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον παθολόγος, αναισθησιολόγος, χειρουργός, ακτινολόγος, δύο εξειδικευμένοι νοσηλευτές ανά κλίνη, 24ωρη δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων και 24ωρη αποκλειστική κάλυψη από νοσηλευτή».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
«Διαχειριζόμαστε καταστάσεις ρίσκου ανεπίτρεπτες»

Κραυγή αγωνίας από τους διευθυντές ΜΕΘ, ΤΕΠ και Παθολογικής Κλινικής

Κραυγή αγωνίας για όσα συμβαίνουν και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου αφήνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι διευθυντές της ΜΕΘ, των Επειγόντων και της Παθολογικής Κλινικής.

Οπως επισημαίνουν, «στο πρώτο κύμα "σφίξαμε τα δόντια" και δουλέψαμε υπεράνω των δυνάμεών μας, πιστεύοντας και ελπίζοντας ότι θα οχυρωθούμε με προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν τη δυσκολότερη και πιο παρατεταμένη περίοδο αυξημένων αναγκών που έρχεται». Ωστόσο, «αντί να μας ενισχύσουν, μας πήραν γιατρούς που μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.Τα ΤΕΠ είναι πρακτικά με δύο γιατρούς, η Παθολογική με 3, η Πνευμονολογική με 3, η ΜΕΘ με 4, το Αναισθησιολογικό με 2 και οι προσθήκες που περιμένουμε είναι "σταγόνα στον ωκεανό"».

Και προσθέτουν όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας: «Ηδη η κλινική COVID δεν έχει εφημερεύοντα γιατρό. Τα ΤΕΠ μένουν με ακάλυπτες εφημερίες, εφόσον οι γιατροί του έχουν προ πολλού υπερβεί τις δυνάμεις τους. Η ΜΕΘ με έναν εφημερεύοντα καθημερινά δεν μπορεί να ανοίξει τα COVID κρεβάτια και αναγκαζόμαστε να διακομίζουμε τα περιστατικά που "φαίνεται ότι θα βαρύνουν" διαχειριζόμενοι καταστάσεις ρίσκου ανεπίτρεπτες. Παρά τις προσπάθειες των διοικητικών οργάνων είναι αδύνατο να βρεθεί ένας τρόπος να γίνονται ασφαλείς διακομιδές ασθενών γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί. Οι 3 πνευμονολόγοι σε αυτήν τη δύσκολη φάση καλούνται να καλύψουν δύο κλινικές. Οι παθολόγοι βρισκόμενοι πάνω από ένα χρόνο σε αυτήν την κατάσταση, λειτουργούν τους περισσότερους μήνες με "εντέλλεσθε" από τη διοίκηση. Οι αναισθησιολόγοι που τώρα έπρεπε να είναι υπερπλήρεις είναι 2, με την ελπίδα, από την πρόσφατη προκήρυξη, να γίνουν 4, αριθμός πάλι πολύ οριακός. Οι λύσεις που βρίσκονται είναι αποσπασματικές με προσωρινό χαρακτήρα».

Και καταλήγουν: «Καταλαβαίνει κανείς πως το Νοσοκομείο είναι όχι πριν, αλλά μετά το όριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ