ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
Σελ. /32
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Απειλούν με κυρώσεις τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη και μολύνονται από κορονοϊό!

Το απαράδεκτο έγγραφο από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Το απαράδεκτο έγγραφο από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Την ώρα που αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα κορονοϊού στους υγειονομικούς, στους ανθρώπους που καλούνται να δώσουν τη μάχη για την προστασία του λαού από την πανδημία, με ελάχιστα μέσα και τεράστιες ελλείψεις, χωρίς να τους εξασφαλίζονται όλα τα αναγκαία μέσα και μέτρα προστασίας, πλέον διοικήσεις δημόσιων νοσοκομείων τούς απειλούν και με κυρώσεις στην περίπτωση που μολυνθούν από τον ιό!

Χαρακτηριστικά, σε έγγραφη ενημέρωση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» προς τους εργαζόμενους (με ημερομηνία 19/10/2020), αναφέρεται: «Εάν κατά την ιχνηλάτηση μετά από εμφάνιση θετικού κρούσματος σε άτομο του προσωπικού βρεθεί κάποιος από το προσωπικό που είχε επαφή υψηλού κινδύνου εντός του νοσοκομείου, που σημαίνει δεν πήρε μέτρα προστασίας, απομακρύνεται από την εργασία για 7 ημέρες, και θα του επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις».

Το έγγραφο διακινήθηκε στο προσωπικό μετά από εισήγηση της προέδρου Επιτροπής Λοιμώξεων και τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, της διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και του διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Πρόκειται βέβαια για μια ιδιαίτερα προκλητική απόφαση, την ίδια ώρα που οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη με μέσα ατομικής προστασίας που παρέχονται με το σταγονόμετρο, χωρίς μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ κ.ο.κ. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, θυμίζουμε, στο πρώτο κύμα της πανδημίας σε εργαζόμενους στα ΤΕΠ είχαν παραχωρηθεί στολές εργασίας για ...κηπουρούς!

Οι απαράδεκτες αυτές απειλές κατά των εργαζομένων δεν έχουν εφαρμοστεί, καθώς άμεση ήταν η αντίδρασή τους. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας τονίζει: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία "προβλεπόμενη κύρωση" όταν με αυτοθυσία και υψηλό αίσθημα του καθήκοντος κάναμε τη δουλειά μας, πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση της υγείας του ανθρώπου (...) Οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν και οι ευθύνες βαραίνουν πρώτα και κύρια την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας».

Και στο ΠΑΓΝΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος, πριν από λίγες μέρες ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ εγκαλούσε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου που διαγνώστηκαν θετικοί τις τελευταίες βδομάδες, για «χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων "κυρίως την ώρα της ξεκούρασης"».

Αντιδρώντας άμεσα, το Σωματείο Εργαζομένων επισημαίνει: «Είναι εξοργιστικό να επικαλείται την ατομική ευθύνη των εργαζομένων που νόσησαν για να κρύψει τις ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησης, που εδώ και οκτώμισι μήνες δεν φρόντισαν να προχωρήσουν σε μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των άνω των 500 κενών θέσεων του νοσοκομείου, ενώ "μπάλωσαν" μέρος των κενών μετακινώντας συνεχώς προσωπικό μεταξύ τμημάτων και δομών και επεκτείνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μήπως δεν είναι η υποστελέχωση η αιτία που δεν βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε κρούσματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού;».

Τις παραπάνω εξελίξεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑKΗ
Στα όριά τους οι δημόσιες δομές Υγείας

Μαζί με την εκρηκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, στα όριά τους φτάνουν και οι δημόσιες δομές Υγείας στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Συγκεκριμένα, στη Δράμα, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών μετρά ήδη 20 νεκρούς κατά τη διάρκεια του 2ου κύματος της πανδημίας, νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο 134 ασθενείς με κορονοϊό. Προστέθηκαν και άλλες κλίνες στους θαλάμους των κλινικών COVID-19, μετατρέποντας σε 4κλινους θαλάμους αρκετούς 3κλινους. Σε καραντίνα βρίσκονται επίσης 65 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου, με τα κενά να «καλύπτονται» από την αποψίλωση του προσωπικού από τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Στα όριά τους είναι οι αντοχές και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, καθώς χτες στο νοσοκομείο νοσηλεύονταν 72 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 12 στη ΜΕΘ. Μετά την Α' Χειρουργική κλινική που πλέον επανήλθε, τη λειτουργία τους έχουν αναστείλει λόγω κρουσμάτων στο προσωπικό η Β' Χειρουργική, η μισή Α' Παθολογική (η υπόλοιπη έχει μετατραπεί σε κλινική COVID), καθώς και το κτίριο όπου πραγματοποιούνται οι χημειοθεραπείες.

Σε 140 από 80 αύξησε χτες τις κλίνες Covid το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, σε βάρος άλλων κλινικών του Νοσοκομείου, όπως η Μαιευτική. Ηδη οι 100 κλίνες ήταν κατειλημμένες μέχρι και χτες το απόγευμα.

«Ο λαός να μην υποστείλει τη σημαία του αγώνα»

Κάλεσμα αγώνα για την υγεία του λαού απευθύνουν με ανακοινώσεις τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Οι Τομεακές Επιτροπές Εβρου, Καβάλας και Ξάνθης του ΚΚΕ καλούν τον λαό της περιοχής συντονισμένα, μαζικά, με όλα τα μέτρα προστασίας, να ριχτεί στη μάχη, ακολουθώντας το παράδειγμα των μαχόμενων υγειονομικών και εργατικών σωματείων που συμμετείχαν στη μέρα δράσης για την υγεία.

Στις ανακοινώσεις τους, οι Κομματικές Οργανώσεις αναδεικνύουν επιπλέον στοιχεία για την επικίνδυνη κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής. Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο Καβάλας, όπου οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε προστατευτικά υλικά, τα τεστ που διενεργούνται καθημερινά αγγίζουν σε θετικότητα αυτά της Θεσσαλονίκης (30%).

Επισημαίνουν ακόμα το ζήτημα της ιατρικής παρακολούθησης των κατοίκων απομακρυσμένων χωριών και περιοχών, όπως είναι η περίπτωση της Νικήσιανης του δήμου Παγγαίου. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς στο δημοτικό σχολείο και η απάντηση στις εκκλήσεις των κατοίκων για μαζικά τεστ πως ο ΕΟΔΥ αδυνατεί λόγω της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη, έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένη ανησυχία στους κατοίκους.

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις σημειώνουν την ανάγκη άμεσης διερεύνησης των καταγγελιών εργαζομένων για κρούσματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως για παράδειγμα στα «Θερμοκήπια» στην Ξάνθη, ενώ ταυτόχρονα, η ΤΕ Εβρου υπογραμμίζει πως η εξέλιξη με τα κρούσματα σε μονάδα περίθαλψης ηλικιωμένων, στην Αλεξανδρούπολη, φέρνει «στο προσκήνιο το απολύτως ρεαλιστικό αίτημα για παρακολούθηση όλων των δομών με ευπαθείς ομάδες από το κράτος, με συχνούς ελέγχους και ενίσχυση όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Επίσης, η ΤΕ Εβρου σημειώνει πως τα ιδιωτικά διαγνωστικά στην περιοχή θησαυρίζουν, την ίδια ώρα που το ήδη ανεπαρκές για τις ανάγκες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επιφορτίστηκε με τον έλεγχο των νεοσυλλέκτων της μεγαλύτερης ΕΣΣΟ των τελευταίων ετών χωρίς να ενισχυθεί.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ που «πιέζεται όσο ποτέ»

Κι ενώ, όπως ομολογήθηκε και στη χτεσινή επίσημη κυβερνητική ενημέρωση για τον κορονοϊό, «το ΕΣΥ πιέζεται όσο ποτέ», με «εκθετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ», οπότε «κανείς δεν περισσεύει από το σύστημα Υγείας», η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει εδώ και τώρα σε κατεπείγουσες προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας... επιμένει στις χρυσοπληρωμένες από τα ασφαλιστικά ταμεία... «συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα» που θησαυρίζει και μέσα στην πανδημία, καθώς και στις «εκκλήσεις» προς τους ιδιώτες γιατρούς, αντί να θέσει άμεσα σε εφαρμογή ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αξιοποίησης όλων των υγειονομικών για τις ανάγκες της πανδημίας και των άλλων ασθενειών.

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής ενημέρωσης, επαναλήφθηκε το απατηλό αφήγημα της «ενίσχυσης του ΕΣΥ» και των έκτακτων μέτρων «εφόσον χρειαστεί», τη στιγμή που τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας χτες διέθεταν όλα μαζί μόλις 10 κενά κρεβάτια ΜΕΘ-covid, σε όλη την Ελλάδα είναι μόνο 125, ενώ παράλληλα η πληρότητα στα κρεβάτια ΜΕΘ non covid στην επικράτεια φτάνει το 76,5%.

«Το Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη δεν είναι αυτήν τη στιγμή σε κατάσταση έτσι ώστε να υποδεχθεί περιστατικά. Χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις που θα χρειαστεί χρόνος», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που έκλεισαν και στη συνέχεια διατήρησαν κλειστά δημόσια νοσοκομεία και τμήματα, συνολικά 10.000 κλίνες. Αναδεικνύονται ταυτόχρονα και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που 8 μήνες μέσα στην πανδημία δεν έκανε τίποτα για την προετοιμασία και αξιοποίηση αυτών των νοσοκομείων, ενώ τώρα με την εκρηκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη... προσανατολίζεται να μετατρέψει σε «συνθήκες νοσοκομείου» το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο!

Προκλητική κοροϊδία για το κλείσιμο των σχολείων

Εξίσου προκλητικό είναι το κυβερνητικό αφήγημα για τα σχολεία, στο οποίο αφιερώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της εισήγησης στη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση. Ενώ τα σχολεία έμειναν εκτεθειμένα στην πανδημία από την αρχή της σχολικής χρονιάς, χωρίς μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τελικά από το κλείσιμό τους, χτες επαναλήφθηκε ο ισχυρισμός ότι δεν διαπιστώθηκε διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία... όταν στην πραγματικότητα δεν γίνονται τεστ και ιχνηλατήσεις ούτε καν στα τμήματα και στα σχολεία που κλείνουν με επιβεβαιωμένα κρούσματα!

Απογειώνοντας μάλιστα την πρόκληση απέναντι στις οικογένειες και τα μικρά παιδιά που πληρώνουν και πάλι το λογαριασμό, ειπώθηκε χαρακτηριστά ότι το κλείσιμο των σχολείων... «είναι μια ευκαιρία να περάσετε ουσιαστικό και δημιουργικό χρόνο μαζί με τα παιδιά σας»!

168 θάνατοι και 6.731 νέα κρούσματα σε τρεις μέρες

Τους 400 έφτασαν οι διασωληνωμένοι

Μόνο μέσα στις τελευταίες τρεις μέρες εντοπίστηκαν 6.731 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ενώ 168 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι συνολικοί θάνατοι έφτασαν στους 1.165 και τα κρούσματα τα 76.403

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 400 ασθενείς.

Σύμφωνα δε με όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt κυμαίνεται σε 1,5, ενώ για καθεμία διάγνωση εκτιμάται ότι υπάρχουν 2 - 3 αδιάγνωστοι.

Χτες Δευτέρα, 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν 2.198. Εξι Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων: 492 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 491 στη Θεσσαλονίκη, 147 στη Δράμα, 122 στην Πέλλα, 110 στη Λάρισα, 105 στις Σέρρες. 20 ΠΕ διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με τα περισσότερα σε Πιερία (66) και Εβρο (52).

Την Κυριακή, 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν 1.698. Από αυτά, τα 435 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 405 στην Αττική, 76 στη Λάρισα, 74 στην Πιερία, 69 στην Πέλλα.

Το Σάββατο, πέθαναν άλλοι 38 άνθρωποι και τα νέα κρούσματα ήταν 2.835. Από αυτά, τα 766 στη Θεσσαλονίκη, 612 στην Αττική, 159 στην Πέλλα, 143 στη Λάρισα, 83 στη Δράμα, 81 στη Μαγνησία.

Συνολικά, τις τρεις αυτές μέρες ανακοινώθηκε ότι 102 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ