ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνδυνοι για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας - Κύπρου από την τουρκική επιθετικότητα και την πολιτική ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που την υποδαυλίζει

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, είχε χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και από το ΑΚΕΛ ο Τουμάζος Τσιελέπης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και επικεφαλής του γραφείου Κυπριακού του κόμματος, και η Μαρίνα Σάββα, μέλος της ΚΕ.

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη - όπως πάντα άλλωστε - συνάντηση και συζήτηση με την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, που επισκέπτεται τη χώρα μας, με επικεφαλής τον σύντροφο Αντρο Κυπριανού, όπου ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια έξαρση της πανδημίας, σε ένα μεγάλο κύμα σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο και στις χώρες μας. Ενημερώσαμε για την κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τους κινδύνους για την υγεία του, για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Επίσης, για την πορεία της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και που φέρνει νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης, συνέχεια των μνημονιακών μέτρων και των αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που επιβαρύνουν παραπέρα το λαϊκό εισόδημα, δημιουργούν προβλήματα, όχι γενικά στην οικονομία αλλά πρώτα απ' όλα στους μισθωτούς, στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα της πόλης, στους μικροεπιχειρηματίες αυτοαπασχολούμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες, στη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση και λόγω φυσικά του κορονοϊού και των προβλημάτων του εγκλεισμού που υπάρχουν αυτό το διάστημα. Ενημερώσαμε για την πάλη που κάνει το Κόμμα μας, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και μέσα στη Βουλή και μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Ταυτόχρονα, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, ως Κόμμα, για τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την προκλητική επιθετικότητα, που εντείνεται και καλλιεργείται και από την ίδια την ένταση και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή και αφορούν βέβαια και την κατάσταση στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσόγειο συνολικά και το Κυπριακό. Και βεβαίως επισημάναμε τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, από την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα αλλά και από την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που ουσιαστικά καλλιεργεί, υποδαυλίζει αυτήν την επιθετικότητα, χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο που να προστατεύει τη χώρα μας, ευρύτερα τους λαούς της περιοχής.

Μας δόθηκε για μια ακόμα φορά η ευκαιρία να εκφράσουμε ως Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τη μεγάλη αλληλεγγύη μας στο λαό της Κύπρου, στο ΑΚΕΛ, στην πάλη που δίνουμε αυτήν την περίοδο και πρέπει να συνεχίσουμε να τη δίνουμε, για μια Κύπρο ανεξάρτητη, για ένα κράτος, όχι δύο κράτη, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς κατοχικές δυνάμεις ή άλλα ξένα στρατεύματα και βεβαίως χωρίς ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, όπως αυτό αφορά και την Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που υποδαυλίζει όλη αυτήν την κατάσταση.

Για μια ακόμα φορά καλωσορίζουμε στην Ελλάδα τον Γενικό Γραμματέα και την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ. Μιλήσαμε επίσης και για τις διμερείς μας σχέσεις, τις σχέσεις των κομμάτων μας - παραδοσιακές άλλωστε, αδερφικές - που θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα, ανταλλάσσοντας απόψεις για όλα τα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες».

Σε νέα φάση το Κυπριακό

Από την πλευρά του, ο Α. Κυπριανού αφού ευχαρίστησε «για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη την οποία παρέχει το ΚΚΕ στον αγώνα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση και επανένωση» σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς σήμερα το κυπριακό πρόβλημα εισέρχεται σε μια νέα φάση, η ανάδειξη του κ. Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα με την έννοια ότι πλέον στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται ένα πειθήνιο όργανο του κ. Ερντογάν, της Αγκυρας και είναι προφανές ότι θα επιχειρηθεί η αλλαγή του πλαισίου λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Σε ό,τι μας αφορά επιμένουμε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Η λύση πρέπει να οδηγεί σε συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα οδηγήσει σε ένα ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, απαλλαγμένο από τις όποιες δυνατότητες επέμβασης στα εσωτερικά του, δεν χρειαζόμαστε εγγυητές και εγγυήσεις, δεν χρειαζόμαστε κάποιους να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας, πρέπει Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να είμαστε αφέντες στην πατρίδα μας. Επιμένουμε ότι θα πρέπει η λύση να εξασφαλίζει ότι μιλούμε για ένα κράτος το οποίο θα αποφασίζει το ίδιο για το μέλλον και την προοπτική του.

Τα πράγματα δυστυχώς αναγνωρίζουμε ότι έχουν καταστεί πολύ πιο δύσκολα, οι ανταγωνισμοί οι οποίοι υπάρχουν στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στην Ανατ. Μεσόγειο, με την αυξανόμενη προκλητικότητα και επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας δημιουργούν και προκαλούν πάρα πολλά προβλήματα στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού αλλά θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε ότι το μέλλον της Κύπρου είναι να οδηγηθεί στην οριστική διχοτόμηση, δηλαδή σε δύο χωριστά κράτη. Θα παλέψουμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα απελευθερώσουμε και θα επανενώσουμε την κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και σε αυτήν την προσπάθειά μας βέβαια η στήριξη την οποία παίρνουμε από τον ελληνικό λαό, απ' το ΚΚΕ, από τα υπόλοιπα κόμματα και την ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντική».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε ακόμα στα ζητήματα της πανδημίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα στα συστήματα της δημόσιας Υγείας και στην Κύπρο» και πως «δυστυχώς η δεύτερη φάση μάς βρίσκει ξανά ανέτοιμους και εκείνο το οποίο μας ανησυχεί πολύ περισσότερο είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους, απολύσεις, επιθέσεις στα δικαιώματα κυρίως σε ό,τι αφορά τους μισθούς».


ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες NAVTEX και προτάσεις για «διάλογο άνευ όρων»

Με φόντο το ευρύτερο παζάρι με ΕΕ και ΗΠΑ και επαναφέροντας σταθερά όλο το πακέτο των απαράδεκτων αξιώσεών της, συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική αστική τάξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σταθμός Αττάλειας της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας εξέδωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο νέα NAVTEX, δεσμεύοντας για έρευνες του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» περιοχές νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, για το χρονικό διάστημα 1 - 14 Νοέμβρη.

Ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε εγκαίνια ενός σιδηροδρομικού έργου, διαμήνυσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και με το "Ορούτς Ρέις" και με το "Μπαρμπαρός" και με το "Φατίχ"». Μεταξύ άλλων, επέκρινε όσους επιτίθενται στη χώρα του και την οικονομία της, αναφέροντας ότι «μας έχουν επιβραδύνει σε κάποιους τομείς, ενώ πριν κινούμασταν με ταχύτητα προς τους στόχους μας» και υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εκτρέψει την πορεία της χώρας μας από το ευλογημένο μονοπάτι». Αναδεικνύοντας τη γενική εικόνα μέσα στην οποία το τουρκικό κεφάλαιο ξετυλίγει τις προκλήσεις του, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «στη δική μας περίοδο έπαιξαν τα ίδια παιχνίδια αλλά απογοητεύτηκαν. Δεν κατάφεραν να πάρουν αιχμάλωτη την Τουρκία. Δεν κατάφεραν να γονατίσουν την Τουρκία με την τρομοκρατία. Δεν κατάφεραν να καταστρέψουν την Τουρκία με το πραξικόπημα. Με τις απειλές, την πολιορκία και το εμπάργκο δεν κατάφεραν να θέσουν την Τουρκία υπό δεσμά. Δεν θα εμποδίσουν την οικονομία της Τουρκίας». Είπε ακόμα πως «από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Κύπρο μέχρι το Καραμπάχ, παντού επιδείξαμε την ίδια στάση. (...) Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε».

Στο μεταξύ, ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε πάλι την Αθήνα για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» και τόνισε ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», σημειώνοντας πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα μέσω του διαλόγου. (...). Οι προσδοκίες μας από την Ελλάδα - αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμους ισχυρισμούς και να διαμαρτύρεται σε τρίτους - όπως πάντα είναι να αποφύγει την αύξηση της έντασης στην περιοχή και να πάρει μέτρα για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις. Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα σε έναν άνευ όρων διάλογο με τη χώρα μας για την αντιμετώπιση τόσο του ζητήματος της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και άλλων αλληλένδετων θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών».

Σήμερα η συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί μια πρώτη «συνάντηση γνωριμίας» ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον νέο ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής», ο Τατάρ είπε ότι η νέα «κυβέρνηση» θα δείξει «επιμονή στη λύση δύο κρατών, στην αναγνώριση της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου"». Επέμεινε ότι το ψευδοκράτος είναι ένα χωριστό «κράτος», «είτε το αναγνωρίσουν είτε δεν το αναγνωρίσουν. Εχουμε ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε δικαιώματα. Αυτό θα γίνει δεκτό στο διεθνές δίκαιο». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «μπορεί να μην υπάρχει διπλωματική αναγνώριση σήμερα, όμως έχουμε εμπόριο με εκατοντάδες χώρες. Κάνουμε αγοραπωλησίες προϊόντων με ολόκληρο τον κόσμο. Γίνονται επισήμως οι πληρωμές μέσω τραπεζών και ίσως να έρχονται μέσω των λιμανιών της Τουρκίας, όμως τα γρανάζια δουλεύουν».

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στον κ. Τατάρ την ισχυρή πολιτική του βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του γγ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών» και μετέφερε την ελπίδα «τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του γγ των ΗΕ και να επιδείξουν και αυτές την ίδια πολιτική βούληση». Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αμμόχωστο, είπε ότι «δεν είναι σίγουρα εκείνες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σωστού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών και ο Πρόεδρος ευελπιστεί ότι σε αυτό το θέμα η άλλη πλευρά θα δείξει μια πολιτική βούληση για δημιουργία καλύτερου κλίματος ενόψει της αναμενόμενης πρωτοβουλίας του γγ των ΗΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ