ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Παραμένουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι με ευθύνη κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας

Την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας απαιτούν τα ταξικά συνδικάτα

Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού σε μεγάλους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα τη μετατροπή τους σε εστίες υπερμετάδοσης, επιβεβαιώνουν τις τεράστιες ευθύνες τόσο της μεγαλοεργοδοσίας, που με κριτήριο τα κέρδη της αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας, όσο και της κυβέρνησης, που και σήμερα, εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας, δεν επιβάλλει τη λήψη αυτών των μέτρων και «κάνει πλάτες» με διάφορους τρόπους στους μεγαλοεργοδότες.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση καταγγέλλουν τα ταξικά συνδικάτα, καλώντας τους εργαζόμενους σε ενίσχυση της πάλης για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.

Πέλλα - Ημαθία: Σε εστίες υπερμετάδοσης έχουν μετατραπεί οι κονσερβοποιίες

Τα 114 κρούσματα κορονοϊού που βρέθηκαν σε εργαζόμενους στην κονσερβοποιία «ΚΡΟΝΟΣ» στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν για μια ακόμα φορά όσα καταγγέλλει από την πρώτη στιγμή το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς του κλάδου.

Καθώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται σε μια ακόμα κονσερβοποιία της περιοχής, αφού από τις αρχές Σεπτέμβρη έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα στις κονσερβοποιίες «Παυλίδης» στην Πέλλα και VENUS και ΑΛΜΜΕ στην Ημαθία, επιβεβαιώνεται ότι μπροστά στα κέρδη των εργοδοτών θυσιάζονται τα μέτρα για την υγεία των εργαζομένων, ενώ εντείνεται και η τρομοκρατία για να μη χαθεί ούτε μια μέρα δουλειάς.

Χαρακτηριστικά, μπορεί οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας της «ΚΡΟΝΟΣ», η οποία τέθηκε τελικά σε 10ήμερη αναστολή λειτουργίας, να ισχυρίζονται ότι όλοι οι εργαζόμενοι θερμομετρούνταν στη στάση πριν από την είσοδό τους στα λεωφορεία, περνούσαν από θερμοκάμερα πριν εισέλθουν στους χώρους του εργοστασίου και λαμβάνονταν όλα τα αναγκαία μέτρα ακόμη και στη διάρκεια των διαλειμμάτων τους, όμως δεν τόλμησαν ποτέ να διαψεύσουν τις περί του αντιθέτου καταγγελίες του κλαδικού Συνδικάτου, μετά από εξόρμηση που πραγματοποίησε στην επιχείρηση. Μεταξύ άλλων το Συνδικάτο κατήγγειλε ότι τα λεωφορεία που μετέφεραν τους εργαζόμενους ήταν ασφυκτικά γεμάτα, ενώ κατά την είσοδο των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις δεν γινόταν καμία θερμομέτρηση. Επίσης, αναδεικνύει ότι όποιος εργαζόμενος έκανε τεστ και βρισκόταν θετικός, σταματούσε την εργασία του χωρίς να γνωρίζει εάν θα πληρωθεί ή όχι ή το αν θα χάσει τα ένσημά του. Με αυτήν την πίεση της εργοδοσίας, ακόμα και άρρωστοι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ ακόμα και όταν επιβεβαιώνονταν κρούσματα η εργοδοσία δεν έβγαζε σε καραντίνα καμία από τις λεγόμενες κοντινές επαφές, γιατί είχε ανάγκη τα εργατικά χέρια για να μη μείνει πίσω η δουλειά...

Χρειάστηκε το Συνδικάτο να κάνει νέα δημόσια καταγγελία για να υπάρξει παρέμβαση και να αποκαλυφθεί το μέγεθος της διασποράς.

Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη παρά τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, που εμφανίζονται καθησυχαστικά. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, από την Παρασκευή έως την Κυριακή 4/10, διενεργήθηκαν συνολικά 1.479 rapid test, εκ των οποίων τα 20 έχουν βρεθεί θετικά.

Εντοπίστηκαν ωστόσο κρούσματα κορονοϊού και σε μαθητές, οι γονείς των οποίων εργάζονταν στην κονσερβοποιία, οπότε υπήρξε και αναστολή λειτουργίας των τμημάτων όπου φοιτούν.

Εύβοια: Ανησυχία για τα κρούσματα στο εργοστάσιο της SABO και τη στάση της εργοδοσίας

Εντονη ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους του εργοστασίου της SABO στο Βασιλικό Χαλκίδας μετά τον εντοπισμό 4 κρουσμάτων κορονοϊού. Η ανησυχία ενισχύεται από την έλλειψη μέτρων πρόληψης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που γίνονται «λάστιχο» για τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Στα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν την περασμένη Πέμπτη, προστέθηκαν χτες άλλα δύο, μετά τα τεστ σε εργαζόμενους που είχαν άμεση επαφή μαζί τους.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει την καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας για το γεγονός ότι η εργοδοσία επέλεξε να διεξαγάγει τεστ μόνο στο προσωπικό που ήταν στο ίδιο χώρο με τα δύο πρώτα κρούσματα και όχι στο σύνολο των εργαζομένων, ενώ επίσης δεν έκανε απολύμανση ολόκληρου του εργοστασίου. Ακόμα και μετά από αυτήν την εξέλιξη, μάλιστα, η εργοδοσία δεν προχωρά στη διεξαγωγή τεστ στο σύνολο του προσωπικού, αλλά μόνο σε επαναληπτικά τεστ στους εργαζόμενους που βρέθηκαν αρνητικοί την πρώτη φορά.

«Ο χώρος εργασίας μας είναι ενιαίος. Οι εργαζόμενοι των γραφείων είναι σε διαρκή κίνηση από τμήμα σε τμήμα. Η μία ιατρική μάσκα που παρείχε το γραφείο προσωπικού αρκετούς μήνες πριν και τα απολυμαντικά μόνο στους κοινόχρηστους χώρους της παραγωγής σε καμία περίπτωση δεν είναι εγγύηση για την υγεία και την ασφάλειά μας», τονίζει το Συνδικάτο και απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό, απολύμανση όλων των χώρων παραγωγής, πλήρη καταβολή δεδουλευμένων για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα κ.ά.

Ηράκλειο: Καθημερινές οι καταγγελίες για την εργοδοτική ασυδοσία στα σούπερ μάρκετ

Την εργοδοτική ασυδοσία στα σούπερ μάρκετ αναδεικνύει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι δέχεται συνεχώς πλέον καταγγελίες εργαζομένων.

Ενδεικτικά, επισημαίνει:

«Στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ "Χαλκιαδάκης" στο κατάστημα ΜΑΧ στη λεωφόρο Καζαντζίδη όπου εντοπίστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα εργαζόμενης με Covid-19, η εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τον ΕΟΔΥ... Οπως ενημερωθήκαμε από τους υπευθύνους, έπειτα από την παρουσία μας στο κατάστημα, η εταιρεία δεν σφράγισε το κατάστημα ούτε μια μέρα προκειμένου να γίνει σωστή απολύμανση με τα απαραίτητα καθαρτικά αλλά αρκέστηκε σε μια απολύμανση "το βράδυ...". Δεν έκανε τεστ σε όλο το προσωπικό (...) αλλά κυρίως δεν ενημέρωσε δημόσια ώστε να ελεγχθούν πελάτες που ήρθαν σε επαφή και πιθανόν να βρίσκονται και στις ευπαθείς ομάδες, καθώς η ιχνηλάτησή τους θα ήταν αδύνατη με κάποιον άλλο τρόπο.

Στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" η εταιρεία ζητά από τους εργαζόμενους που παρουσίασαν συμπτώματα να πάνε με δικά τους έξοδα να κάνουν το τεστ και έπειτα να επιστρέψουν στη δουλειά με την απόδειξη για να πάρουν κάποια στιγμή τα χρήματα (...)

Στην αλυσίδα Lidl βρέθηκε και εκεί επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 και συγκεκριμένα στο κατάστημα Νέας Αλικαρνασσού. Παρόλο που εκεί υπήρξε μια πιο υπεύθυνη στάση σχετικά με τη γνωστοποίηση του κρούσματος, την απολύμανση, το σφράγισμα του καταστήματος και τα διαγνωστικά τεστ στο σύνολο του προσωπικού, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν κανονικά το μισθό τους για όσο διήρκεσε αυτή η περιπέτεια».

Το Σωματείο υπενθυμίζει επίσης ότι ενώ μέσα στην πανδημία ο τζίρος και τα κέρδη των σούπερ μάρκετ «απογειώθηκαν», οι εργαζόμενοι μένουν εκτεθειμένοι στον ιό και χωρίς καμία αύξηση στους μισθούς τους. Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας τους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα αγώνα με εξορμήσεις, περιοδείες και πλατιά συζήτηση

Από την περιοδεία του κλιμακίου του Κόμματος στη Σκύδρα
Από την περιοδεία του κλιμακίου του Κόμματος στη Σκύδρα
Εξορμήσεις - περιοδείες σε Εδεσσα, Σκύδρα, Σεβαστιανά και άλλες περιοχές πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο η Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ, με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στην κονσερβοποιία «Κρόνος». Ανέδειξε τις ευθύνες κυβέρνησης - εργοδοσίας και κάλεσε το λαό να διεκδικήσει οργανωμένα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας.

Το πρωί του Σαββάτου, κλιμάκιο της ΤΟ Πέλλας μαζί με τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, περιόδευσε στην κεντρική αγορά της Σκύδρας και στα Σεβαστιανά. Μίλησε με τους κατοίκους, αφουγκράστηκε τις αγωνίες τους, άκουσε τις καταγγελίες για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις του κλάδου, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο φουλ της δουλειάς.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι υπεύθυνη για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι η πολιτική που βάζει τα κέρδη των επιχειρήσεων πάνω από τη ζωή των εργαζομένων, πολιτική που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα τη στηρίζουν «με χέρια και με πόδια». Αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη υλοποίησης των προτάσεων του ΚΚΕ για άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, σε σχολεία και άλλους χώρους. Για διασφάλιση όλων των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης. Για αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.

Ο Γ. Δελής τόνισε ότι η διαδικασία των τεστ θα έπρεπε να γίνεται εδώ και καιρό στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, αντί να στέλνονται κλιμάκια εκ των υστέρων και ενώ ήδη έχει υπάρξει διασπορά του ιού.

Θύμισε ότι και πριν από περίπου 20 μέρες, όταν και πάλι είχαν βρεθεί δεκάδες θετικά κρούσματα σε άλλη μεγάλη κονσερβοποιία, στα Γιαννιτσά, το ΚΚΕ είχε καλέσει την κυβέρνηση «να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Να αναγκάσει την εργοδοσία να εφαρμόσει μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στη δουλειά. Τίποτα από αυτά δεν έγινε, γι' αυτό και τώρα έχουμε και πάλι μαζικά κρούσματα σε άλλο εργοστάσιο. Μάλιστα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο σύντροφοί μας δέχθηκαν και επίθεση από ανθρώπους της εργοδοσίας όταν πριν από μερικές μέρες πήγαν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους».

Και πρόσθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση να υποχρεώσει όλους τους εργοδότες να εφαρμόσουν στους χώρους δουλειάς τα αναγκαία μέτρα (...) Να μεριμνήσει ώστε όλοι οι εργαζόμενοι καταρχήν, όλοι οι άνθρωποι, να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Να ενισχύσει το σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και τις αναγκαίες υποδομές».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά σ' αυτόν τον αγώνα.

Την Κυριακή, εξόρμηση στην κεντρική αγορά της Εδεσσας πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μπάμπη Τσιτσάγκα, δημοτικό σύμβουλο εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ