Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας
INTIME NEWS |
Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το εξής ζήτημα: «Κυριάρχησε στη δημόσια συζήτηση για την Αθήνα η ιστορία του "Μεγάλου Περιπάτου", της μεγάλης ταλαιπωρίας των Αθηναίων, που ψηφίστηκε το Μάη στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη δημοτική αρχή μαζί με τις παρατάξεις των ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Βουλγαράκη, Καπερνάρου. Είναι θετικό ότι στη συνέχεια η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αποσύρθηκε από τη στήριξη. Θεωρούμε ότι είναι κρίσιμα αυτά που λέγονται για μόνιμα έργα από το Γενάρη. Οι συνέπειες συνεχίζουν παρά το γεγονός ότι μειώθηκε ο πεζόδρομος στην Πανεπιστημίου και παρά την εξαίρεση, μετά και από τη δική μας πίεση, η οδός Αθηνάς από την Ερμού μέχρι την Ασωμάτων. Πότε θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο συζήτηση πραγματικής και ώριμης εκτίμησης αυτής της ιστορίας με βάση και τις συνέπειες που συνεχίζουν εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας;
Eurokinissi |
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις παρεμβάσεις του δήμου στο κέντρο της Αθήνας |
Την ανάγκη στήριξης των σχολείων, των επαγγελματιών, των καλλιτεχνών και των προσφύγων τόνισε ο Νίκος Σοφιανός στην ίδια συνεδρίαση στο θέμα σχετικά με τα «μέτρα και τις δράσεις του δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού». Στην τοποθέτησή του δήλωσε τα εξής:
«Συζητάμε το θέμα των δράσεων που κάνει ο δήμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς εισηγητικό, χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα και δεσμεύσεις, χωρίς διεκδικήσεις απέναντι στην κυβέρνηση.
Η δημοτική αρχή υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Εφαρμόζει τέτοια υγειονομικά πρωτόκολλα, κομμένα και ραμμένα στις αξιώσεις του κεφαλαίου του Τουρισμού και των Μεταφορών. Δεν επένδυσε στη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων, συνεχίζοντας να δίνει χρήμα στο ιδιωτικό σύστημα Υγείας και χωρίς να προχωρά στην επίταξή της. Διατηρεί το χάλι του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σύμφωνα με πρωτόκολλα που επιτρέπουν συναθροίσεις μέχρι 9 άτομα στις πλατείες, μέχρι 25 στις τάξεις, αλλά 70 άτομα στα λεωφορεία. Ανοιξε τα σχολεία χωρίς καθηγητές και ολιγομελή τμήματα με 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι και συνωστισμό. Διατήρησε camp με άθλιες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο, μαζί με τα εργασιακά γκέτο σε εργοστάσια και θερμοκήπια.
Ο δήμος της Αθήνας δεν έδωσε προτεραιότητα στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την εξεύρεση νέων χώρων. Η σημερινή πραγματικότητα φαίνεται μέσα από την ενδεικτική λίστα που δημοσιεύσαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση και από καθημερινά περιστατικά όπως τα παράθυρα που έπεσαν στον 67ο Δημοτικό Σχολείο, δίπλα στα κεφάλια των μαθητών. Εδωσε για τον "Μεγάλο Περίπατο" 2 εκατομμύρια ευρώ, τη "Μεγάλη Ταλαιπωρία" των Αθηναίων, που ψηφίστηκε το Μάη μαζί με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, που αργότερα μαζεύτηκαν.
Η δημοτική αρχή πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για: Στήριξη των επαγγελματιών και όλων όσοι παίρνουν έκτακτο βοήθημα με απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη. Εφαρμογή στην επαγγελματική στέγη και νέας μείωσης για τους επαγγελματίες της εστίασης. Κατάργηση δημοτικών τελών σε θέατρα και χώρους πολιτισμού. Ασφαλή λειτουργία των σχολείων με τη δημιουργία ιατρείων στα σχολικά συγκροτήματα και δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Στήριξη και στέγαση των προσφύγων σε ξενοδοχεία εφαρμόζοντας την απόφαση που έλαβε τον Ιούλη το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας».
Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι εργαζόμενοι του δήμου Πατρέων, οι οποίοι λόγω της κακοκαιρίας παρενέβησαν προχτές και χτες, με μηχανήματα του δήμου, όπου υπήρξε ανάγκη και αντιμετώπισαν προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη νεροποντή.
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν καθαρισμούς από φερτά υλικά και διανοίξεις για την εκροή των υδάτων στην πλατεία Ταμπαχάνων, στην Οθωνος Αμαλίας, στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στη Ρήγα Φεραίου, στην Αθηνών, σε τμήμα της Ακτής Δυμαίων, στα Βραχνέικα, στην παραλιακή του Ρίου, στον Αγιο Βασίλειο και αλλού. Στο Ρίο επιχείρησαν και εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ για την αντιμετώπιση προβλήματος σε αγωγό. Χτες, πραγματοποίησαν καθαρισμούς και διανοίξεις στα Σελά, στο Μοίρα και όπου αναφερθούν προβλήματα.
Ομως, την ώρα που οι εργαζόμενοι του δήμου έδιναν μάχη για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την καταιγίδα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να ρίχνει ευθύνες στο δήμο για την κατάσταση. Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του δήμου αναφέρεται: «Επιτέλους, λίγη τσίπα! Η Πάτρα, όπως και οι άλλες περιοχές της Ελλάδας, πνίγονται από τις νεροποντές, καίγονται από τις πυρκαγιές και κινδυνεύουν από τους σεισμούς, γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν σε προτεραιότητα έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αλλά τα έργα που εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παραχωρησιούχοι και οι υπόλοιποι μεγαλοεργολάβοι που κατασκεύασαν την Ολυμπία Οδό και τη νέα σιδηροδρομική γραμμή, με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν κατασκεύασαν ως όφειλαν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για να μην κινδυνεύουν με πλημμύρες οι περιοχές από τις οποίες διέρχονται.
Η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι του Ρίου, του Ακταίου, του Αγίου Βασιλείου, των Αραχωβίτικων, του Ψαθόπυργου ακόμα περιμένουν τα αντιπλημμυρικά έργα - που διεκδίκησαν - και είχε εξαγγείλει από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών οργανώνει αύριο Πέμπτη στις 9.30 π.μ. η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, διεκδικώντας το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή. Η ΟΓΕ καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και τη φετινή χρονιά, απαιτώντας Προσχολική Αγωγή που να παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε όλα τα παιδιά, εξασφαλίζοντας τα αναγκαία μέτρα για την υγεία τους.
Ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας, υπογραμμίζει η ΟΓΕ, η κυβέρνηση «δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να κλείνουν δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί λόγω κρουσμάτων». Την ίδια στιγμή που δεν έχει εξασφαλίσει τη διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους, την ύπαρξη επαρκούς μόνιμου προσωπικού, πετά το μπαλάκι σε γονείς και εργαζόμενους στη λογική της ατομικής ευθύνης.