ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μυριάδες θα πορευτούν στα βήματα του Λαμπράκη

Την Κυριακή, 13 του Μάη, στις 8.30 το πρωί, η εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα

Σε διαρκή κινητοποίηση βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, προκειμένου να καθορίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Την Κυριακή13 του Μάη αναμένεται να πορευτούν από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Σύνταγμα χιλιάδες φιλειρηνιστές, οι οποίοι θ' ακολουθήσουν τα βήματα του αγωνιστή και μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Χιλιάδες άνθρωποι θα βαδίσουν στο δρόμο του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και θα διαδηλώσουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων.

Πούλμαν για το Μαραθώνα

- Το γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ, με ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί ότι, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση των ειρηνοδρόμων από την Αθήνα στο Μαραθώνα, θα διαθέσει δυο πούλμαν που θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 6.30 π.μ. από την Πλατεία Κάνιγγος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 3844.853 και 3844.854.

- Η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη βάζει πούλμαν για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 7.00 π.μ. για Μαραθώνα και στις 4.30 μ.μ. για Αγία Παρασκευή, τα οποία θα ξεκινήσουν μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα: 4115.026, 4124.695 και 0937.299692.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης των Δυτικών Συνοικιών της Αθήνας βάζουν πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα, τα οποία αναχωρούν στις 6.30 π.μ. από τα εξής σημεία: Πετρούπολη από το Δημαρχείο, Ιλιον από την κεντρική πλατεία, Καματερό από το Δημαρχείο και από Αγ. Αναργύρους από την κεντρική πλατεία.

- Από το Δημαρχείο του Ταύρου θα αναχωρήσει πούλμαν για το Μαραθώνα στις 6.30 π.μ.

- Πούλμαν για το Μαραθώνα θα φύγει και στις 6.45 π.μ. από την πλατεία Δημοκρατίας στο Χολαργό και διαδοχικά θα περάσει από την πλατείαΚύπρου της πόλης, από το τέρμα των Αυτοκινήτων Χολαργού και από την πλατεία της Αγ. Παρασκευής.

- Η πλατεία Αγ. Νικολάου στο Χαλάνδρι θα είναι η αφετηρία, στις 7.00 π.μ., του πούλμαν των ειρηνοδρόμων της περιοχής που θέλουν να μεταβούν στο Μαραθώνα.

- Στις 7.00 π.μ. πούλμαν θα φύγει και από την 13η στάση τηςΠεύκης και αφού περάσει στις 7.15 π.μ από τον ηλεκτρικό σταθμό του Αμαρουσίου, θα κατευθυνθεί προς το Μαραθώνα.

- Από τον ηλεκτρικό σταθμό της Ν. Ιωνίας στις 7.00 π.μ. θα αναχωρήσει πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου βάζει πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα που θα ξεκινήσει στις 7.00 π.μ. από την πλατείαΓαρδένιας, ενώ από την ίδια πλατεία στις 3.00 μ.μ. θα φύγει πούλμαν για την Παλλήνη.

- Η Επιτροπή ΕιρήνηςΚοκκινιάς βάζει πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα, που θα ξεκινήσουν στις 7.00 π.μ. από την πλατεία Κουμπάκη (Γήπεδο Νεάπολης) και από την πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας. Από την ίδια πλατεία θα ξεκινήσουν πούλμαν στις 3.00 μ.μ. για Αγία Παρασκευή.

- Η Επιτροπή ΕιρήνηςΝέας Σμύρνης «ναυλώνει» πούλμαν, το οποίο θα ξεκινήσει στις 4.00 μ.μ. από την οδό Ομήρου 63, με προορισμό την Αγ. Παρασκευή.

- Ο Δήμος Καισαριανής και η Επιτροπή Ειρήνης Καισαριανής βάζουν πούλμαν για το Μαραθώνα, που θα ξεκινήσουν στις 7.00 το πρωί από την πλατεία Καισαριανής.

Πλήθος άλλων εκδηλώσεων

Παράλληλα, σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε καθημερινή βάση, ενώ και για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί πλήθος φιλειρηνικών κινητοποιήσεων. Μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τους διοργανωτές οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη νέων φιλειρηνιστών της Λαμίας, προκειμένου να συγκροτηθεί «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» στην πόλη. Η σύσκεψη θα γίνει στο Κέντρο Νεότητας της πόλης (οδός Οθωνος) στις 7.00 μ.μ.

- Αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνουν αύριο Παρασκευή και ώρα 7.00 μ.μ., στην πλατεία «Παναθήναια», Επιτροπές Ειρήνης και μαζικοί φορείς των περιοχών Γκύζη, Πολυγώνου, Αμπελοκήπων, Ελληνορώσων, Εξαρχείων, Νεάπολης και Κολωνακίου. Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στην εκδήλωση και να δραστηριοποιηθεί στα πλαίσια ενός ισχυρού αντιΝΑΤΟικού αντιπολεμικού κινήματος.

- Το Σάββατο 12 Μάη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Παναττική Συνάντηση της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», η οποία θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο «ΔΕΡΙΓΝΥ» της ΑΣΟΕΕ και θα ξεκινήσει στις 5.00 μ.μ. Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει ομιλίες και παρεμβάσεις φορέων, συζήτηση και προβολή βίντεο, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Αγ. Νικολάου το Σάββατο 12 Μάη και ώρα 8.00 μ.μ., στην οποία θα μιλήσει ο Στρατής Κουνιάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από φορείς της πόλης.

Παράλληλα, τόσο στις 11, όσο και στις 12 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει με μαζικούς φορείς της πόλης τουρνουά σκάκι και πινγκ - πονγκ. Παράλληλα, τις ίδιες μέρες, μαθητές από δημοτικά σχολεία της περιοχής θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη και τα έργα τους θα εκτεθούν στην πλατεία του Αγ. Νικολάου μέσα στο παραπάνω διήμερο. Τέλος, αθλητές και μαθητές θα βραβευτούν για τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης.

- Στη Χαλκίδα η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» διοργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 13 Μάη στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και, με ανακοίνωσή της, καλεί κάθε νέο και νέα της πόλης που θέλει να αγωνιστεί ενάντια στον πόλεμο να πάρει μέρος.

Κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σε ολόκληρη τη χώρα πορείες, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 13 του Μάη.

Στη Θεσσαλία

Σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, Επιτροπές Ειρήνης και μαζικοί φορείς διοργανώνουν την Κυριακή 13 Μάη πορείες και αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:

Στη Λάρισα η Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία του Τυρνάβου και θα καταλήξει στην πλατεία Ταχυδρομείου, με ενδιάμεσους σταθμούς έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ και στην πλατεία της Γιάννουλης.

Στο Βόλο η Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου, θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Ανακασιάς και θα καταλήξει στην παραλία της πόλης.

Στα Τρίκαλα, η Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ από το Μεγαλοχώρι και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων του νομού, θα γίνουν μια σειρά φιλειρηνικές εκδηλώσεις. Την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν με τα «χρώματα» της ειρήνης τις πικέτες που θα υψώσουν οι διαδηλωτές στην πορεία της Κυριακής. Θα ακολουθήσει θέατρο Σκιών, με «πρωταγωνιστή» τον Καραγκιόζη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων. Επίσης, την Κυριακή στο χώρο που θα καταλήξει η πορεία, θα δοθεί συναυλία από τοπικά μουσικά συγκροτήματα με θέμα την ειρήνη.

Στην Καρδίτσα, η Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει από το σημείο «Δέλτα Λάρισας» και θα καταλήξει στην πλατεία Πλαστήρα. Κατά την άφιξη των ειρηνοδρόμων, θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης και του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ. Φιλειρηνικές εκδηλώσεις θα γίνουν την Παρασκευή στην πλατεία Γιολδάση, το Σάββατο στην πλατεία Λάκκα Ματζάρα, την Κυριακή έξω από το παλιό Δημαρχείο.

Στο Ακτιο

Εξω από τη βάση των αμερικανικών αεροπλάνων ΑΒΑΚΣ στοΑκτιο θα βρεθούν εκατοντάδες μέλη τους αντιιμπεριαλιστικού κινήματος την Κυριακή 13 του Μάη. Την κινητοποίηση διοργανώνει η Συντονιστική Γραμματεία του Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας, την οποία έχουν συγκροτήσει και συμμετέχουν εκπρόσωποι Επιτροπών Ειρήνης, μαζικών φορέων, εργατικών σωματείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αναχώρηση των διαδηλωτών θα γίνει στις 10.00 π.μ. από την προβλήτα των φέρι - μποτ, στο Ακτιο.

Παράλληλα, το διήμερο 12 και 13 του Μάη, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, θα πραγματοποιήσει αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση νεολαίας στην Πρέβεζα και συγκεκριμένα στο χώρο του «Κηποθέατρου». Μέσα σ' αυτές τις δυο μέρες, οι νέοι άνθρωποι που θα κατασκηνώσουν στο «Κηποθέατρο» θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε πλούσιες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στην Κρήτη

Οι Αγ. Απόστολοι στα Χανιά, θα γεμίσουν από νέους ανθρώπους το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 του Μάη. Νέους ανθρώπους που θα βρεθούν εκεί από κάθε γωνία της Κρήτης, για να κατασκηνώσουν, να τραγουδήσουν, να αγωνιστούν και να φωνάξουν για την ειρήνη, τον πολιτισμό και τη φιλία των εθνών.

Η Παγκρήτια Κατασκήνωση Ειρήνης, την οποία διοργανώνει η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», αποτελεί μια ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους του νησιού να διασκεδάσουν και να τραγουδήσουν. Να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Να διατρανώσουν με το δικό τους τρόπο την αντίθεσή τους στην παραμονή πυρηνικών όπλων στο νησί τους, στη χώρα μας και γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι μια ευκαιρία για όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους να δηλώσουν την αγωνιστική τους διάθεση για να υπάρξει φιλία και αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, ενάντια στο εθνικιστικό μίσος και το ρατσισμό.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Προετοιμασίες σε όλες τις πόλεις

Από το στρατόπεδο «Παπακυριαζής» στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει φέτος η μεγάλη Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει την Κυριακή 20 του Μάη η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις οργανώνονται από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και στις υπόλοιπες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μάλιστα, σήμερα στην Κατερίνη οργανώνεται λαμπαδηδοφορία η οποία θα ξεκινήσει στις 7μμ από το Σιντριβάνι και θα μεταφέρει το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη η επιλογή του σημείου εκκίνησης της φετινής πορείας συνδέεται άμεσα με το ρόλο που παίζουν οι υποδομές της πόλης στα ΝΑΤΟικά επεμβατικά σχέδια για την περιοχή των Βαλκανίων. Το στρατόπεδο «Παπακυριαζής» αποτέλεσε το χώρο στάθμευσης των ΝΑΤΟικών οχημάτων που επέστρεφαν από το Κόσσοβο «βομβαρδισμένα» με τα ραδιενεργά κατάλοιπα από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που κατακρεούργησαν την περιοχή την περίοδο των ανελέητων «ανθρωπιστικών βομβαρδισμών».

Η Πορεία Ειρήνης που αποτελεί συνέχιση της φιλειρηνικής δράσης του λαού της περιοχής, η οποία ξετυλίχτηκε όλο τον προηγούμενο χρόνο, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Κυριακής και θα κατευθυνθεί προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η ΕΔΥΕΘ απευθύνεται σε κάθε πολίτη, σε κάθε νέο άνθρωπο, σε κάθε συνδικαλιστική και κοινωνική οργάνωση της πόλης και τους καλεί να εντείνουν τους αγώνες και την πάλη τους, να συσπειρωθούν στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, στον κοινό αγώνα για την απόκρουση σήμερα και την ανατροπή αύριο του ευρωατλαντικού φασισμού.

«Η Ελλάδα, με τις επιλογές της κυβέρνησης και παρά τη θέληση του λαού, παίρνει ενεργά μέρος στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων, συμπορεύεται στην αλλαγή των συνόρων στην περιοχή. Αλλάζει τη δομή του ελληνικού στρατού μετατρέποντάς τον σε επιθετικό τμήμα του ΝΑΤΟ και τους νεολαίους μας σε μισθοφόρους της Νέας Τάξης», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ και καλεί το λαό να συσπειρωθεί στο κίνημα ειρήνης και να απαιτήσει: Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί, καμία αλλαγή των συνόρων. Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να φύγουν οι ξένες βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας. Να σταματήσει το πρόγραμμα «Πόλεμος των άστρων» των ΗΠΑ. Καμία διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Αλληλεγγύη στους λαούς της Κύπρου και της Παλαιστίνης.

Στις άλλες πόλεις

Πολύμορφες εκδηλώσεις και πορείες οργανώνονται και θα πραγματοποιηθούν μέχρι τέλος Μάη και κυρίως μετά τις 20 του μήνα, και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως στην Κατερίνη, στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στην Κοζάνη κλπ.

Την Κυριακή 13 του Μάη στην Αλεξανδρούπολη η Επιτροπή Ειρήνης Εβρου σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ οργανώνει στις 10.30 το πρωί εκδήλωση μνήμης της αντιφασιστικής νίκης των λαών, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Στις 6.30 το απόγευμα της ίδια μέρας θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπορεία ειρήνης στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα ξεκινήσει από το πάρκιν του Φάρου.

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή στη Λακωνία

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομήστις 26 και 27 του Μάη στη Μονεμβασιά και στη Νεάπολη Λακωνίας. Σκοπός της εκδρομής, όπως τονίζουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους, «είναι να τιμήσουμε τους αγωνιστές της ειρήνης Γ. Ρίτσο και Ν. Τσίρο, με εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 3827.303 και 3843.444.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ