Περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη
Από τις εξορμήσεις σε εργοτάξια της Θεσσαλονίκης και σε εργοστάσια Τροφίμων |
Μεταξύ άλλων περιόδευσαν σε χώρους δουλειάς στους κλάδους Κατασκευών, Τροφίμων, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εμπορίου, Τύπου - Χάρτου, στο Λιμάνι, στον ΟΣΕ, στον ΟΑΣΘ, σε σχολεία κ.α.
Στις Κατασκευές, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μαζί με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Θανάση Κουτσουρά, περιόδευσαν σε εργοτάξια στο κέντρο της πόλης. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης μέσα στην πανδημία. Καθώς την περασμένη Τετάρτη έχασε τη ζωή του ένας ακόμα εργαζόμενος του κλάδου, την ώρα της δουλειάς στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγ. Σοφίας, τη συζήτηση απασχόλησαν ιδιαίτερα τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, η απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, όπως και οι προσπάθειες να αθωωθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι και να ενοχοποιηθούν οι ίδιοι οι σκοτωμένοι. Ο Γ. Τασιούλας κάλεσε τους εργαζόμενους, αντλώντας συμπεράσματα από την πείρα τους να μπουν στον αγώνα δίπλα στο Συνδικάτο, στην Ομοσπονδία, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Επίσης μίλησε σε συσκέψεις απολυμένων από τους παιδικούς σταθμούς των δήμων Πυλαίας - Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου, που οργάνωσε το κλαδικό Σωματείο του νομού.
Στο αμαξοστάσιο της Καλαμαριάς βρέθηκε ο Σπύρος Κωνσταντάς, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις συνέπειες από την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και καλώντας τους να δώσουν μαχητικά το «παρών» στο συλλαλητήριο.
Στους εργαζόμενους της «ΜΕΒΓΑΛ» και της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» (ΜΥΘΟΣ) περιόδευσε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του κλαδικού Συνδικάτου Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, ώστε να δοθεί απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την επόμενη μέρα.
Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με αφορμή τα πρόσφατα μαζικά κρούσματα κορονοϊού σε κονσερβοποιίες της Πέλλας και της Ημαθίας.
Κινητοποίηση των υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη και συνέντευξη Τύπου από τους νοσοκομειακούς γιατρούς
Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων των σωματείων της Υγείας, την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με συγκέντρωση και πορεία, μετά από κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, της ΕΝΙΘ και της ΠΟΕΔΗΝ.
Η πορεία ξεκίνησε από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αφού πρώτα πέρασε έξω από το ΑΧΕΠΑ, με τους υγειονομικούς να απαιτούν «Αυξήσεις - προσλήψεις - ανθυγιεινό. Δωρεάν Υγεία για τον λαό».
Στις αγωνιστικές παρεμβάσεις παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Μέσα από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου των νοσοκομειακών γιατρών, αποκαλύφθηκαν η προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως και η προσήλωσή της στην πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος» και την ίδια στιγμή ως πεδίο χρυσοφόρων επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
MotionTeam |
Ο Πάνος Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, αναφέροντας ότι την Παρασκευή στο Νοσοκομείο «Αττικό» βγήκε και 6ος νοσηλευτής της ΜΕΘ θετικός στον κορονοϊό, κατήγγειλε ότι η διοίκηση αρνείται να εφαρμόσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αντί να θέτει σε καραντίνα 7 ημερών τους υγειονομικούς, τους αναγκάζει να συνεχίζουν να εργάζονται. Επιπλέον, κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας, σχεδιασμός ελέγχου και ιχνηλάτησης στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και στους εργαζόμενους που έρχονται με επαφή μαζί τους.
Η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, τόνισε ότι οι καινούργιες κλινικές κορονοϊού που ανοίγουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δημιουργούνται μόνο με το υπάρχον στελεχικό δυναμικό και εξοπλισμό. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στελέχωσε τη μονάδα κορονοϊού παίρνοντας από άλλες κλινικές 6 ειδικούς και 6 ειδικευόμενους, από τους οποίους 3 δερματολόγοι, ένας νευρολόγος και ένας καρδιολόγος... Επίσης κατήγγειλε ότι η ΠΦΥ χρησιμοποιείται σαν δεξαμενή άντλησης προσωπικού, ενώ τέλος ζήτησε να επαναλειτουργήσουν τα Νοσοκομεία «Παναγία» και Λοιμωδών.
Ο Χρήστος Καραχρήστος, γραμματέας της ΕΝΙΘ, αναφέρθηκε στη χαρακτηριστική περίπτωση όπου στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» έφτασαν να νοσηλεύουν ταυτόχρονα περισσότερους από 60 ασθενείς σε 3 διαφορετικούς ορόφους, με 3 γιατρούς και 3 νοσηλευτές ανά όροφο. Τα κενά σε ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρόσθεσε, όπως οι πνευμονολόγοι, στο «Παπανικολάου» φτάνουν το 50% των οργανικών θέσεων, ενώ εφημερία για πνευμονολογικά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, που εξυπηρετεί και μεγάλο κομμάτι της Κ. Μακεδονίας, υπάρχει για λιγότερες από τις μισές μέρες του μήνα.