ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Απεγκλωβισμός τώρα! Οχι άλλη Μόρια, κανένα άλλο ΚΥΤ ανοιχτό ή κλειστό

  • Η τραγωδία της Μόριας, με τους χιλιάδες να κοιμούνται ακόμα και μέσα στα νεκροταφεία, αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ
  • Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή δίπλα σε πρόσφυγες και νησιώτες!

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στη Μόρια
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στη Μόρια
(Της απεσταλμένης μας ΑΘΗΝΑΣ ΖΥΜΑΡΗ).--

Στα αποκαΐδια της Μόριας και με την πανδημία σε έξαρση, από την περασμένη Τρίτη εκτυλίσσεται μια νέα ανθρώπινη τραγωδία, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ, άλλα και όλων των άλλων κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα προσφύγων και μεταναστών.

Οι φωτιές που κατέκαψαν τον καταυλισμό και έβγαλαν στην επιφάνεια ποτάμι την αγανάκτηση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα ευνοούν και τη διασπορά του κορονοϊού, προκάλεσαν νέες εικόνες ντροπής και αίσχους, με την κυβέρνηση να τους κουνάει απειλητικά το δάχτυλο αντί να πάρει τώρα όλα τα μέτρα για τον απεγκλωβισμό τους.

Περιοχές γύρω από τη Μόρια μέχρι λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης θυμίζουν έναν απέραντο καταυλισμό. Χιλιάδες ταλαιπωρημένοι, τσακισμένοι από τις απάνθρωπες συνθήκες του καμένου ολοσχερώς πια hot spot, βρέθηκαν τώρα περιπλανώμενοι χωρίς καμία υποστήριξη και βοήθεια. Χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς κανένα μέτρο υγειονομικής φροντίδας.

Πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και ανήμποροι, αναζητώντας καταφύγιο είχαν «στρώσει» στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, σε χωράφια.

Από την Τρίτη το βράδυ, που εκδηλώθηκε η πρώτη πυρκαγιά στο κολαστήριο της Μόριας, είναι παρατημένοι σαν τα ζώα. Στοιβάζονταν κάτω από στέγαστρα καταστημάτων, ακόμα και δίπλα σε σκουπιδότοπους. Οπου βρήκαν. Μανάδες απελπισμένες εξηγούσαν ότι τα παιδιά τους ήταν νηστικά από την Τρίτη. Πολλοί από τους κατατρεγμένους είχαν κάνει σύνθημα μόλις έβλεπαν φωτορεπόρτερ «no photo, food» (όχι φωτογραφίες, φαγητό).

Η υγειονομική βόμβα έχει πλέον εκραγεί στο νησί. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακούγονται μόνο ως κακόγουστο αστείο. Η απειλή σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο των ταλαίπωρων αυτών ανθρώπων όσο και των νησιωτών είναι ορατή.

Η απελπισία «στο κόκκινο»

Οι άθλιες αυτές συνθήκες και ο συνεχιζόμενος εγκλωβισμός είναι που οδήγησαν την Παρασκευή χιλιάδες πρόσφυγες να διαδηλώνουν μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ, που είχαν παραταχθεί από τη νύχτα της πυρκαγιάς στον εθνικό δρόμο, στο ύψος της περιοχής Καρά Τεπέ, προκειμένου να αποτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες φώναζαν το σύνθημα «Θέλουμε να φύγουμε. Αφήστε μας ελεύθερους» και αρκετοί ύψωναν με τα χέρια τους αυτοσχέδια πλακάτ.

Λίγο πριν από το ξέσπασμα της διαμαρτυρίας, όλα έδειχναν ότι η κατάσταση ήταν καζάνι που βράζει. Σε μία απόσταση 6 χιλιομέτρων περίπου από την περιοχή της Μόριας και μέχρι εκεί που τα ΜΑΤ φράζουν το δρόμο, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται εγκαταλειμμένοι οι πάνω από 10 χιλιάδες άνθρωποι, η οργή είχε χτυπήσει «κόκκινο».

Εικόνες απελπισίας γύρω από τον πρώην καταυλισμό της Μόριας

INTIME NEWS

Εικόνες απελπισίας γύρω από τον πρώην καταυλισμό της Μόριας
«Από την Τρίτη είμαστε χωρίς φαγητό και χωρίς νερό, τίποτα. Βλέπετε τα μωρά, 5 μηνών είναι το ένα. Ολα είναι χωρίς γάλα, χωρίς μπάνιο. Νερό παίρνουμε από τη βρύση που έχει στο βενζινάδικο. Μαζευόμαστε όλοι εκεί. Εχει και κορονοϊό. Ζωή είναι αυτή;».

Λίγο πιο πέρα μία μητέρα ζητούσε απεγνωσμένα ένα ασθενοφόρο, γιατί το παιδί της είχε χτυπήσει σοβαρά το ματάκι του. Παρακάτω ένας απελπισμένος άνθρωπος δείχνει συνταγή γιατρού, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι κάποιος δικός του άνθρωπος χρειάζεται άμεσα φάρμακα και ότι κινδυνεύει. Αλλος ζητάει επίσης ασθενοφόρο για συγγενικό του πρόσωπο, προσπαθώντας να πει με κάθε τρόπο ότι έχει υψηλό πυρετό. Δράμα δίχως τέλος...

Πρόβες γενικευμένης καταστολής

Αντί όμως η κυβέρνηση να δώσει λύση εδώ και τώρα με την ασφαλή μεταφορά όλων στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε προσωρινές ανθρώπινες εγκαταστάσεις, μέχρι να πάρουν τα έγγραφά τους και να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους, ετοιμάζεται να μετατρέψει και πάλι το νησί σε εμπόλεμη ζώνη, «κατεβάζοντας» διαρκώς διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ κ.ά.

Οι κλούβες διαρκώς αυξάνονται, όπως ενισχύεται και η παρουσία των δυνάμεων καταστολής συνολικά στο νησί. Την Πέμπτη το πρωί οι διμοιρίες και οι κλούβες των ΜΑΤ μετρούσαν ήδη 11, χώρια τις μόνιμες δυνάμεις στο νησί. Την Παρασκευή το πρωί από το πλοίο της γραμμής έγινε και νέα «απόβαση»: Δύο αύρες για τη ρίψη νερών και άλλες 9 κλούβες, άδειες για την ώρα, καθώς οι διμοιρίες αναμένονταν αργότερα. Και προφανώς έπεται συνέχεια...

Αυξάνονται οι δυνάμεις καταστολής στο νησί
Αυξάνονται οι δυνάμεις καταστολής στο νησί
Τα σχέδια της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν πλήρως την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν οι πρώτες σκηνές ήδη είχαν στηθεί στην έκταση του στρατού που είναι πεδίο βολής και βρίσκεται στο Καρά Τεπέ. Μεταφέρονταν από νωρίς με ελικόπτερα του στρατού. Ολα είναι έτοιμα για νέο κολαστήριο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση νομίζει ότι με την πυρκαγιά, που έτσι κι αλλιώς έχει προκαλέσει στο λαό του νησιού πολλά ερωτήματα - εκεί που έσβηνε η πρώτη ξεσπούσε δεύτερη - βρήκε την ευκαιρία να «περάσει» πια την απόφασή της για τη δημιουργία κλειστής σιδερόφραχτης δομής.

Οσον αφορά τους κατοίκους της Λέσβου, η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν. Η φράση που κυριαρχεί ανάμεσά τους είναι «Οχι άλλη Μόρια. Κανένα νέο ΚΥΤ, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό». Εξάλλου, η πλειοψηφία τους έχει δείξει τις αγωνιστικές της διαθέσεις με τις δυναμικές κινητοποιήσεις που έγιναν στο νησί, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία του κλειστού hot spot, απαιτώντας να κλείσει η Μόρια, να μη φτιαχτεί κανένας νέος καταυλισμός, να καταργηθεί η Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα και να διευκολυνθούν για τις χώρες προορισμού τους.

Στο πλευρό των κατοίκων και των ξεριζωμένων

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο νησί από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό των νησιωτών, όπως και των προσφύγων και μεταναστών. Απλωσαν τη δράση τους σε χώρους δουλειάς, στο εμπορικό κέντρο της Μυτιλήνης αλλά και σε χωριά γύρω από το καμένο ΚΥΤ. Συνομίλησαν με εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και νέους.

Με πλακάτ και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες

Eurokinissi

Με πλακάτ και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες
Με τις ανακοινώσεις του Κόμματος να πηγαίνουν από χέρι σε χέρι, απηύθυναν στο λαό του νησιού το κάλεσμα να συσπειρωθεί γύρω από το ΚΚΕ, με την οργανωμένη πάλη του να αποτρέψει «νέες Μόριες», να απαιτήσει τη μεταφορά όλων των προσφύγων και μεταναστών σε ασφαλείς ανθρώπινες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, να κλείσουν οι άθλιοι καταυλισμοί παντού, να συμβάλουν με τον αγώνα τους να ανατραπεί η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού. Ταυτόχρονα, να απομονώσει ακροδεξιά, φασιστικά στοιχεία που επιδιώκουν να τον αποπροσανατολίσουν.

Χαρακτηριστικά, την Πέμπτη από το πρωί έως το μεσημέρι έγιναν περιοδείες στο κέντρο της Μυτιλήνης, ακολούθησαν στο χωριό της Μόριας, στο μπλόκο που έχουν στήσει κάτοικοι κοντά στο ΚΥΤ, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι θα σταλούν μηχανήματα στρατού για να το ξαναστήσουν.

Επικεφαλής των κλιμακίων ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η Αγλαΐα Κυρίτση, περιφερειακή σύμβουλος Βόρειου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και οι Νίκη Τσιριγώτη και Στρατής Κόμβος, δημοτικοί σύμβουλοι Μυτιλήνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακολούθησε περιοδεία στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς των προσφύγων και μεταναστών.

Να μην υποκύψει ο λαός στους εκβιασμούς

Μπροστά στη νέα τραγωδία, η Μαρία Κομνηνάκα δήλωσε: «Είναι απάνθρωπο, αυτοί που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί, να τους έχουν παρατημένους στο δρόμο και στη ζέστη, χωρίς φάρμακα, τροφή και νερό, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης στους κατοίκους για να αποδεχτούν το σχεδιασμό τους για τη δημιουργία κλειστής δομής.

Ο νέος καταυλισμός στήνεται εν κρυπτώ

INTIME NEWS

Ο νέος καταυλισμός στήνεται εν κρυπτώ
Καλούμε τον λεσβιακό λαό να μην υποκύψει στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες προσφέροντάς τους τρόφιμα, νερό και υγειονομικό υλικό, να δυναμώσει τον αγώνα για άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών και το οριστικό κλείσιμο όλων των δομών από το νησί».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν περιοδείες στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης. Τα στιγμιότυπα που καταγράφηκαν ήταν ελπιδοφόρα. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους έπαιρναν θαρρετά την ανακοίνωση. Ακούστηκαν φράσεις όπως «μπορεί να διαφωνούμε, αλλά τώρα εδώ έχετε δίκιο», ή «αν ενωθούμε και διεκδικήσουμε αυτά που λέτε μπορεί και να τα καταφέρουμε». Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο με μια πελάτισσα σε σούπερ μάρκετ, που διαβάζοντας την ανακοίνωση είπε: «Αν αυτά που λέει εδώ το ΚΚΕ είχαν γίνει από καιρό, τώρα θα ήταν αλλιώς».

Το ΚΚΕ είχε αποκαλύψει έγκαιρα τους πραγματικούς ενόχους

Από το ξεκίνημα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, το ΚΚΕ είχε επισημάνει κατ' επανάληψη την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατούσε στα hot spots των νησιών του Αιγαίου. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, το στοίβαγμα χιλιάδων ανθρώπων, σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα είχαν τραγικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, οι παρεμβάσεις του Κόμματος, με αφορμή τον κορονοϊό, έβαζαν ταυτόχρονα το θέμα του κλεισίματος του αίσχους της Μόριας και αυτό της μέριμνας για μεταφορά αυτών των ανθρώπων σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και σε χώρους ασφαλείς. Παρά λοιπόν τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΚΚΕ, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε, με το γνωστό αποτέλεσμα...

Πιο συγκεκριμένα:

-- Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ στις 28/3/2020 έμπαιναν καίρια ερωτήματα. Χαρακτηριστικά σημειωνόταν: «Πώς θα προστατευτούν από την επιδημία οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι, όταν διαβιώνουν πάνω από 12 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, σε σκηνές ή σε παραπήγματα, που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο; Πώς θα προστατευτούν αυτοί που είναι κρατούμενοι μέσα στα ΚΥΤ επειδή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει, με βάση τα απαράδεκτα κριτήρια που έχουν ορίσει η κυβέρνηση και η ΕΕ και τους έχουν στοιβαγμένους σε μικρούς χώρους κράτησης; Π.χ. στο ΚΥΤ της Λέρου σε ένα κοντέινερ είναι κρατούμενοι 20 άτομα, ανάμεσά τους και 13 παιδιά!».Το ΚΚΕ καλούσε την κυβέρνηση«να λάβει ριζικά μέτρα, προχωρώντας χωρίς καθυστέρηση στη δημιουργία ιατρείων, στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και πρόληψης και επιτάσσοντας πλοία να ξεκινήσει αμέσως έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες».

Σημαντικές ελλείψεις στις δομές Υγείας των νησιών

Την ίδια περίοδο - 30/3/2020 - η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, με δήλωσή της είχε αναφερθεί στις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές Υγείας στα νησιά του Αιγαίου, και ειδικότερα στο νομό Λέσβου. Πρόβλημα που φυσικά λάμβανε μεγαλύτερες διαστάσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, όπου υπήρχαν τα ΚΥΤ.

Μεταξύ άλλων, τόνιζε: «Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ιατρεία, σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή τους και τον εξοπλισμό τους, και μπορεί να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, όπως δείχνει το προληπτικό κλείσιμο των Κέντρων Υγείας του Πολιχνίτου και της Καλλονής. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις υγειονομικών δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στα νησιά του Αιγαίου. Κανένα μέτρο δεν έχει ακόμα ληφθεί που θα διασφαλίζει τη γρήγορη μεταφορά των δειγμάτων για τον έλεγχο του κορονοϊού. Οι υγειονομικοί και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και πληρώνουν, αναζητώντας λύση, αναμένοντας το πότε θα περάσει πλοίο ή το πότε θα έχει πτήση που θα δεχτεί να πάρει τα δείγματα, και μετά με ποιον τρόπο αυτά θα φτάσουν στο διαγνωστικό κέντρο. Στα μικρά νησιά το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς το πλοίο περνάει ανά δύο ή τρεις μέρες».

«Να κλείσουν οι "Μόριες"»!

Στις 29/5/2020, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Να προχωρήσει, εδώ και τώρα, ο μαζικός απεγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στα hot spots των νησιών. Να κλείσουν όλες οι "Μόριες". Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας σε όλα τα ΚΥΤ, να υπάρχουν σταθεροί προληπτικοί έλεγχοι, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με την παροχή επαρκούς νερού και των αναγκαίων μέσων για καθαριότητα και προστασία».

Επιπλέον, στις 25/8/2020 η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ομάδας για το θέμα των ΚΥΤ στα νησιά, επισημαίνει:

«Απαιτούνται κατεπείγοντα μέτρα προστασίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στα ΚΥΤ και σε λοιπές δομές προσφύγων: Δωρεάν - επαρκή μέσα προστασίας και μαζικά επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού, δημιουργία ιατρείου εντός των ΚΥΤ και των καταυλισμών με πλήρη στελέχωση, 24ωρη λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό. Αποφασιστική ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Υγείας των νησιών και της ενδοχώρας με προσωπικό και εξοπλισμό. Οσο παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία, θα είναι εκτεθειμένοι και ανοχύρωτοι όχι μόνο οι χιλιάδες κατατρεγμένοι που βρίσκονται στους καταυλισμούς, αλλά και οι κάτοικοι των νησιών και άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, που ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας βιώνουν την ανασφάλεια με τα νοσοκομεία με βάση την απαράδεκτη λογική "κόστους - οφέλους", που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβερνήσεις και στο χώρο της Υγείας».

Τα κρούσματα στη Μόρια και οι απώτεροι στόχοι

Η Μαρία Κομνηνάκα, μόλις πριν από πέντε μέρες, στις 4/9/2020, με αφορμή την εμφάνιση 35 κρουσμάτων κορονοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας επανήλθε στο ζήτημα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση τόσο για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης όσο και για την τακτική της να τα χρησιμοποιεί ως άλλοθι, προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία κλειστού Κέντρου Υποδοχής.

Οπως επισήμανε: «Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση, "σαν έτοιμη από καιρό", περίμενε την εμφάνιση κρούσματος στη Μόρια για να δικαιολογήσει την "αναγκαιότητα" για μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστό κέντρο, με ταυτόχρονη επέκτασή του στα γύρω κτήματα και δεδομένη πλέον τη μονιμοποίηση... παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Αντί να σχεδιάζει τον πιο αναγκαίο από ποτέ μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, συνεχίζει να παίζει κορόνα - γράμματα τις ζωές χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων, με τον ίδιο τρόπο που έπαιξε στον τζόγο των κερδών των ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών την υγεία και τη ζωή συνολικά του πληθυσμού».

Και απηύθυνε κάλεσμα στο λαό της περιοχής να δυναμώσει τη διεκδίκησή του για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και για να μην ανοίξει άλλο κέντρο στο νησί, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό. Να υπάρξει μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί, ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στους Κανονισμούς του Δουβλίνου, που τους κρατούν εγκλωβισμένους, μην επιτρέποντας τη μετάβασή τους στις χώρες προορισμού τους. Να σταματήσει, τέλος, η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που δημιουργούν τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων και ταυτόχρονα βάζουν σε μεγάλους κινδύνους τον ίδιο το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πάρουν αποφασιστική απάντηση κυβέρνηση - ΕΕ και το ξενοφοβικό, ρατσιστικό μίσος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την εκρηκτική κατάσταση στη Λέσβο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για τρίτη συνεχόμενη μέρα (σ.σ. την Παρασκευή) χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο παραμένουν στο δρόμο, με ευθύνη της κυβέρνησης και με την υποκριτική στάση της ΕΕ, που οδήγησαν τα πράγματα στο σημερινό αδιέξοδο και που εξαγγέλλουν σε όλους τους τόνους νέες κλειστές δομές, δηλαδή νέες "Μόριες".

Μοναδική απάντηση στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση και στο ξενοφοβικό, ρατσιστικό μίσος είναι να γίνει πράξη το καθολικό λαϊκό αίτημα για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, καμιά νέα δομή κλειστή ή "ανοιχτή", αναγνώριση του δικαιώματος να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου στις χώρες προορισμού τους».

Καταστολή αντί για απεγκλωβισμό

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ΜΑΤ και αύρες στο νησί. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να στείλει στη Λέσβο πλοία για να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική ενδοχώρα, αντί να στείλει υγειονομικούς, τεστ, μάσκες και φάρμακα για να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν μπροστά στην έξαρση του κορονοϊού που μαστίζει το νησί μας, έστειλε αύρες και ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει τον εχθρό - λαό που αγωνίζεται για να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο.

Επωμίζεται έτσι τεράστιες ευθύνες για την τροπή που θα πάρει η κατάσταση στο νησί και όσον αφορά την εξέλιξη της ανθρωπιστικής κρίσης που συνεχώς διογκώνεται και όσον αφορά την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, που είναι από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά. Επωμίζεται τεράστιες ευθύνες για το μέλλον αυτού του τόπου, όταν παγιώνει την αντιμετώπιση των κατοίκων του σαν εχθρών. Τα καταστροφικά, και για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες και για τους κατοίκους του νησιού, σχέδιά της δεν θα περάσουν. Ο λεσβιακός λαός έχει και την πείρα και τη δύναμη και τη θέληση να τα ματαιώσει».

Παρέμβαση και στην Κομισιόν

Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση στη Μόρια έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με κατ' επείγουσα Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, όπου αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης - ΕΕ για τις εξελίξεις. Μεταξύ άλλων, στην Ερώτηση αναφέρεται: «Οι αναγγελίες για τη "χρηματοδότηση της μεταφοράς των ασυνόδευτων ανηλίκων και εφήβων" από την επίτροπο Γιόχανσον σε δομές της ενδοχώρας από την ΕΕ είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ διατηρούνται σε ισχύ η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και η Συνθήκη του Δουβλίνου που προκαλούν το σοβαρό πρόβλημα του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και απαγορεύουν τη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους».

Με βάση αυτά, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητάει να μάθει πώς τοποθετείται η Κομισιόν σχετικά με τα αιτήματα: Να κλείσει τώρα οριστικά το ΚΥΤ της Μόριας, να μην ανοίξει άλλο στη Λέσβο ή στα άλλα νησιά. Να οργανωθεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, σε ανθρώπινες συνθήκες για την προσωρινή φιλοξενία, έως ότου τους δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγραφα για να φτάσουν στους τελικούς προορισμούς τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για οικογένειες με μικρά παιδιά και ασυνόδευτα ανήλικα. Για την ανάγκη στελέχωσης και εξοπλισμού του δημόσιου κρατικού δωρεάν συστήματος Υγείας.

Πρωτοβουλίες αγώνα και αλληλεγγύης

Σε θέση μάχης βρίσκονται τα σωματεία στη Λέσβο, στο πλευρό του λαού του νησιού και των ξεριζωμένων. Την Παρασκευή το απόγευμα αναμενόταν να γίνει σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου με πρωτοβουλία της διοίκησής του, προκειμένου να καθοριστεί πρόγραμμα δράσης. Παράλληλα η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «προσθέτει τη φωνή της στο πάνδημο αίτημα των εργαζομένων του νησιού μας να σταματήσει η Λέσβος συνολικά να είναι τόπος μαρτυρίου για πρόσφυγες - μετανάστες και ο ντόπιος πληθυσμός της καταδικασμένος να φέρει το βάρος αυτής της πολιτικής». Επιπλέον, καλεί σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης (μωρομάντιλα, ρούχα, εμφιαλωμένα νερά, μάσκες, αντισηπτικά) στα γραφεία της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ