Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΛΕΣΒΟΣ ΜΟΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΕΕ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Απεγκλωβισμός τώρα! Οχι άλλη Μόρια, κανένα άλλο ΚΥΤ ανοιχτό ή κλειστό

  • Η τραγωδία της Μόριας, με τους χιλιάδες να κοιμούνται ακόμα και μέσα στα νεκροταφεία, αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ
  • Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή δίπλα σε πρόσφυγες και νησιώτες!

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στη Μόρια
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στη Μόρια
(Της απεσταλμένης μας ΑΘΗΝΑΣ ΖΥΜΑΡΗ).--

Στα αποκαΐδια της Μόριας και με την πανδημία σε έξαρση, από την περασμένη Τρίτη εκτυλίσσεται μια νέα ανθρώπινη τραγωδία, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ, άλλα και όλων των άλλων κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα προσφύγων και μεταναστών.

Οι φωτιές που κατέκαψαν τον καταυλισμό και έβγαλαν στην επιφάνεια ποτάμι την αγανάκτηση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα ευνοούν και τη διασπορά του κορονοϊού, προκάλεσαν νέες εικόνες ντροπής και αίσχους, με την κυβέρνηση να τους κουνάει απειλητικά το δάχτυλο αντί να πάρει τώρα όλα τα μέτρα για τον απεγκλωβισμό τους.

Περιοχές γύρω από τη Μόρια μέχρι λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης θυμίζουν έναν απέραντο καταυλισμό. Χιλιάδες ταλαιπωρημένοι, τσακισμένοι από τις απάνθρωπες συνθήκες του καμένου ολοσχερώς πια hot spot, βρέθηκαν τώρα περιπλανώμενοι χωρίς καμία υποστήριξη και βοήθεια. Χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς κανένα μέτρο υγειονομικής φροντίδας.

Πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και ανήμποροι, αναζητώντας καταφύγιο είχαν «στρώσει» στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, σε χωράφια.


Από την Τρίτη το βράδυ, που εκδηλώθηκε η πρώτη πυρκαγιά στο κολαστήριο της Μόριας, είναι παρατημένοι σαν τα ζώα. Στοιβάζονταν κάτω από στέγαστρα καταστημάτων, ακόμα και δίπλα σε σκουπιδότοπους. Οπου βρήκαν. Μανάδες απελπισμένες εξηγούσαν ότι τα παιδιά τους ήταν νηστικά από την Τρίτη. Πολλοί από τους κατατρεγμένους είχαν κάνει σύνθημα μόλις έβλεπαν φωτορεπόρτερ «no photo, food» (όχι φωτογραφίες, φαγητό).

Η υγειονομική βόμβα έχει πλέον εκραγεί στο νησί. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακούγονται μόνο ως κακόγουστο αστείο. Η απειλή σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο των ταλαίπωρων αυτών ανθρώπων όσο και των νησιωτών είναι ορατή.

Η απελπισία «στο κόκκινο»

Οι άθλιες αυτές συνθήκες και ο συνεχιζόμενος εγκλωβισμός είναι που οδήγησαν την Παρασκευή χιλιάδες πρόσφυγες να διαδηλώνουν μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ, που είχαν παραταχθεί από τη νύχτα της πυρκαγιάς στον εθνικό δρόμο, στο ύψος της περιοχής Καρά Τεπέ, προκειμένου να αποτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες φώναζαν το σύνθημα «Θέλουμε να φύγουμε. Αφήστε μας ελεύθερους» και αρκετοί ύψωναν με τα χέρια τους αυτοσχέδια πλακάτ.

Λίγο πριν από το ξέσπασμα της διαμαρτυρίας, όλα έδειχναν ότι η κατάσταση ήταν καζάνι που βράζει. Σε μία απόσταση 6 χιλιομέτρων περίπου από την περιοχή της Μόριας και μέχρι εκεί που τα ΜΑΤ φράζουν το δρόμο, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται εγκαταλειμμένοι οι πάνω από 10 χιλιάδες άνθρωποι, η οργή είχε χτυπήσει «κόκκινο».

Εικόνες απελπισίας γύρω από τον πρώην καταυλισμό της Μόριας

INTIME NEWS

Εικόνες απελπισίας γύρω από τον πρώην καταυλισμό της Μόριας
«Από την Τρίτη είμαστε χωρίς φαγητό και χωρίς νερό, τίποτα. Βλέπετε τα μωρά, 5 μηνών είναι το ένα. Ολα είναι χωρίς γάλα, χωρίς μπάνιο. Νερό παίρνουμε από τη βρύση που έχει στο βενζινάδικο. Μαζευόμαστε όλοι εκεί. Εχει και κορονοϊό. Ζωή είναι αυτή;».

Λίγο πιο πέρα μία μητέρα ζητούσε απεγνωσμένα ένα ασθενοφόρο, γιατί το παιδί της είχε χτυπήσει σοβαρά το ματάκι του. Παρακάτω ένας απελπισμένος άνθρωπος δείχνει συνταγή γιατρού, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι κάποιος δικός του άνθρωπος χρειάζεται άμεσα φάρμακα και ότι κινδυνεύει. Αλλος ζητάει επίσης ασθενοφόρο για συγγενικό του πρόσωπο, προσπαθώντας να πει με κάθε τρόπο ότι έχει υψηλό πυρετό. Δράμα δίχως τέλος...

Πρόβες γενικευμένης καταστολής

Αντί όμως η κυβέρνηση να δώσει λύση εδώ και τώρα με την ασφαλή μεταφορά όλων στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε προσωρινές ανθρώπινες εγκαταστάσεις, μέχρι να πάρουν τα έγγραφά τους και να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους, ετοιμάζεται να μετατρέψει και πάλι το νησί σε εμπόλεμη ζώνη, «κατεβάζοντας» διαρκώς διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ κ.ά.

Οι κλούβες διαρκώς αυξάνονται, όπως ενισχύεται και η παρουσία των δυνάμεων καταστολής συνολικά στο νησί. Την Πέμπτη το πρωί οι διμοιρίες και οι κλούβες των ΜΑΤ μετρούσαν ήδη 11, χώρια τις μόνιμες δυνάμεις στο νησί. Την Παρασκευή το πρωί από το πλοίο της γραμμής έγινε και νέα «απόβαση»: Δύο αύρες για τη ρίψη νερών και άλλες 9 κλούβες, άδειες για την ώρα, καθώς οι διμοιρίες αναμένονταν αργότερα. Και προφανώς έπεται συνέχεια...

Αυξάνονται οι δυνάμεις καταστολής στο νησί
Αυξάνονται οι δυνάμεις καταστολής στο νησί
Τα σχέδια της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν πλήρως την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν οι πρώτες σκηνές ήδη είχαν στηθεί στην έκταση του στρατού που είναι πεδίο βολής και βρίσκεται στο Καρά Τεπέ. Μεταφέρονταν από νωρίς με ελικόπτερα του στρατού. Ολα είναι έτοιμα για νέο κολαστήριο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση νομίζει ότι με την πυρκαγιά, που έτσι κι αλλιώς έχει προκαλέσει στο λαό του νησιού πολλά ερωτήματα - εκεί που έσβηνε η πρώτη ξεσπούσε δεύτερη - βρήκε την ευκαιρία να «περάσει» πια την απόφασή της για τη δημιουργία κλειστής σιδερόφραχτης δομής.

Οσον αφορά τους κατοίκους της Λέσβου, η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν. Η φράση που κυριαρχεί ανάμεσά τους είναι «Οχι άλλη Μόρια. Κανένα νέο ΚΥΤ, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό». Εξάλλου, η πλειοψηφία τους έχει δείξει τις αγωνιστικές της διαθέσεις με τις δυναμικές κινητοποιήσεις που έγιναν στο νησί, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία του κλειστού hot spot, απαιτώντας να κλείσει η Μόρια, να μη φτιαχτεί κανένας νέος καταυλισμός, να καταργηθεί η Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα και να διευκολυνθούν για τις χώρες προορισμού τους.

Στο πλευρό των κατοίκων και των ξεριζωμένων

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο νησί από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό των νησιωτών, όπως και των προσφύγων και μεταναστών. Απλωσαν τη δράση τους σε χώρους δουλειάς, στο εμπορικό κέντρο της Μυτιλήνης αλλά και σε χωριά γύρω από το καμένο ΚΥΤ. Συνομίλησαν με εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και νέους.

Με πλακάτ και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες

Eurokinissi

Με πλακάτ και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες
Με τις ανακοινώσεις του Κόμματος να πηγαίνουν από χέρι σε χέρι, απηύθυναν στο λαό του νησιού το κάλεσμα να συσπειρωθεί γύρω από το ΚΚΕ, με την οργανωμένη πάλη του να αποτρέψει «νέες Μόριες», να απαιτήσει τη μεταφορά όλων των προσφύγων και μεταναστών σε ασφαλείς ανθρώπινες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, να κλείσουν οι άθλιοι καταυλισμοί παντού, να συμβάλουν με τον αγώνα τους να ανατραπεί η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού. Ταυτόχρονα, να απομονώσει ακροδεξιά, φασιστικά στοιχεία που επιδιώκουν να τον αποπροσανατολίσουν.

Χαρακτηριστικά, την Πέμπτη από το πρωί έως το μεσημέρι έγιναν περιοδείες στο κέντρο της Μυτιλήνης, ακολούθησαν στο χωριό της Μόριας, στο μπλόκο που έχουν στήσει κάτοικοι κοντά στο ΚΥΤ, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι θα σταλούν μηχανήματα στρατού για να το ξαναστήσουν.

Επικεφαλής των κλιμακίων ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η Αγλαΐα Κυρίτση, περιφερειακή σύμβουλος Βόρειου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και οι Νίκη Τσιριγώτη και Στρατής Κόμβος, δημοτικοί σύμβουλοι Μυτιλήνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακολούθησε περιοδεία στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς των προσφύγων και μεταναστών.

Να μην υποκύψει ο λαός στους εκβιασμούς

Μπροστά στη νέα τραγωδία, η Μαρία Κομνηνάκα δήλωσε: «Είναι απάνθρωπο, αυτοί που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί, να τους έχουν παρατημένους στο δρόμο και στη ζέστη, χωρίς φάρμακα, τροφή και νερό, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης στους κατοίκους για να αποδεχτούν το σχεδιασμό τους για τη δημιουργία κλειστής δομής.

Ο νέος καταυλισμός στήνεται εν κρυπτώ

INTIME NEWS

Ο νέος καταυλισμός στήνεται εν κρυπτώ
Καλούμε τον λεσβιακό λαό να μην υποκύψει στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες προσφέροντάς τους τρόφιμα, νερό και υγειονομικό υλικό, να δυναμώσει τον αγώνα για άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών και το οριστικό κλείσιμο όλων των δομών από το νησί».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν περιοδείες στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης. Τα στιγμιότυπα που καταγράφηκαν ήταν ελπιδοφόρα. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους έπαιρναν θαρρετά την ανακοίνωση. Ακούστηκαν φράσεις όπως «μπορεί να διαφωνούμε, αλλά τώρα εδώ έχετε δίκιο», ή «αν ενωθούμε και διεκδικήσουμε αυτά που λέτε μπορεί και να τα καταφέρουμε». Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο με μια πελάτισσα σε σούπερ μάρκετ, που διαβάζοντας την ανακοίνωση είπε: «Αν αυτά που λέει εδώ το ΚΚΕ είχαν γίνει από καιρό, τώρα θα ήταν αλλιώς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ