ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
Με θερμά λόγια για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με θερμά λόγια για το 46ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» μιλούν στον «Ριζοσπάστη» καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στις κεντρικές του εκδηλώσεις. Παράλληλα, χαιρετιστήρια μηνύματα για το Φεστιβάλ φτάνουν στην ΚΝΕ από Κομμουνιστικές Νεολαίες του εξωτερικού.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα κάποιες πρώτες τέτοιες δηλώσεις και μηνύματα Νεολαιών.

Θύμιος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μουσικός

Η πλειοψηφία του κόσμου δοκιμάζεται και αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους του Πολιτισμού, τους καλλιτέχνες. Οι ιθύνοντες προσπαθούν, ενώ μας «κλέβουν στα χαρτιά», να μας χαϊδέψουν τα αυτιά με μικροπαροχές παριστάνοντας τις ενέργειές τους τάχα μου σαν μια εκδήλωση φιλανθρωπίας.

Αυτήν τη στιγμή, η φωνή των καλλιτεχνών πρέπει να είναι ενωμένη με τη φωνή των παιδιών της ΚΝΕ, που παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη. Γνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό στο ισχύον σύστημα εξουσίας.

Αυτά είναι πράγματα που συζητούσαμε με τον Θάνο. Βρισκόμενος πάντα στην πρώτη γραμμή, μας υπενθύμιζε πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των νέων για μια καλύτερη ζωή.

Ο Θάνος «έφυγε» από κοντά μας, αλλά η φωνή του αντηχεί ακόμα στα αυτιά μας. Η μουσική του είναι πάντα κοντά μας.

Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, την τρίτη μέρα, κάποιοι φίλοι και συνεργάτες του θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια σύντομη ματιά - αναγκαστικά ελλιπή, το έργο του είναι πολύ μεγάλο - σε τραγούδια που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, σε μουσικές που συνδέθηκαν με τους αγώνες του λαού.

Γιώργος ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Ευχαριστώ πολύ τα παιδιά της ΚΝΕ που με κάλεσαν και φέτος στο Φεστιβάλ που «καλά κρατεί» παρά τις δυσκολίες... Και μάλιστα μέσα σε αυτούς τους καιρούς στηρίζει το καλό λαϊκό τραγούδι. Δεν θα είναι ένα Φεστιβάλ όπως τα συνηθισμένα, αλλά ξεχωριστό. Και είναι σημαντικό όσοι μπορούν επίσης να δώσουν αίμα, 17 Σεπτέμβρη στο Νοσοκομείο «Αττικόν» στην αιμοδοσία της ΚΝΕ. Μια πολύ καλή κίνηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας, που δείχνει την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.

Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

Φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες

Φέτος νιώθουμε μεγάλη λύπη που δεν μπορούμε να είμαστε δίπλα σας στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ομως είμαστε βέβαιοι ότι οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας δεν θα αποδυναμώσουν το πνεύμα του Φεστιβάλ, αντίθετα η ΚΝΕ με οργάνωση και μεγάλη αυταπάρνηση θα ολοκληρώσει το Φεστιβάλ και θα βγει ακόμα πιο ισχυρή με νέους φίλους δίπλα της.

Ως Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας με αυτά τα συναισθήματα χαιρετίζουμε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και με την πίστη στις μέρες που οι λαοί μας θα ζήσουν με ειρήνη.

Κώστας ΘΩΜΑΪΔΗΣ

Τραγουδιστής

Για μια ακόμη χρονιά στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Τα τελευταία χρόνια το τριήμερο Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη των πολιτιστικών του εκδηλώσεων και αυτό είναι ανάσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Για πρώτη φορά θα έχουμε αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, χωρίς να συμμετέχει ο ίδιος. Τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ ήταν η τελευταία συναυλία του Θάνου... Είμαι σίγουρος ότι την ώρα της συναυλίας θα μας λείπει πολύ. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να μπορέσουμε να αποδώσουμε όλα αυτά τα αγαπημένα τραγούδια, όπως θα ήθελε και ο ίδιος.

Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

Αδερφικοί χαιρετισμοί εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών. Ελπίζουμε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» να είναι πετυχημένο. Θα θέλαμε να ήμαστε μαζί σας όπως πάντα, αλλά αυτοί οι δύσκολοι καιροί που ζούμε έκαναν αδύνατη τη συμμετοχή μας. Το Φεστιβάλ των Ελλήνων συντρόφων μας στην ΚΝΕ είναι από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της νεολαίας που παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό σε όλον τον κόσμο: Νέοι εργάτες και φοιτητές από την Ελλάδα, καθώς και νέοι από όλο τον κόσμο ενώνονται κάτω από τον ίδιο σκοπό.

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία

Εκ μέρους όλων των συντρόφων από την Ιταλία, στέλνουμε αδερφικό χαιρετισμό σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Ευχόμαστε τα καλύτερα για την επιτυχία του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ισχυροποίηση και τη διάδοση της πάλης, κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που βιώνουμε.

Γιώργος ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ

Τραγουδιστής

Σκέφτομαι ότι έχουν περάσει 46 χρόνια. Αρα, αν είμαι καλός στην αριθμητική, έχω μεγαλώσει πια. Αλλες στιγμές όμως μου φαντάζει ότι ήταν χτες. Ηταν μία μεγάλη απόφαση να γίνει το πρώτο Φεστιβάλ στου Ζωγράφου. Εμενα δίπλα, δεν κοιμόμουν τα βράδια. Οταν τελείωσε το πρώτο Φεστιβάλ, νόμισα ότι δεν υπάρχουν άλλα γεγονότα που να έχουν αυτήν τη δύναμη, επικοινωνία, ελπίδα. Ηρθε όμως το δεύτερο Φεστιβάλ στο οποίο συμμετείχα και στην οργανωτική επιτροπή, έχοντας πια και εμπειρία από το προηγούμενο. Κι αυτό ήταν ένας σταθμός γενικότερα στη ζωή μου. Ενας φίλος πριν από λίγο καιρό μου έστειλε μία φωτογραφία από αυτό το Φεστιβάλ. Στο κέντρο της φωτογραφίας έχω αγκαλιά τον Μάνο Λοΐζο, και έχω σηκωμένη τη γροθιά μου. Τι φωτογραφία κι αυτή!... Πόσος κόσμος... Εκτός από το ΚΣ της ΚΝΕ ο Λεοντής, ο Ξυλούρης, η Καραΐνδρου, ο Χάλαρης, ο Χρύσανθος, το Ταμπούρι και άλλοι...

Κάθε χρονιά που έρχομαι στο Φεστιβάλ, είναι σαν να συμπληρώνω ένα παζλ που έχει να κάνει με μία επιβεβαίωση. Ο καθένας ευθύνεται γι' αυτά που λέει και κάνει, σε έναν δρόμο που έχει επιλέξει, αγνοώντας ότι κάποια μέρα έρχεται το τέλος. Αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πώς θέλεις να πορεύεσαι σε αυτόν τον κόσμο. Ετσι μου έρχεται στο μυαλό ετούτη τη στιγμή ένα τετράστιχο του Ρίτσου: «Να με θυμόσαστε - είπε - γιατί έκανα χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς νερό, χωρίς ψωμί πάνω σε πέτρες και αγκάθια για να σας φέρω ψωμί, νερό και τριαντάφυλλα».

Το Φεστιβάλ εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό γεγονός πολιτισμού πρώτα από όλα, αναζήτησης, συμφιλίωσης και αλληλεγγύης. Είναι ένα ορόσημο. Σε αυτές τις στιγμές μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να δούμε ότι η αλήθεια μάς πάει περισσότερο. Κι ας πονάει μερικές φορές. Εύχομαι καλή επιτυχία στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Εγώ μικρός ακόμη, αλλά όταν μεγαλώσω θα γραφτώ (όπως λέγαμε παλιά...). Με τη σκέψη και τον αγώνα όλων μας για καλύτερες μέρες να ξεπεράσουμε και αυτά τα κτήνη που σχεδιάζουν πάνω στο σώμα μας πληγές.

Καλή δύναμη, σύντροφοι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ