Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Γιώργος ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ

Τραγουδιστής

Σκέφτομαι ότι έχουν περάσει 46 χρόνια. Αρα, αν είμαι καλός στην αριθμητική, έχω μεγαλώσει πια. Αλλες στιγμές όμως μου φαντάζει ότι ήταν χτες. Ηταν μία μεγάλη απόφαση να γίνει το πρώτο Φεστιβάλ στου Ζωγράφου. Εμενα δίπλα, δεν κοιμόμουν τα βράδια. Οταν τελείωσε το πρώτο Φεστιβάλ, νόμισα ότι δεν υπάρχουν άλλα γεγονότα που να έχουν αυτήν τη δύναμη, επικοινωνία, ελπίδα. Ηρθε όμως το δεύτερο Φεστιβάλ στο οποίο συμμετείχα και στην οργανωτική επιτροπή, έχοντας πια και εμπειρία από το προηγούμενο. Κι αυτό ήταν ένας σταθμός γενικότερα στη ζωή μου. Ενας φίλος πριν από λίγο καιρό μου έστειλε μία φωτογραφία από αυτό το Φεστιβάλ. Στο κέντρο της φωτογραφίας έχω αγκαλιά τον Μάνο Λοΐζο, και έχω σηκωμένη τη γροθιά μου. Τι φωτογραφία κι αυτή!... Πόσος κόσμος... Εκτός από το ΚΣ της ΚΝΕ ο Λεοντής, ο Ξυλούρης, η Καραΐνδρου, ο Χάλαρης, ο Χρύσανθος, το Ταμπούρι και άλλοι...

Κάθε χρονιά που έρχομαι στο Φεστιβάλ, είναι σαν να συμπληρώνω ένα παζλ που έχει να κάνει με μία επιβεβαίωση. Ο καθένας ευθύνεται γι' αυτά που λέει και κάνει, σε έναν δρόμο που έχει επιλέξει, αγνοώντας ότι κάποια μέρα έρχεται το τέλος. Αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πώς θέλεις να πορεύεσαι σε αυτόν τον κόσμο. Ετσι μου έρχεται στο μυαλό ετούτη τη στιγμή ένα τετράστιχο του Ρίτσου: «Να με θυμόσαστε - είπε - γιατί έκανα χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς νερό, χωρίς ψωμί πάνω σε πέτρες και αγκάθια για να σας φέρω ψωμί, νερό και τριαντάφυλλα».

Το Φεστιβάλ εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό γεγονός πολιτισμού πρώτα από όλα, αναζήτησης, συμφιλίωσης και αλληλεγγύης. Είναι ένα ορόσημο. Σε αυτές τις στιγμές μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να δούμε ότι η αλήθεια μάς πάει περισσότερο. Κι ας πονάει μερικές φορές. Εύχομαι καλή επιτυχία στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Εγώ μικρός ακόμη, αλλά όταν μεγαλώσω θα γραφτώ (όπως λέγαμε παλιά...). Με τη σκέψη και τον αγώνα όλων μας για καλύτερες μέρες να ξεπεράσουμε και αυτά τα κτήνη που σχεδιάζουν πάνω στο σώμα μας πληγές.

Καλή δύναμη, σύντροφοι!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ