ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αύριο η μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση στην πλατεία ΧΑΝΘ

Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή δίνουν σωματεία και φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού στο συλλαλητήριο που οργανώνουν αύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ και στην πορεία που θα ακολουθήσει. Για να ακουστεί δυνατά η φωνή του εργαζόμενου λαού, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, την κλιμάκωση της οποίας ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κρύψει στις δήθεν «φιλολαϊκές» εξαγγελίες που θα κάνει την ίδια μέρα από το βήμα του «φόρουμ της ΔΕΘ».

Κινητοποιήσεις σήμερα από τους υγειονομικούς

Παράλληλα με το αυριανό συλλαλητήριο, σωματεία εργαζομένων στην Υγεία οργανώνουν και σήμερα αγωνιστικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 8 π.μ. έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ στις 8.30 π.μ., από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο θα ξεκινήσει πορεία των υγειονομικών προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Καλώντας στις σημερινές κινητοποιήσεις, το Σωματείο Εργαζομένων «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει ταυτόχρονα τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο είναι πάνω από 200. Αρχές του 2021 λήγουν οι συμβάσεις 48 συμβασιούχων που απασχολούνται στο νοσοκομείο μέσω ΟΑΕΔ και απέκτησαν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Οι επικουρικοί συμβασιούχοι που ήρθαν το προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας δεν φτάνουν να καλύψουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων του τελευταίου χρόνου...

Στην πρώτη γραμμή η μάχη για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε παρέμβαση στα εργοτάξια του Μετρό, καλώντας τους εργαζόμενους στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε για σήμερα Παρασκευή στο έργο, μετά το νέο εργοδοτικό έγκλημα που κόστισε τη ζωή ενός 54χρονου συναδέλφου τους. Επίσης, τους καλεί να παραβρεθούν στην κηδεία.

«Μπροστά στα κέρδη της, η εργοδοσία δεν εφαρμόζει και δεν δαπανά από την τσέπη της το παραμικρό ευρώ για μέτρα ατομικής προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», καταγγέλλει το Συνδικάτο. «Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και στον κλάδο των Κατασκευών, δίνοντας στον "ΑΚΤΩΡ" 11 εκατομμύρια ευρώ απλόχερα, νομιμοποιεί την υπερεργασία και την απλήρωτη εργασία, την εκ περιτροπής ανεργία με τα προγράμματα "Συν-Εργασία", παροπλίζει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Με αυτό τον τρόπο στρώνει το χαλί στους μεγαλοεργοδότες του κλάδου κάνοντας νόμο την εργοδοτική αυθαιρεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους».

Το Συνδικάτο απαιτεί εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Γιατρό, νοσηλευτή εργασίας και τεχνικό ασφαλείας σε κάθε εργοτάξιο, σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας. Επαρκή στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που θα διασφαλίζει από το κατώτερο μεροκάματο μέχρι και τις συνθήκες εργασίας.

Η «Ταξική Ενότητα» Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης καλεί την πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση του ΔΣ, για να ενημερωθούν όλα τα μέλη του και να οργανώσουν την απάντηση των εργαζομένων.

Πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους

Παράλληλα, τα ταξικά σωματεία, με εξορμήσεις και περιοδείες, ανοίγουν τη συζήτηση με τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς. Προβάλλουν την αναγκαιότητα να δοθεί απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας με οργάνωση του αγώνα και λάβαρο τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, Κλ. Χοροζίδη, βρέθηκε χτες στις υπηρεσίες των δήμων Ευόσμου - Κορδελιού και Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Στο εργοτάξιο της υπηρεσίας συντηρήσεων, όπου οι εργαζόμενοι αυτή την περίοδο καθημερινά τρέχουν να μαζέψουν τα «ασυμμάζευτα» της υποχρηματοδότησης στα σχολεία, άνοιξε η συζήτηση για την επίθεση στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με τις απολύσεις στους παιδικούς σταθμούς, την ομηρία των συμβασιούχων, την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους λαούς της περιοχής και την απάντηση που πρέπει να δώσει συνολικά η εργατική τάξη.

Για σήμερα Παρασκευή προγραμματίζονται περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε μια σειρά κλάδους (Τρόφιμα - Ποτά, Φάρμακο, Οικοδόμοι, Τύπος - Χαρτί, Μέταλλο, Εμπόριο, Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, Δημόσιο κ.ά.), με τη συμμετοχή και προέδρων Ομοσπονδιών που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για το αυριανό συλλαλητήριο.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν ολοένα και περισσότερα σωματεία και Επιτροπές Αγώνα, φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος. Σε αυτά, χτες, προστέθηκαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ: Φυσικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ιατρικής, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, ΤΕΦΑΑ, καθώς και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Αναχωρήσεις με λεωφορεία

Το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Πέλλας - Ημαθίας προγραμματίζει οργανωμένη μετακίνηση των εργαζομένων για το αυριανό συλλαλητήριο, με αναχώρηση στις 3.30 μ.μ. από το Πάρκο της Νάουσας. Αναχώρηση από τον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα ανακοινώνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Συνδικάτα και φορείς του νομού Σερρών οργανώνουν αναχώρηση στις 4 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Σερρών.

Σωματεία της Πιερίας οργανώνουν μεταφορά με λεωφορεία και αυτοκίνητα. Θα αναχωρήσουν από το Λιτόχωρο στις 3.30 μ.μ. και την κεντρική πλατεία της Κατερίνης στις 4 μ.μ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα η συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο των σωματείων και να στηρίξουν τις σημερινές αγωνιστικές δράσεις των σωματείων στο χώρο της Υγείας.

Σήμερα Παρασκευή στις 12 μ., στο πάρκο της ΧΑΝΘ (πίσω από το Αγαλμα του Μ. Ανδρόνικου), το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παρουσιαστεί το διεκδικητικό πλαίσιό του.

Στη συνέντευξη θα γίνουν σύντομες παρεμβάσεις από εκπροσώπους των αυτοαπασχολούμενων - μικρών ΕΒΕ, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Αύριο η εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Αύριο Σάββατο στις 10.30 π.μ., στον ίδιο χώρο (πάρκο ΧΑΝΘ), το ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Μπροστά στην αυριανή εκδήλωση, κλιμάκιο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, πραγματοποίησε χτες εξόρμηση στους εργαζόμενους της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ).

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και το κάλεσμα συμμετοχής τόσο στην εκδήλωση όσο και στο συλλαλητήριο των Σωματείων έφτασαν σε όλους τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ στην Αγγελάκη και στην Τσιμισκή. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης, που υλοποιώντας το μακροχρόνιο σχεδιασμό ΕΕ - κεφαλαίου - προηγούμενων κυβερνήσεων για την εμπορευματοποίηση του νερού, προχωρά στην παράδοση του κλάδου στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Από τις εξορμήσεις σε εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ
Από τις εξορμήσεις σε εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ
Ανέδειξαν ότι είτε με την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο «Υπερταμείο» είτε με το νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, η κυβέρνηση παραδίδει στους ιδιώτες το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων νερού της χώρας και προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Ενάντια σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, τονίστηκε, είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων μαζί με το λαό, για να μην πούμε «το νερό νεράκι».

Εξορμήσεις έγιναν χτες και στην Αθήνα, σε χώρους δουλειάς της ΕΥΔΑΠ, με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στις εγκαταστάσεις σε Μενίδι και Ιλίσια.

Την Τετάρτη η σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αττικής

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και συνδικαλιστές σε σύσκεψη, με θέμα την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 16/9, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στο χώρο εντός του Πεδίου του Αρεως.

Στο μεταξύ, πρωτοβουλίες συντονισμού και οργάνωσης της πάλης αναλαμβάνουν συνδικάτα σε όλη τη χώρα, ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Η διοίκηση του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά σήμερα Παρασκευή σε έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος τα επιχειρησιακά σωματεία, τα παραρτήματα του Συνδικάτου, το Πανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, η Ενωση Τεχνιτών Ζαχαροπλαστών και Ζαχαρωδών Προϊόντων.

Σε συγκέντρωση, επίσης σήμερα, στις 7 μ.μ., στον υπαίθριο χώρο του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, καλεί σωματεία και συνδικαλιστές ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων, για τον συντονισμό και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Ροδόπη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ) οργανώνουν κινητοποίηση - πικετοφορία, αύριο Σάββατο στις 11 π.μ., στην αρχή του πεζόδρομου Βενιζέλου στην Κομοτηνή.

Στην Κοζάνη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργανώνει σύσκεψη για τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα στον Επισιτισμό - Τουρισμό, αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καβάλα, επίσης αύριο, εργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν πανεξόρμηση σε χώρους δουλειάς και στο κέντρο της πόλης.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Σε σύσκεψη σωματείων καλεί η ΟΒΣΑ

Σε σύσκεψη - συζήτηση τη Δευτέρα 14/9, στις 6 μ.μ., καλεί τους εκπροσώπους όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της Αττικής στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 - πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στο κάλεσμά της σημειώνει: «Καλούμε κάθε ΔΣ και κάθε συνδικαλιστή που συμφωνεί ότι η κατάσταση σε Υγεία και οικονομία "δεν πάει άλλο". Καλούμε καθέναν που αντιλαμβάνεται ότι τη λύση στα αδιέξοδά μας δεν θα τη δώσει καμία κυβέρνηση αλλά μόνο ο αγώνας όλων των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών να σχεδιάσουμε από κοινού τη συλλογική, οργανωμένη, αγωνιστική απάντηση των σωματείων μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ