ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Με δυναμική κινητοποίηση απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης

Αποφασιστική απάντηση και στον κατάπτυστο νόμο περιορισμού των διαδηλώσεων

Καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο Θέαμα - Ακρόαμα συγκεντρώθηκαν χτες στα Προπύλαια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα δεκάδων σωματείων και φορέων από το χώρο του Πολιτισμού και απαιτώντας από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού, και ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με τη μαζική και δυναμική τους παρουσία στην κινητοποίηση, τα ευφάνταστα συνθήματα και τα πανό τους, και με τα καλλιτεχνικά δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν, οι εργαζόμενοι σήμαναν συναγερμό. Διατράνωσαν ότι η τραγική κατάσταση που βιώνει το σύνολο των καλλιτεχνών και γενικότερα των εργαζομένων του χώρου δεν θα μετατραπεί σε απογοήτευση, φόβο, απόγνωση. Θα γίνει αγώνας, διεκδίκηση, απόφαση οργάνωσης. Αυτά είναι τα όπλα τους απέναντι στο κοινό σχέδιο κυβέρνησης και μεγάλης εργοδοσίας. «Από ατομική ευθύνη χορτάσαμε. Τώρα μέτρα για την επιβίωση των εργαζομένων», έγραφε το πανό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ). «Δε θα πληρώσουμε και αυτή την κρίση. Τώρα μέτρα για την επιβίωσή μας», διαμήνυε το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), ενώ το μήνυμα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) ήταν: «Οχι στην απαξίωση των δημιουργών. Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες».


Μέλη του ΕΕΤΕ με έναν συμβολικό τρόπο επέλεξαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην έξωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο. Τα αγάλματα στα Προπύλαια σκεπάστηκαν με μαύρα πανιά. «Με αυτό το δρώμενο καταγγέλλουμε την πολιτική απέναντι στην Τέχνη, που την καταργεί και δίνει στον κόσμο σκουπίδια και υποκουλτούρα». Το έναυσμα για την έναρξη της πορείας δόθηκε από τα μέλη του ΠΜΣ. Δεκάδες μουσικοί μαζί με τα μουσικά τους όργανα ένωσαν ξανά τις φωνές τους και «αποτύπωσαν» και μουσικά την ανυποχώρητη στάση τους. Στην αρχή η μελωδία ακούγεται παράξενη και όλο δυναμώνει. Η αγανάκτηση και η ανησυχία τόσων μηνών... Στη συνέχεια, η απόλυτη σιωπή... Η ανεργία, ο φόβος για το χειμώνα, οι ακυρώσεις. Είναι πολλοί που δεν ξέρουν πότε θα ξαναδουλέψουν ή αν θα πραγματοποιηθούν τελικά οι δουλειές που έχουν κλείσει. Τη θέση της σιωπής παίρνουν οι φωνές και οι μελωδίες των εκατοντάδων μουσικών, που φωνάζουν για το δίκιο τους!

Εμεινε στα χαρτιά το άθλιο φιρμάνι της αστυνομίας

Παράλληλα, η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μια μαζική και δυναμική απάντηση στους περιορισμούς που προσπάθησε να επιβάλει η αστυνομία, στο πλαίσιο του κατάπτυστου νόμου για τις διαδηλώσεις.

Η προσπάθεια περιορισμού της διαδήλωσης ναυάγησε από τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών. «Οχι στο φακέλωμα και την τρομοκρατία, δεν θα περπατάμε με την αστυνομία», «Οσοι νόμοι και να ψηφιστούν οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν», ήταν τα συνθήματα που αντήχησαν δυνατά. Τα πανό απλώθηκαν σε όλη την Πανεπιστημίου και οι διαδηλωτές ανηφόρισαν προς το Μαξίμου. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, περιμετρικά του οποίου υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένα κυβερνητικό στέλεχος προκειμένου να παραλάβει το πλαίσιο αιτημάτων τους.


«Η μαζικότητα της κινητοποίησης πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τα μέτρα της αστυνομίας, που επιχείρησε να περιορίσει τη διαδήλωση», σημείωσε ο Β. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ, ενώ η Ε. Μελά, πρόεδρος του ΕΕΤΕ, τόνισε ότι «με οργάνωση, ενότητα και πάλη θα πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των καλλιτεχνών, αλλά και για συνολικότερα ζητήματα που άπτονται της Παιδείας, της Υγείας κ.λπ.».

Είμαστε εδώ! Παλεύουμε! Δεν υποχωρούμε

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του ΠΜΣ Βασίλη Παρασκευόπουλου, καθώς με πρωτοβουλία του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε η χτεσινή συγκέντρωση. Μίλησαν ακόμα εκπρόσωποι της ΠΟΘΑ, του ΣΕΗ, του ΕΕΤΕ, του ΣΕΘΕΑ, της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας, του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου.

Ο Β. Παρασκευόπουλος περιέγραψε το καλλιτεχνικό τοπίο που σχεδιάζεται: «Το πρόσφατο νομοσχέδιο για το ΑΚΡΟΠΟΛ, το οποίο ήταν στα συρτάρια τους έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο νόμος για το ΕΚΟΜΕ που τον έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον υλοποιεί η ΝΔ και με την πρόσφατη τροπολογία για το οπτικοακουστικό. Αντίστοιχα η κυβέρνηση, μέσω του ΥΠΠΟΑ, στο επίσημο ΦΕΚ για το θέατρο προβλέπει μισθούς 300 - 500 ευρώ, ενώ βάζει σαν προϋπόθεση της χρηματοδότησης και την παραχώρηση του πνευματικού και συγγενικού δικαιώματος». Ολα τα παραπάνω, σημείωσε, «διαμορφώνουν το έδαφος ώστε οι επενδύσεις στον σύγχρονο πολιτισμό να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος στον μεγάλο επιχειρηματία, ενώ ο μικρός επαγγελματίας, ο μισθωτός να επιβιώνει σε ένα κυνήγι της εποχιακής δουλειάς με ακόμα μικρότερα εισοδήματα, με ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια. Αυτό το σχέδιο θέλει να περάσει η κυβέρνηση μέσα και από το Μητρώο Καλλιτεχνών. Ενα εργαλείο που στόχο έχει να λειτουργεί σαν κόφτης όσων περισσεύουν στις δύσκολες μέρες που έρχονται». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, επισήμανε: «Δεν θυσιάζουμε τα μεροκάματα, την τέχνη μας, το επάγγελμά μας, τη ζωή μας στο όνομα άλλης μιας κρίσης. Είμαστε παντού και η φωνή μας μεγαλώνει. Ο κάθε συνάδελφος που μπαίνει στη μάχη, που έρχεται στα σωματεία, είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα!».

Εκ μέρους του ΕΕΤΕ, η πρόεδρός του Εύα Μελά ανέφερε ότι οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια την επιδείνωση της θέσης τους, «που αθροίζεται χρόνο με το χρόνο με νέα προβλήματα που στραγγαλίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία, προβλήματα από την πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας το δόγμα "η τέχνη είναι εμπόρευμα", όπως απορρέει και από την ΕΕ». Σημείωσε ακόμα ότι στην κινητοποίηση δίνουν το «παρών» «ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, κεραμιστές, αγιογράφοι, σκηνογράφοι, όλοι οι εικαστικοί του ελεύθερου επαγγέλματος που τσακίζονται από την απάνθρωπη φορολογία, που βλέπουν την κρατική πολιτική να φιμώνει τις φωνές τους, το έργο τους, αποτέλεσμα της απαξίωσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την κυβέρνηση. Είμαστε εδώ οι εικαστικοί - εκπαιδευτικοί, διεκδικώντας κανένα σχολείο χωρίς τέχνη, χωρίς καλλιτέχνη εκπαιδευτικό. Διεκδικούμε κάλυψη των πραγματικών κενών, μονιμοποίηση όλων των έως τώρα αναπληρωτών. Είμαστε εδώ. Παλεύουμε, δεν υποχωρούμε».

Ο Εντρι Νέζα, πρόεδρος του ΣΕΘΕΑ, κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται. «Μας θέλουν να δουλεύουμε με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα. Ηδη η εικόνα που υπάρχει από τους χώρους που είναι ανοιχτοί ή πρόκειται να ανοίξουν είναι τραγική: Εως και 50% κάτω οι μισθοί, μειωμένες συμβάσεις, συνάδελφοί μας εργάζονται σε studio με απόδειξη δαπανών δίνοντας την ευκαιρία στον εργοδότη όταν θέλει, αν θέλει και όσες ώρες θέλει να απασχολεί τον εργαζόμενο, και ύστερα να τον πετάει στην ανεργία χωρίς καμία αποζημίωση». Κόντρα στα παραπάνω, κατέληξε, χρειάζεται «να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων, η συσπείρωση στα σωματεία, αταλάντευτα, χωρίς απογοήτευση, και να γίνει εφαλτήριο για τα επόμενα βήματά μας η σημερινή κινητοποίηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ