ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Μεταρρυθμίσεις» προανήγγειλε ο Λουκασένκο

Η ΕΕ κατάρτισε λίστα κυρώσεων κατά Λευκορώσων αξιωματούχων

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μινσκ

Copyright 2020 The Associated

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μινσκ
ΜΙΝΣΚ.--

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, ενώ παράλληλα εντείνονται και οι εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις. Την Κυριακή χιλιάδες διαδήλωσαν στο Μινσκ με βασικό αίτημα τη διενέργεια νέων εκλογών, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 140 συλλήψεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, για συμμετοχή σε «μη εξουσιοδοτημένη» διαμαρτυρία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο (με αφορμή τα γενέθλια του τελευταίου), τον προσκάλεσε να επισκεφτεί τη Μόσχα και συμφώνησαν να συναντηθούν «τις ερχόμενες βδομάδες», δηλαδή στα μέσα Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Η Ρωσία δηλώνει ότι ενθαρρύνει έναν εσωτερικό εθνικό διάλογο κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, ενώ παράλληλα δείχνει να υποστηρίζει - ως βήμα αποκλιμάκωσης - την πρόταση του Λουκασένκο για αναθεώρηση του Συντάγματος, διαμοιρασμό των εξουσιών και διεξαγωγή εκλογών με βάση το νέο Σύνταγμα.

Ο Λουκασένκο εμφανίζεται να προαναγγέλλει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, ενδεχομένως συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα τεθούν σε δημοψήφισμα. Ο ίδιος παραδέχτηκε χτες ότι το ισχύον σύστημα στη χώρα «είναι λίγο αυταρχικό», προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί ένα σύστημα που δεν θα συνδέεται μόνο με τον Πρόεδρο.

Και ενώ η ΕΕ αποφάσισε να καταρτίσει λίστα κυρώσεων με τουλάχιστον 20 πρόσωπα η οποία θα περιλαμβάνει «υψηλόβαθμους αξιωματούχους» της Λευκορωσίας, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τη Ρωσία «να μην επέμβει στη Λευκορωσία» και να «σεβαστεί τις δημοκρατικές επιλογές» του λευκορωσικού λαού.

«Ακουσα πολλές φορές τη Ρωσία να λέει ότι αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία είναι εσωτερική υπόθεση και ότι δεν θέλει μια εξωτερική ανάμειξη. Υποθέτω ότι αυτό ισχύει και για την ίδια», πρόσθεσε ο Μπορέλ μετά το τέλος του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο την περασμένη Παρασκευή.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της απηύθυνε προειδοποίηση σε ξένες δυνάμεις να μην επέμβουν στην κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Λευκορωσία.

Στο μεταξύ, στο ευρύτερο γεωπολιτικό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αυτήν την περιοχή, ο Λουκασένκο επισήμανε για ακόμη μια φορά πως για τη «Δύση» «η Λευκορωσία είναι ακριβώς ένα τραμπολίνο προς τη Ρωσία, όπως πάντα». Ο Λευκορώσος Πρόεδρος, όμως, είχε κατηγορήσει τον Ιούλη και τη Μόσχα ότι ήθελε να κάνει «υποτελή της» τη χώρα του, στέλνοντας μισθοφόρους για να την αποσταθεροποιήσουν και να παρέμβουν στις εκλογές της 9ης Αυγούστου...

Ο ίδιος δεσμεύτηκε να λάβει αντίμετρα εναντίον των κυρώσεων της Πολωνίας και της Λιθουανίας, που στηρίζουν την αντιπολίτευση. Απείλησε δε να αποκόψει τις διαδρομές διέλευσης μέσω της χώρας και να μποϊκοτάρει τα λιθουανικά λιμάνια αν επιβληθούν κυρώσεις: «Εδωσα εντολή στην κυβέρνηση να υποβάλει μια πρόταση για αναπροσανατολισμό όλων των εμπορικών ροών από τα λιθουανικά λιμάνια σε άλλα. Για να δούμε πώς θα ζήσουν με αυτό».

Το ΥΠΕΞ της Γερμανίας - που ασκεί την προεδρία της ΕΕ - ανακοίνωσε πως σκοπεύει να καλέσει τον πρέσβη της Λευκορωσίας στο Βερολίνο, μετά την αφαίρεση από τις λευκορωσικές αρχές των διαπιστεύσεων δημοσιογράφων ξένων ΜΜΕ. Νωρίτερα υπήρξαν καταγγελίες για καταστολή σε βάρος ξένων ανταποκριτών και συλλήψεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
«Ψηλά στην ατζέντα» οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία και την Κίνα αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στην καθιερωμένη θερινή συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης την Παρασκευή.

Ως προς τη Ρωσία τόνισε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος, παρά τις αντιπαραθέσεις για την Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη φερόμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κ.ά.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε», δήλωσε η καγκελάριος, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία «είναι ένας γεωστρατηγικός παράγοντας» σε «πολλά διεθνή ζητήματα», όπως η Συρία και η Λιβύη. «Φυσικά, στόχος μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις. Η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα με μακρά ιστορία και μεγάλη κουλτούρα», είπε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2» πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς «διευθύνεται από οικονομικούς παράγοντες από τη Ρωσία και την Ευρώπη», αλλά θα επιδιωχθεί να συνεχιστεί η παράδοση φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας. Επίσης, εξέφρασε την εναντίωση της γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΕ στις εξωεδαφικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Για την Κίνα σημείωσε πως «έχουμε μεγάλα σχέδια για τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ» και αναφέρθηκε στην πρόθεσή της να πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής ΕΕ - Κίνας στη Λειψία, η οποία δεν μπορεί να συμβεί τώρα λόγω της πανδημίας, αλλά τα θέματα παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

Η Μέρκελ πρωτίστως βλέπει «την ευκαιρία να συνεργαστούμε στενότερα στον τομέα της προστασίας του κλίματος». Επίσης εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσουν οι πολύχρονες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία προστασίας των επενδύσεων μεταξύ ΕΕ - Κίνας. Επίσης, αναζητούνται δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης στην «πολιτική τρίτων χωρών», για παράδειγμα «σχετικά με τη δέσμευση της Ευρώπης και της Κίνας στην Αφρική (...) Πρέπει επίσης να συζητάμε για θέματα στα οποία έχουμε διαφορετικές απόψεις».

Χτες, η Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με θέμα «την κατάσταση στη Λευκορωσία, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αφρική και την Κίνα». Ο Μισέλ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να βγει από τις σημερινές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα (...) να ενδυναμώσει το ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή για να προωθήσει τις αξίες και τα συμφέροντά της».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τουλάχιστον 3.200 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται και ήδη έκαψε 100.000 στρέμματα στην επαρχία Ουέλβα, στη νοτιοδυτική Ισπανία.

ΠΟΡΤ ΛΟΥΙΣ.-- Πρωτοφανή, για τα χρονικά του νησιωτικού κρατιδίου του Μαυρικίου, διαδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας Πορτ Λουίς απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την τιμωρία των υπευθύνων για τη θαλάσσια ρύπανση που προκαλεί η διαρροή πετρελαίου από ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Νέες καταστροφές προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων. Στο μεταξύ, χτες, η σουδανική μεταβατική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με πέντε ένοπλες οργανώσεις στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα. Η συμφωνία προβλέπει πολιτική εκπροσώπηση των έως πρότινος αντικαθεστωτικών οργανώσεων και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στον σουδανικό στρατό. Προβλέπει επίσης οικονομικά δικαιώματα και δικαιώματα ιδιοκτησίας γης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Οι προχτεσινές βουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο έδωσαν πολύ μικρό προβάδισμα στο Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (DPS) του (επί 30 χρόνια) Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς. Το DPS του Τζουκάνοβιτς πήρε το 35% των ψήφων, ενώ η κύρια αντιπολιτευόμενη (φιλοσερβική) συμμαχία συγκέντρωσε 32,5% των ψήφων. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 75%.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε πάνω από 70 ύποπτους τζιχαντιστές στη διάρκεια επιχειρήσεων τις τελευταίες βδομάδες στο βόρειο Σινά.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας πήρε η νέα κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Ιούλη. Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 62 βουλευτές (σε σύνολο 120) και 51 βουλευτές ψήφισαν κατά.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε την Κυριακή δύο άνδρες για «τρομοκρατία» μετά την άφιξή τους στο Λονδίνο με αεροπλάνο της «Ryanair», που συνοδεύθηκε από καταδιωκτικά εξαιτίας «απειλής» για την ασφάλεια. Οι δύο άνδρες, 34 και 48 ετών, προέρχονται από Κουβέιτ και Ιταλία.

ΤΟΚΙΟ.-- Στις 14 Σεπτέμβρη αναμένεται να αναδειχθεί ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιαπωνία, που αναμένεται να είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, μετά την παραίτηση του Σίνζο Αμπε, ο οποίος επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για την αναθεώρηση της Ιστορίας από την ΕΕ

Τις αντιδράσεις της Ρωσίας προκάλεσαν οι ανακοινώσεις που εξέδωσε η ΕΕ με αφορμή τη «μέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων» που καθιέρωσαν οι Βρυξέλλες (23 Αυγούστου), στο πλαίσιο της προκλητικής εξίσωσης σοσιαλισμού και φασισμού.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε «αναθεωρητική» την τοποθέτηση που επανέλαβε η Κομισιόν, «ότι το Σύμφωνο Μη Επίθεσης που είχαν υπογράψει η Γερμανία και η Σοβιετική Ενωση βύθισε την Ευρώπη στο σκοτάδι και την καταχνιά», και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη άρχισε να «βυθίζεται στο σκοτάδι» όταν ευρωπαϊκές δυνάμεις προτίμησαν την πολιτική κατευνασμού της ναζιστικής Γερμανίας. «Η προδοσία του Μονάχου το 1938 ήταν η κορύφωση της πολιτικής αυτής», είπε μεταξύ άλλων.

Θυμίζουμε ότι με αφορμή την 23η Αυγούστου, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα (πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπάμπιτς στην Τσεχία) και ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ραϊντέρ σε κοινή τους δήλωση κάνουν λόγο για «συνεργασία της ΕΣΣΔ με τη ναζιστική Γερμανία» μέσω του Συμφώνου Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ, για το οποίο ισχυρίζονται ότι «βύθισε την Ευρώπη στο σκοτάδι και οδήγησε στην παραβίαση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων Ευρωπαίων, αφαιρώντας τη ζωή σε εκατομμύρια άλλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ