ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Διαμαρτυρία σωματείων ενάντια στις απειλές διακοπής του ρεύματος

Χιλιάδες εργαζόμενοι μαζί με την ανεργία, την αναστολή συμβάσεων, την απληρωσιά, αντιμετωπίζουν και τις απειλές του ΔΕΔΔΗΕ

Από την κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ
Από την κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στο Τσαλικάκι για τις εκατοντάδες ειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά έκαναν, την περασμένη Πέμπτη, σωματεία του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, στο κάλεσμα που απηύθυνε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ ανταποκρίθηκαν η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και αρκετοί εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην περιοχή, ιδιαίτερα στον Τουρισμό και συναφείς κλάδους, αντιμετωπίζουν την ανεργία, την αναστολή συμβάσεων, τις καθυστερήσεις στην καταβολή των πενιχρών επιδομάτων αλλά και τον αποκλεισμό από κάθε μέτρο στήριξης. Από αυτούς τους εργαζόμενους, «που υποχρεώνονται να αφήσουν απλήρωτους τους λογαριασμούς τους για να καλύψουν τα εντελώς βασικά της επιβίωσής τους», ο ΔΕΔΔΗΕ απαιτεί την καταβολή μεγάλων ποσών ως προϋπόθεση για να προχωρήσει σε διακανονισμό των οφειλών τους υπό την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης. Σε συνάντηση με εκπρόσωπο της διεύθυνσης, η απάντηση στα αιτήματα της κινητοποίησης ήταν πως «κατανοούν μεν την κατάσταση, αλλά είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν κεντρικές επιλογές του ΔΕΔΔΗΕ».

Τα σωματεία διεκδικούν: Ρεύμα φθηνό για το λαό. Να πάψουν οι αποστολές εξωδίκων που απειλούν και εκβιάζουν για διακοπές ρεύματος. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες, αναστολή πληρωμής λογαριασμών. Απαγόρευση διακοπών για όσο διαρκεί η καπιταλιστική κρίση. Επανασύνδεση του ρεύματος χωρίς προϋποθέσεις σε όσα νοικοκυριά έχει διακοπεί. Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Διακανονισμούς για την αποπληρωμή των λογαριασμών Ενέργειας των λαϊκών νοικοκυριών σε συνδυασμό με μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσής τους από το κράτος.

Χανιά: Πέτυχαν μέτρα ανακούφισης για τους εποχικούς εργαζόμενους

Στο μεταξύ, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων να παρθούν μέτρα ελάφρυνσης για τους εποχικά εργαζόμενους και μακροχρόνια ανέργους οδήγησαν οι κινητοποιήσεις των Σωματείων Εργαζομένων Επισιτισμού και Ιδιωτικών Υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο Χανίων, οι δυνητικοί δικαιούχοι (εργαζόμενοι στον επισιτισμό, ξενοδοχοϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι) υποβάλλουν έως τις 10/9 αιτήσεις στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής για τροφο-επιταγές, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΥΑΧ και άλλες κοινωνικές παροχές.

«Το Σωματείο μας θα συνεχίσει τον αγώνα ώστε να μην είναι για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι οι χαμένοι της νέας οικονομικής κρίσης. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων.

Καταγγελία για επίθεση εργοδότη σε μάγειρα

Την επίθεση εργοδότη ενάντια σε εργαζόμενο σε εστιατόριο του Ηρακλείου καταγγέλλει η ΔΑΣ Επισιτισμού - Τουρισμού. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το περιστατικό αφορά επίθεση εργοδότη που έπιασε από το λαιμό εργαζόμενο μάγειρα την ώρα της δουλειάς.

«Η συγκεκριμένη πράξη εργοδοτικής βίας και αυθαιρεσίας, όσο "βαριά" κι αν είναι, δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Η εργοδοσία παντού έχει αποθρασυνθεί εντελώς με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης, η οποία τους έδωσε όλα τα νομοθετικά εργαλεία έτσι ώστε μπροστά στο κέρδος της επιχείρησής τους να μην υπολογίζουν τίποτα. Ούτε την επιβίωση των εργαζομένων ούτε τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις ούτε την προστασία της υγείας τους», τονίζει η ΔΑΣ. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν «απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, είτε με την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων είτε με τα λειψά μέτρα προστασίας της υγείας μας είτε και με τη βία!».

«ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ» ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ
Στριμωγμένοι για ώρες από την πτήση μέχρι την αίθουσα αναμονής για το τεστ...

Αποκαλυπτική η φωτογραφία που έστειλε στο «902.gr» επιβάτης της πτήσης Σαντορίνη - Αθήνα
Αποκαλυπτική η φωτογραφία που έστειλε στο «902.gr» επιβάτης της πτήσης Σαντορίνη - Αθήνα
Το... «πρωτόκολλο» του συνωστισμού εφαρμόζουν η κυβέρνηση και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια και όσον αφορά τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.

Μετά τις εικόνες των επιβατών που περιμένουν στριμωγμένοι σε αίθουσες αναμονής, όπου είναι αδύνατον να τηρηθούν αποστάσεις, αλλά και την επιβίβαση σε αεροσκάφη που ταξιδεύουν με το όριο πληρότητας στο 100%, για να μην είναι οι πτήσεις... ασύμφορες για τους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες, η έλλειψη μέτρων προστασίας αποτυπώνεται και στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν επιβάτες στο αεροδρόμιο Αθήνας προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ.

Το περασμένο Σάββατο, οι επιβάτες πτήσης από τη Σαντορίνη με προορισμό την Αθήνα ενημερώθηκαν ότι θα υποβληθούν με την άφιξή τους σε τεστ κορονοϊού και ότι μπορούν οικειοθελώς να παραμείνουν για 24 ώρες σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Μόνο που μετά την προσγείωση οι επιβάτες αναγκάστηκαν να περιμένουν στοιβαγμένοι σε αίθουσα αναμονής, ο ένας πάνω στον άλλο. Μετά τη διαμαρτυρία τους, μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο του αεροδρομίου, όπου είχαν στηθεί χώροι στους οποίους πραγματοποιούνται τα τεστ. Η όλη διαδικασία περιλάμβανε αναμονή 2 ωρών, κατά τις οποίες το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου συνιστούσε την τήρηση αποστάσεων και οι επιβάτες έκαναν ό,τι μπορούσαν, όμως οι χώροι που διατέθηκαν δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ασφαλείς αποστάσεις...

Στο μεταξύ, την έξαρση της πανδημίας σε τουριστικές περιοχές και την έλλειψη μέτρων προστασίας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα αναδεικνύει ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκε σε πτήση από τη Ζάκύνθο στο Κάρντιφ της Ουαλίας, στις 25/8. Οι 193 επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης της TUI κλήθηκαν να μπουν σε καραντίνα για 15 μέρες μετά τον εντοπισμό 16 μέχρι στιγμής επιβατών θετικών στον κορονοϊό...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί την άμεση εμπλοκή των ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες

Πατώντας πάνω στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις οποίες δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια και το συνωστισμό που βιώνουν στα ΜΜΜ μέσα στην πανδημία οι εργαζόμενοι και ο λαός, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

Ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής σε χτεσινή του συνέντευξη διαφήμισε ξανά την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση, επικαλούμενος τάχα τη μείωση του συνωστισμού.

Ανέφερε ότι «κυκλοφορούν μετά βίας 1.100» οχήματα σε μπλε λεωφορεία και τρόλεϊ ( σύμφωνα με συνδικαλιστές και εργαζόμενους οδηγούς ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ πιο κάτω, γύρω στα 900), προσθέτοντας πως ακόμα και αν υπήρχαν κι άλλα οχήματα, λείπουν οδηγοί. Είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα έχουμε μόνο 3.000 οδηγούς ενώ χρειαζόμαστε 6.000»!

Αυτό που ξέχασε να πει είναι ότι η δραματική μείωση των εργαζομένων, οι μεγάλες ελλείψεις σε οχήματα και ανταλλακτικά, η παλαιότητα του στόλου, με οχήματα 15 ετών και άνω, οφείλονται αποκλειστικά στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση είναι και η «λύση» της ιδιωτικοποίησης που δίνει η σημερινή κυβέρνηση. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι μέσα από Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα «για πρώτη φόρα δίνουμε συγκοινωνιακό έργο στα ΚΤΕΛ, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε 203 μπλε λεωφορεία», ενώ «θα έχουμε ακόμα 300 (σ.σ. λεωφορεία) μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς κάνουμε κάτι πρωτοποριακό, υιοθετούμε το θεσμό του λίζινγκ»!

Ακόμα - ενώ προηγουμένως ανέφερε ότι χρειάζονται άλλοι 3.000 οδηγοί - ανακοίνωσε ότι θα γίνουν 1.000 προσλήψεις, από τις οποίες μάλιστα οι 550 θα γίνουν από τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ!

Εξι ολόκληρους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αφορούν βέβαια την προστασία του λαού, που εξακολουθεί να στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, αλλά στο να μπουν οι ιδιώτες για τα καλά στις αστικές συγκοινωνίες και μάλιστα σε όλες τους τις πτυχές (οχήματα, προσωπικό, τεχνική συντήρηση και επισκευή).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 25 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τις 850.000.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 6 εκατ. και οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι τις 185.000. Την Κυριακή ανακοινώθηκαν πάνω από 32.000 νέα κρούσματα και 360 νέοι θάνατοι.

Στη Βραζιλία τα κρούσματα ανήλθαν σε περίπου 3,8 εκατ. και οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τις 120.000.

Η Ινδία ανακοίνωσε την Κυριακή 78.761 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, νέο παγκόσμιο, αρνητικό ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιούλη στις ΗΠΑ (77.638). Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3,6 εκατ. και οι θάνατοι τις 64.000.

Στο Μεξικό οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 64.000 και τα κρούσματα τις 600.000.

Παράλληλα, στον παγκόσμιο ανταγωνισμό μεταξύ κρατών και φαρμακευτικών ομίλων για το εμβόλιο, η μονάδα «Janssen» της αμερικανικής «Johnson & Johnson» θα αρχίσει δοκιμές Φάσης 2 σε Ισπανία, Ολλανδία και Γερμανία την ερχόμενη βδομάδα και θα διαρκέσουν 2 μήνες. Στις δοκιμές θα συμμετάσχουν 550 άνθρωποι. Αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, θα ξεκινήσει τις μελέτες Φάσης 3, όπου περίπου 60.000 εθελοντές σε διάφορες χώρες θα λάβουν το πειραματικό εμβόλιο. Το πιθανό εμβόλιο της εταιρείας χρησιμοποιεί «ιικούς φορείς» για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση, παρόμοια με την προσέγγιση που ακολουθούν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η «AstraZeneca» στο δικό τους πειραματικό εμβόλιο, καθώς και η κινεζική «CanSino».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σκοπεύει να προωθήσει ένα εμβόλιο το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσε στους «Financial Times». Η Υπηρεσία, είπε, έχει προετοιμαστεί για να εγκρίνει ένα εμβόλιο πριν από την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3.

Εντείνεται η «βολική» τροφοδότηση θεωριών «συνωμοσίας»

Την ίδια ώρα, καθώς εντείνεται η «βολική» τροφοδότηση διαφόρων θεωριών «συνωμοσίας», με πολλαπλή αξιοποίηση σε βάρος των λαών, στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ έγιναν και 300 συλλήψεις όταν διαδηλωτές έσπασαν κάγκελα ασφαλείας και προσέγγισαν το Κοινοβούλιο.

Με βασικό σύνθημα «Σταματήστε τη δικτατορία του κορονοϊού», αλλά και ακροδεξιά σύμβολα από ορισμένους, συνωμοσιολόγοι, «αντιεμβολιαστές» κ.ά. συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο και διαλύθηκαν από την αστυνομία επειδή δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας. Οι ίδιοι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβρη.

Διοργανωτής της διαδήλωσης ήταν ο Μίχαελ Μπάλβεγκ, ένας επιχειρηματίας στον τομέα της πληροφορικής, που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιον πολιτικό χώρο και είναι επικεφαλής της κίνησης «Querdenken-711» (Σκεπτόμενοι αντικομφορμιστές-711) που πρωτοεμφανίστηκε στη Στουτγάρδη.

Ομιλία εκφώνησε και ο ανιψιός του Τζον Κένεντι (Προέδρου των ΗΠΑ, 1961 - 1963). Ο Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι - δικηγόρος, «ακτιβιστής υπέρ του περιβάλλοντος» και «αντιεμβολιαστής» - εναντιώθηκε στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, προειδοποίησε για την κρατική παρακολούθηση και επιτέθηκε στον ιδρυτή της «Microsoft», Μπ. Γκέιτς, ο οποίος στηρίζει την ανάπτυξη εμβολίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ