ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Με κοινή αντιλαϊκή ατζέντα «σπρώχνουν» την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας προχώρησε η κυβέρνηση με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Ουσιαστικά πρόκειται για την ικανοποίηση πάγιου αιτήματος του ΣΕΒ και άλλων βιομηχανικών συνδέσμων αναφορικά με το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας, στο οποίο μετέχουν 6 υπουργοί (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας, Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης), καθώς επίσης μεταξύ άλλων οι πρόεδροι του ΣΕΒ, του ΣΒΕ, της «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», του ΙΟΒΕ.

Οπως αναφέρεται στην Πράξη, έργο της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας είναι η «διαμόρφωση συνεκτικής εθνικής στρατηγικής της βιομηχανίας, καθώς και η υλοποίηση, εποπτεία και αξιολόγηση αυτής, με σαφείς στόχους, άξονες ανάπτυξης και επιμέρους δράσεις εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις εθνικές και διεθνείς τάσεις και την ελληνική πραγματικότητα».

Η Επιτροπή αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό γύρω από τη διαμόρφωση και τη μοιρασιά των κεφαλαίων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και το νέο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι προδιαγραφές ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων εστιάζουν στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, στην ενεργειακή εξοικονόμηση, στην προσαρμογή στη λεγόμενη «κυκλική» οικονομία, στην εμβάθυνση της καινοτομίας, που με τη σειρά τους «αποτελούν προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της μεταποίησης, την παραγωγή ακόμα περισσότερων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, αλλά και την ανθεκτικότητα της οικονομίας», τη θωράκιση δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας και «ανταγωνιστικότητας» στην πλάτη του λαού.

Παράλληλα, ο στόχος που έχει θέσει ο ΣΕΒ είναι η αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% στο ΑΕΠ σε τρία χρόνια (από 9,5% σήμερα) και στο 15% μεσοπρόθεσμα, ενώ βέβαια βάση για την επίτευξη του στόχου αποτελούν και οι νέες αντεργατικές παρεμβάσεις που ήδη δρομολογούνται.

Eξάλλου, σε χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κινείται στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων», ενώ σε ό,τι αφορά την τρέχουσα συγκυρία έκανε λόγο για «παρένθεση», με την οικονομική πολιτική να εστιάζει σε αύξηση των δαπανών, που «όταν κλείσει θα επιστρέψουμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών», όπως παρουσιάζονται οι νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της μεγαλοεργοδοσίας.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο πληρωμής των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα καταβληθούν «το συντομότερο δυνατόν, αφού προσδιοριστεί η περίμετρος», δηλαδή το συνολικό ύψος τους, παραπέμποντας και στο συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

12 - 13 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο και τα μέτρα που θα συνοδεύουν την υλοποίησή του θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού «Thessaloniki HELEXPO Forum» το διήμερο 12 και 13 Σεπτέμβρη, αντί της καθιερωμένης παρουσίας στη ΔΕΘ, η οποία φέτος ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού. Οπως έλεγε χτες σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στον προγραμματισμό της κυβέρνησης εντάσσονται «διευρύνσεις και επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων μέτρων, καθώς και πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των δοκιμαζόμενων από τον κορονοϊό κλάδων», οι νέες δηλαδή παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, πλάι στα αντεργατικά μέτρα που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να φορτώσει την κρίση στο λαό. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θα περιγράψει και συγκεκριμένα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», που αφορούν βέβαια μεγάλο κεφάλαιο και εργοδοσία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΪΑΤ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Παρέμβαση των ΗΠΑ σε όλα τα «μήκη και πλάτη»

Με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάση, συναντήθηκε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Ο υπουργός χαρακτήρισε κατόπιν, σε ανάρτησή του, τη συνάντηση «εξαιρετικά εποικοδομητική», τονίζοντας ότι «οι διμερείς σχέσεις μας είναι στο ανώτατο σημείο και συζητήσαμε θέματα επενδυτικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος».

Αντίστοιχα, ο πρέσβης έγραφε ότι συζήτησαν «τρόπους να δουλέψουμε μαζί ώστε να χτίσουμε πάνω στο υψηλό όλων των εποχών ("all-time high") στην εμπορική και επενδυτική μας σχέση μέσω επενδύσεων - κλειδιά όπως το Ελληνικό και η Ελευσίνα» (κατασκευαστική ζώνη και ναυπηγεία αντίστοιχα), όπου τοποθετούνται αμερικανικά κεφάλαια.

Ο Πάιατ συνάντησε και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έγραψε κατόπιν ότι δεν συζήτησαν «μόνο για έργα, όπως ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB, το FSRU της Αλεξανδρούπολης και η στρατηγική συνεργασία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ). Διαπιστώσαμε πως τον τελευταίο χρόνο έχει διευρυνθεί σημαντικά η παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα», αναφέροντας εταιρείες όπως οι ONEX, «Black Summit», «Quantum Energy Partners», «National Energy», «General Electric», «Fortress», «Blink» και «Tesla», που «έχουν επενδύσει στην Ελλάδα είτε για πρώτη φορά είτε ενισχύοντας την παρουσία τους».

Ο Πάιατ συναντήθηκε και με την υπουργό Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, με θέματα την πολιτιστική προστασία, τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τις «τεχνολογικές συνεργασίες», την παραγωγή ταινιών και άλλες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο του φετινού γύρου του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ, όπου το κομμάτι του Πολιτισμού αποτελεί επιμέρους ενότητα.

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ότι στο πλαίσιο της διεύρυνσης, πολυεπίπεδα, του αμερικανικού αποτυπώματος στη χώρα, φέτος για πρώτη φορά η πρεσβεία των ΗΠΑ και η πρεσβεία του Ισραήλ πήραν «υπό την αιγίδα» τους το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», το οποίο διοργανώνεται στο ακριτικό Καστελόριζο.

  • Στο μεταξύ, άλλο ένα πλοίο του θανάτου έδεσε την Τετάρτη στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα των Αμερικανών στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολεμικά μέσα από μια σειρά ιμπεριαλιστικών κέντρων. Πρόκειται για το υψηλής ταχύτητας, τύπου καταμαράν, «USNS Trenton», το οποίο βρίσκεται σε «αποστολή» στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη έδεσε στη Σούδα το θηριώδες «USS Hershel "Woody " Williams», το οποίο λειτουργεί ως πλωτή ναυτική πλατφόρμα - προωθημένη βάση και υποστηρίζει αεροναυτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών σε απομακρυσμένα «θέατρα επιχειρήσεων».
Συνεχίζονται οι προσφορές - απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο

Με συγκέντρωση προσφορών και έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και με τα δικά τους μηνύματα, Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, μέλη και φίλοι του Κόμματος συνεχίζουν να δίνουν ηχηρή - μαχητική απάντηση στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ με βάση τον απαράδεκτο και αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, επειδή το Κόμμα, όπως έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, δεν δίνει λίστες (με ονοματεπώνυμα, αριθμούς ταυτότητας ή ΑΦΜ) των μελών και φίλων του που το ενισχύουν οικονομικά ακόμα και με ελάχιστα ποσά, των δύο και πέντε ευρώ.

Η ΚΟΒ Θίσβης της ΤΟ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ προσφέρει στο Κόμμα το ποσό των 210 ευρώ - πρώτη δόση, ως απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο - πρόκληση, γιατί το ΚΚΕ αταλάντευτα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δώσει τα ονόματα των μελών, των φίλων, απλών ανθρώπων του μόχθου που ενισχύουν οικονομικά το Κόμμα από το υστέρημά τους, γιατί δεν δέχεται την παρέμβαση του κράτους και άλλων μηχανισμών στην εσωτερική του λειτουργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ