ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από την «ατομική ευθύνη» στο «είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες»...

Οι θρασύτατες δηλώσεις συγκάλυψης των ευθυνών της συνεχίζονται

Eurokinissi

Το επιχείρημα ότι η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες και γι' αυτό πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι πρόβαλε χτες η κυβέρνηση στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Στ. Πέτσας, λοιπόν, υποστήριξε ότι η χώρα «ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες». Και κάλεσε περίπου σε σιωπητήριο όσους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και στοίχιση με την πληροφόρηση και τις επιλογές της κυβέρνησης, λέγοντας μάλιστα ότι «είναι κρίσιμο να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας. Από τους πολίτες μέχρι τους πολιτικούς».

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνήσεις επιχειρούν να εξαπατήσουν, προβάλλοντας τη λογική τού «...και μη χειρότερα» συγκρίνοντας με κάτι χειρότερο από αυτό που βιώνει ο λαός. Την ίδια λογική χρησιμοποιούν όταν, για παράδειγμα, σε μια καταστροφή λένε: «Τουλάχιστον δεν είχαμε τόσο πολλούς νεκρούς όσους στο Μάτι». Και είναι πραγματικά εξοργιστικό το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων (όσων προκύπτουν από τα ελάχιστα τεστ που γίνονται), των νεκρών και των διασωληνωμένων, η κυβέρνηση να συγκρίνει με την Ισπανία ή άλλες χώρες που τα κρούσματα είναι χιλιάδες, μόνο και μόνο για να εμφανιστεί δικαιωμένη για τις επιλογές της που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού.

Μάλιστα, όλα αυτά τα λέει η κυβέρνηση την ίδια μέρα που ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων που από τις 17/7 είχε ζητήσει με επιστολή της προς την κυβέρνηση «να μην αναλύεται η χωρική κατανομή των κρουσμάτων (...) προκειμένου να αποφευχθεί η έμμεση στοχοποίηση των περιοχών στις οποίες σημειώνονται κρούσματα», για να μη θιγούν τα κέρδη τους.

Στο ίδιο τέμπο και στη λογική της «ατομικής ευθύνης» απέδιδε την αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα σε «χαλάρωση στο εσωτερικό, στον εφησυχασμό». Επικαλέστηκε δε και «στοιχεία» που «επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη διασπορά δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στην εσωτερική χαλάρωση». Ταυτόχρονα, επιμένοντας πάντα η κυβέρνηση ότι η μετάδοση του ιού «οφείλεται πρωτίστως στην εγχώρια κυκλοφορία και στη μη τήρηση των απαιτούμενων προφυλάξεων», ο Στ. Πέτσας τόνισε ότι εντείνονται οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, την τήρηση των αποστάσεων, τη χρήση μάσκας, την αποφυγή των συναθροίσεων, την τήρηση των ιδιαίτερων, πρόσθετων, μέτρων που έχουν ληφθεί σε τουριστικές περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, από τον Πόρο αρχικά, μέχρι τη Μύκονο και τη Χαλκιδική.

Δεν χωρούν σχολιασμό όσα με θράσος υποστήριξε ο Στ. Πέτσας για τα γηροκομεία, την ώρα που πεθαίνουν γέροντες, με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα: «Ενα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας μας, που συγκράτησε σημαντικά και τον αριθμό των θυμάτων, ήταν ότι αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το θέμα των γηροκομείων, και γενικά των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού», δήλωσε χτες ο υπουργός...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ
Ο μοριακός αναλυτής δεν λειτούργησε ποτέ!

Την άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας, ταυτόχρονα με την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας με προσωπικό, υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για μαζική εξάπλωση από τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ και «προσάρμοσε» τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως του Τουρισμού και των Μεταφορών.

Στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι ο μοριακός αναλυτής που διαθέτει το νοσοκομείο ουδέποτε λειτούργησε, παρά τις διαβεβαιώσεις και τους πανηγυρισμούς, με αποτέλεσμα τα τεστ να πηγαίνουν στην Αθήνα, να καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων και ο κίνδυνος της διασποράς του ιού στην κοινότητα να αυξάνεται.

Επισημαίνει ότι «στο νομό θα έπρεπε να γίνουν τα εξής απλά πράγματα: Αντικειμενική ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων, μαζικά τεστ σε κατοίκους, επισκέπτες και πρόσφυγες, ενίσχυση της ΜΕΘ με προσωπικό και υλικά και γενικότερα ενίσχυση του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου. Εξασφάλιση χώρων με σίτιση από την Περιφέρεια προκειμένου να μένουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί θετικοί, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη μείωση της διασποράς».

Το Σωματείο, αφού σημειώνει ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με κριτήριο την υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων του νοσοκομείου, απαιτεί:

  • Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, με προτεραιότητα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος των εργαζομένων με επιβάρυνση της εργοδοσίας.
  • Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους.
  • Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.
  • Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.
  • Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για διενέργεια εξετάσεων SARS-COV-2.
  • Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Καταγγέλλει κερδοσκοπία στο υγειονομικό υλικό και απαιτεί επαρκή χρηματοδότηση

220% αυξήθηκε η τιμή των απλών γαντιών, 60% η τιμή των αποστειρωμένων

Να σταματήσει η κερδοσκοπία στα Μέσα Ατομικής Προστασίας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» και απαιτεί «να εξασφαλιστεί, με κεντρική κρατική ευθύνη, ο επαρκής εφοδιασμός των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό».

Το Σωματείο καταγγέλλει πως η κυβέρνηση «δεν έχει εξασφαλίσει, με κεντρική προμήθεια, την επάρκεια υγειονομικού υλικού, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ούτε έχει χορηγήσει επαρκή έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων μονάδων Υγείας. Αντίθετα, η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 131 εκατ. ευρώ (από 518 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2019 σε 387 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2020).

(...) Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το "Θριάσιο" Νοσοκομείο, όπου σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία κλινικών και τμημάτων, ακόμα και της ΜΕΘ του "Θριασίου", προκαλούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό (π.χ. γάντια, αντισηπτικά), παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων του Τμήματος Προμηθειών και των υπόλοιπων υπηρεσιών. Απόδειξη είναι πρόσφατο έγγραφο (με ημερομηνία 28/7/2020) της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, που επισημαίνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους από την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1ο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, όπου χορηγείται 1 μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια, ενώ στο 2ο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας χορηγούνται 3 μάσκες σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη τη βδομάδα».

Αυξανόμενη κερδοσκοπία για το υγειονομικό υλικό

«Ταυτόχρονα, η πολιτική της κυβέρνησης καλλιεργεί το έδαφος για να "ανθίζει" η αυξανόμενη κερδοσκοπία για το υγειονομικό υλικό», σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει πως «οι τιμές στις οποίες είναι υποχρεωμένα τα δημόσια νοσοκομεία να προμηθεύονται Μέσα Ατομικής Προστασίας έχουν "εκτοξευθεί"».

Για παράδειγμα, «η τιμή πώλησης των απλών γαντιών έχει αυξηθεί κατά 220% (η συσκευασία των 100 τμχ έφτασε από 1,76 ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου 2020 να πωλείται στα 5,8 ευρώ στα μέσα Αυγούστου 2020) και η αντίστοιχη τιμή των αποστειρωμένων γαντιών έχει αυξηθεί κατά 60% (η συσκευασία των 50 ζευγών έφτασε από 6,45 ευρώ στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 να πωλείται στα 10,5 ευρώ στα αρχές Αυγούστου)».

Το Σωματείο απαιτεί: Επαρκή εφοδιασμό, με κεντρική προμήθεια, των δημόσιων μονάδων με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό. Δωρεάν χορήγηση Μέσων Προστασίας για όλους τους εργαζομένους στους τόπους δουλειάς. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Τονίζει ακόμα: «Γνωρίζουμε, και αυτό διεκδικούμε, ότι οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς με τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων και υλικών και θα απαλλάξει τις δημόσιες μονάδες Υγείας και συνολικά τη χώρα μας από την εξάρτηση από τα επιχειρηματικά παιχνίδια και τον πόλεμο συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στα όριά του το υγειονομικό σύστημα στο νησί

Την πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, σε βάρος της υγείας του λαού, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ με αφορμή τον εντοπισμό 11 κρουσμάτων κορονοϊού μόλις το τριήμερο 17 - 19 Αυγούστου.

«Ηδη στο Βοστάνειο Νοσοκομείο υπάρχει ένας ασθενής διασωληνωμένος και άλλοι έξι σε απομονωμένους θαλάμους, στη Λέσβο δηλαδή το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταγγέλλει ότι «το αλαλούμ που επικρατεί στη λήψη των τεστ και στην ενημέρωση από την πολιτική προστασία όσων ιχνηλατούνται, αποδεικνύει την παντελή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και στοιχειώδους υποδομής για να εφαρμοστούν ακόμα και αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που εξαγγέλλει κάθε μέρα η κυβέρνηση».

Η ΤΕ Λέσβου τονίζει ότι «έχει γίνει σε όλους καθαρό πως μπροστά στο βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν τίποτα. Η αθώωση του ανοίγματος στους τουρίστες ακούγεται σαν ανέκδοτο στα αυτιά των συμπολιτών μας. Οταν έχει ελεγχθεί μόνο το 12% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας, πόσα κρούσματα είχε το υπόλοιπο 88%; Και πόσοι από αυτούς συγχρωτίζονται στα ίδια μέρη με τον ντόπιο πληθυσμό; Η στοχοποίηση των νέων και της χαλάρωσης της ατομικής ευθύνης γίνεται μόνο και μόνο για να κρύψουν τη μεγάλη αλήθεια: Οτι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο βελτίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το δεύτερο κύμα του κορονοϊού μάς βρίσκει σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από το πρώτο...». Καλεί τέλος «όλους τους φορείς της πόλης να απαιτήσουν από την κυβέρνηση εδώ και τώρα μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας στο νησί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ