ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για το δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών στη δουλειά

Προβλήματα στις προσλήψεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία, που θα μεταφραστούν σε μεγάλα κενά και ελλείψεις για τους μαθητές αλλά και σε αδικίες και απολύσεις για εκπαιδευτικούς που εργάζονται εδώ και χρόνια απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα, εντοπίζει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση, η οποία καλεί σε πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, καλεί σε:

  • Εκτακτη ανοιχτή διαδικτυακή σύσκεψη αύριο, Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. (στην πλατφόρμα zoom στη διεύθυνση https://bit.ly/3aopwc6 και με ζωντανή μετάδοση στις σελίδες της Πρωτοβουλίας στο Youtube: https://bit.ly/2CpXu3j και στο Facebook: https://bit.ly/31Taebm).
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα του παραβόλου και των λαθών των πινάκων του ΑΣΕΠ τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 10.30 π.μ.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για όλα τα ζητήματα των αναπληρωτών ενόψει της νέας χρονιάς στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 25 Αυγούστου στις 11 π.μ.

Σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία: «Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η αγωνία χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών κορυφώνεται. Κάποιοι από τους συναδέλφους μας ονομάστηκαν "απορριφθέντες λόγω παραβόλου" εξαιτίας των τεχνικών λαθών του συστήματος και της κυβερνητικής αναλγησίας. Κάποιοι άλλοι είδαν στους νέους πίνακες τραγικά λάθη στη μοριοδότησή τους, που ίσως τους αφήσουν εκτός εργασίας. Χιλιάδες συνάδελφοι που για χρόνια "οργώνουν" τη χώρα στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο κατρακύλησαν εκατοντάδες θέσεις στους πίνακες εξαιτίας του νόμου - σφαγείο του Γαβρόγλου που τσακίζει την προϋπηρεσία». Παράλληλα η Πρωτοβουλία κάνει αναφορά και σε σενάρια που έχουν διαρρεύσει ότι δεν θα γίνουν στην πρώτη φάση προσλήψεις για παράλληλη στήριξη και Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ).

Απέναντι σε όλα αυτά η Πρωτοβουλία τονίζει ότι «είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, καθώς οι μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή που ήρθαν ύστερα από αγώνες ετών, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Και απαιτεί εδώ και τώρα το υπουργείο Παιδείας:

  • Να καλύψει όλα τα κενά σε μία φάση από την αρχή της χρονιάς, για όλες τις δομές και τις ειδικότητες, ώστε και όλοι οι μαθητές να έχουν τους εκπαιδευτικούς τους από την αρχή, να μη χαθεί ούτε μια ώρα μαθήματος και να μην υπάρξουν αδικίες στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.
  • Να υπάρξει γενναία αύξηση των πιστώσεων για αναπληρωτές, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων, εν μέσω πανδημίας.
  • Μέτρα στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών (δωρεάν μετακίνηση, στέγαση, σίτιση κ.ά.).
  • Οι διευθύνσεις να δώσουν το σύνολο των κενών της κάθε περιοχής και να μην μπουν σε διαδικασία ιεράρχησής τους. Ετσι μόνο θα πιεστεί και η κυβέρνηση να καλύψει όλα τα κενά άμεσα. Η τοποθέτηση να γίνει με ευθύνη των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όσον αφορά την τοποθέτησή τους στα σχολεία. Δεν γίνεται π.χ. ένας συνάδελφος νεφροπαθής να πάει σε περιοχή μακριά από νοσοκομείο.
  • Να λυθεί άμεσα, με πολιτική απόφαση, το ζήτημα του παραβόλου και να ενταχθούν όλοι οι συνάδελφοι κανονικά στους πίνακες. Να μην απολυθεί ούτε ένας συνάδελφος.
  • Να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη στη μοριοδότηση των συναδέλφων.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου - σφαγείο (Γαβρόγλου) που διατηρεί άθικτο η ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι σχετικές αποφάσεις στήριξης των κινητοποιήσεων της Πρωτοβουλίας και του πλαισίου αιτημάτων της παίρνουν και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, ανάμεσά τους οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αργύριος Μοσχίδης».

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με κεντρικό σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!».

  • Στο Πάρκο Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στις 20.30, γίνονται οι κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ στη Λακωνία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αντιπολεμικό αφιέρωμα σε μορφή βίντεο από την ΟΒ Μαθητών της ΚΝΕ, με τίτλο «Ξέρει να σκέφτεται...». Ομιλία από τον Γιώργο Λάμπα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Λαϊκό πρόγραμμα από τοπικό συγκρότημα.

Στο χώρο επίσης θα υπάρχουν: Εκθεση ταμπλό με τίτλο «Μπαίνουμε μπροστά για την προστασία του περιβάλλοντος, λέμε όχι στην εμπορευματοποίησή του». Εκθεση ταμπλό με τίτλο «Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες». Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με νέες εκδόσεις.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επισκεπτών ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, θα τηρούνται αποστάσεις και οι επισκέπτες θα παρακολουθούν τις εκδηλώσεις αποκλειστικά καθιστοί. «Λαμβάνουμε υπόψη τις εκάστοτε εξελίξεις με την πανδημία και τα μέτρα που προτείνει η επιστημονική και ιατρική κοινότητα. Προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των υπόλοιπων επισκεπτών του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"!», σημειώνουν.

  • Για την Παρασκευή 21 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη εκδήλωση του Φεστιβάλ και στην Τήνο, όπου θα μιλήσει ο Α. Ελευθερίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Μια μέρα μετά, το Σάββατο 22 Αυγούστου, το Φεστιβάλ θα κάνει στάση στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, όπου θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»
Απαιτεί ουσιαστικές λύσεις και όχι προκάτ για τη στέγαση των νηπιαγωγείων

Τη δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» για τους χειρισμούς της σε σχέση με τη στέγαση των 7ου και 9ου Νηπιαγωγείων, τα οποία όπως φαίνεται θα καταλήξουν με προκάτ στις αυλές!

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, αφού προτάθηκαν και ψηφίστηκαν λύσεις που θα επέβαλλαν μετακινήσεις των νηπίων μακριά από το σπίτι τους, όπως είχε γίνει πέρυσι, στη συνέχεια η δημοτική αρχή προσανατολίστηκε στην εύρεση και μίσθωση χώρων για τη στέγαση των 7ου και 9ου Νηπιαγωγείων, αλλά «τελικά κατέληξε να προχωρήσει, με επείγουσα συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, σε απόφαση για την προμήθεια τριών "οικίσκων", προκάτ δηλαδή (!) οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα προαύλια (;) των παραπάνω νηπιαγωγείων».

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για εμπαιγμό απέναντι σε γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι «θα συνεχίσουν να απαιτούν την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σύμφωνα με τις σύγχρονες μορφωτικές απαιτήσεις της εποχής μας, σε σύγχρονα ασφαλή κτίρια. Αυτό που η πολιτική των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, που την υπηρετούν, στερεί από τα παιδιά τους. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η θέση ότι χωρίς κρατική χρηματοδότηση, ανέγερση νέων κτιρίων με υποδομές και εξοπλισμό, χωρίς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, δεν μπορεί επί της ουσίας να εφαρμοστεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Διεκδικούμε μέσα από το σωματείο μας να παρθούν όλα τα μέτρα για την πραγματική εφαρμογή της με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ