ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την επικίνδυνη πολιτική της για την υγεία του λαού

Copyright 2020 The Associated

Στοιχεία που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και αποδεικνύουν ότι βασικό κριτήριο για τις επιλογές της δεν ήταν η υγεία του λαού, αλλά το πώς θα εξυπηρετήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που συνδέονται με το «άνοιγμα» του Τουρισμού και των Μεταφορών, παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, από τους 2.162.251 εισερχόμενους στη χώρα ελέγχθηκαν στα σημεία εισόδου μόνο οι 266.116, δηλαδή μόλις το 12%! Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν ίσχυσε ευθύς εξαρχής η επίδειξη εξέτασης στις πύλες εισόδου της χώρας, που θα δείχνει ότι ο επισκέπτης δεν πάσχει από κορονοϊό, κάτι που θα γίνεται από εδώ και στο εξής, ανέφερε το εξής απίστευτο: Οτι οι αποφάσεις της κυβέρνησης παίρνονται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και ότι ανάλογα με την εξέλιξή τους κρίνεται και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που παίρνει προληπτικά η κυβέρνηση!

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο λαός μας λειτούργησε σαν πειραματόζωο, με την κυβέρνηση να κουρελιάζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι που έθεσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, κυρίως όσοι σχετίζονται με τον Τουρισμό. Και τώρα που φαίνεται ότι η έξαρση των κρουσμάτων εκτοξεύεται, με καθοριστική συμβολή των «εισαγόμενων», παίρνεται αυτό ακριβώς το μέτρο που θα μπορούσε να παρθεί προληπτικά, από τα μέσα Ιούλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 1/6 του συνόλου των κρουσμάτων καταγράφηκε την τελευταία βδομάδα (961)!

Επιπλέον, όπως είπε ο υπουργός, από τα 5.623 κρούσματα στη χώρα, τα 1.146 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία και τα 2.839 ανάρρωσαν κατ' οίκον, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία όσων νόσησαν, είτε έμειναν σπίτι χωρίς συστηματική ιατρική παρακολούθηση, είτε αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για κατ' οίκον ιατρικές επισκέψεις. Αυτό δείχνει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο και γυμνό, ενόψει μάλιστα του δεύτερου κύματος.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης για τη ραγδαία αύξηση και διασπορά της νόσου στη χώρα, για το άνοιγμα του τουρισμού με δειγματοληπτικούς αντί για καθολικούς ελέγχους, «υγειονομικά» πρωτόκολλα υποταγμένα στους νόμους της αγοράς και όχι της επιστήμης, κι ένα σύστημα Υγείας της «μιας νόσου», που εξακολουθεί να αγκομαχά κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων σε κρατικούς πόρους και μόνιμο δυναμικό.

Παρ' όλα αυτά και χτες η κυβέρνηση επιχείρησε να μετατοπίσει τις δικές της ευθύνες στον λαό, ενοχοποιώντας τον για τη χαλάρωση που τροφοδότησε η πολιτική της, με τα αναρίθμητα «μπρος - πίσω» και τις «εκπτώσεις» στα μέσα προστασίας, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες εργαζόμενους από τη στάση του λεωφορείου μέχρι τον εργασιακό τους χώρο, με την «κοστολόγηση» των ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, χαραμίζοντας το χρόνο που κερδήθηκε στα πόδια του τουριστικού κεφαλαίου. Και στη χτεσινή ενημέρωση η «ατομική ευθύνη» απογειώθηκε για το μετά, «για την πορεία της πανδημίας, για τον περιορισμό της διασποράς».

Ανεπαρκή μέτρα κατόπιν εορτής

Κατόπιν εορτής, στην εκπνοή της τουριστικής σεζόν κι ενώ η διεθνής εικόνα αναζωπύρωσης της πανδημίας είναι γνωστή εδώ και βδομάδες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε «νέα μέτρα», εξίσου αποσπασματικά, ανεπαρκή, διαχειριστικά, που αφήνουν αθωράκιστο τον λαό, τους εργαζόμενους.

Θυμίζουμε ότι από τις 17 Αυγούστου είναι υποχρεωτική για την είσοδο στη χώρα η προσκόμιση αρνητικού μοριακού τεστ (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Από σήμερα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ, προκειμένου να μπουν στη χώρα, και οι επισκέπτες από τη Μάλτα, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στη χώρα αυτή.

Στα χερσαία σύνορα, η προσκόμιση αρνητικού μοριακού τεστ είναι υποχρεωτική για όλους (για τους Ελληνες πολίτες και για όσους έχουν άδεια διαμονής από τις 17 Αυγούστου, εξαιρούνται όσα παιδιά έχουν γεννηθεί μετά το 2011).

Από τις 16 Αυγούστου, ο αριθμός των εισερχομένων από τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς περιορίζεται στα πρώτα 750 άτομα τη μέρα και θα υπάρχει υποχρέωση 7ήμερης απομόνωσης κατ' οίκον για όλους τους εισερχόμενους από Αλβανία.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ανασταλεί οι συναυλίες, οι παραστάσεις και κάθε δημόσια εκδήλωση, στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, για τις υπόλοιπες ακολουθούνται τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μέχρι τις 24 Αυγούστου απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί: Στις Περιφέρειες Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και στους δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01. Εξαιρούνται οι υπηρεσίες delivery και take away, χωρίς πώληση αλκοόλ. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση δεύτερης παράβασης αναστολή λειτουργίας για 20 μέρες.

Από την 1 Ιούλη έως και τις 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς 69.913 έλεγχοι, καταγράφηκαν 3.493 παραβάσεις (ποσοστό 5%) και επιβλήθηκαν 3.822 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.515.500 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 1.815 ημερών συνολικά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απέκλεισε το ενδεχόμενο για γενικό lockdown, ως μέτρο αναχαίτισης του ιού. «Είναι θέμα αποφάσεων του κράτους, το κράτος τις πήρε τις αποφάσεις που χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά, ενώ να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καθολικά τεστ στους υγειονομικούς και τον πληθυσμό της χώρας, ανάπτυξη 3.500 δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αύξηση των κρουσμάτων «καθρέφτης» της ανευθυνότητας, των παλινωδιών και των αντιφάσεων της κυβέρνησης

Σε ανακοίνωσή του για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«H κυβέρνηση προκαλεί με την αποσπασματικότητα και την ανεπάρκεια των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί εκτός των άλλων προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την άρνησή της να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι ευθύνες της για τα πρωτόκολλα - "λάστιχο" που εφάρμοσε το τελευταίο διάστημα στον Τουρισμό, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών, είναι τεράστιες.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) επιβάλλει να είναι καλυμμένες οι μισές θέσεις, αλλά δίπλα ο κόσμος όρθιος, στοιβάζεται σα σαρδέλες, ενώ τα αεροπλάνα έρχονται γεμάτα μέχρι τις πόρτες, χωρίς ουσιαστικά κανέναν έλεγχο και τα πλοία ταξιδεύουν με τους επιβάτες τον έναν πάνω στον άλλον.

Ο λαός ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε με την εφαρμογή των μέτρων της καραντίνας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων, μηδενίζοντας ουσιαστικά τα κρούσματα του κορονοϊού. Η κυβέρνηση όμως δεν αξιοποίησε την ίδια περίοδο για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ως όφειλε, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα Κέντρα Υγείας, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία, αλλά και τα νοσοκομεία που στενάζουν από τη χρόνια υποχρηματοδότηση και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, που φτάνουν τις μερικές δεκάδες χιλιάδες, ακόμα και την τεράστια έλλειψη μέσων υγιεινής και προστασίας, όπως γάντια, μάσκες κ.τ.λ., διότι αυτές οι λαϊκές ανάγκες αποτελούν "κόστος" και ανεπίτρεπτη "σπατάλη" για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος, εμπόδιο στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα. Η κυβέρνηση "έπαιξε" τη συμβολή του λαού στους χαμηλούς δείκτες της πανδημίας στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, χωρίς μέτρα προστασίας που θα εμπόδιζαν την προσέλκυση πελατών, αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό, όπως επιβεβαιώνουν οι αρνητικές εξελίξεις.

Τώρα, πριν η πανδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, είναι ανάγκη να απαιτήσουν από την κυβέρνηση μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία.

  • Καμία απόλυση
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.)
  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων

Η κυβέρνηση να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία! Η αύξηση των κρουσμάτων, η όποια χαλαρότητα και ο εφησυχασμός είναι ο καθρέφτης της δικής της ανευθυνότητας, των παλινωδιών και των αντιφάσεών της στα μέτρα προστασίας, κυρίως όμως της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα».

196 νέα κρούσματα σε 23 περιφέρειες, τα 82 στην Αττική

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων καταγράφηκε και χτες, καθώς ανακοινώθηκαν άλλα 196 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 26 είναι εισαγόμενα (τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 6 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο).

Στην Αττική τα κρούσματα είναι 82 (10 εκ των οποίων από γνωστή συρροή), 42 στη Θεσσαλονίκη, 7 στη Λάρισα, 5 στη Χαλκιδική, από 4 σε Αργολίδα και Φλώρινα (συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό), από 2 σε Εβρο, Εύβοια, Καρδίτσα, Ημαθία, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κυκλάδες, Πέλλα, Πιερία, από 1 σε Βοιωτία, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κόρινθο, Ξάνθη, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942 (ημερήσια μεταβολή +3,4%). 1.503 (25,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Είκοσι έξι άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη.

130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι έχουν φτάσει πλέον τους 214, με διάμεση ηλικία των θανόντων τα 76 έτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ