ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Χωρίς σχέδιο και με «πρόχειρες λύσεις» η υλοποίηση του μέτρου και φέτος

Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς καμιά ουσιαστική μέριμνα για την εφαρμογή της από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η συνέχιση της ίδιας ακριβώς πολιτικής από την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτόν τον τομέα θα αποτελέσουν ένα ακόμα αγκάθι για τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους την ερχόμενη σχολική χρονιά, πόσο μάλλον που οι συνέπειες της έλλειψης υποδομών θα ενταθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προχώρησαν στην εφαρμογή του ώριμου και αναγκαίου μέτρου της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς την αντίστοιχη αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης, χωρίς προσλήψεις προσωπικού και χωρίς σχέδιο ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων στο διάστημα της τριετούς σταδιακής εφαρμογής του. Αντίθετα, μείωσαν και οι δύο τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για σχολική στέγη, ενώ σοβαρές αναδεικνύονται και οι ευθύνες πολλών δήμων που προέταξαν πρόχειρες λύσεις (προκάτ, αξιοποίηση αιθουσών άλλων σχολείων κ.ά.), αντί να δεσμεύσουν οικόπεδα και να εκπονήσουν σχέδια για ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων.

Μπροστά στα αδιέξοδα που φάνηκαν από την πρώτη στιγμή υλοποίησης του μέτρου, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί έστω και την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει τους όρους υλοποίησής του, προτίμησε να εξαιρέσει από την εφαρμογή του για φέτος πέντε μεγάλους δήμους (Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και Νεάπολης Συκεών). Παράλληλα, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνεται για τη βελτίωση της κατάστασης εκεί που ήδη εφαρμόζεται το πρόγραμμα με αίθουσες - κλουβιά, με μετακινήσεις νηπίων από τη μια άκρη του δήμου στην άλλη κ.λπ. Και καθώς φτάσαμε σε λιγότερο από έναν μήνα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ανησυχία για τους όρους λειτουργίας και των νηπιαγωγείων εντείνεται για γονείς και εκπαιδευτικούς, με το αρμόδιο υπουργείο να καθυστερεί όλο και περισσότερο τις όποιες σχετικές ανακοινώσεις.

Σοβαρές ελλείψεις στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Στο δήμο Θεσσαλονίκης η δίχρονη Προσχολική Αγωγή θα λειτουργήσει με στέγαση των νηπίων και προνηπίων σε 25άρια τμήματα, σε αίθουσες προκάτ που θα τοποθετηθούν κυρίως σε αυλές σχολείων στερώντας ωφέλιμο ελεύθερο χώρο από τους μαθητές, είτε σε αίθουσες σχολείων που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν π.χ. ως τραπεζαρίες ολοήμερων ή εργαστήρια, σε χώρους ακατάλληλους κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του δήμου προχωρά στην προμήθεια και τοποθέτηση 26 αιθουσών προκάτ σε ένα οικόπεδο και 7 αυλές σχολείων στη Δ' και την Ε' Δημοτικές Κοινότητες. Οι ανάγκες των Α', Β' και Γ' Δημοτικών Ενοτήτων (12 αίθουσες) ανακοινώθηκε ότι καλύφθηκαν με τη στέγαση τμημάτων ήδη λειτουργούντων νηπιαγωγείων σε γειτονικά σχολεία, με τη μετατροπή χώρων άλλων χρήσεων σε αίθουσες διδασκαλίας κ.ά.

Μάλιστα, η χρήση των προκάτ αιθουσών θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα, αφού όπως παραδέχθηκε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, το χρονικό όριο των 4 συν 2 χρόνων που ορίζεται για τη χρήση των προκάτ αιθουσών θα παραβιαστεί, καθώς ακόμη και με το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ανέγερσης νέων διδακτηρίων (που δεν υπάρχει) και με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις (που επίσης δεν υπάρχουν), θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 8 - 10 χρόνια για να δημιουργηθούν νέα διδακτήρια.

Στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου λείπουν 15 αίθουσες και ενώ έχει εγκριθεί η σχετική χρηματοδότηση για την προμήθεια και εγκατάσταση προκάτ αιθουσών, κυρίως σε οικόπεδα, η διοίκηση του δήμου ζήτησε εξαίρεση από την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, θεωρώντας ότι δεν προλαβαίνει να «τρέξει» τις διαδικασίες.

Και στον δήμο Καλαμαριάς η εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής φαίνεται να είναι «στον αέρα», αφού λείπουν 15 αίθουσες για την κάλυψη των αναγκών. Εχει εγκριθεί η χρηματοδότηση με το σχετικό κονδύλι και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια και τοποθέτηση κυρίως σε οικόπεδα. Ομως θεωρείται πιθανό ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έγκαιρα έως την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του δήμου προσανατολίζεται σε αξιοποίηση χώρων από τους παιδικούς σταθμούς ακόμη και σε τμηματική λειτουργία του προγράμματος της δίχρονης.

Από την εφαρμογή του προγράμματος θυμίζουμε ότι έχει εξαιρεθεί για φέτος, μετά από αίτημά του, ο δήμος Νεάπολης - Συκεών.

Αντιδράσεις για την «εύκολη λύση» των προκάτ

Προκάτ και άλλες πρόχειρες λύσεις επιλέγονται σε πολλούς δήμους για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ο δήμος Ηρακλείου, όπως σημειώνει εκεί η «Λαϊκή Συσπείρωση», έχει αναδειχθεί σε «πρωταθλητή των προκάτ», καθώς αυτά επιλέγονται ως λύση «όχι μόνο στην Προσχολική αλλά σε όλη την Πρωτοβάθμια, αφού η "προσωρινή" εξάμηνη παραμονή (αίθουσες - προκάτ που λειτούργησαν λόγω του σεισμού) σε προκάτ 6 τάξεων του 4ου Δημοτικού παρατείνεται για δεύτερο χρόνο και δίπλα θα προστεθούν ακόμη δύο για να καλύψουν τις ανάγκες του 2ου Νηπιαγωγείου»! Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, για μόνιμο παιδαγωγικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, κτιριακές εγκαταστάσεις, για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά αυτών των ηλικιών.

H «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας - Μαγούλας καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή, υποστηριζόμενη από όλες τις άλλες παρατάξεις, προχωρά την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με κοντέινερς! Συγκεκριμένα, κοντέινερς θα τοποθετηθούν στο 10ο Νηπιαγωγείο, στο 5ο Δημοτικό Ελευσίνας και στο 2ο Δημοτικό Μαγούλας, ενώ χρόνια τώρα έχουν τοποθετηθεί κοντέινερς στο 1ο και το 3ο Δημοτικό Μαγούλας. «Με τη θετική τους ψήφο στέλνουν παιδιά και εκπαιδευτικούς από Σεπτέμβρη σε "τσίγκινα κλουβιά" τοποθετημένα τόσο σε οικόπεδα, όσο και σε χώρους υπαρχόντων σχολείων. Υλοποιούν τόσο πρόθυμα και χωρίς ίχνος αντίστασης τις οδηγίες τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της σημερινής της ΝΔ και νομιμοποιούν στην αντίληψη του κόσμου ότι το 2020 ένα κοντέινερ μπορεί να αποτελεί χώρο Αγωγής, όπου ένα παιδί σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία θα κοινωνικοποιηθεί, θα έρθει σε επαφή με την οργανωμένη μαθησιακή διαδικασία και ένας εκπαιδευτικός θα παρέχει το παιδαγωγικό του έργο. Πόσο σύγχρονη μπορεί να είναι μια τέτοια άποψη; Είναι αυτή λύση που βασίζεται στην πραγματική ανάγκη των παιδιών, αλλά και στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα;», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι μόλις στα τέλη Ιούλη και με καθυστέρηση ενός χρόνου που ήδη υλοποιείται η δίχρονη, αποφάσισε την ψήφιση «συγκρότησης επιτροπής καταλληλότητας για την ανεύρεση ακινήτων που θα στεγάσουν το 9ο και το 7ο Νηπιαγωγείο»! Οσο για τη σχολική χρονιά που αρχίζει τον Σεπτέμβρη, ο δήμος θα υλοποιήσει «το περσινό "προσωρινό" σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται το παράρτημα μεν του 7ου Νηπιαγωγείου να παραμείνει στον 7ο Παιδικό Σταθμό, του δε 9ου Νηπιαγωγείου στον 2ο Παιδικό σταθμό».

Βάρη πέφτουν στα δίκτυα παιδικών σταθμών που επίσης συρρικνώνονται

Παράλληλα με τα παραπάνω, προβλήματα δημιουργούνται και από τις ελλείψεις στο δίκτυο παιδικών σταθμών των δήμων. Μετά την εξαίρεση του δήμου της Αθήνας από τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για τη φετινή χρονιά, που θα οδηγήσει πολλά από τα παιδιά που θα πήγαιναν στα νηπιαγωγεία να κάνουν τελικά αιτήσεις σε παιδικούς σταθμούς, η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών είπε σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα καλυφθούν οι αιτήσεις στο σύνολό τους, διότι δεν επαρκούν οι υποδομές του Βρεφοκομείου που ανταποκρίνονται σε αυτά που ζητάει το υπουργείο.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα στον δήμο Ορεστιάδας, όπου αναστέλλεται η λειτουργία του 4ου Παιδικού Σταθμού επειδή δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την αδειοδότηση. Με αφορμή αυτό η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ορεστιάδας τόνισε: «Η διαδικασία πιστοποίησης των παιδικών σταθμών εκσυγχρονίζει μεν τα δεδομένα για την αδειοδότησή τους και ως διαδικασία οδηγεί στο κλείσιμο ακατάλληλων δομών στους δήμους, χωρίς να γίνονται δε οι αναγκαίες παρεμβάσεις του κράτους για την αντικατάστασή τους μέσα από έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να επιτείνονται και τα αδιέξοδα για τις οικογένειες, καθώς τα επόμενα χρόνια θα μειώνονται ακόμα παραπέρα οι διαθέσιμες θέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ