ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ «ΦΩΝΑΖΕΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ
Αμορφη μάζα πολλά χωριά, τρεις μέρες μετά την καταστροφή

Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι κάτοικοι, οργισμένοι που για άλλη μια φορά το κράτος τούς άφησε στο έλεος των φυσικών φαινομένων

Τη μάχη με τόνους λάσπη, τεράστιους κορμούς δέντρων και κλαδιών, πέτρες και κάθε είδους φερτή ύλη, συνεχίζουν να δίνουν οι κάτοικοι των περιοχών της Κεντρικής Εύβοιας που χτυπήθηκαν από την πλημμύρα τα ξημερώματα της Κυριακής. Η έκταση των καταστροφών αποκαλύπτεται ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα.

Για τρίτη μέρα, χτες, Τρίτη, ολόκληρα χωριά παρέμεναν μια άμορφη μάζα... Ορισμένα από αυτά χωρίς πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης, άλλα χωρίς πόσιμο νερό και με προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση για τους αγρότες που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται, για τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους αλλά και για εκατοντάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που μένουν χωρίς μεροκάματο και με τις υποχρεώσεις να τρέχουν.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν είναι οργισμένοι, αφού για μια ακόμη φορά είναι απροστάτευτοι απέναντι σε ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι οργισμένοι για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου θωράκισης και προστασίας των περιοχών τους, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που όλοι έβλεπαν ότι μια τέτοια καταστροφή θα έρθει αργά ή γρήγορα εξαιτίας των καμένων δασικών εκτάσεων από τις φωτιές των προηγούμενων ετών. Μια κατάσταση που μόνο άγνωστη και πρωτόγνωρη δεν είναι για την περιοχή της Εύβοιας, που κάθε τόσο δοκιμάζεται από μικρές ή μεγάλες πλημμύρες.

Μάχη με τις λάσπες

«Αντιμετωπίσαμε μονάχοι τον κίνδυνο να πνιγούμε και πολλοί από εμάς από τύχη σωθήκαμε. Τώρα και πάλι μονάχοι προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας». Αυτές είναι οι πρώτες κουβέντες με τις οποίες οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχονται τα κλιμάκια του ΚΚΕ που επισκέφτηκαν και χτες την περιοχή. Δείχνουν όλο απόγνωση τα σπίτια τους, που είναι ακόμη γεμάτα λάσπη και νερό, τις στοιβαγμένες οικοσκευές, τα διαλυμένα αυτοκίνητα και την τραγική κατάσταση στις αυλές και τους γύρω δρόμους.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις σπιτιών η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Σε άλλα είναι κάπως μικρότερη αλλά και εκεί η αποκατάσταση απαιτεί κόπο και χρήματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν: «Προσπαθούμε τρεις μέρες τώρα να βγάλουμε τα νερά και τις λάσπες που ξεραίνονται και γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να απομακρυνθούν. Δεν ξέρουμε ούτε πού να τις πετάξουμε. Το νερό στο δίκτυο, όπου αυτό υπάρχει, είναι λιγοστό. Πόσιμο νερό παίρνουμε εμφιαλωμένο, είτε από αυτά που μας δίνουν από το δήμο είτε τα προμηθευόμαστε μόνοι μας».

Αναπόφευκτα η συζήτηση στρέφεται στην ανάγκη στήριξης από το κράτος. «Περιμένουμε να μας βοηθήσει το κράτος να σταθούμε στα πόδια μας. Να αποκαταστήσουμε τις ζημιές στα σπίτια μας, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι.

Ωστόσο, οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί και δεν δείχνουν να περιμένουν και πολλά. «Στην περιοχή έχουμε εμπειρία από τη στάση των κυβερνήσεων και τα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώνουν. Συνήθως, πρόκειται για ψίχουλα, τα οποία φτάνουν στους πληγέντες αρκετό καιρό μετά, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις για καταστροφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σημειώνουν μάλιστα ότι η βοήθεια θα πρέπει να δοθεί άμεσα, ενώ δεν λείπει ο προβληματισμός για το αν και πώς θα αποζημιωθούν σπίτια που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, αλλά πρόκειται είτε για μικρά εξοχικά είτε για πατρικές κατοικίες.

Πλημμύρισε το Κέντρο Υγείας Ψαχνών

Από την καταστροφική πλημμύρα δεν γλίτωσε ούτε το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, οι αίθουσες του οποίου γέμισαν με νερό ύψους αρκετών εκατοστών και μεγάλες ποσότητες λάσπης, χωρίς ευτυχώς να υποστούν βλάβη τα μηχανήματα. Οι εργαζόμενοι, με τη βοήθεια καθαριστριών που είτε εργάζονται στο Κέντρο Υγείας είτε στάλθηκαν από τον δήμο, καθάρισαν τη χτεσινή μέρα τις αίθουσες, χωρίς ωστόσο να έχει αποκατασταθεί ακόμη η πλήρης λειτουργία (εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά).

Το Κέντρο Υγείας Ψαχνών επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γεωργία Πύθουλα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς και Εύβοιας, δημοτική σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων. Εγινε συνάντηση με τον διευθυντή και εργαζόμενους, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι το ΚΚΕ θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για την άμεση αποκατάσταση λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να συντονιστούν με το λαό της περιοχής και να διεκδικήσουν από κοινού την αποκατάσταση των ζημιών, την καταβολή αποζημιώσεων αλλά και την πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων και υποδομών για την προστασία τους.

Μεγάλες καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο

Ανυπολόγιστη είναι ακόμη καταστροφή που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών όσο και στο Ληλάντιο Πεδίο. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών είναι πνιγμένα στο νερό και σκεπασμένα από τόνους λάσπη, με τους αγρότες να μην ξέρουν ακόμη πώς και αν θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν ξανά τα χωράφια τους.

Αντίστοιχη κατάσταση βιώνουν δεκάδες κτηνοτρόφοι, αρκετοί από τους οποίους είδαν τα ζώα τους να πνίγονται και τις σταβλικές εγκαταστάσεις να καταστρέφονται. Ταυτόχρονα, πολλοί από αυτούς αδυνατούν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται τα κοπάδια τους, καθώς έχει διακοπεί η πρόσβαση. Ιδιαίτερο πρόβλημα μάλιστα εντοπίζεται στο χωριό Μίστρο, όπου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αγωνιούν για χιλιάδες αιγοπρόβατα που για τρίτη μέρα χτες παρέμειναν χωρίς τροφή και νερό καθώς οι δρόμοι που οδηγούν στις εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί.

Την εικόνα αυτή και την απόγνωση των κατοίκων συνάντησαν τα κλιμάκια του ΚΚΕ που βρέθηκαν στα Ψαχνά και τα Πολιτικά, στο Μίστρο και τον Πισσώνα, αλλά και στο Ληλάντιο Πεδίο, στο Μπούρτζι, στο Λευκαντί, στο Αφράτι και τα Φύλλα, που επισκέφθηκε δεύτερο κλιμάκιο με επικεφαλής την Κατερίνα Δημάκη, μέλος της ΕΠ Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Οι περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ θα συνεχιστούν και σήμερα το πρωί τόσο στις περιοχές που επλήγησαν όσο και σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς.

Εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στο Μπούρτζι

Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε και σήμερα στις πληγείσες περιοχές στο Μπούρτζι της Εύβοιας. Με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι, που είχε εκτενές ρεπορτάζ από την περιοχή του Αγίου Νικολάου (Μπούρτζι), ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι το ΚΚΕ στέκεται δίπλα τους και θα πρωτοστατήσει στον αγώνα να αποζημιωθούν οι πληγέντες, αλλά και να διεκδικηθεί μαζί με τους κατοίκους η άμεση καταβολή έκτακτου επιδόματος.

Οι κάτοικοι ήθελαν να συζητήσουν, εξέφρασαν την απόγνωση και την οργή τους για αυτήν την κατάσταση και καταλαβαίνουν ότι χωρίς αγώνα και διεκδίκηση δεν θα το καταφέρουν.

Το κλιμάκιο του Κόμματος ενημέρωσε τους κατοίκους ότι σήμερα Τετάρτη 12 Αυγούστου θα περιοδεύσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο Μπούρτζι στις 18.00 και θα συνομιλήσει με τους τοπικούς φορείς, συλλόγους και κατοίκους στο ΚΑΠΗ Μπουρτζίου στις 18.30.

Πρωτοβουλίες σωματείων για τη στήριξη των πληγέντων

Μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πρόσφατη πλημμύρα ζητά το Σωματείο Εργαζομένων ομίλου «Νηρέας» Ιχθυοκαλλιέργειες Ν. Εύβοιας. Το Σωματείο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους πληγέντες από την πλημμύρα και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. «Το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαθέσουμε τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε αποκατάσταση των πληγέντων καθώς και άμεσα μέτρα ανακούφισης», σημειώνει και δηλώνει «παρών» σε κάθε προσπάθεια συντονισμού δράσης με φορείς και σωματεία της περιοχής για το σκοπό αυτό.

Παράλληλα, διεκδικεί από τη διοίκηση του ομίλου μια σειρά από αιτήματα για τη στήριξη των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Συγκεκριμένα ζητά: Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το κόστος από πιθανές ζημιές σε εγκαταστάσεις ή στην παραγωγή. Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων κατά την πρόσβαση στους χώρους δουλειάς και την εργασία. Σε περιπτώσεις που δεν έχει εξασφαλιστεί ασφαλής πρόσβαση στους χώρους εργασίας, να καταβληθούν κανονικά αμοιβή και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους απουσιάσουν. Να καταβληθούν κανονικά οι αποδοχές σε όσους εργαζόμενους δεν είχαν πρόσβαση στο χώρο εργασίας λόγω της πλημμύρας ή έχουν πληγεί οι κατοικίες τους.

Ακόμα, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας βρέθηκε τη χτεσινή μέρα στην περιοχή του Ληλάντιου Πεδίου, όπου είχε συναντήσεις με εργαζόμενους, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μεταξύ άλλων έγινε και συνάντηση με μετανάστες εργάτες γης, οι οποίοι εκτός από τα προβλήματα που προκάλεσε η πλημμύρα στα σπίτια που διέμεναν, βρίσκονται αντιμέτωποι και με την ανεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ