Μπροστά τους προδιαγράφεται ένα καλοκαίρι γεμάτο δυσκολίες και ένας ακόμα πιο ζόρικος χειμώνας.
Οσοι καταφέρνουν να βρουν μεροκάματο, περιγράφουν τη δουλειά στις μεγάλες τουριστικές μονάδες με τα πιο μελανά χρώματα: Δουλειά μέχρι λιποθυμίας και απληρωσιά. Μαύρη εργασία και συμβάσεις τριών ημερών. Υπεύθυνες δηλώσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων ότι παραιτούνται από τα στοιχειώδη δικαιώματά τους... Και για καθέναν από αυτούς υπάρχουν κάμποσοι ακόμα άνεργοι. Υπάρχει η αναδουλειά για τους αυτοαπασχολούμενους κυρίως στις τουριστικές περιοχές, συσσωρεύοντας χρέη και νιώθοντας την απειλή των κατασχέσεων. Την ίδια στιγμή, οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ακόμα και στα μεγάλα τουριστικά κέντρα ή υπολειτουργούν ή είναι κλειστές, ενώ ζοφερά είναι και τα προβλήματα των νοσοκομείων.
Για εκείνους που έπιασαν δουλειά, η εκ περιτροπής εργασία του προγράμματος «Συν-Εργασία», οι ατέλειωτες ώρες στο πόστο, η άγνοια ακόμα και για το τι μισθό θα πάρουν στο τέλος, χαρακτηρίζουν την κατάσταση. Οι φράσεις που κυριαρχούν στους χώρους δουλειάς, είναι «δεν μου είπαν πόσα θα παίρνω, φοβάμαι μήπως στο τέλος δεν πληρωθώ», «ποια Συλλογική Σύμβαση;», «θα καταρρεύσουμε από την κούραση» κ.ο.κ. Οι εργοδότες «μας πατάνε στο λαιμό. Σου λένε μη μιλάς, δεν βλέπεις τι γίνεται έξω»; Εξοπλισμένοι, δηλαδή, με το αντεργατικό οπλοστάσιο που εμπλουτίζουν διαδοχικά οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, βρήκαν τώρα ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με κάθε εργασιακό δικαίωμα, επιβάλλοντας όρους σύγχρονης δουλείας. Ενα πραγματικό εργοδοτικό - κυβερνητικό ξεσάλωμα, που αφήνει τους πολλούς ξεκρέμαστους και κάμποσους ακόμα σε οριακή κατάσταση, να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει, να εύχονται μην τους τύχει καμιά αναποδιά μέσα σ' όλα τ' άλλα.
Αυτή η κατάσταση είναι η άλλη όψη των δισεκατομμυρίων και των προνομίων που προσφέρει η κυβέρνηση - με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα να ζητάνε ακόμα περισσότερα - στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί ότι ο τουρισμός αποτελεί το 40% του τοπικού ΑΕΠ στην Κρήτη, η έμμεση επιρροή του στη συνολική οικονομία του νησιού, καθώς μια σειρά κλάδοι περιστρέφονται γύρω από τον τουρισμό, ξεπερνά το 50% (στοιχεία Περιφέρειας), οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αποτελούν το 23% του συνολικού εργατικού δυναμικού του νησιού, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ποια είναι η κατάσταση που βιώνει ο λαός του νησιού. Και κυρίως ποια είναι τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των απαιτήσεων του κεφαλαίου που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, της τουριστικής «μονοκαλλιέργειας», που στο όνομά της θυσιάζονται οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στα πλυντήρια ξενοδοχείου |
Οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους γίνονται στα κλεφτά, όταν δεν τους «πιάνει το μάτι» της εργοδοσίας, με το φόβο και την τρομοκρατία να είναι διάχυτα. Στα πλυντήρια ενός ξενοδοχείου επικρατεί κόλαση. Ζέστη, υγρασία και τα σεντόνια βουνά για να πλυθούν και να σιδερωθούν. «Ημουν άνεργη από πέρυσι, με τρία παιδιά. Ηρθα για δουλειά, όμως τώρα δεν μου λένε καν πόσα θα παίρνω. Εχουν φέρει εδώ και τους συναδέλφους από τα άλλα τρία ξενοδοχεία του ομίλου που μένουν κλειστά. Ούτε ωράρια ούτε σταθερές μέρες δουλειάς, για να βολευτούμε όλοι όπως μας λένε», ανέφερε μία εργαζόμενη. Λίγο παραπέρα, ένας εργαζόμενος μεταφέρει με μηχάνημα τα απορρίμματα στον τεράστιο κάδο. «Βλέπετε εσείς κανένα μέτρο προστασίας; Ούτε αυτά δεν μας δίνουν. Μόνοι μας προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Ενας μήνας είναι που άνοιξε, εγώ ακόμα δεν έχω πάρει ούτε ρεπό και δεν ξέρω αν θα πληρωθώ στο τέλος. Δεν ξέρω πόσα θα παίρνω. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, πρέπει να αντιδράσουμε».
«Λιώνω κάθε μέρα εδώ μέσα. Θα ήθελα πραγματικά να τα χτυπήσω κάτω και να φύγω, αλλά δεν γίνεται, έχω οικογένεια να θρέψω. Υπάρχουν οικογένειες ολόκληρες που είναι όλοι άνεργοι», ανέφερε μία εργαζόμενη στην κουζίνα ξενοδοχείου, προσθέτοντας: «Κανένα ωράριο. Περιμένω να μου πουν για να σχολάσω. Ενα μήνα τώρα και ακόμα τίποτα από λεφτά, και δεν ξέρω τι θα παίρνω. Σε αυτούς έδωσαν εκατομμύρια για να ξεπεράσουν την κρίση τους... Σε μας τους εργαζόμενους;».Σε άλλο ξενοδοχείο μια εργαζόμενη θα πει: «Εχει εδώ μέσα 800 άτομα. Δηλαδή η πληρότητα φτάνει στο 100%. Ομως έχουν προσλάβει το ένα τρίτο του περσινού προσωπικού. Δηλαδή εγώ δουλεύω για τρία άτομα. Μας είπαν να ξεχάσουμε τη σύμβαση. Δεν λένε ποιος θα είναι ο μισθός. Και αν μιλήσουμε, μας βάζουν στη μαύρη λίστα και δεν έχει δουλειά πια για μας. Μας πατάνε στο λαιμό». Οπως ανέφερε άλλος εργαζόμενος, και κρούσμα κορονοϊού να υπάρξει στο προσωπικό, είναι αμφίβολο αν θα ανακοινωθεί, ενώ εργατικά «ατυχήματα» κουκουλώνονται, καθώς ξενοδοχεία έχουν κάνει συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές, «επομένως δεν βγαίνει απολύτως τίποτα προς τα έξω».
Παράλληλα έχει ξεπηδήσει και το «φρούτο» των «υπεύθυνων δηλώσεων» που κυκλοφορούν οι μεγαλοξενοδόχοι και με τις οποίες αναγκάζουν τους εργαζόμενους, για να τους προσλάβουν φέτος, να υπογράψουν ότι αποποιούνται το δικαίωμά τους για επαναπρόσληψη την επόμενη σεζόν!
«Με την παρούσα, κατ' εφαρμογή (...), σας δηλώνω ότι επιθυμώ να απασχοληθώ στην επιχείρηση κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο (2020), μολονότι ουδόλως άσκησα το δικαίωμα προαίρεσης, βάσει των ισχυουσών ΣΣΕ και του ν. 1346/1983, αναγνωρίζοντας ότι η παρούσα δήλωσή μου δεν συνιστά άσκηση δικαιώματος προαίρεσης, κατά την έννοια των ανωτέρω διατάξεων, ούτε το υποκαθιστά και επομένως δεν θεμελιώνει δικαίωμά μου υποχρεωτικής επαναπρόσληψης κατά την θερινή περίοδο του έτους 2021, ακόμη και εάν ασκήσω εμπρόθεσμα δικαίωμα προαίρεσης μέχρι την 30-1-2021»: Αυτό είναι το ένα κείμενο της «υπεύθυνης δήλωσης» που έχουν συντάξει οι εργοδότες και αναγκάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν.
Η εξόρμηση συνεχίστηκε στα καταστήματα του Επισιτισμού της Χερσονήσου. Σε ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής, τα όσα ανέφερε εργαζόμενη ήταν χαρακτηριστικά: «Οι ώρες εργασίας είναι από 12, 13 ή και 14 ώρες. Από 50 εργαζόμενοι που ήμασταν πέρυσι, φέτος είμαστε 17. Από την αρχή μας είπαν ότι η σύμβαση θα είναι μειωμένη. Ούτε που ξέρουμε πόσα θα πάρουμε. Οταν έχει παραπάνω δουλειά, φέρνει εργαζόμενους για Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, ή για τρεις μέρες δουλειά και τρεις όχι. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Κακός χειμώνας μας περιμένει και με την κρίση, μια του κορονοϊού, μια την οικονομική, θα είναι ακόμα πιο δύσκολα του χρόνου. Η κυβέρνηση ενισχύει διαρκώς τα αφεντικά. Ομως η εργασία είναι δικαίωμα, δεν είναι για να είμαστε σκλάβοι. Στο χέρι μας είναι, αν οργανωθούμε όλοι στα σωματεία μας, να τα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».
Μία από τις συγκεντρώσεις στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» |
Από την έναρξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων του Ηρακλείου συγκεντρώνονται καθημερινά μπροστά στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», δηλώνοντας αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους.
«Αν κάνουμε πίσω τώρα, θα πρέπει να αλλάξουμε και δουλειά, γιατί δεν θα μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, δεν γίνεται να δεχτούμε να μας πληρώνουν όσο θέλουν», ανέφερε ο Νίκος, ενώ ο Γιάννης, συνάδελφός του, θα συμπληρώσει: «Τρεις μήνες μπαίνουμε στον ΟΑΕΔ και τρεις μήνες - από τον Γενάρη έως τον Μάρτη - είμαστε χωρίς εισόδημα. Μετά μπαίνουμε στη δουλειά για να καλύψουμε τα σπασμένα και να εξασφαλίσουμε τις οικογένειές μας όταν δεν θα δουλεύουμε. Δεν γίνεται να δεχτούμε αυτό που λένε οι εργοδότες και συμφωνεί μαζί τους και το υπουργείο Εργασίας. Υπουργείο της εργοδοσίας είναι». «Εχουμε την κοινωνία της Κρήτης, όλους τους εργαζόμενους με το μέρος μας. Τους λέμε: Δεν θα περάσουν αυτά που θέλουν. Δεν θα αφήσουμε να διαλύσουν τα δικαιώματά μας. Και καλούμε όλους τους εργαζόμενους όλης της Ελλάδας να κάνουν το ίδιο, να βγουν στο πεζοδρόμιο να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Ο φόβος ποτέ δεν βοήθησε. Η οργάνωση και ο αγώνας φέρνουν αποτελέσματα», λέει ο Γιώργος.
Αδεια τα μαγαζιά... |
Οπως ο ίδιος σημείωσε, η μόνη έστω ελάχιστη ανακούφιση θα ήταν η κατάργηση των φόρων, η αναστολή και απαλλαγή από τις υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία, διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, κατάργηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, ακατάσχετο, αφορολόγητο όριο κ.λπ.
Ο Γ. Χατζηπαναγιώτης |
Το θετικό παράδειγμα του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών
Σε παραπήγματα διαμένουν οι μετανάστες |
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου. Δημιουργήθηκε το 2016. Στις εκλογές πριν από δύο χρόνια οι ψηφίσαντες ήταν 200. Η εργοδοσία θορυβήθηκε, προσπάθησε να το πολεμήσει, ενώ η επιχείρηση «Σαβοϊδάκης» απέλυσε εργαζόμενη - μέλος της διοίκησης, για να τρομοκρατήσει τους άλλους εργαζόμενους.
Μέσα σε δύο χρόνια, όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή 12 Ιούλη, η δράση του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς, με θετικά αποτελέσματα, έφερε τον διπλασιασμό των ψηφισάντων.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου, Δημήτρης Βουρλιώτης, ο συγκεκριμένος κλάδος, όπου εργάζονται 12 χιλιάδες εργαζόμενοι, συνδέεται άμεσα με τον Τουρισμό, καθώς τροφοδοτεί ξενοδοχεία, επιχειρήσεις Επισιτισμού κ.λπ. Αυτήν την περίοδο η επίθεση των εργοδοτών έχει αγριέψει. «Εκ περιτροπής εργασία, υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, δραστική μείωση μισθών, αναγκαστικές παραιτήσεις, καθυστέρηση πληρωμών». Ανέφερε ως παράδειγμα τη βιομηχανία ΚΡΕΜΕΛ, που παράγει και εξάγει τυριά «βίγκαν», όπου οι υπερωρίες πληρώνονται με κουπόνια για ψώνια. «Ηταν χαρακτηριστική η ατάκα συναδέλφου εκεί, ότι μπορούμε να αγοράσουμε από το ράφι αλλά δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα».
Οι εργαζόμενοι έχουν εμπιστευτεί στις ταξικές δυνάμεις την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου. Εχουν δει με τη δράση του ότι είναι αποκούμπι, εργαλείο και οργανωτής των αγώνων, και όλο και περισσότεροι συσπειρώνονται στις γραμμές του. «Ετσι είχαμε τη βελτίωση των όρων εργασίας σε επιχειρήσεις όπως του "Σαβοϊδάκη", καταβολή δεδουλευμένων, αποτρέψαμε αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας», θα πει ο Δ. Βουρλιώτης. «Οσο απλώνεται η δράση μας, τόσο οι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα, ότι η συσπείρωσή τους στο Συνδικάτο, σε σύγκρουση με την εργοδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική και με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, φέρνει θετικά αποτελέσματα και ότι είναι στο χέρι μας αυτά να γενικευτούν». Τώρα ξεκινάει η προσπάθεια για να στηθούν σωματειακές επιτροπές σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τη διοίκηση του Συνδικάτου για την επανασύσταση Σωματειακής Επιτροπής Μεταναστών.
Εδώ θα παρέμβει ο Αμπντούλ, μέλος του Συνδικάτου, για να μιλήσει για τους μετανάστες εργάτες της περιοχής της Μεσσαράς, που χαρακτηρίζεται από τους ίδιους η «Μανωλάδα» της Κρήτης. Οπως θα πει, εκατοντάδες μετανάστες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, δουλεύουν εκεί από 6 μήνες έως 13 και 14 χρόνια, και στη γη και στην τυποποίηση. Οι «τσιφλικάδες», αφού τους ξεζουμίζουν με 12 και 14 ώρες δουλειά για 20 ή 25 ευρώ, τους έχουν μέσα σε στάβλους ή παραπήγματα με νάιλον, για τα οποία - σημειωτέον - οι μετανάστες πληρώνουν νοίκι, ακόμα και 150 ευρώ, για να κοιμούνται. Υπάρχουν περιπτώσεις που τους κρατάνε τα διαβατήρια για να μην μπορούν να φύγουν, τους εκβιάζουν και τους απειλούν. Ωστόσο οι μετανάστες εργάτες έχουν αρχίσει να οργανώνονται στο Συνδικάτο. Ηδη, δεκάδες από αυτούς έχουν γίνει μέλη του και έχουν αρχίσει να διεκδικούν. Τελευταία έχουν αυξηθεί οι ρατσιστικές - τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος τους, που όπως εκτιμά ο Αμπντούλ υποκινούνται και από τους ίδιους τους εργοδότες προκειμένου να πέσουν κι άλλο τα μεροκάματα...
Στη Χερσόνησο, με τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους (μόνιμους κατοίκους και τουρίστες), το Σαββατοκύριακο η μοναδική δομή Πρωτοβάθμιας Υγείας που υπάρχει, η ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας), είναι κλειστή! Οπως κλειστές παραμένουν τα Σαββατοκύριακα οι ΤΟΜΥ όλης της Κρήτης, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ τις καθημερινές είναι ανοιχτές μέχρι τις 10 το βράδυ. Στα επαρχιακά Κέντρα Υγείας οι εφημερίες γίνονται με αγροτικούς γιατρούς, που σημαίνει ότι περιοχές στην Κρήτη μένουν εντελώς χωρίς γιατρό.
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Κρήτης οι κενές οργανικές θέσεις, ακόμα και σύμφωνα με τον αναχρονιστικό οργανισμό, ξεπερνούν συνολικά τις 500 σε γιατρούς και νοσηλευτές. Στο Βενιζέλειο οι κενές οργανικές θέσεις είναι 170, στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου 190 και στο νοσοκομείο Λασιθίου 116.
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο όμως είναι ότι στο ΠΑΓΝΗ οι κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό είναι ...2! Και συνολικά στα νοσοκομεία της Κρήτης, ένα νησί με 680.000 κατοίκους, χώρια οι χιλιάδες τουρίστες, είναι ...9!