ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 2020 - Κυριακή 12 Ιούλη 2020
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αυξάνονται τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Απολύμανση σε φτωχογειτονιά της Βομβάης, στην Ινδία

Copyright 2020 The Associated

Απολύμανση σε φτωχογειτονιά της Βομβάης, στην Ινδία
Το ένα μετά το άλλο «ρεκόρ» ημερήσιων μολύνσεων από τον κορονοϊό SARS COV 2 «σπάνε» όλες τις προηγούμενες μέρες στις δύο πρώτες χώρες (ΗΠΑ και Βραζιλία) στον παγκόσμιο κατάλογο. Τα συνολικά κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 12,4 εκατομμύρια και τα θύματα έφτασαν τις 558.153. Στις ΗΠΑ, το 24ωρο της Πέμπτης προς Παρασκευή καταγράφηκαν πάνω από 61 χιλιάδες νέα κρούσματα και οι νεκροί έφτασαν τις 135.828 (προστέθηκαν πάνω από 1.000). Στη συνέχεια έρχονται η Βραζιλία με πάνω από 1,7 εκατ. κρούσματα και 69.316 θύματα (σε ένα 24ωρο πάνω 42.000 νέα κρούσματα και 1.200 νέοι νεκροί), η Ινδία με 798.141 και 21.654, η Ρωσία με 713.936 και 11.017, το Περού με 316.448 και 11.314, η Χιλή με 306.216 και 6.682. Επίσης Κολομβία και Αργεντινή έχουν καθημερινά 5.000 - 6.000 νέα κρούσματα.

Ιδιαίτερη έξαρση παρατηρείται και σε βαλκανικές χώρες όπως οι: Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, που τον τελευταίο καιρό οι ημερήσιες μολύνσεις κυμαίνονται από 600 - 260.

Την ίδια ώρα, μέσα στη βδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίστηκε να είναι ανοιχτός στο να μελετήσει εργασίες επιστημόνων που σημειώνουν ότι η μετάδοση του κορονοϊού είναι δυνατόν να γίνει όχι μόνο από σταγονίδια που προέρχονται από κάποιον νοσούντα, αλλά και αερόβια, δηλαδή από αερόλυμα που μπορεί να διατηρείται για κάποιο διάστημα στον αέρα. Ωστόσο, σημειώνουν ότι η δεύτερη περίπτωση απαιτεί πολύ ειδικές συνθήκες γι' αυτό και απαιτούνται πολύ περισσότερα δεδομένα. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τον χειρισμό της πανδημίας του κορονοϊού από τις κυβερνήσεις, στην οποία ορίσθηκαν ως επικεφαλής η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Ελεν Κλαρκ, και η πρώην Πρόεδρος της Λιβερίας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, που θα επιλέξουν τα μέλη της. Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην αποχώρηση από τον ΠΟΥ με κατηγορίες προς τον Οργανισμό ότι καθυστέρησε να αντιδράσει ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού και ότι είναι «μαριονέτα της Κίνας», απόφαση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Μια αξιοπρόσεχτη κίνηση έγινε στη Βραζιλία, όπου η Ενωση Δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τον αντιδραστικό Πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρο, γιατί εξέθεσε επαγγελματίες του κλάδου σε μόλυνση από τον κορονοϊό, όταν σε συνέντευξη Τύπου και από πολύ κοντινή απόσταση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διαγνώστηκε θετικός. Ο Μπολσονάρο με τη στάση του συνεχίζει να υποβαθμίζει τους κινδύνους από την ασθένεια, σε μια χώρα που ήδη έχει γεμίσει εκατόμβες νεκρών.

ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Δύσκολα τα παζάρια για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με στόχο τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, στο πλαίσιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» και του οξυμένου ανταγωνισμού της ΕΕ με άλλες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, αλλά και την Τουρκία, που έχει τις δικές της στοχεύσεις στην περιοχή), επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά, προκαλώντας νέα αναβολή στο τραπέζι της άμεσης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Οι σημαντικές διαφορές θέσεων μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών καταγράφηκαν στην τηλεδιάσκεψη κορυφής που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι ηγέτες της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Κοσσυφοπεδίου, Αβντουλάχ Χότι, και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και Μίροσλαβ Λάιτσακ. Ηταν τέτοια η διάσταση απόψεων, που αποφασίστηκε η αναβολή των προγραμματισμένων για την Κυριακή 12 Ιούλη άμεσων συνομιλιών ανάμεσα σε Βούτσιτς και Χότι στις Βρυξέλλες για την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Ιούλη.

Σε εκτενείς δηλώσεις του, ο Βούτσιτς κατηγόρησε τους συνομιλητές του για άκαμπτες θέσεις, παρά την κατανόηση σε κάποια ζητήματα. Επέκρινε ιδιαίτερα τη στάση του Χότι, που είπε ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει υπό τον όρο της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου και μη αλλαγής του σημερινού Συντάγματος, στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει να επιτευχθεί η οποιαδήποτε «λύση». «Τώρα όλα έχουν αλλάξει. Θα έχουμε τηλεδιάσκεψη την Κυριακή και θα συνεχίσουμε από κοντά το διάλογο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών», είπε ο Βούτσιτς, προβλέποντας πολύ σκληρό το παζάρι το επόμενο διάστημα...

Ο Χότι από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από την αμοιβαία αναγνώριση Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζοντάς την το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα μίας άμεσης διαπραγμάτευσης. Απαίτησε επίσης την αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου από τα άλλα πέντε μέλη της ΕΕ που δεν το έχουν πράξει ακόμα (Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία), την ένταξή του στον ΟΗΕ και τη χαρτογράφηση ενός «καθαρού δρόμου για την έναρξη της ευρωπαϊκής προοπτικής για το Κόσοβο». Τέλος, έθεσε ζήτημα για την τύχη των αγνοούμενων στο Κοσσυφοπέδιο από τους πολέμους της δεκαετίας του '90, πολεμικές αποζημιώσεις κ.λπ.

Εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας ανέφερε ότι «οι προοπτικές αυτού του διαλόγου είναι πολύ δύσκολες, όμως υπάρχει δέσμευση όλων να προχωρήσει βήμα βήμα». Πρόσθεσε δε με νόημα πως κατά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής «πιστοποιήθηκε ότι η ηγεσία» - επί των διαπραγματεύσεων - «είναι ευρωπαϊκή». Η αναφορά του σαφώς αφορούσε την αποτυχημένη απόπειρα των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν στις 27 Ιούνη έκτακτη σύνοδο των Προέδρων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στον Λευκό Οίκο, που τελικά ματαιώθηκε, γιατί ο Κοσοβάρος Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, λίγες μέρες νωρίτερα, κατηγορήθηκε από δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ζητά «αποφασιστική αλλαγή» στη στάση των ΗΠΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, αλλά υπό όρους, άφησε η Κιμ Γιο Τζονγκ, αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν και στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών. «Ισως προκύψει κάτι που θα αποτελέσει έκπληξη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι μια νέα Σύνοδος θα εξαρτηθεί από την «κρίση και απόφαση» των δύο ηγετών.

Οπως μετέδωσε και το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η Κιμ είπε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αλλάξει το συνολικότερο πλαίσιο της συμπεριφοράς των ΗΠΑ, οι οποίες «πρέπει να κάνουν μεγάλα βήματα». Υπογράμμισε δε ότι «είναι στο χέρι των ΗΠΑ το αν θα εγκλωβιστούν σε μια δύσκολη κατάσταση και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα» από την επιδείνωση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, ενώ συμπλήρωσε - χωρίς διευκρινίσεις - ότι «οι ΗΠΑ θα ανησυχήσουν αν λάβουν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο κοντά στις προεδρικές εκλογές».

Η Κιμ είπε ακόμα ότι «προσωπική γνώμη» της είναι πως «όσο δεν αλλάζει αποφασιστικά η στάση της Ουάσιγκτον, μια Σύνοδος μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας φέτος είναι αχρείαστη και ανώφελη». Να σημειωθεί ότι η «δυσαρέσκεια» της Πιονγιάνγκ αφορά και την επιμονή της Ουάσιγκτον να μην αρθούν κυρώσεις σε βάρος της πρώτης αν δεν προχωρήσει η λεγόμενη «αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου», που βέβαια κάθε πλευρά ερμηνεύει όπως τη βολεύει. Η Κιμ πάντως είπε ότι δεν θεωρεί πως η χώρα της «δεν θα αποπυρηνικοποιηθεί, αλλά δεν μπορούμε να αποπυρηνικοποιηθούμε τώρα».

Μετά την καταστροφή στα μέσα Ιούνη του «γραφείου διασύνδεσης» στη μεθόριο Βόρειας και Νότιας Κορέας, και τις νέες κατηγορίες Πιονγιάνγκ κατά Ουάσιγκτον και Σεούλ για τη στάση τους απέναντί της, περιπλέκονται κι άλλο τα περιθώρια συνέχισης των συνομιλιών. Η επιδείνωση της κατάστασης δεν είναι φυσικά άσχετη από την όξυνση του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα, που παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος της Βόρειας Κορέας και δύναμη - καταλύτης για τις ισορροπίες συνολικά σε Κορεατική Χερσόνησο και Ασία - Ειρηνικό.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εκλογές στις 15 Ιούλη

ΣΚΟΠΙΑ.--

Αντιμέτωπα με τα γνωστά «διλήμματα» των μεγαλύτερων αστικών κομμάτων βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα στη Βόρεια Μακεδονία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Ιούλη, που θα διεξαχθούν λίγο νωρίτερα (13 - 14 Ιούλη) για τους χρονίως πάσχοντες, τους ασθενείς από κορονοϊό και τους ηλικιωμένους.

Τα δύο μεγαλύτερα εκλογικά μπλοκ υπόσχονται βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, υψηλότερους μισθούς και συντάξεις σε μία χώρα με ρημαγμένη οικονομία. Η Σοσιαδημοκρατική Ενωση (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που ηγείται του εκλογικού μπλοκ «Εμείς Μπορούμε», σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε την Πέμπτη κοντά στα Σκόπια κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον τιμήσουν με τη ψήφο τους «γιατί αποδείξαμε πως είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους». Εξήρε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε με την ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ήταν το «διαβατήριο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στο μονοπάτι της διαδικασίας για ένταξη στην ΕΕ». Εταξε περισσότερες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και υψηλότερους μισθούς και συντάξεις.

Το αντίπαλο εκλογικό μπλοκ «Ανανέωση για τη Μακεδονία», του αρχηγού του δεξιού εθνικιστικού κόμματος VMRO - DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι, κάλεσε τον κόσμο να μην ανεβάσει ξανά στην εξουσία τον Ζάεφ, κατηγορώντας τον ότι επιδίωξε την ομοσπονδοποίηση της χώρας και την τελική καταστροφή της. «Ας ελευθερώσουμε τη Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά σε μία από τις τελευταίες ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις ο Μίτσκοσκι.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (DUI), Αλί Αχμέτι, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις επιδόσεις του κόμματός του στις εκλογές, εκφράζοντας «την πεποίθηση ότι δεν είναι ανεκδοτολογικό το ενδεχόμενο εκλογής, για πρώτη φορά, ενός Αλβανού στη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας».

Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού «Telma» καταγράφει ελαφρύ προβάδισμα στο εκλογικό μπλοκ του Ζάεφ, με διαφορά μόλις 1,6% έναντι του εκλογικού μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πρόθεση ψήφου το SDSM παίρνει 23,5%, το VMRO - DPMNE 21,9% και ακολουθούν το DUI με 6,4% και η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς», του Ζιγιαντίν Σέλα, με 5%.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 12 Απρίλη, αλλά αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Δολοφονία 29χρονου Παλαιστίνιου

ΡΑΜΑΛΑ.--

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης εν ψυχρώ έναν 29χρονο Παλαιστίνιο την ώρα που πήγαινε βόλτα με τους φίλους του, επειδή τον θεώρησαν ύποπτο ...για τη ρίψη μολότοφ σε φυλάκιο του στρατού. Στη διάρκεια του ίδιου περιστατικού τραυματίστηκε από τις σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών στα πόδια ένας ακόμα νεαρός Παλαιστίνιος. Το φονικό έγινε κοντά στο χωριό Κιφλ Χάρις της περιφέρειας Σαλφίτ.

Εκδήλωση για την 67η επέτειο της επίθεσης στη Μονκάδα

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας συνδιοργανώνουν εκδήλωση για να τιμήσουν την 67η επέτειο από την επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» (Ιωνος Δραγούμη 37, Ελευσίνα) την Τετάρτη 22/7 στις 8 μ.μ.

Θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, και θα μιλήσει ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας.

Θα ακολουθήσει μουσική από τους φίλους Τάνια Χρυσού, Βασίλη Παπαδημητρίου και Γιώργο Γερματσίδη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ