ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δώρα στους σχολάρχες, τσάκισμα των δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Ενα νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση το οποίο ικανοποιεί χρόνια αιτήματα των σχολαρχών, τσακίζοντας τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και το έδωσε στη διαδικασία της διαβούλευσης. Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έντυσε το νομοθετικό εγχείρημα με λέξεις όπως «ευελιξία» και «αυτονομία» για τα ιδιωτικά σχολεία, πράγμα που μεταφράζεται σε διεύρυνση της δυνατότητας των σχολαρχών να πουλούν κάθε είδους «εκπαιδευτικές» υπηρεσίες χωρίς κανέναν έλεγχο, καθώς και να «διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό», δηλαδή τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς τους, με όρους κοινού ιδιωτικού δικαίου, καταργώντας όποιες ρήτρες προστασίας υπήρχαν ενάντια στις απολύσεις.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας είπε ότι καταργούνται οι διετείς συμβάσεις εργασίας και πλέον θα προσλαμβάνονται απευθείας με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που θα εμπίπτουν στην κοινή εργατική νομοθεσία και αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός γι' αυτές θα είναι η Επιθεώρηση Εργασίας. Ομως, οι διετείς συμβάσεις είχαν έναν χαρακτήρα «δοκιμαστικό» και μετά τη διετία, οι εκπαιδευτικοί υπέγραφαν νέα σύμβαση αορίστου χρόνου, με βάση την οποία για να απολυθεί ένας εκπαιδευτικός έπρεπε αυτό να εγκριθεί από μια ειδική επιτροπή δικαστικών, με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Τώρα, με τις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου των απολύσεων και στην ουσία αυτές «απελευθερώνονται». Επίσης, δίνει στους σχολάρχες τη δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως της προϋπηρεσίας τους.

Κατά τ' άλλα, η υπουργός δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να συστεγάζονται με κάθε άλλου είδους ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις (φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κολέγια κ.ο.κ.), ευνοώντας έτσι τους μεγάλους επιχειρηματικούς εκπαιδευτικούς ομίλους. Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να πουλούν ό,τι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θέλουν, όλες τις ώρες της ημέρας και το καλοκαίρι, χωρίς να τις δηλώνουν πουθενά (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα), και να αξιοποιούν κατά το δοκούν τις εγκαταστάσεις των σχολείων.

Για να «χρυσώσει το χάπι» στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι θα μπορούν να δουλεύουν σε όλες αυτές τις έξτρα εκπαιδευτικές δραστηριότητες με επιπλέον αμοιβή, κάτι όμως που έτσι κι αλλιώς ίσχυε, ενώ τώρα φαίνεται ότι υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, της μείωσης ωραρίου κ.λπ., οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων θα κάνουν την εργασία τους «λάστιχο» ανάμεσα στα σχολεία και στα κάθε είδους φροντιστήρια και δραστηριότητες που θα πουλούν οι όμιλοι παράλληλα.

Ακόμα, με το νομοσχέδιο καταργείται ο έλεγχος σκοπιμότητας στους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και στην επιλογή των διευθυντών και υποδιευθυντών τους, και παραμένει μόνο ο έλεγχος νομιμότητας, ενώ δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής μαθητή από ένα ιδιωτικό σχολείο σε άλλο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, που ανακοίνωσε επίσης χτες η Ν. Κεραμέως, θα ακολουθήσουν κι άλλα νομοσχέδια, για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, αλλά και για τις δομές υποστήριξης εκπαιδευτικού έργου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Κινητοποίηση για τα δεδουλευμένα στα εκπαιδευτήρια «Ζηρίδη»

Σε κινητοποίηση την Τρίτη, 21 Ιούλη, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων», για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη». Η κινητοποίηση θα γίνει στις 10 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας (Τήνου 9, Παλλήνη) όπου θα γίνει η τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία των Εκπαιδευτηρίων και παλεύει για λύση της διαφοράς υπέρ των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στα εκπαιδευτήρια διεκδικούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών, ενώ όπως καταγγέλλουν τα τελευταία χρόνια είχε γίνει καθεστώς η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους.

Παράλληλα, ο Σύλλογος «Βύρων» καταγγέλλει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά σχολεία, που προβλέπει τα πάγια αιτήματα των σχολαρχών για απελευθέρωση απολύσεων και εξίσωση των εργασιακών συνθηκών των εκπαιδευτικών με αυτές του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα.

«Σε αυτήν τη συγκυρία γίνεται παραπάνω από σαφές ότι ο δρόμος διεκδίκησης για τους εργαζόμενους του κλάδου είναι η μαζική και συλλογική δράση, η συσπείρωση στο κλαδικό σωματείο του "Βύρωνα". Το σωματείο θα βρίσκεται με τις δυνάμεις του δίπλα στους συναδέλφους κάθε χώρου και κάθε ειδικότητας για να ορθώσουμε αγωνιστικά το ανάστημά μας απέναντι στις εξελίξεις που θα σαρώσουν τη ζωή μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα, να απομονώσουν λογικές που λειτουργούν κατευναστικά, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι δήθεν τα προβλήματα λύνονται από τα πάνω. Ο δρόμος μας είναι μαχητική διεκδίκηση. Προχωράμε τη μάχη για υπογραφή ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο», τονίζει ο «Βύρων».

Σήμερα οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων

Eurokinissi

Σήμερα μετά τις 12 το μεσημέρι θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.

Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τα στοιχεία τους.

Επίσης, από αύριο Σάββατο μέχρι και την Παρασκευή 17-7-2020, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν πλέον να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κανείς υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το απαράδεκτο σχέδιο νόμου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή τις ανακοινώσεις για την ιδιωτική Εκπαίδευση

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το νομοσχέδιο για το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων που παρουσίασε σήμερα (σ.σ. χτες) το υπουργείο Παιδείας είναι απαράδεκτο και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης στον χώρο της Παιδείας και ειδικά στα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Κατά την προσφιλή τακτική όλων των κυβερνήσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα, όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε σήμερα δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι στόχος του είναι η απαξίωση του παιδαγωγικού ρόλου των εκπαιδευτικών και το τσάκισμα της όποιας προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Απελευθερώνονται οι απολύσεις των εκπαιδευτικών, αφού οι συμβάσεις τους υπάγονται στο κοινό εργατικό Δίκαιο. Εξαφανίζεται ακόμα και η ελάχιστη προστασία που είχαν οι εργαζόμενοι για να αποκρούσουν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.
  • Απελευθερώνονται από κάθε έλεγχο του υπουργείου Παιδείας οι δραστηριότητες μετά το πέρας του υποχρεωτικού προγράμματος, ενώ χαλαρώνει και ο έλεγχος στο ίδιο το υποχρεωτικό πρόγραμμα.
  • Ανά πάσα στιγμή ο εργοδότης θα μπορεί να περικόπτει ώρες και αμοιβές από το ωράριο των εκπαιδευτικών κατά το δοκούν.
  • Το σχολείο μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου μετατρέπεται σε φροντιστήριο είτε στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης είτε σε συνεργασία με φροντιστηριακούς οργανισμούς.
  • Επιβάλλεται σε κάθε σχολείο ιδιαίτερο σύστημα αξιολόγησης κατά την απόλυτη κρίση της διοίκησής του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των απολύσεων.

Η κυβέρνηση τα δίνει πραγματικά όλα στους σχολάρχες, εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και σε βάρος των μαθητών.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το απαράδεκτο αυτό σχέδιο νόμου και καλεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, συσπειρωμένους στα σωματεία τους, να αντισταθούν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται».

Πολιτιστικές εκδηλώσεις για την Εκπαίδευση

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) καλεί σε μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα «Υπεραστικοί», σήμερα Παρασκευή στις 20.30, στην ταράτσα του ΕΕΤΕ (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια). Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον αγώνα για την Αισθητική Αγωγή ως δικαίωμα κάθε μαθητή. Το ΕΕΤΕ δηλώνει και με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή του στην εξαφάνιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο με τα νέα ωρολόγια προγράμματα.

Πολιτιστική εκδήλωση, με τίτλο «Αγωνιζόμαστε Εντέχνως», διοργανώνει η Επιτροπή Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ν. Σερρών, σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Κρονίου (δίπλα στο δημοτικό θέατρο «Αστέρια»). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία για τις εξελίξεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θεατρική δράση, μουσική κ.ά.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Επιστολή στην υπουργό Παιδείας για τα δίδακτρα στα ΙΕΚ «Δέλτα»

Την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για την επίλυση του προβλήματος με τα δίδακτρα που έχει προκύψει στο ιδιωτικό ΙΕΚ «Δέλτα 360» στην Πάτρα ζητά με επιστολή του προς την υπουργό Νίκη Κεραμέως ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Στην επιστολή του ο Κ. Πελετίδης αναφέρει ότι αντιπροσωπεία των σπουδαστών είχε συνάντηση μαζί του και του κατήγγειλε ότι: «Η διοίκηση του ΙΕΚ απαιτεί την καταβολή των διδάκτρων για την περίοδο αναστολής λειτουργίας της σχολής, χωρίς να έχουν αναπληρωθεί τα μαθήματα της περιόδου και χωρίς, σύμφωνα με τους σπουδαστές, να έχουν πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μαθήματα. Μάλιστα, μας καταγγέλθηκε ότι η διοίκηση απειλεί τους σπουδαστές πως αν δεν καταβληθούν τα δίδακτρα, δεν θα εκδοθούν πιστοποιητικά σπουδών. Πολλοί από τους σπουδαστές και τους γονείς, φοβούμενοι για τις όποιες συνέπειες, υποκύπτουν στους εκβιασμούς».

Ο δήμαρχος Πάτρας ζητά από την υπουργό την παρέμβασή της, προκειμένου να βρεθεί λύση που θα ανακουφίσει δεκάδες σπουδαστές και τις οικογένειές τους, σημειώνοντας ότι «δεν νοείται μέσα στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των παιδιών του, με πολλούς από τους σπουδαστές και τους γονείς τους να έχουν χάσει το εισόδημά τους, να απαιτούνται με εκβιαστικό τρόπο δίδακτρα για περίοδο που δεν παρέχονταν υπηρεσίες». Στις δικές του εκπαιδευτικές δομές ο δήμος Πάτρας, τονίζεται, «απάλλαξε από τα δίδακτρα όλους τους μαθητές, ενώ προχωρούσε κανονικά στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ