Την αναστολή του σχεδίου ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση»
INTIME NEWS |
«Πρέπει να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναστολή αυτής της μεγάλης ταλαιπωρίας που φέρνει ο "Μεγάλος Περίπατος"», τόνισε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, και συνέχισε: «Η επικοινωνιακή καταιγίδα που έχει ξεσπάσει για τον "Μεγάλο Περίπατο", με τον δήμαρχο να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δεν μπορεί να κρύψει τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι Αθηναίοι, για την οποία ο δήμος έχει ευθύνη». Πρόσθεσε πως «έχουν ευθύνη και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, να στηρίξουν την αναστολή του. Ας μην ξεχνάμε ότι το Συμβούλιο της Α' Δημοτικής Κοινότητας δεν πήρε απόφαση υπέρ του "Μεγάλου Περιπάτου", ενώ στην Οικονομική Επιτροπή ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη του δημάρχου».
Ο Ν. Σοφιανός σημείωσε ακόμα ότι πρέπει «να δοθεί η δυνατότητα να ακούσουμε τη φωνή των εμπόρων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων, που έχουν καταθέσει 130 υπογραφές διεκδικώντας την αναστολή της εφαρμογής του βεβιασμένου σχεδίου του "Μεγάλου Περιπάτου"».
Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία χιλιάδων συναδέλφων τους για τις μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει μέχρι σήμερα ο «Μεγάλος Περίπατος». Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Π. Αυγίκος, παίρνοντας το λόγο εξέφρασε την έντονη ανησυχία των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών για το σχέδιο ανάπλασης που προωθεί η διοίκηση του δήμου, με δεδομένη την αρνητική εμπειρία που υπάρχει από ανάλογες περιπτώσεις τέτοιων αναπλάσεων, όπως στην οδό Ερμού, όπου ο συγκεκριμένος δρόμος πλέον κατακλύζεται από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Τα σχέδια ανάπλασης, επισήμανε ο Π. Αυγίκος, έρχονται σε μια περίοδο που τα μικρά καταστήματα του κέντρου έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα, με χιλιάδες από αυτά να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λουκέτου.
Σε δηλώσεις του προχτές, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι θα υπάρξει και συνέχεια στη στήριξη αλλά κυρίως προς τους δήμους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει το με ποια κριτήρια θα εκτιμηθεί ο παράγοντας των μεγαλύτερων συνεπειών για κάθε δήμο. Σχετικά με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα 92 εκατομμύρια που δόθηκαν με εντολή του πρωθυπουργού στους πιο χρεωμένους δήμους είναι η πρώτη δόση.
Η πραγματικότητα είναι ότι αρκετοί δήμοι αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει, θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα στο «κόκκινο». Κάτι που βεβαίως θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, αφού, με άλλοθι το οικονομικό ταμειακό πρόβλημα των δήμων, θα επιταχυνθούν διαδικασίες που έχουν σχεδιαστεί, προκειμένου να λειτουργούν οι δήμοι ως «καλοί μάνατζερ και επιχειρηματίες», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, πριν μερικές μέρες κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Πιο συγκεκριμένα: Αναμένεται να επιταχυνθούν διαδικασίες ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών όπου δεν έχουν ήδη γίνει, όπως για παράδειγμα καθαριότητα, εκτέλεση άλλων έργων, ενώ και οι ίδιες οι υποδομές των δήμων «μπαίνουν στο παιχνίδι» της εκχώρησης σε ιδιώτες.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ηδη, πολλοί δήμοι προχωρούν με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς λαϊκών οικογενειών, για χρέη που μπορεί να υπάρχουν ακόμα και από το 2005! Τέτοια μέτρα δεν αποκλείεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα και μάλιστα θα γίνει προσπάθεια να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του κόσμου, με πρόσχημα τα οικονομικά προβλήματα.
Ολη αυτή η κατάσταση σχετίζεται άμεσα με το διαχρονικό έλλειμμα της κρατικής χρηματοδότησης, τη δημοσιονομική πειθαρχία που θα εντείνεται ως πρόβλημα, αφού προβλέπονται μεγάλες απώλειες από τα λεγόμενα «ίδια έσοδά τους». Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση μέσω των ΠΝΠ ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στους δήμους προκειμένου να λάβουν μέτρα ελάφρυνσης των μικρών επαγγελματιών, ενώ είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη. Ετσι, τώρα, τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στα οικονομικά των δήμων θα κληθούν να τις πληρώσουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, επιστρέφοντας τα «ψίχουλα» που πήραν λόγω πανδημίας, διπλά...
Η άμεση και γενναία ενίσχυση των δήμων από το κράτος προβάλλει ως επείγουσα ανάγκη για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών που προκύπτουν και, όπως όλα δείχνουν, θα ενταθούν, ειδικά σε φτωχούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Την ίδια στιγμή, οι δήμοι πρόκειται να αναλάβουν όλο και περισσότερες ευθύνες, όπως η καθαριότητα σχολείων, η λειτουργία της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής κ.ά. Η κυβέρνηση παρουσιάζει το υπαρκτό πρόβλημα χρηματοδότησης των δήμων ως πρόβλημα ρευστότητας και με επιμέρους ρυθμίσεις της μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, το προηγούμενο διάστημα, το σπρώχνει στο μέλλον. Και είναι βέβαιο ότι το κενό της χρηματοδότησης των δήμων αργά ή γρήγορα θα αξιοποιηθεί σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, για την πρόσδεσή τους στις επιχειρηματικές επιδιώξεις.
Εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη 9 Ιούλη
Το κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία Οικοδόμων και Εργαζομένων στα δομικά υλικά και στις κατασκευές, Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου και η Ομάδα Γυναικών Κορδελιού (μέλη της ΟΓΕ).
Η εκδήλωση έχει στόχο τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής και την οργάνωση νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών με οδηγό τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη μέχρι τώρα αγωνιστική δράση, αλλά και τις εξελίξεις που δρομολογούνται στην περιοχή με τη δημιουργία νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να έχει λύσει τα προηγούμενα προβλήματα που δημιούργησε ο όμιλος των ΕΛΠΕ.
Θυμίζουν ότι «εδώ και ένα χρόνο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιβεβαίωσαν τις αντιδράσεις μας, καθώς αναδεικνύαμε σαν τον υπεύθυνο για τη ρύπανση - δυσοσμία τα ΕΛΠΕ. Παρά τις υποσχέσεις από την πλευρά των ΕΛΠΕ, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης και της Περιφέρειας, δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο για να διορθωθεί το πρόβλημα. Το αντίθετο, μάλιστα! Εχει αυξηθεί η δυσοσμία και κάθε μέρα διαπιστώνουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα.
Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου της "ELPEDISON" του ομίλου των ΕΛΠΕ, χωρίς να έχουν λύσει τα προηγούμενα προβλήματα που δημιούργησαν».
Καλούν τα εργατικά σωματεία της περιοχής, τους συλλόγους γυναικών, συλλόγους γονέων, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς της περιοχής σε συμμετοχή στην εκδήλωση για το συντονισμό της πάλης.
Ειδικότερα, ζητά «να υπάρξει άμεση αναστολή της απόφασης χωροθέτησης της ΜΕΑ στο δήμο Λαγκαδά, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΦΟΔΣΑ, να δοθούν κονδύλια για την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με τη διαλογή στην πηγή και την κατασκευή όλων των ΣΜΑ με συνδυασμένα κριτήρια». Ακόμα, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης «των αστοχιών στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης».
Θυμίζουμε ότι η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Θα είναι δυναμικότητας μεγαλύτερης των 300.000 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της ΠΕ Θεσσαλονίκης, των δήμων των ΠΕ Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας και το δήμο Παιονίας της ΠΕ Κιλκίς.
Η χωροθέτηση της ΜΕΑ προτείνεται σε περιοχή δίπλα στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, εντός της Ζώνης Γ' του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης, και ενώ ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους κατοίκους.