ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΡΟΔΟΣ
Προβλήματα επιβίωσης για τους άνεργους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Εννιάχρονο κοριτσάκι λιποθύμησε από την πείνα, με την μητέρα του να περιμένει ακόμα το επίδομα των 534 ευρώ

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στον Τουρισμό αναδεικνύει το περιστατικό της λιποθυμίας ενός 9χρονου κοριτσιού, λόγω εξάντλησης από την πείνα, όπως καταγγέλλει η μητέρα του, που είναι άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος στο νησί της Ρόδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες για το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, το παιδί λιποθύμησε μέσα σε έναν φούρνο, όπου βρισκόταν μαζί με την μητέρα του. Μάλιστα, η εργαζόμενη έχει ένα ακόμα παιδί, ενώ τα μεγαλώνει μόνη της ως μονογονεϊκή οικογένεια. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, η ΔΕΗ τους έκοψε και το ρεύμα, λόγω χρεών!

Σε ανακοίνωσή της για το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως και για άλλα που είδαν το φως της δημοσιότητας στην περιοχή τις τελευταίες μέρες, σαν την άνεργη καρκινοπαθή μητέρα τριών παιδιών, η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και προσθέτει:

«Είναι επακόλουθο της κατάστασης που διαμορφώνεται για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στην περιοχή μας, που είναι στον αέρα και χωρίς εισόδημα. Τα τελευταία χρήματα που μπήκαν στα περισσότερα νοικοκυριά ήταν στις αρχές Απρίλη. Ρεύματα, νερά, υποχρεώσεις είναι όλα απλήρωτα και με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης τα επόμενα χρήματα θα είναι μετά τα μέσα Ιούλη, για τους "τυχερούς" που θα ενταχθούν στα μέτρα.

Είναι πραγματική πρόκληση να δίνονται όλα αυτά τα προνόμια στη μεγαλοεργοδοσία, να τους δίνει η κυβέρνηση ό,τι ζητήσουν αμέσως, όταν είχαν θησαυρίσει τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση εδώ και τώρα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις που αποκλείουν τους περισσότερους, οφείλει να στηρίξει με αξιοπρεπές εισόδημα τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής μας που είναι σε δεινή θέση. Να απαλλαγούν όλοι από δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, χρέη σε τράπεζες και εφορίες, από ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει με τα Σωματεία μας και τους μαζικούς φορείς να μπουν στον αγώνα για να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ανακούφισης. Ο ροδιακός λαός μπορεί και πρέπει, όπως και πολλές φορές στο παρελθόν, να οργανώσει την αλληλεγγύη, όχι για να μοιραστούμε τη φτώχεια μας, αλλά για να δώσουμε το χέρι σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία για να είναι δυνατοί για να παλέψουν. Το ΚΚΕ σίγουρα θα δώσει όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την κατεύθυνση».

Διαμαρτυρία των συνδικάτων

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, σωματεία του κλάδου στην Αττική έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, καθώς και την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, που καλούνται να ζήσουν με τα ψίχουλα των 534 ευρώ, ή ακόμα χειρότερα χωρίς καθόλου εισόδημα. Η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα», με τα ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά, τους εργοδότες να μην προχωρούν στις επαναπροσλήψεις τους, να υπολογίζουν με το κομπιουτεράκι τα οφέλη από την ένταξη στο καθεστώς αναστολής εργασίας, επικαλούμενοι χίλια δύο προσχήματα, ενώ και η κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα». Ετσι, οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν, πότε και με τι όρους θα κληθούν να ξαναδουλέψουν, ενώ οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των επαναπροσλήψεων τους στερούν ακόμα και αυτό το γλίσχρο επίδομα των 534 ευρώ το μήνα. Σε ανάλογη θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, συμβάσεις που «έληξαν», συμβάσεις μιας μέρας και πάει λέγοντας, που πετάχτηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, αποκλείονται από τον λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης» και δεν υπάρχουν καν στο ...κάδρο της επαναπρόσληψης για κυβέρνηση και εργοδότες.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕΜ
Συνέδριο στα μουλωχτά για να «περάσουν» οι νόθοι

Κάλεσμα από ταξικά συνδικάτα του κλάδου στους εργαζόμενους να μη νομιμοποιήσουν τις άθλιες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας

Από πρόσφατη κινητοποίηση μεταλλεργατών της Αττικής
Από πρόσφατη κινητοποίηση μεταλλεργατών της Αττικής
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του κλάδου το Σάββατο 4 Ιούλη στις 8 π.μ. έξω από πολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι, όπου η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) θα κάνει αποκλειστικά εκλογικό συνέδριο, χωρίς ομιλητές και με τη συμμετοχή νόθων αντιπροσώπων, καλούν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Φθιώτιδας και Βοιωτίας, για να απαιτήσουν να γίνει πραγματικά εργατικό συνέδριο.

Τα Συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ αποφάσισε την πραγματοποίηση έκτακτου εκλογικού συνεδρίου λίγων ωρών, το Σάββατο 4 Ιούλη στο Kαβούρι, στο υπερπολυτελές και φρουρούμενο από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και ΜΑΤ "Divani Apollon Palace"!» την ώρα που «η κυβέρνηση εξαπολύει νέα επίθεση στους εργαζόμενους μέσα σε συνθήκες νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης».

Οπως σημειώνεται, «οι μεταλλεργάτες σε όλη τη χώρα γνωρίζουν ποιοι αγωνίζονται, ποιοι παλεύουν ενάντια στα μέτρα που μας εξαθλιώνουν, ενάντια στην επίθεση των εργοδοτών. Είναι οι δυνάμεις που συσπειρώνονται μέσα από το ΠΑΜΕ. Τα συνδικάτα με γραμμή πάλης ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών, στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους (...) Με καθοδηγητή την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, προσκαλούν 130 πραγματικούς αντιπροσώπους και καμιά 25αριά νόθους» από ανύπαρκτα σωματεία, από κατασκευή κλαδικών συνδικάτων της τελευταίας στιγμής, από επιχειρησιακό σωματείο όπου σύμφωνα με καταγγελίες δεν έγιναν αρχαιρεσίες, από το κλαδικό συνδικάτο όπου έφτιαχναν ψεύτικα πρακτικά αρχαιρεσιών κ.λπ.

Τα Συνδικάτα απευθύνονται σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή από όλες τις παρατάξεις, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιδράσουν «στις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που θέλουν να αλλοιώσουν το σώμα των συνέδρων με νόθους, δημιουργημένους κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση της μεγαλεργοδοσίας (...) Να βροντοφωνάξουμε: Συνδικάτα Εργατών - Οχι των εργοδοτών. Απαιτούμε να γίνει εργατικό συνέδριο του κλάδου: Με συζήτηση και απολογισμό δράσης. Με αποφάσεις για αγώνες για την "επόμενη μέρα". Με πλαίσιο πάλης για όλη τη διάρκεια της θητείας της νέας διοίκησης. Με πραγματικούς αντιπροσώπους και όχι νόθους».

Διαμαρτυρία συνταξιούχων των ΕΛΤΑ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι συνταξιούχοι των ΕΛΤΑ, στις 10 π.μ., έξω από τα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης της εταιρείας στην Αθήνα (Απελλού 1). Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στην απόφαση για μείωση της αποζημίωσης των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 13). Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, η Διοίκηση «δεν αποδίδει ως οφείλει, βάση της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ολόκληρη την αποζημίωση» στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται, καθώς εν μέσω καραντίνας έλαβε απόφαση «που προβλέπει μείωση στο μισό της αποζημίωσης των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2019!».

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πρόγραμμα δράσης ενάντια στην «απολιγνιτοποίηση»

Την πρώτη της σύσκεψη από το διάστημα της καραντίνας, με θέμα τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην «απολιγνιτοποίηση», πραγματοποίησε την Τρίτη στο δημαρχείο Εορδαίας η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, καθώς και εκλεγμένοι τοπικών κοινοτήτων της περιοχής. Η εισήγηση έγινε από τον Σταύρο Μωυσιάδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο σχεδιασμός για μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Ανάμεσα σε άλλα η Επιτροπή θα διαμορφώσει κείμενο υπογραφών για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, στον Μπούρινο και στο Ασκιο και θα συντονιστεί με τις άλλες επιτροπές αγώνα που έχουν διαμορφωθεί, ενώ θα οργανώσει και εκδήλωση ενάντια στην καύση απορριμμάτων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ακόμα, θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ενάντια στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων, ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή και για αγωνιστικές αντιδράσεις σε περίπτωση παρουσίας κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή.

Σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή καλεί η ΟΒΣΑ

Πανελλαδική σύσκεψη διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας την Κυριακή 28 Ιούνη, στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Λεωφόρος Αθηνών, πρ. Καβάλας) στις 10.30 το πρωί, με σκοπό τον συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, στη βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα και ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας. Η ΟΒΣΑ στο κάλεσμά της επισημαίνει ότι μπροστά στη νέα δύσκολη κατάσταση με τη νέα ύφεση, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι έχουν οδηγηθεί «μπροστά σε νέα αδιέξοδα χωρίς να γνωρίζουν πότε και αν θα δουν "φως στο τούνελ"». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, αρνούμενη να πάρει πίσω έστω κι ένα από αυτά, όπως το τέλος επιτηδεύματος, την κατάργηση του αφορολόγητου, τον ΕΝΦΙΑ κ.ά.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Αγωνιστικό τείχος απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων υψώνουν τα συνδικάτα, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στα νέα αντεργατικά σχέδια ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων. Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς του κινήματος, τα συνδικάτα ξεκαθαρίζουν ότι οι αγώνες δεν θα μπουν «στο γύψο», τονίζουν ότι το δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο.

Στον μακρύ κατάλογο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που καταγγέλλουν τα κυβερνητικά σχέδια προστέθηκαν χτες με ανακοινώσεις τους τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Αρτας, Λαμίας, Λέσβου και Σάμου. Επίσης τα σωματεία: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, τα Συνδικάτα Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Ημαθίας, Ιωαννίνων, Χανίων, το Επιχειρησιακό Σωματείο «Νηρεύς» Αιτωλοακαρνανίας, το Σωματείο Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», το Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις ν. Ηλείας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Χωρίς αντίκρισμα τα κυβερνητικά «ταρατατζούμ»

Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιούλη η υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021, το οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε προ ημερών με τυμπανοκρουσίες, διαφημίζοντας την αύξηση του σχετικού κονδυλίου από τα 10 στα 30 εκατομμύρια ευρώ, την προσθήκη μίας ακόμα διανυκτέρευσης (από 5 σε 6) και τη μερική επιδότηση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ομως, παρά τα επικοινωνιακά «ταρατατζούμ» του υπουργείου Εργασίας, η αλήθεια είναι πως και φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά και οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να αποκλείονται, δεν θα λάβουν καμία στήριξη προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα για λίγες μέρες διακοπών και ξεκούρασης. Επιπλέον, τα 30 εκατομμύρια που θα δοθούν για φέτος είναι λιγότερα από τα μισά που δόθηκαν το 2011, όταν το κονδύλι για τον «κοινωνικό τουρισμό» ήταν 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι ήταν 570.000 άτομα και οι μέρες διανυκτέρευσης 7.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ