ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Στρατιωτική κλιμάκωση με ευρωΝΑΤΟικές «πλάτες» στην Τουρκία

Το... φανάρι στην Τουρκία κρατάει η ΕΕ στη Λιβύη
Το... φανάρι στην Τουρκία κρατάει η ΕΕ στη Λιβύη
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μία περίοδο που η Τουρκία εντείνει τη μεταφορά όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη, απορρίπτει την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία και με «οδηγό» το αυθαίρετο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο ξεκινά τη διαδικασία για την έναρξη γεωτρήσεων σε επτά περιοχές ανοιχτά των λιβυκών (και ελληνικών) ακτών, η ΕΕ συνεχίζει τις υποκριτικές εκκλήσεις για «άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων» και συμμετοχή των αντιμαχόμενων σε «εποικοδομητικές συνομιλίες». Και για κερασάκι στην τούρτα, η ναυτική αποστολή της ΕΕ «Irini» - υποτίθεται για τον έλεγχο του εμπάργκο μεταφοράς όπλων στη Λιβύη - της κρατάει το ...φανάρι.

Στο στρατιωτικό μέτωπο οι δυνάμεις του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού, Φ. Σάρατζ, με τη στήριξη Τούρκων στρατιωτικών, συγκρούονται στη Σύρτη με τις δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χ. Χάφταρ. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι δυνάμεις του Χάφταρ χρησιμοποιούν ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα «Pantsir» για να ρίχνουν τουρκικά drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη). Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για απώλειες και από τις δύο πλευρές στις σφοδρές μάχες.

Με φόντο τη στρατιωτική κλιμάκωση επί του εδάφους, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Τρίτης, προτρέπουν «όλα τα λιβυκά και διεθνή μέρη να θέσουν άμεσα και αποτελεσματικά ένα τέλος σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις».

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό βέβαια είναι το χτεσινό επεισόδιο, όταν και η ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», ενταγμένη στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ «Irini», προσέγγισε στα νότια της Κρήτης το φορτηγό πλοίο υπό σημαία Τανζανίας «CIRKIN». Το φορτηγό, που εικάζεται ότι μεταφέρει οπλισμό στην κυβέρνηση Σάρατζ, συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες, με κατεύθυνση λιμάνι ελεγχόμενο από τον σύμμαχο του Ερντογάν, ενώ άλλες 4 τουρκικές φρεγάτες επιχειρούν μόνιμα στα ανοιχτά της Λιβύης.

Ο Ιταλός επιχειρησιακός διοικητής της «Irini» έδωσε διαταγή το ελικόπτερο της ελληνικής φρεγάτας να απονηωθεί και να κατευθυνθεί προς το πλοίο για διενέργεια οπτικής αναγνώρισης. Μόλις το ελικόπτερο προσέγγισε το φορτηγό, δέχτηκε κλήση από μία από τις τουρκικές φρεγάτες. Του ...επισημάνθηκε ότι «το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας» και γι' αυτό να απομακρυνθεί. Το ελληνικό πλήρωμα ενημέρωσε τον Ιταλό διοικητή, ο οποίος διέταξε το ελικόπτερο να επιστρέψει στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», κάνοντας ξανά «φύλλο και φτερό» τα ευρωενωσιακά παραμύθια για το σκοπό της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης στα ανοιχτά της Λιβύης και τα εγχώρια περί δήθεν διασφάλισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Στο μεταξύ, η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώθηκε και χτες στο Αιγαίο καθώς 14 τουρκικά «F-16» και ένα κατασκοπευτικό «CN-235» προχώρησαν σε 69 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 5 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Επικοινωνία Ρωσίας - Τουρκίας

Χτες το βράδυ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία για την κατάσταση στη Λιβύη «εξέφρασαν αμοιβαία ανησυχία για τις μαζικές ένοπλες συγκρούσεις που συνεχίζονται στη χώρα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν «τόνισε τη σημασία για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και για επανέναρξη του ενδο-λιβυκού διαλόγου βάσει των αποφάσεων της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου της 19ης Γενάρη».

Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις και για τη Συρία και «τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την εφαρμογή των ρωσο-τουρκικών συμφωνιών για τη ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ».

Νωρίτερα υπήρξε επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέρριψε την πρόταση του Καΐρου για εκεχειρία και διαπραγματεύσεις εκτιμώντας πως ήταν «νεκρή από τη γέννησή της» και σημείωσε ότι «εάν είναι να υπογραφεί συμφωνία παύσης πυρός θα πρέπει να γίνει σε μία πλατφόρμα που φέρνει όλες τις πλευρές μαζί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Ειδάλλως, συνέχισε ο Τσαβούσογλου, η πρόταση του Καΐρου γίνεται «για να σωθεί ο Χάφταρ».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, διεμήνυε πως το φθινόπωρο η Τουρκία θα κάνει σεισμικές έρευνες σε επτά νέες περιοχές που η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αιτήθηκε και αφορούν «δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο ίδιος υποστήριξε πως η TPAO έχει γίνει «ισχυρός παίχτης στην περιφερειακή έρευνα, γεώτρηση και παραγωγή πετρελαίου» αναφέροντας πως έχουν ξεκινήσει «παρόμοιες διαπραγματεύσεις με την Αλγερία».


ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες προκλήσεις και προσκλήσεις για διάλογο

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ηρεμία μας απέναντι στις επίμονες διεκδικήσεις της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ χτες, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ahaber», δίνοντας συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και στις προσκλήσεις για διάλογο.

Επαναφέροντας όλες τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, ο Ακάρ επανέφερε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, επικαλούμενος μάλιστα σχετικά τη Συνθήκη της Λοζάνης, κατηγορώντας την Ελλάδα επειδή «εξοπλίζει 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου που πρέπει να διατηρούν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και ...«αναρωτήθηκε» αν «είναι απειλή το να μιλά κανείς για αυτό», ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει χώρα, εκτός Ελλάδας, που να διεκδικεί εναέριο χώρο 10 μιλίων ενώ έχει χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων.

«Θέλω να υπογραμμίσω με μαθηματική βεβαιότητα ότι οι Ελληνες δεν θα ήθελαν έναν πόλεμο με την Τουρκία», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός, ενώ υπενθυμίζοντας τους «διαύλους» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που παραμένουν ανοιχτοί με αμερικανοΝΑΤΟική παρότρυνση ως «δίαυλοι διευθετήσεων», σημείωσε ότι «είχαμε τρεις γύρους συνομιλιών με τους Ελληνες εταίρους μας. Δύο στην Αθήνα και έναν στην Αγκυρα. Εμείς ανανεώνουμε την πρόσκληση για τη διεξαγωγή τέταρτης συνάντησης στην Αγκυρα». Τέλος, χαρακτήρισε το θέμα της Αγιάς Σοφιάς εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, στο οποίο δεν μπορεί να έχει λόγο ούτε η Ελλάδα ούτε άλλη χώρα.

Στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ (εταίρου του κυβερνώντος ΑΚΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είπε ότι «με το θέλημα του Αλλάχ, από την Αγία Σοφία θα υψωθεί ο ήχος για το κάλεσμα για προσευχή (εζάν) κι όχι ο ήχος της καμπάνας», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ταπεινοί υπολογισμοί» της Ελλάδας «σχετικά με την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλα εθνικά θέματα έχουν εξελιχθεί σε στρατηγική απειλή. Τις τελευταίες μέρες οι απειλητικές δηλώσεις που προέρχονται από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Ελλάδας δοκιμάζουν την εθνική μας υπομονή».

Πάντως, ο πρώην συνεργάτης του Ερντογάν Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν να μη χρησιμοποιεί «κοινά και ιερά σύμβολα της χώρας» όπως η Αγιά Σοφιά επειδή «ζορίζεται». Ακόμα, η επικεφαλής του φιλελεύθερου Καλού κόμματος (ΙΥΙ) Μεράλ Αξενέρ δήλωσε ότι «κάθε φορά που τα τελευταία 18 χρόνια είχαν προβλήματα (στο ΑΚΡ) ανέσυραν το θέμα της Αγιάς Σοφιάς».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στην ετήσια έκθεσή του για τις «θρησκευτικές ελευθερίες», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφει σε σχέση με την Τουρκία πως οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών», ενώ «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης...», αξιοποιώντας έτσι άλλον ένα «μοχλό» στο αμερικανοτουρκικό παζάρι.

Στο μεταξύ, με φόντο τις εξαγγελίες νέων τουρκικών γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κρήτης και της Κύπρου, επανέρχονται δημοσιεύματα για τον αγωγό φυσικού αερίου που εδώ και καιρό η Αγκυρα εξετάζει να συνδέει τα Κατεχόμενα της Κύπρου με τις νότιες ακτές της, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς της να αναλάβει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά υδρογονανθράκων από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Αγκυρα δεν είχε τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψαν προχτές Αθήνα και Ρώμη, για τον καθορισμό μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών.


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Για τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις, «ας πάει και το παλιάμπελο»...

«Είναι μια εξέλιξη την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε από το 2016. Σήμερα τη χαιρετίζουμε, παρότι εμείς δεν επιλέξαμε να την έχουμε το 2016», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του χτες στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Δελφών, για τη συμφωνία με την Ιταλία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του είχε καταλήξει σε αντίστοιχη συμφωνία με την τότε ιταλική κυβέρνηση η οποία ζητούσε «τη δυνατότητα να ψαρεύουν οι Ιταλοί ψαράδες στα 6 έως 12 μίλια και να πάρουμε ως βάση την οριογραμμή της υφαλοκρηπίδας της συμφωνίας του '77, η οποία δίνει επήρεια στους Οθωνούς 70% και σε ένα νησάκι που είναι νοτίως της Ζακύνθου 32%», ισχυριζόμενος πως η συμφωνία εκείνη δεν προχώρησε επειδή ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς τού είπε ότι θα δεχτούν τεράστια κριτική.

Δίνοντας μάλιστα, πέρα από την «απλόχερη» συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στα προτάγματα της αστικής τάξης, και το χαρακτήρα «κατεπείγοντος» για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» που υπαγορεύουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, σημείωσε πως η διαφορά σήμερα είναι ότι υπάρχει το τουρκολιβυκό σύμφωνο και η «επιτακτική ανάγκη η χώρα να κινηθεί στις ράγες μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής. Ποια είναι αυτή η στρατηγική; Να κλείσει η ΑΟΖ με την Ιταλία ακόμη και με συμβιβασμούς, όχι κατά την άποψή μου τραγικούς» και να ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με την Αλβανία αλλά και με την Αίγυπτο, όπως και με την «επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο», ό,τι ακριβώς δηλαδή προωθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, με ορίζοντα μια «διευθέτηση» κατόπιν και με την Τουρκία.

Μάλιστα στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι αν η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι μερική και αφήνει εκτός το Καστελόριζο θα ενισχυθεί το επιχείρημα ότι αυτό δεν έχει υφαλοκρηπίδα, απάντησε πως πρέπει κανείς να... σταθμίζει τα πράγματα, «πρέπει να πάρουμε και μια απόφαση όμως. Η απόφαση αυτή, κατά την άποψή μου, είναι ότι πρέπει να έχουμε μια εθνική γραμμή, η οποία να οδηγήσει κάποια στιγμή όχι σε πόλεμο και σε σύγκρουση, αλλά να οδηγήσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την άλλη πλευρά», δείχνοντας πώς με το «φερετζέ» της «σταθερότητας» και της «ειρήνης» προωθούνται τα ευρωατλαντικά σχέδια των επικίνδυνων διευθετήσεων που βάζουν σε μεγάλες περιπέτειες τους λαούς, και ισχυριζόμενος ότι στα τραπέζια των ιμπεριαλιστών μπορεί να βρεθεί «η χρυσή τομή, με βάση το Διεθνές Δίκαιο» ανάμεσα στις διεκδικήσεις των δύο αστικών τάξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ