ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας

-- Σωματεία - Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό: Μαζικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων

-- Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής: Ξεκινά η μάχη των αρχαιρεσιών με στόχο την παραπέρα ισχυροποίησή του

-- Εργαζόμενοι στο Εμπόριο: Αντιμέτωποι με ακόμα πιο ενισχυμένη εργασιακή ζούγκλα την «επόμενη μέρα»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια στέλνουμε ισχυρό μήνυμα για να μην πληρώσει ξανά ο λαός
  • Στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας. Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

«Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!», είναι το μήνυμα που στέλνουν με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν σήμερα σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία.

Συνεχίζοντας τη δράση ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, για την προστασία των μισθών, των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στα σημερινά συλλαλητήρια, να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα πληρώσουν ξανά για τη νέα οικονομική κρίση, να ενισχύσουν τον αγώνα τους βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, σε μια έκφραση αλληλεγγύης των σωματείων και των εργαζομένων της Ελλάδας στις λαϊκές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες βδομάδες στις ΗΠΑ.

«Το σύνθημα "Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε", που ξεκινάει από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Αμερική, εκφράζει όλους τους λαούς, τους εργαζόμενους όλου του κόσμου που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα, πνίγονται από τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης σε όλα τα επίπεδα. Του συστήματος που έχει ως υπέρτατη αξία το χρήμα και το κέρδος, που γεννάει τη φτώχεια, πολέμους, πρόσφυγες, το ρατσισμό, που πετάει στο περιθώριο και στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους, που δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή», σημειώνει στην ανακοίνωση με την οποία καλεί στα συλλαλητήρια το ΠΑΜΕ. «Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας για δουλειά με δικαιώματα», τονίζει.

Στον Πειραιά, σωματεία και φορείς της πόλης οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 7.30 μ.μ., ενώ το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις όλης της χώρας.

Δεκάδες αποφάσεις συμμετοχής

Αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια έχουν πάρει πλήθος σωματείων σε όλη τη χώρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ σχετικό κάλεσμα απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης στους τομείς Βιομηχανίας - Ερευνας - Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλούν ακόμη Ομοσπονδίες, κλαδικά Σωματεία και Ενώσεις των ΕΒΕ, μεταξύ των οποίων η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Επίσης, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων (προσυγκέντρωση 6.15 μ.μ., πεζόδρομος Κοραή).

Στα συλλαλητήρια σε μια σειρά από πόλεις συμμετέχουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (προσυγκέντρωση Οθωνος και Αμαλίας) καλούν επίσης η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες συζήτησης με τους εργαζόμενους

Μπροστά στα σημερινά συλλαλητήρια, αλλά και για τη συνέχεια της πάλης, συνεχίστηκαν οι πολύμορφες πρωτοβουλίες συνδικάτων, με συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες παρεμβάσεις.

Το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής πραγματοποίησε προχτές Γενική Συνέλευση. Σε αυτή αναδείχθηκαν τα αντεργατικά μέτρα που εφάρμοσαν οι εργοδότες με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως και η στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που στηρίζουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Από την άλλη, έγιναν αναφορές στη δράση που ανέπτυξε το κλαδικό αλλά και επιχειρησιακά σωματεία όπως της «Mellon» και της «First Data» για την οργάνωση των εργαζομένων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Η δράση αυτή συνεχίστηκε χτες το πρωί, με συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από την εταιρεία «Mellon», μετά από κάλεσμα του επιχειρησιακού Σωματείου.

Τις επόμενες μέρες συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις συνδικάτων της Αττικής:

-- Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 14/6 στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

-- Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε συνελεύσεις την Κυριακή 14/6, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) και για τους εργαζόμενους στις δυτικές συνοικίες στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι της Παλατιανής (Ανδρέα Παπανδρέου και Ισιδώρας). Συνέλευση προγραμματίζεται και για τις νότιες συνοικίες την Κυριακή 21/6.

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Πρωτοβουλίες για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Στο μεταξύ, οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι) παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στους κλάδους τους, καλώντας στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, καθώς και στη νέα κινητοποίηση που διοργανώνουν στις 17/6, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που επιδεινώθηκε περαιτέρω με όχημα την πανδημία, η ανεργία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, η αφαίμαξη των όποιων εισοδημάτων από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τονίστηκε η ανάγκη κοινής αγωνιστικής δράσης, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν από τις Επιτροπές Αγώνα και μέσα στην καραντίνα, κόντρα στη στάση αδιαλλαξίας της κυβέρνησης αλλά και στη στάση των επαγγελματικών φορέων των επιστημόνων (ΔΣΑ, ΤΕΕ, ΟΕΕ), που συμμετέχουν αποφασιστικά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Αθήνα, 7 μ.μ., Σύνταγμα

Πειραιάς, 7.30 μ.μ., πλατεία Κοραή

Ανατ. Αττική, 6.30 μ.μ., εκπτωτικό χωριό Σπάτων

Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Αγρίνιο, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 8 μ.μ., Φάρος

Αρτα, 8 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Βέροια, 7.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 7.30 μ.μ., Αγ. Νικόλαος

Γιάννενα, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Γρεβενά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ηγουμενίτσα, 7.30 μ.μ., ΟΤΕ

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 8 μ.μ., πλατεία Ευδήλου

Καβάλα, 7 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 7.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Καρδίτσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κατερίνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο - 7 μ.μ., πλατεία Ανουντσιάτα

Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 7 μ.μ., έξω από την Εθνική Τράπεζα

Κως, 7 μ.μ., πλατεία Κεφάλου

Λευκάδα, 7 μ.μ., Αγ. Μηνάς

Λήμνος, 8 μ.μ., λιμάνι Μύρινας

Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, 7 μ.μ., πλατεία Καποδίστρια

Ξάνθη, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Παραμυθιά, 7.30 μ.μ., αρχή του πεζόδρομου

Πάτρα, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα, 7.30 μ.μ., έξω από τα δικαστήρια Πρέβεζας

Πύργος, 7.30 μ.μ., πλατεία ΟΤE

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., δημαρχείο

Σάμος, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 7.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 7 μ.μ., πλατεία Πετρινού

Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Στη Λάρισα το συλλαλητήριο θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και των Σωματείων στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν στις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

-- Παλιά Βουλή: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

-- Προπύλαια: Η ΟΒΣΑ και οι σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ, συνταξιουχικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς της Αττικής.

Από την Ελευσίνα, για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της Αθήνας, θα ξεκινήσει πούλμαν στις 5.45 μ.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ.

Για τη συγκέντρωση στον Πειραιά οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 7 μ.μ. ως εξής:

-- Εργατικό Κέντρο: Εργατικά σωματεία

-- Πλατεία Καραϊσκάκη: Μαζικοί φορείς από δήμους της Β' Πειραιά

-- Πασαλιμάνι (Ρολόι): Μαζικοί φορείς δήμου Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Πανεπιστημίου Πειραιά

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ