ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ «EAST MED» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Από κοινού και στοιχισμένοι πίσω από τα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, και με το μάτι στην «αναβάθμιση» της αστικής τάξης, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και με συνοπτικές διαδικασίες τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου «East Med».

Η συμφωνία κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές».

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, ξεσκεπάζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας και τα ευρωατλαντικά μυθεύματα που τη συνοδεύουν, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για συμφωνία που για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σπρώχνει το λαό ακόμα βαθύτερα στο κουβάρι των ανταγωνισμών, ενώ προειδοποίησε πως το γεγονός ότι χαράζεται ένας αγωγός χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ αποτελεί παράγοντα που πυροδοτεί την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και κάθε άλλο παρά εγγυάται την ασφάλεια και σταθερότητα για τους λαούς, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ περιπλέκει την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η σύμβαση για τον αγωγό είναι μέρος της κοινής στρατηγικής που διαπερνά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, η οποία για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου επιτίθεται στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και προωθεί την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τόνισε, κατά τη χτεσινή συζήτηση, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Επισήμανε ότι «στην περιοχή είναι σε εξέλιξη δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, στη Συρία και τη Λιβύη. Στην Ανατολική Μεσόγειο διατεταγμένες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και άλλων κρατών κινούνται με συγκεκριμένο σχεδιασμό. Οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης κλιμακώνονται και αξιοποιείται η απαράδεκτη Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης που κινείται σε γεωγραφικές συντεταγμένες που γειτνιάζουν με αυτές του "Εast Med". Οι εξελίξεις αυτές είναι καθοριστικής σημασίας, περικλείουν πολύ επικίνδυνη ενέργεια». Πρόσθεσε πως «στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι όσο δυναμώνει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ή τις συμφωνίες με το Ισραήλ τόσο οξύνονται οι ανταγωνισμοί και περιπλέκεται η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Παραθέτοντας ένα ακόμα παράδειγμα που στηρίζει το παραπάνω συμπέρασμα ανέφερε: «Η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα στην ευρωενωσιακή επιχείρηση "Ειρήνη" στη Λιβύη με το πρόσχημα τήρησης του εμπάργκο των όπλων και την ίδια ώρα μαίνεται ο πόλεμος, η Τουρκία τροφοδοτεί με οπλισμό τις δυνάμεις του Σάρατζ και η Αίγυπτος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Χάφταρ».

Ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε ακόμη, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, ότι «χαράζετε αγωγό χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της οριοθέτησης των ΑΟΖ που αποτελεί παράγοντα πυροδότησης τραγικών καταστάσεων». Επισήμανε μάλιστα πως τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν τη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό και αδιαφορούν «για τις αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και του Λιβάνου που καταγγέλλουν την ισραηλινή καταπάτηση θαλάσσιων ζωνών κι ενώ αυτή η πρακτική δίνει άλλοθι στην προκλητική στάση της τουρκικής αστικής τάξης που ακολουθεί την ίδια πρακτική της καταπάτησης».

Επιπλέον, από κοινού χαιρετίζουν «την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τον Νόμο East Med Act που αξιοποιεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός για να επεκτείνει τη δράση του στην κούρσα των αντιπαραθέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα».

Αναδεικνύοντας εξάλλου αυτήν τη «μεγάλη εικόνα» σημείωσε ότι «ο αγωγός "East Med" κινείται στο γενικότερο πλαίσιο απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ρωσία αντιδρά κι εσείς υποβαθμίζετε το γεγονός πως αμέσως μετά τη συμφωνία του Γενάρη για τον "East Med" οι αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ρωσίας απάντησαν με τα εγκαίνια του αγωγού "Turk Stream" που επιδιώκει να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Υπολογίζετε την Ιταλία ως συνεταίρο, αλλά η ιταλική κυβέρνηση ερωτοτροπεί με την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία».

Αναφερόμενος στα περί αγωγού που τάχα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε: «Το σίγουρο είναι ότι ο αγωγός θα είναι στην υπηρεσία των συμφερόντων των ενεργειακών ομίλων και των κατασκευαστικών εταιρειών και οδηγεί πιο βαθιά την Ελλάδα στις ιμπεριαλιστικές αναμετρήσεις αυξάνοντας τους κινδύνους». Εφερε ως παράδειγμα τους ενεργειακούς αγωγούς που αποτέλεσαν πηγή ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στη Συρία και σε άλλες χώρες, αλλά και την Κύπρο, όπου «η παρουσία της αμερικανικής "ExxonMobil", της γαλλικής "Total" και της ιταλικής "Eni", που τώρα ανέστειλαν τις γεωτρήσεις, όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα της τουρκικής κατοχής, αλλά περιπλέκει την κατάσταση και τα παζάρια που κάνουν με την Τουρκία και είναι σε εξέλιξη».

Κλείνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού απαιτεί ριζικές αλλαγές, οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, διεθνείς σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου οφέλους των λαών και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες». Κάλεσε, τέλος, το λαό «να κρίνει με αυστηρά κριτήρια, να αξιοποιήσει την πείρα του, να κλιμακώσει τον αγώνα για τα δικαιώματά του, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να βάλει γερές βάσεις για να κάνει αυτός κουμάντο στον τόπο του».

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οφέλη για τους ομίλους, κίνδυνοι για τους λαούς

Οι σχεδιασμοί για τη «δημιουργία και αυτού του αγωγού είναι κομμάτι του συνολικότερου παζλ, δημιουργούν κινδύνους στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στην εδαφική της ακεραιότητα, είναι σε βάρος του λαού του δικού μας αλλά και των λαών της περιοχής. Δίνουν οφέλη μόνο στους επιχειρηματικούς ομίλους και είναι σε βάρος των αναγκών του λαού μας», τόνισε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Εξηγώντας ποιο είναι το περιεχόμενο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας», στο όνομα της οποίας πίνουν νερό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν, της ΝΔ σήμερα και όλα τα αστικά κόμματα, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως αυτή αφορά «το κέρδισμα κάποιων μικρών κομματιών από τη λεηλασία που γίνεται και από το μοίρασμα των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα» κι αποτελεί «την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής αντεργατικής βαθιά ταξικής πολιτικής που ακολουθείται στο εσωτερικό» και επεσήμανε πως «από αυτό το φαγοπότι δεν έχει τίποτα να κερδίσουν η εργατική τάξη και ο λαός μας. Αντίθετα, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι και για τον δικό μας και για τους άλλους λαούς».

Τόνισε ακόμη ότι ο πόλεμος των αγωγών είναι μέρος των ανταγωνισμών των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τον έλεγχο της Ενέργειας και των ΗΠΑ με την Κίνα για τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας και σημείωσε ότι η ελληνική αστική τάξη συμπλέει με τα αμερικανικά συμφέροντα, προσδοκώντας μερίδιο από τη λεία. Πρόσθεσε ότι η χώρα γίνεται αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο αλλά και μαγνήτης αντιποίνων.

Σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των άλλων κομμάτων περί σταθερότητας και ειρήνης, έκανε λόγο για ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, που περιπλέκει την κατάσταση και δίνει πάτημα στην τουρκική επιθετικότητα, ειδικά όταν δεν υπάρχει ανακήρυξη της ΑΟΖ. «Πώς γίνεται ασφάλεια χωρίς ανακήρυξη της ΑΟΖ; Ισα - ίσα αυτή φέρνει ακόμα πιο κοντά την υπόθεση συνεκμετάλλευσης Ελλάδας, Τουρκίας, των κοιτασμάτων υπό την αμερικαΝΑΤΟική μπότα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με τα περί «ενεργειακής ασφάλειας» της χώρας, διερωτήθηκε «πόσο μπορείς να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα της χώρας σου όταν καταργείς το ορυκτό καύσιμο λιγνίτη και το αντικαθιστάς με εισαγόμενο καύσιμο;».

Οσον αφορά στη συμφωνία του αγωγού, σημείωσε ότι πρόκειται για έργο με πολλές δυσκολίες και ερωτήματα για την υλοποίησή του, όπως τα τεράστια τεχνικοοικονομικά προβλήματα, το γεγονός ότι οι πολυεθνικές που διαχειρίζονται κοιτάσματα του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου δείχνουν να ενδιαφέρονται για σταθμούς υγροποίησης, όσο και τη διφορούμενη στάση της Ιταλίας που ακόμα δεν έχει υπογράψει και είναι σε παζάρια με την Τουρκία κ.ο.κ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έδωσε πληρωμένη απάντηση και στον εισηγητή της ΝΔ, Δ. Καιρίδη, ο οποίος μιλώντας λίγο πριν είπε προκλητικά ότι όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία «εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα», σημειώνοντας πως «ως απόγονος ενδεχόμενα όλων αυτών που έστησαν στον τοίχο αυτούς που αντιστάθηκαν, στο όνομα ότι ήταν "προδότες των μπολσεβίκων", τολμάτε και φέρνετε τέτοια συζήτηση εδώ στη Βουλή εσείς που συνεργάζεστε με την Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ και οικονομικά μέσω της ΕΕ;».

Αντιλαϊκή «μονοφωνία»

Σχεδόν... τσακώθηκαν χτες στη Βουλή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, επιβεβαιώνοντας πως οι επιμέρους διαφορές τους, όσο και οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές «πάνε περίπατο» όταν πρόκειται για τους «στρατηγικούς στόχους» της αστικής τάξης.

Το «συναινετικό κλίμα» χαιρέτισε άλλωστε πρώτος πρώτος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος αναγνώρισε το «έργο» των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για να επιτευχθεί η συμφωνία και δήλωσε περήφανος που επί των ημερών του διαδραματίζεται αυτή η «ιστορική στιγμή» της ψήφισης της συμφωνίας που «θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά» τη χώρα.

Ο δε εισηγητής της ΝΔ, Δ. Καιρίδης, έφτασε να επιστρατεύσει ως και την αθλιότητα πως όποιος δεν στοιχίζεται με τους στόχους της αστικής τάξης - που μεταξύ άλλων βάζουν στο ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας - «εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα», αθλιότητα που πήρε βέβαια πληρωμένη απάντηση από τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο (βλ. δίπλα θέμα).

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η εισηγήτρια, Χ. Καφαντάρη, καταθέτοντας τα διαπιστευτήρια του κόμματός της στις ΗΠΑ εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί τάχα δεν ακολούθησε τα βήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εξασφαλίσει τη ρητή και κατηγορηματική «αμερικανική στήριξη του έργου», ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος ξετσίπωτα περηφανεύτηκε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αναβαθμίστηκαν και σε στρατιωτικό επίπεδο, εξυπηρετώντας να σταθεροποιηθεί πολιτικά η περιοχή»!

Για λογαριασμό του δικού του κόμματος διεκδίκησε το άνοιγμα του δρόμου της συμφωνίας ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Χρ. Γκόκας.

Εμπνευστής «σε ανύποπτο χρόνο, ως βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ.», της συμφωνίας αυτής δήλωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, που ζήτησε «να επιταχύνουμε τις καλές σχέσεις με το Ισραήλ γιατί είναι ρυθμιστικός παράγοντας στην περιοχή», αφήνοντας στην άκρη τις κατά καιρούς «κορόνες» περί προσανατολισμού σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε παραπονούμενο γιατί η κυβέρνηση... δεν σκέφτεται και τα υπόλοιπα τμήματα του κεφαλαίου, με τον ειδικό αγορητή του, Κρ. Αρσένη, να λέει πως είναι απαράδεκτο «ένα κράτος που έχει ως βαριά βιομηχανία τον Τουρισμό» να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες και εξορύξεις ακόμα και σε περιοχές Natura.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ο λαός πληρώνει το μάρμαρο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σχολιάζοντας τη συστράτευση των αστικών κομμάτων στην πολιτική της γεωστρατηγικής αναβάθμιση της Ελλάδας και της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, ανέφερε ότι όλοι τους χαρακτηρίζουν την Ελλάδα φιλειρηνική χώρα, της οποίας η ασφάλεια τάχα ενισχύεται με συμφωνίες όπως για τον «East Med». Με ευθύνη όμως των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμίζει τη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, η χώρα έχει γεμίσει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ενώ συμμετέχει όπου της έχουν ζητήσει οι φονιάδες των λαών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ο λαός πληρώνει το μάρμαρο τόσο σε χρήμα, αφού δίνει 4 δισ. το χρόνο για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, όσο και με την αύξηση των κινδύνων σε βάρος του, αφού η χώρα έχει μετατραπεί σε μαγνήτη αντιποίνων.

Ο λαός, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δεν κερδίζει ούτε ενεργειακά, όπως έδειξε ο αγωγός ΤΑΡ. Αντίθετα, πληρώνει όλο και πιο ακριβά και την Ενέργεια, με μεγάλο μέρος του να αντιμετωπίζει ενεργειακή φτώχεια.

Ο Θ. Παφίλης σχολίασε τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», αναδεικνύοντας ότι με την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε η ΝΔ, έδωσαν «τις στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις να τις χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί όπως θέλουν». Και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος από ορισμένους ούτε για «υποτέλεια» προκειμένου να βγάζουν λάδι την εγχώρια αστική τάξη, αφού η Ελλάδα κατέχει τη δική της θέση στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν εξαγωγές κεφαλαίων, ενώ τώρα, με τις αστικές κυβερνήσεις να τους εξυπηρετούν, διεκδικούν το δικό τους μερίδιο από τη λεία των ανταγωνισμών.

Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν ξεσαλώσει λόγω κορονοϊού

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο, ο Θ. Παφίλης απαίτησε να ανοίξουν οι παραλίες χωρίς εισιτήριο, τονίζοντας ότι τα λαϊκά στρώματα είναι ήδη επιβαρυμένα και δεν αντέχουν άλλο.

Ως επείγον θέμα έθεσε και το ξεσάλωμα - όπως τόνισε - κυβέρνησης και εργοδοσίας λόγω κορονοϊού, κάνοντας αναφορά στη «σφαγή» σε θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα σε «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ», «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ» και στην ΕΑΒ. Ειδική αναφορά έκανε στη ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι εκβιάζονται από την κυβέρνηση με «ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο», και απαίτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον εκβιασμό και να βάλει μπροστά την εταιρεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ