ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΑΠΡΙΛΗΣ 2020
«Θερίζει» η ανεργία στους εποχικούς εργαζόμενους, συνεχίζονται απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές

233.626 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι

Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, ειδικά στον Επισιτισμό - Τουρισμό, αλλά και σε άλλους κλάδους, οι οποίοι προσλαμβάνονταν αυτήν την περίοδο, μένουν χωρίς δουλειά, αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Απρίλη, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, καταγράφοντας πραγματική κατάρρευση στο σκέλος των προσλήψεων.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλη του 2020 έγιναν 233.626 λιγότερες προσλήψεις σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019 (48.555 φέτος, έναντι 282.181 πέρυσι).

Αναδεικνύεται και με τον τρόπο αυτό η ανάγκη άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης όλων αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας μένουν «στον αέρα» (πολλοί από αυτούς μάλιστα δεν εντάχθηκαν ούτε καν στο επίδομα των 800 ευρώ), ωστόσο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τα μέτρα αυτά... «εκτός πραγματικότητας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή.

Αντίστοιχα χαρακτηριστική είναι και η σύγκριση στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων: Ο Απρίλης του 2020 εμφανίζει θετικό ισοζύγιο μόλις 7.205 θέσεων εργασίας (48.555 προσλήψεις - 41.350 απολύσεις), όταν ο Απρίλης του 2019 είχε θετικό ισοζύγιο 110.895 θέσεων εργασίας (282.181 προσλήψεις - 171.286 απολύσεις).

Πρόκειται για το χειρότερο ισοζύγιο για τον συγκεκριμένο μήνα από το 2001 που υπάρχουν σχετικά στοιχεία, αφού ακόμα και το 2011 - 2012, στην καρδιά της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, καταγράφηκε υπερδιπλάσιο θετικό ισοζύγιο...

Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του 2020 το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων είναι αρνητικό κατά 27.149 θέσεις εργασίας, όταν το 2019 στο ίδιο τετράμηνο ήταν θετικό κατά 159.775 θέσεις εργασίας...

Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και τον Απρίλη

Με τις γνωστές αλχημείες, ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επιχείρησε να συσκοτίσει αυτήν την πραγματικότητα, αναφέροντας προκλητικά ότι «το θετικό ισοζύγιο στην "Εργάνη" επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των άμεσων μέτρων που πήραμε, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας».

Εξίσου προκλητικά, ο Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι με τα «γρήγορα αντανακλαστικά» και την «άμεση παρέμβαση» της κυβέρνησης «δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας που ανέκοψε άμεσα τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων που δημιουργήθηκαν»!

Πέρα βέβαια από το γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε την εργοδοσία ανενόχλητη να κάνει πάνω από 100.000 απολύσεις τις πρώτες δύο βδομάδες του Μάρτη, πριν ανακοινώσει οποιοδήποτε σχετικό μέτρο (με τις απολύσεις το Μάρτη να φτάνουν τελικά τις 145.000), τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» επιβεβαιώνουν ότι οι απολύσεις εν μέσω πανδημίας συνεχίστηκαν και όλο τον Απρίλη, κατά δεκάδες χιλιάδες, παρά τις περιβόητες «ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας» που διαφημίζει η κυβέρνηση και παρά το γεγονός ότι πολύ μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων παρέμενε σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή και με «απαγόρευση» απολύσεων.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα έγιναν ακόμα 41.350 απολύσεις, εκ των οποίων οι 23.125 ήταν καταγγελίες συμβάσεων συμβάσεων αορίστου χρόνου από τους εργοδότες ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ 18.225 εμφανίζονται ως... «οικειοθελείς αποχωρήσεις», μέσα στις σημερινές συνθήκες.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η εργοδοσία διατηρεί όλα τα εργαλεία για να συνεχίζει τις απολύσεις, φορτώνοντας τα σπασμένα από τη νέα κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

«Απογείωση» στις δυσμενείς μετατροπές συμβάσεων

Αντίστοιχα, με εφόδιο τα νέα μέτρα που πρόσθεσε η κυβέρνηση στο ήδη τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που διαθέτει η εργοδοσία, καταγράφεται «απογείωση» της μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή σε καθεστώς υποαπασχόλησης.

Ετσι, τον Απρίλη του 2020 έγιναν 4.206 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής και μερική με «συμφωνία» εργαζόμενου - εργοδότη, όταν ο αριθμός τους τον ίδιο μήνα του 2019 ήταν 528 μετατροπές (8 φορές περισσότερες).

Οι δε μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε εκ περιτροπής και μερική απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη, από 69 τον Απρίλη του 2019, εκτοξεύτηκαν στις 1.371 τον φετινό Απρίλη, δηλαδή εικοσαπλασιάστηκαν!

Κοροϊδία και για την ανεργία

Συνεχίζοντας τις αλχημείες, ο υπουργός Εργασίας κατέφυγε στην εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την επίσημη ανεργία τον μήνα Φλεβάρη, η οποία δημοσιοποιήθηκε επίσης χτες.

Σύμφωνα με την εν λόγω εκτίμηση, για την οποία ακολουθείται δειγματοληπτική μέθοδος, η επίσημη ανεργία εμφανίζεται να μειώνεται στο 16,1% τον Φλεβάρη του 2020, από 18,4% τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ήδη εκείνο το μήνα ήταν 1.130.000 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πολύ περισσότερο, τα στοιχεία που καταγράφονται στο σύστημα «Εργάνη» τους μήνες που ακολούθησαν, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την επιτάχυνση της νέας κρίσης, προαναγγέλλουν ραγδαία αύξηση της ανεργίας (ήδη ακόμα και ο ΣΕΒ μιλάει για «τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας»), με την κυβέρνηση να αφήνει ακόμα και σήμερα εκτός οποιουδήποτε μέτρου στήριξης πάνω από 600.000 μακροχρόνια ανέργους εγγεγραμμένους στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ!

Ο

ΦΑΡΜΑΚΟ: Την απόφαση της δημοτικής αρχής Αθήνας να χορηγήσει άδεια λειτουργίας στις φαρμακαποθήκες τα Σάββατα καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, σημειώνοντας ότι «η διοίκηση του δήμου έρχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών των μεγάλων φαρμακαποθηκών, που μέσα στην περίοδο της πανδημίας έχουν μπουκώσει στα κέρδη, έχουν εντατικοποιήσει τη δουλειά και τώρα ζητάνε και την απελευθέρωση του ωραρίου». Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και οργάνωση της δράσης τους, να μην υπογράψουν τροποποιήσεις συμβάσεων και να μην εργαστούν τα Σάββατα εάν δεν διημερεύει η φαρμακαποθήκη. Παράλληλα, μαζί με την Ομοσπονδία, καλεί σε συνέχιση της μάχης για κλαδική ΣΣΕ που θα διασφαλίζει τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Να αρθεί η επιλεκτική καραντίνα που εφαρμόζουν τα ΕΛΠΕ και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το σύνολο των εργαζομένων στις εγκατάστασεις, απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Τα σωματεία αναφέρονται στην απόφαση που έχουν πάρει τα ΕΛΠΕ, λόγω της πανδημίας, να απαγορεύουν την έξοδο ναυτεργατών των καραβιών που ελλιμενίζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Αυτή η απαγόρευση, σημειώνεται, εφαρμόζεται και στα καράβια που πραγματοποιούν πλόες στο εσωτερικό, παρότι οι ναυτεργάτες έρχονται σε επαφή με άλλους εργαζόμενους (πλοηγούς, επιθεωρητές φορτίων κ.ά.).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Ακυρώθηκε τελικά, με κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η αγορά κτιρίου στο Περιστέρι από την Περιφέρεια Αττικής, διαδικασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής υπενθυμίζει τους αγώνες που έδωσε για τρία και πλέον χρόνια «προκειμένου να αναδείξουμε την ακαταλληλότητα της επιλογής τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (κεντρικές και Κεντρικού Τομέα), την απαξίωση των δημόσιων κτιρίων, που ρημάζουν, και τη σπατάλη δημόσιου χρήματος». Υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλα τα μέσα για να στεγαστούν οι υπηρεσίες μας σε κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, λειτουργικά, όσο το δυνατόν πιο οικονομικά, μέσα από τη δωρεάν παραχώρηση δημόσιων κτιρίων στην Περιφέρεια, εύκολα προσβάσιμα για τους εργαζόμενους και τους πολίτες».

Κλείνει το εργοστάσιο της «Schneider Electric»

Το εργοστάσιο παραγωγής μετασχηματιστών, που λειτουργεί σχεδόν 50 χρόνια στα Οινόφυτα Βοιωτίας, κλείνει η πολυεθνική εταιρεία «Schneider Electric», όπως έκανε γνωστό στους εργαζόμενους. Η λειτουργία του εργοστάσιου θα συνεχιστεί μέχρι τις 31/10/2020.

Στο εργοστάσιο, που έχει βασικό πελάτη τον ΔΕΔΔΗΕ, δουλεύουν περίπου 80 «μόνιμοι» εργαζόμενοι, ενώ ανά περιόδους φτάνουν τους 150 - 160, με την προσθήκη προσωρινά απασχολούμενων. Τα έτη εργασίας των «μονίμων» κυμαίνονται από 10 έως 35 χρόνια.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το επιχειρησιακό σωματείο έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 11/5, μπροστά και στη συνάντηση που θα γίνει με την εργοδοσία την ερχόμενη βδομάδα.

Σε μαζικές «οικειοθελείς» απολύσεις προχωρά η «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι»

Στο μεταξύ, η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 150 εργαζομένων στα μεταλλεία στο Μαντούδι, με τη μορφή της «οικειοθελούς αποχώρησης», όπως και στην απομάκρυνση των εργολαβικών εργαζομένων που δουλεύουν στην επιχείρηση, επικαλούμενη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις και τις εξαγωγές.

Μέλη σωματείων της Εύβοιας θα βρεθούν σήμερα το πρωί στα μεταλλεία, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους και να συζητήσουν μαζί τους.

Η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις απολύσεις, οι οποίες θα έχουν τραγικές συνέπειες συνολικά για το λαό της περιοχής, και εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ανακληθούν οι απολύσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ απαιτεί το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του προς τους υπουργούς Εργασίας και Υποδομών - Μεταφορών.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραμονή Πρωτομαγιάς απέλυσε 75 εξειδικευμένους εργαζόμενους, απόφοιτους της Σιδηροδρομικής Ακαδημίας, που εργάζονταν περίπου τρία χρόνια στην εταιρεία. Η ΕΕΣΣΤΥ (στις 31/12/2019 απορροφήθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ) απέλυσε 21 εργαζόμενους ήδη το καλοκαίρι του 2019. Αλλοι 52 εργαζόμενοι, επίσης απόφοιτοι της Σιδηροδρομικής Σχολής, απολύθηκαν για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και τώρα που την ολοκληρώνουν κινδυνεύουν να μην επαναπροσληφθούν. Επιπλέον, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι ο όμιλος θα θέσει σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, με μείωση 50% στο μισθό τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναφέροντας στοιχεία που δείχνουν ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τροφοδοτείται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για: Την ανάκληση των απολύσεων, την επαναπρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου των εργαζομένων που απολύθηκαν το καλοκαίρι του 2019 και την παραμονή Πρωτομαγιάς. Την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που ολοκλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και όσων τελειώνουν την εξειδίκευσή τους στις 30 Ιούνη. Την ανανέωση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και τη μετατροπή τους σε αορίστου για όλους τους εργαζόμενους.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας στους εργαζόμενους του κλάδου

Την ανάγκη η επόμενη μέρα να βρει τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική επαγρύπνηση απέναντι στα αντεργατικά μέτρα που ήρθαν και έρχονται, ανέδειξαν οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ ΟΤΑ στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ).

«Η πανδημία, παρά την υπεύθυνη στάση των εργαζομένων στους δήμους, ανέδειξε τις σοβαρές ελλείψεις στις κρατικές υπηρεσίες και την ανάγκη για άμεση πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως επίσης και ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης», τονίζει η ΔΑΣ. Ακόμα, ανέδειξε το ζήτημα του πετσοκόμματος των ΒΑΕ που αναμένεται να σηματοδοτήσει τον ερχόμενο Ιούνη σχετικό πόρισμα, το θέμα της μονιμοποίησης όλων των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», την εξάντληση της 10ήμερης άδειας στους παιδικούς σταθμούς και την ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση επιμήκυνσης. Επίσης, πρότεινε οργάνωση αγωνιστικής παρέμβασης στις 15 Μάη, «τη μέρα αποσφράγισης των προσφορών για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, ένα προμελετημένο έγκλημα ενάντια στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, που έχει τη σφραγίδα Πατούλη, Δούρου, Τζήμερου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ