ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιεκπαιδευτική επέλαση εν μέσω πανδημίας

Σε δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με μέτρα για όλες τις βαθμίδες

Από την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στις 16 Απρίλη στο υπουργείο Παιδείας
Από την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στις 16 Απρίλη στο υπουργείο Παιδείας
Εν μέσω πανδημίας, με τα προβλήματα στην Εκπαίδευση να γιγαντώνονται, με σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά, επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, υλοποιώντας έτσι τις εξαγγελίες και τη γνωστή τακτική της προώθησης σοβαρών αντιεκπαιδευτικών μέτρων «στα κλεφτά».

Το πολυνομοσχέδιο, που από χτες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα των πραγματικών σύγχρονων αναγκών, που «κλείνουν το μάτι» σε μέτρα καταδικασμένα μέσα από αγώνες που αποκάλυψαν τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα τους. Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, θεωρεί πως έτσι «κάνει το καθήκον» του, στην υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού σχεδιασμού ενόψει της επόμενης σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές χτες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στα νέα προγράμματα σπουδών και τις θεματικές ενότητες που εισάγονται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου χαρακτηρίζοντας «σημαία» των αλλαγών τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για υλοποίηση της χρόνιας αξίωσης των αστικών επιτελείων να στραφεί πιο αποφασιστικά το σχολείο στις δεξιότητες που εκείνα ξεχωρίζουν ως απαραίτητες για τη στρατηγική τους, όπως οι νέες τεχνολογίες, η επιχειρηματικότητα, η καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών στα μέτρα του συστήματος. Αυτή η διαδικασία ξεκινά από το Νηπιαγωγείο, στο οποίο το υπουργείο προβλέπει την εισαγωγή πιλοτικά Αγγλικών, Πληροφορικής και Φυσικής Αγωγής, ενώ στο Δημοτικό αυξάνονται οι ώρες Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εφαρμόζονται πιλοτικά νέες θεματικές.

«Τράπεζα θεμάτων» και επαναφορά της «διαγωγής»

Χτίζοντας νέους φραγμούς στην Εκπαίδευση για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από διατάξεις που αφορούν τη φοίτηση, προαγωγή και το περιεχόμενο των σπουδών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Στο Γυμνάσιο, τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται σε 7, από 4 που είναι σήμερα, ενώ για την προαγωγή και απόλυσή του ο μαθητής θα πρέπει να συγκεντρώνει βαθμολογία τουλάχιστον 10 σε κάθε μάθημα ή 13 μέσο όρο σε όλα τα μαθήματα. Οι επαναληπτικές εξετάσεις περιορίζονται μόνο το Σεπτέμβρη, στα μαθήματα που η βαθμολογία του είναι κάτω από τη βάση (μέχρι 4 μαθήματα).

Στο Λύκειο θεσμοθετείται η τυποποιημένη και με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις κατά την πρώτη εφαρμογή της «Τράπεζα Θεμάτων», με πρώτη εφαρμογή για τους μαθητές που θα φοιτήσουν το Σεπτέμβρη στην Α' τάξη, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο υπολογισμός του βαθμού του Λυκείου για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να το νομοθετεί ακόμα. Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται 3 από 4: α) Ανθρωπιστικές επιστήμες, β) Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας και γ) Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής. Από το 2021 - 2022 αντικαθίσταται το μάθημα της Κοινωνιολογίας στη θεωρητική κατεύθυνση από τα Λατινικά. Στη Γ' Λυκείου μειώνεται η 7ωρη διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων στις κατευθύνσεις και εισάγεται το λεγόμενο «κόντρα μάθημα», δηλαδή όσοι ακολουθούν θεωρητική κατεύθυνση θα κάνουν υποχρεωτικά μία ώρα Μαθηματικά και όσοι ακολουθούν πρακτική κατεύθυνση, Ιστορία, ενώ αυξάνονται τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο. Πρόθεση του υπουργείου είναι το ερχόμενο σχολικό έτος να επανέλθουν και οι συντελεστές βαρύτητας στις πανελλαδικές εξετάσεις, κάτι που θα οριστεί με Υπουργικές Αποφάσεις.

«Αξιολόγηση» σχολείων και εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο, από το Σεπτέμβρη του 2020 σχεδιάζεται να ξεκινήσει η «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας στους εξής άξονες: Σχολείο και σχολική ζωή, εκπαιδευτικές διαδικασίες και επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Ακολουθεί η «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών καθώς δρομολογείται η σύσταση επιτροπής που θα συντάξει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και στόχο την υλοποίησή της από τη σχολική χρονιά 2021 - 2022.

Υπό τον τίτλο «Για ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον», το υπουργείο προχωρά στην επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, εισάγει «Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας Σχολικών Μονάδων» σύμφωνα με το πρότυπο που θα συντάξει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, επαναφέρει 3ήμερες, 4ήμερες και 5ήμερες αποβολές μαθητών (το ανώτατο όριο ήταν 2ήμερες) ενώ θεσμοθετεί τον «εκπαιδευτικό εμπιστοσύνης».

Προπτυχιακά με δίδακτρα και νέος «κόφτης» στις μετεγγραφές

Με το υπουργείο να εξαγγέλλει νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στα επόμενα βήματά του, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε περιέχει ρυθμίσεις και για τα Πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο της προώθησης της αυτονομίας και επιχειρηματικής λειτουργίας, εισάγονται προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα με δυνατότητα επιβολής διδάκτρων. Πρόκειται για προγράμματα που θα απευθύνονται σε κατοίκους ΕΕ (πλην Ελλάδας) και τρίτων χωρών, με δυνατότητα επιβολής διδάκτρων, ενώ θεσμοθετούνται παράλληλα κοινά και διπλά προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων.

Νέα εμπόδια υψώνονται για τις ήδη ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες μετεγγραφές φοιτητών, για πολλούς από τους οποίους το να καταφέρουν να μεταφερθούν σε μία σχολή του τόπου κατοικίας αποτελεί όρο για να σπουδάσουν. Συγκεκριμένα, εισάγεται «βαθμολογικός κόφτης» στις αιτήσεις καθώς ορίζεται ότι για να πάρει μετεγγραφή ένας φοιτητής από το Τμήμα που έχει περάσει σε ένα άλλο, θα πρέπει η βάση του Τμήματος υποδοχής να είναι έως 2.750 μόρια υψηλότερη των μορίων που είχε συγκεντρώσει ο φοιτητής (αν είναι πιο υψηλή η βάση του Τμήματος υποδοχής δεν μπορεί να μετεγγραφεί ο φοιτητής). Στα οικονομικά κριτήρια των μετεγγραφών θα εξετάζεται ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών τελευταίων ετών. Προβλέπεται στη συνέχεια δεύτερος κύκλος στη διαδικασία αιτήσεων, με δυνατότητα μετεγγραφής χωρίς τον «βαθμολογικό κόφτη».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων κ.ά. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα ακολουθήσουν νομοσχέδια για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την επιλογή στελεχών και τις νέες δομές Εκπαίδευσης, την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαθητές και φοιτητές θα βάλουν σε «καραντίνα» τα σχέδια της κυβέρνησης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

«

Αν υπολόγιζε η κυβέρνηση πως θα περάσει αντι εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο χωρίς καμία αντίδραση, υπολόγιζε λάθος! Να μείνει στα χαρτιά»! Αυτό δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για το πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε χτες η υπουργός Παιδείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Πισώπλατη μαχαιριά στους μαθητές όλων των τάξεων είναι η κατάθεση αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου εν μέσω πανδημίας. Με σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα να έχει τοποθετηθεί ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, το υπουργείο Παιδείας της ΝΔ μαθήτευσε καλά από τον ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι και κατέθεσε σήμερα στη δημόσια διαβούλευση αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση κάνει το σχολείο να μοιάζει ακόμα περισσότερο με εξεταστικό κέντρο. Οι μαθητές θα περνούν έναν ατέλειωτο μαραθώνιο εξετάσεων, από την Α' τάξη του Γυμνασίου, στο οποίο αυξάνει τα εξεταζόμενα μαθήματα, έως τη Γ' Λυκείου. Για να ενισχύσει, δήθεν, τη γενική παιδεία στο Λύκειο, η κυβέρνηση ορίζει νέα επιπλέον εξεταζόμενα μαθήματα, Μαθηματικά για τη Θεωρητική Κατεύθυνση και Ιστορία για τη Θετική, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει επιπλέον φροντιστήριο σε ένα ακόμη μάθημα. Μια οικογένεια θα βάζει πιο βαθιά και από πιο νωρίς το χέρι στην τσέπη για να τα βγάλει πέρα. Το σχολείο θα γίνει ακόμα πιο απωθητικό για τους μαθητές, γεμάτο πίεση και άγχος, θα περιοριστεί κι άλλο ο ελεύθερος χρόνος. Αυτό είναι το σχολείο των κατευθύνσεων της ΕΕ και της αγοράς, όπου οι μαθητές δεν απολαμβάνουν γενική και ολόπλευρη μόρφωση, αντίθετα η απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων από όλο και πιο μικρή ηλικία γίνεται νόμος.

Στο πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, τελικά, περιλαμβάνεται η επαναφορά της "Τράπεζας Θεμάτων" από του χρόνου και για τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Πλατφόρμα, δηλαδή, θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας, από την οποία θα επιλέγονται τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων σε όλη την Ελλάδα. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις στο Λύκειο θα είναι, δηλαδή, πανελλαδικού τύπου, με την προοπτική στο μέλλον να συνυπολογίζεται ο βαθμός όλων των τάξεων στην είσοδο στα πανεπιστήμια.

Το 2014 ήταν η μόνη χρονιά που λειτούργησε "Τράπεζα Θεμάτων" και άφησε το 40% των μαθητών μετεξεταστέους. Σήμερα, η κυβέρνηση την επαναφέρει ως έχει, με δεδομένο πως πρόκειται για έναν θεσμό που ενισχύει την παπαγαλία, την τυποποίηση της γνώσης, με θέματα - καρμπόν που δεν αποδεικνύουν την αφομοίωση της γνώσης από τους μαθητές. Σε σχολεία που αντιμετωπίζουν κάθε Σεπτέμβρη χιλιάδες κενά σε καθηγητές, που ο βιολόγος κάνει Χημεία και ο μαθηματικός Πληροφορική, σε σχολεία που δεν έχουν εργαστήρια, οι καθηγητές θα "τρέχουν" για να προλαβαίνουν να βγάλουν όλη τη διδακτέα - εξεταστέα ύλη της "Τράπεζας Θεμάτων" και δεν θα μπορούν να επιλέξουν θέματα ανάλογα με το τι τελικά διδάχθηκαν όντως οι μαθητές.

Συνέχεια των προηγούμενων νόμων Γαβρόγλου και Κεραμέως

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο, ως συνέχεια των προηγούμενων νόμων Γαβρόγλου και Κεραμέως, υπάρχουν ρυθμίσεις που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και την κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων μέσα από τη λεγόμενη εξωστρέφεια, τους πολλούς τίτλους σπουδών και τον περιορισμό των μετεγγραφών, καθώς και ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακά προγράμματα με πρόσχημα τους ξενόγλωσσους φοιτητές. Τα λεγόμενα μέτρα που τονώνουν την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων ήδη εφαρμόζονται και έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση του περιεχομένου, του προγράμματος και των όρων σπουδών για την πλειοψηφία των φοιτητών, γιατί τα ιδρύματα προσανατολίζονται για την οικονομική τους επιβίωση στην αγοραπωλησία τίτλων και προγραμμάτων σπουδών, στην αναζήτηση "φοιτητικού τουρισμού" μέσα και έξω από τη χώρα, βάζοντας, έτσι, σε δεύτερη και περιορισμένη μοίρα την ολόπλευρη μόρφωση με τους αντίστοιχους όρους σπουδών που οι φοιτητές δικαιούνται να έχουν.

Οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας, μαθητών, φοιτητών είναι πολύ διαφορετικές από το σχολείο και το πανεπιστήμιο που φτιάχνουν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Τα δεκάδες προβλήματα και τα κενά που υπήρξαν με την πανδημία ανέδειξαν ακόμα μια φορά πως το σχολείο που αξίζει στους μαθητές δεν γίνεται να τους κοιτά στην τσέπη, να τους βάζει συνεχώς εμπόδια και να τους διακρίνει. Τα κενά που για μια ακόμα φορά βγήκαν στην επιφάνεια στη φοιτητική μέριμνα, στις υποδομές και το απαραίτητο προσωπικό επιβεβαιώνουν πως το σημερινό πανεπιστήμιο βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες και τις δυνατότητες που δημιουργεί η σύγχρονη εποχή.

Στους μαθητές αξίζει ένα σχολείο που να τους μορφώνει ολόπλευρα και να τους δίνει τη γνώση, άρα και τις δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα, όποιο επάγγελμα κι αν ακολουθήσουν στη ζωή τους. Να τους βοηθά να αποκτούν κριτική σκέψη, όρεξη για ανακάλυψη, δημιουργία. Στους φοιτητές αξίζει ένα πανεπιστήμιο που θα μορφώνει ολόπλευρα και σε βάθος τους αυριανούς εργαζόμενους και επιστήμονες, γνώση που θα κατοχυρώνεται στο πτυχίο ως μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικής διαδικασίας σε όφελος του λαού. Μαθητές και φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα να έχουν ελεύθερο χρόνο και να τον αξιοποιούν ποιοτικά, με πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αυτό το σχολείο και αυτό το πανεπιστήμιο αξίζει στους νέους, και αυτό θα κατακτήσουν με τον κοινό αγώνα με τους γονείς, εκπαιδευτικούς, με όλο το λαό. Αν υπολόγιζε η κυβέρνηση πως θα περάσει τέτοιο νομοσχέδιο χωρίς καμία αντίδραση, υπολόγιζε λάθος. Γιατί οι μαθητές και φοιτητές με τον αγώνα τους θα βάλουν σε "καραντίνα" τα σχέδια της κυβέρνησης ακόμα μια φορά».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Εναρξη Ιούνη και ολοκλήρωση έως τέλη Ιούλη

Εναρξη των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων μέσα στον Ιούνη και ολοκλήρωσή τους τον Ιούλη επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε χτες στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως.

Η υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες και επανέλαβε για άλλη μια φορά πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Παράλληλα, ανοιχτή παραμένει ακόμα η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων και τη συνέχιση των μαθημάτων που έχουν απομείνει στη σχολική χρονιά, το αν και με ποιους όρους μπορεί να γίνει αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ