Δεκάδες εκατομμύρια εκτοπίστηκαν βίαια από τις μεγαλουπόλεις όταν έκλεισαν οι δουλειές ή έχουν μείνει εγκλωβισμένοι χωρίς τροφή και στέγη
Copyright 2020 The Associated |
Στις εργατικές πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές της Ινδίας ο κορονοϊός θερίζει και τα μέτρα και οι συστάσεις για τις αποστάσεις απλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν |
Κομβόι εκατομμυρίων εργατών και των οικογενειών τους σχηματίστηκαν στην Ινδία στις αρχές του μήνα στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το Νέο Δελχί και άλλες μεγαλουπόλεις και να περπατήσουν έως τα χωριά τους, ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. Μετά το κλείσιμο των δουλειών στις 24 Μάρτη λόγω της πανδημίας δεκάδες εκατομμύρια έμειναν χωρίς δουλειά και εισόδημα και κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.
Εκατομμύρια φτωχοί, πεινασμένοι, διψασμένοι, νέοι και ηλικιωμένοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, άρρωστοι, άτομα με αναπηρίες, που δεν είχαν πλέον θέση στις πόλεις, ξεκίνησαν με τα πόδια για την ύπαιθρο και τους συγγενείς τους, ενώ η δημόσια συγκοινωνία δεν λειτουργούσε. Κάποιοι πέθαναν στο δρόμο. Η αστυνομία τούς χτυπούσε προκειμένου να επιβάλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας καθώς στην επαρχία δεν υπάρχει καθόλου υγειονομική περίθαλψη και ο κορονοϊός εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο. Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε μερικές μέρες μετά να κλείσει τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων στους εξαντλημένους οδοιπόρους...
Η Ινδία είναι μια από τις λεγόμενες «αναδυόμενες» καπιταλιστικές οικονομίες με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανερχόμενη ιμπεριαλιστική - και πυρηνική - δύναμη και μάλιστα σε ιδιαίτερα γεωστρατηγική θέση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Τα πιο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα του κόσμου - ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Αυστραλία - «διεκδικούν» αναβαθμισμένες οικονομικές, εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Ινδία, μεταξύ άλλων και επειδή μπορεί να αποτελέσει «αντίβαρο» απέναντι στην άνοδο της Κίνας, αλλά και εξαιτίας του νεαρού πληθυσμού της, της τεράστιας αγοράς, των καινοτόμων τεχνολογιών κ.λπ.
Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας, με πληθυσμό 1,3 δισ., είναι στη «μαύρη» εργασία, χωρίς συμβάσεις, χωρίς Ασφάλιση. Ακόμη και η απογραφή της κυβέρνησης διαπίστωσε ότι το 87% όλων των επιχειρήσεων στη χώρα λειτουργούν «άτυπα». Οταν τα εργοστάσια, ο κατασκευαστικός και αγροτικός κλάδος, τα καταστήματα, τα εστιατόρια έκλεισαν, όταν οι πλούσιοι και η μεσαία τάξη κλείστηκαν στα σπίτια τους για να προστατευτούν από την πανδημία, οι μεγαλουπόλεις άρχισαν να «ξερνούν» τους εργάτες και τις οικογένειές τους.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ανακοίνωσε την Τρίτη την παράταση έως τουλάχιστον τις 3 Μάη των περιοριστικών μέτρων. Στη Βομβάη και άλλες μεγαλουπόλεις ξέσπασαν διαδηλώσεις χιλιάδων εργατών - που χτυπήθηκαν από την αστυνομία - διεκδικώντας να επιτραπεί να γυρίσουν στα σπίτια τους.
«Η εδώ και τρεις βδομάδες καραντίνα δείχνει πως μεγάλη μερίδα του λαού πεινάει και δεν έχει κατάλληλη στέγη», σημειώνει το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και ζητά από την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για την εργατική τάξη, όπως να γίνουν μαζικά τεστ για να προσδιοριστούν οι εστίες εξάπλωσης της πανδημίας αλλά και μέτρα προστασίας ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό.
Αντίστοιχα, το ΚΚ Ινδίας σημειώνει πως η απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του lockdown «αγνοεί το λαό που υποφέρει, ιδίως τους εσωτερικούς μετανάστες και τους μεροκαματιάρηδες, συμπεριλαμβανομένου του παραϊατρικού προσωπικού στα ιδιωτικά νοσοκομεία».
Από την πλευρά τους, εργοδοτικές ενώσεις και οικονομολόγοι της χώρας ανησυχούν για την απειλή της οικονομικής ύφεσης και των «κοινωνικών αναταραχών»: «Η αυξανόμενη ανεργία, η απώλεια εισοδήματος και η δυσαρέσκεια για τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή», ενώ η ινδική καπιταλιστική οικονομία κινδυνεύει να συρρικνωθεί κατά 4% φέτος.
Στην Ινδία καταγράφονταν πάνω από 12.750 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 423 θάνατοι από κορονοϊό, αλλά είναι βέβαιο πως τα επίσημα στοιχεία απέχουν πολύ από το μέγεθος της πανδημίας. Ενδεικτικά, περίπου 10.500 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι διαγνωστικά τεστ γίνονται ενδεχομένως μόνο σε όσους καταφέρουν να εισαχθούν σε νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα.
Πολύ περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης στις πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις είναι άθλιες και ο ιός μεταδίδεται ραγδαία και αθόρυβα, αφού το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Ενδεικτικά, η συνοικία Νταράβι είναι η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Βομβάης, μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν η μεγαλύτερη στην Ασία. Σχεδόν πουθενά αλλού στον κόσμο δεν ζουν τόσο πολλά άτομα σε τόσο λίγο χώρο: Πάνω από 700.000 άνθρωποι σε 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκεί ένας 56χρονος διαγνώστηκε με κορονοϊό λίγες ώρες πριν πεθάνει στο νοσοκομείο.
Οι πιθανότητες εξάπλωσης του κορονοϊού είναι μεγάλες. Ο πληθυσμός του Νταράβι είναι σχετικά νέος, αλλά πολλοί είναι αποδυναμωμένοι από ασθένειες όπως η φυματίωση και η ελονοσία, ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς αρκετό νερό και αρκετές τουαλέτες. Να σημειωθεί ότι στην παραγκούπολη δεν ζουν μόνο οι «φτωχότεροι των φτωχών», αλλά και βιομηχανικοί εργάτες, ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων, λογιστές, αστυνομικοί, καθώς η στέγαση στη Βομβάη είναι πανάκριβη.
Χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε πρόσφατη σύσκεψη της USB
Προβληματισμούς για την κλιμακούμενη εργοδοτική επίθεση και την ανάγκη ενίσχυσης της οργανωμένης πάλης κατέθεσαν συνδικαλιστές που συμμετείχαν σε πρόσφατη σύσκεψη της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης (USB - μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) στην Ιταλία, από διάφορους κλάδους.
Συνδικαλιστής από τον κολοσσό (Μέταλλο) της «Arcelor Mittal» κατήγγειλε ότι η εργοδοσία αθέτησε δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής (για να μειωθούν ο συνωστισμός και η έκθεση στον ιό) και μετά το πρόσφατο διάταγμα Κόντε εξασφάλισε και τη συνεργασία των περιφερειακών αρχών, που «ανέβασε» τα νούμερα εργαζομένων τους οποίους ανάγκαζε να πηγαίνουν για δουλειά. Ο ίδιος καταδίκασε και την «επιστροφή» εταιρειών στρατηγικής σημασίας στο κράτος (όπως την «Alitalia» αλλά και την «Ilva», που μέχρι πρότινος έλεγχε η «Arcelor»), ώστε να τις «εξυγιάνει», αφού πρώτα υπέστησαν πολλές ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες δημιούργησαν χρέη, κατάργησαν εργατικά δικαιώματα και φαλίρισαν. Το αν τα εργοστάσια θα είναι ανοιχτά ή όχι εξαρτάται από τις απαιτήσεις της Confindustria (Ενωση Βιομηχάνων Ιταλίας), σημείωσε, ενώ μεταξύ άλλων κατήγγειλε και τις μεγάλες περικοπές σε κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, που από 500.000 την προηγούμενη δεκαετία σήμερα είναι 100.000.
Συνδικαλιστής από τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics) είπε ότι η πανδημία ανέδειξε την αντικειμενική ανωτερότητα της σχεδιασμένης οικονομίας και το πόσο εύθραυστος είναι ο σημερινός καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Αναφέρθηκε σε αδιέξοδα που δημιουργεί η αναρχία στην οικονομία, όπως η ελλιπής σύνδεση μεταξύ μονάδων μεταποίησης και αλυσίδας διανομής, που προκάλεσε μεγάλη χασούρα στις εργοδοτικές ενώσεις των φορτηγατζήδων και τώρα απαιτούν αύξηση του εργάσιμου χρόνου από 9 σε 11 ώρες τη μέρα και κατάργηση των διαλειμμάτων. Σημείωσε ότι οι θαλάσσιες, αεροπορικές και σταθερής τροχιάς μεταφορές εμπορευμάτων δεν μπορούν να είναι στα χέρια ιδιωτών. Ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή την άφιξη της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που διέλυσε εργατικά δικαιώματα κ.λπ. και η οποία έχει βλέψεις για τη Βενετία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το 75% των εμπορευμάτων της Μεσογείου περνάει από την Ιταλία και ότι το 1/5 των εμπορευμάτων που διακινούνται στην Ιταλία προέρχονται από την Κίνα.
Συνδικαλίστρια από το Εμπόριο επανέφερε καταγγελίες για μεγάλες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, εργοδότες έλεγαν σε ταμίες μέχρι και να μη φοράνε μάσκες γιατί «χαλούσαν την εικόνα του μαγαζιού», δεν γίνονταν απολυμάνσεις σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Μετέφερε θετική πείρα από απεργία που έγινε στο Πιεμόντε, με υποστήριξη και από πελάτες που μποϊκόταραν καταστήματα.
Συνδικαλιστής από τον όμιλο της «Fiat» μίλησε για την πίεση που άσκησε η απεργία που έγινε στην αρχή της επιδημίας (με συμμετοχή 80%) και η εργοδοσία σταμάτησε την παραγωγή. Κατήγγειλε συμφωνία που μεθόδευσε η εργοδοσία με συμβιβασμένα συνδικάτα για μέτρα ασφαλείας που εργαζόμενοι καλούνται να τηρούν και η οποία αναφέρει ότι αν υπάρξει κρούσμα, αυτό προήλθε από χώρο εκτός παραγωγής.
Εργάτης γης περιέγραψε άθλιες συνθήκες δουλειάς για τους 1.125.000 εργαζόμενους του κλάδου, έναν από τους πιο μεγάλους στην Ιταλία και με πολλές κρατικές επιδοτήσεις. Οι περισσότεροι είναι μετανάστες, που ή δεν έχουν καθόλου άδεια παραμονής ή έχουν αλλά λήγει σύντομα, ή δεν έχουν καμία σύμβαση ή έχουν σύμβαση (!) 2 ημερών, στην πράξη δουλεύουν από 30 μέχρι και 60 μέρες, ζώντας σε παραπήγματα χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, συχνά χωρίς καν πόσιμο νερό. Μάλιστα, επειδή είναι «παράνομοι» μετανάστες, όλοι αυτοί δεν δικαιούνται τα πενιχρά επιδόματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μίλησε για καμπάνια συλλογής χρημάτων που οργάνωσε η USB για την έμπρακτη υποστήριξη στους μετανάστες εργάτες γης.
Συνδικαλίστρια από την «Piaggio» μίλησε για την «επιδημία» των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που πλήττει εργαζόμενους που μπορεί να είναι μέχρι και 15 χρόνια στον ίδιο χώρο και τόνισε την ανάγκη ενότητας μόνιμων - συμβασιούχων.
Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 1.200
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--
Φουντώνει η κριτική επιστημόνων προς τη σουηδική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Στέφαν Λεβέν, καθώς ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων νεκρών έχει ξεπεράσει από την περασμένη βδομάδα τους 1.300 σε μια χώρα με 10 εκατ. πληθυσμό. Η κυβέρνηση επιμένει στη «χαλαρή προσέγγιση» με τις επιχειρήσεις και τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά, ενώ το σύστημα Υγείας μετά από περικοπές δεκαετιών δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Να σημειωθεί πως 130 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν μόνο την Πέμπτη.
Μετά την ανοιχτή επιστολή που την υπέγραφαν πάνω από 2.000 επιστήμονες, 22 ερευνητές κορυφαίων σουηδικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων άσκησαν κριτική στη σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και την κυβέρνηση για την τρέχουσα στρατηγική τους με άρθρο στην «Dagens Nyheter» την περασμένη βδομάδα.
Κάλεσαν την κυβέρνηση να αλλάξει αμέσως τακτική, να κλείσουν σχολεία και εστιατόρια, ενώ ιδιαίτερα οι επαγγελματίες Υγείας που φροντίζουν ηλικιωμένους να φορούν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να διεξάγονται μαζικά τεστ τουλάχιστον στους υγειονομικούς. Πολλά κρούσματα και δεκάδες θάνατοι έχουν ήδη καταγραφεί στα γηροκομεία της Στοκχόλμης.