ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων

...και στη «Vitis Grapes»
...και στη «Vitis Grapes»
Παρέμβαση στην εταιρεία «Pharmathen» στην Παλλήνη, ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που επιδιώκει να χορηγήσει υποχρεωτικά μέρες από την κανονική άδεια των εργαζομένων, έκαναν χτες η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής.

Με το βλέμμα στραμμένο «στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής που πιθανώς θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, η εταιρεία αξιώνει από τους εργαζόμενους «να βάλουν πλάτη, αυτήν τη φορά κάνοντας χρήση της κανονικής τους άδειας». Ετσι, ανάλογα με το τμήμα και τις ανάγκες του, «καλεί τους συναδέλφους που βγαίνουν σε "προσωπικό ασφάλειας" να χρεωθούν τη μια βδομάδα κανονική άδεια, και άλλους εργαζόμενους να λάβουν έως τον Μάη 5 - 7 μέρες άδειας».

Η Ομοσπονδία και το κλαδικό Συνδικάτο προχώρησαν αρχικά σε τηλεφωνική παρέμβαση στη διοίκηση της εταιρείας, ξεκαθαρίζοντας ότι το πότε θα πάρουν οι εργαζόμενοι την κανονική τους άδεια είναι πρωτίστως δική τους επιλογή και δεν μπορεί να χορηγείται υπό καθεστώς πίεσης ή οποιασδήποτε εργοδοτικής παρέμβασης. Παράλληλα, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους, καλώντας τους να μην υποκύψουν στις εργοδοτικές πιέσεις. Η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι «πρόκειται απλώς για πρόταση και σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό», ωστόσο οι σχετικές πιέσεις προς τους εργαζόμενους δεν σταμάτησαν.

Χτες, Ομοσπονδία και κλαδικό Συνδικάτο έδωσαν συνέχεια με παρέμβαση στην εταιρεία και εξόρμηση στους εργαζόμενους. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας, ξεκαθαρίζοντας ότι η χορήγηση «αναγκαστικής» άδειας πρέπει να παρθεί πίσω και οι πιέσεις να σταματήσουν άμεσα. «Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας να αξιοποιούμε την άδειά μας για τη δική μας ξεκούραση και τις δικές μας ανάγκες», τονίζουν Ομοσπονδία και Συνδικάτο και βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες πρωτοβουλίες ανάλογα με τη στάση της εργοδοσίας.

  • Αντίστοιχα, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλουν πιέσεις και από την εταιρεία «ΟΠΑΠ ΑΕ» προς τους εργαζόμενούς της, προκειμένου να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «ο διευθύνων σύμβουλός της έστειλε mail σε όλους τους εργαζόμενους», με το οποίο ισχυρίζεται πως «είναι δίκαιο όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουν από τώρα κάποιες μέρες από την κανονική τους άδεια»! Η εταιρεία που παραδίδει... μαθήματα για το τι είναι «δίκαιο» (!) στους εργαζόμενους, «δημοσίευσε εν μέσω πανδημίας κορονοϊού (1/4/2020) καθαρά έσοδα από παιχνίδια για το έτος 2019 905 εκατ. ευρώ και κέρδη 206 εκατ. ευρώ», σχολιάζουν τα σωματεία. Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει από εργαζόμενους σε πολλές εταιρείες που παρεμβαίνουν τα δύο σωματεία, όπως η ICAP, η «Deloitte», η «PwC», η EY κ.ά.
Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς

Από τις χτεσινές παρεμβάσεις στην «Pharmathen»...
Από τις χτεσινές παρεμβάσεις στην «Pharmathen»...
Εξόρμηση στους εργαζομένους της επιχείρησης «Vitis Grapes SA» (πρώην οινοποιείο ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ) έκανε χτες το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία εξαπολύει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση, αξιοποιώντας μέτρα που λαμβάνονται στο όνομα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, «σε μία χρονιά που καταγράφει ρεκόρ παραγωγής», όπως υπογραμμίζει το Συνδικάτο, η εργοδοσία «ανέστειλε τις συμβάσεις 5 συναδέλφων που πρωτοστατούν στην οργάνωση μέσα στο χώρο δουλειάς», ενώ εφαρμόζει εκ περιτροπής εργασία σε μια ακόμα εργαζόμενη. Την ίδια στιγμή, «άλλοι συνάδελφοι εργάζονται υπερωριακά, νύχτες κ.τ.λ. για να βγει η δουλειά, χωρίς να δηλώνονται, όπως άλλωστε συνηθίζεται στη συγκεκριμένη εταιρεία».

«Η "VITIS GRAPES SA" μέσα στην πανδημία επιδιώκει και το εισόδημα των συναδέλφων να χτυπήσει, αλλά και την οργάνωση που είναι η ασπίδα σε κάθε επίθεση της εργοδοσίας», σημειώνει το Συνδικάτο, καλώντας ταυτόχρονα την εταιρεία να χορηγήσει τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και να ασφαλίσει τους εργαζόμενους όπως θα έπρεπε στα ΒΑΕ.

Εξόρμηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/4 και στο εργοστάσιο της «BIC» στον Αγιο Στέφανο από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών του, ζητώντας από την εργοδοσία να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Κάλεσε παράλληλα τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το κλαδικό Συνδικάτο τους, στη μάχη των διεκδικήσεων για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και για να τους βρει πιο δυνατούς η επόμενη μέρα.

Κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 22/4, στις 4.30 μ.μ., καλούν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο και σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, μαζί με τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία της Αττικής. Σε κοινή ανακοίνωση καταγγέλλουν τις αντεργατικές ΠΝΠ και τα κυβερνητικά μέτρα που ανατρέπουν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις. Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει τα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις τροφίμων «ΕΒΓΑ», «ΦΑΓΕ», «Παυλίδη», «Tasty Foods» και «Αθηναϊκή Ζυθοποιία».

Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί την Πέμπτη 23/4, στις 12 μ., το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Καταγγέλλει ότι σε επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σε χαρτοβιομηχανία, εύκαμπτη και χάρτινη συσκευασία, η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο», υπάρχει πίεση των εργοδοτών ακόμα και στη χορήγηση των αδειών ειδικού σκοπού, χώροι δουλειάς γίνονται σημεία διασποράς του ιού με ελλιπή μέτρα προφύλαξης και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας κ.ά.

Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Η Τρίτη 28η Απρίλη να αποτελέσει μέρα δράσης για τους εποχικούς και τους ελαστικά απασχολούμενους του κλάδου, για τους διανομείς στον Επισιτισμό, με πολύμορφες δράσεις, καλεί το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες τηλεδιάσκεψη με 10 επιχειρησιακά σωματεία και εκλεγμένους τεσσάρων ακόμα επιχειρησιακών σωματείων, στην οποία συμφωνήθηκε η συμμετοχή τους στη μέρα δράσης. Ακόμα συζητήθηκε η δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης του Συνδικάτου, ώστε να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους συναδέλφους που δεν εντάσσονται στα μέτρα της κυβέρνησης, καθώς και τους ελαστικά απασχολούμενους. Τέλος, αποφασίστηκε 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά.

Στο μεταξύ, κάλεσμα σε διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο «Royal Olympic» (Αθανασίου Διάκου 28, Αθήνα) σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, απευθύνουν στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων του κλάδου, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο. Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, που ήδη προχώρησαν προχτές σε συμβολική διαμαρτυρία στην είσοδο του ξενοδοχείου, η εργοδοσία «χρωστά δεδουλευμένα από τον Φλεβάρη και αρνείται να τα καταβάλλει», ενώ «απαγορεύει στο επιχειρησιακό σωματείο να έχει πρόσβαση στο γραφείο που διαθέτει μέσα στο χώρο δουλειάς».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνεχής επικοινωνία για καταγγελίες και ενημέρωση και τις μέρες του Πάσχα

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συνεχίζει μαζί με τα Συνδικάτα χωρίς διακοπή την προσπάθεια να συγκεντρώνει τις καταγγελίες που έρχονται από χώρους δουλειάς και περιοχές για την αυθαιρεσία της μεγαλοεργοδοσίας, που ενθαρρύνεται από τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία.

«Οι μέρες πανελλαδικής δράσης σε Υγεία και Εμπόριο, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις σε πολλούς κλάδους, συνεχίζονται και θα ενταθούν το επόμενο δύσκολο διάστημα για τις εργατικές οικογένειες», σημειώνει σε δελτίο Τύπου και ενημερώνει ότι «για το λόγο αυτό η επικοινωνία με το ΠΑΜΕ θα συνεχιστεί και τις μέρες του Πάσχα, για καταγγελίες και ενημέρωση για κάθε ζήτημα που προκύπτει», στα τηλέφωνα: 210.38.33.786, 210.33.01.847, 210.33.01.842 και στο email:pame@pamehellas.gr.

«Η ιδιαίτερη κατάσταση που όλοι βιώνουμε απαιτεί από όλα τα σωματεία να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τη δράση τους, να μη μείνει σε αυτές τις συνθήκες κανείς μόνος του. Ευχόμαστε σε όλους και όλες καλή υγεία, δύναμη και κουράγιο, για να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την οργάνωση του αγώνα μας απέναντι στους εκμεταλλευτές μας και στο πολιτικό τους προσωπικό.Μένουμε όρθιοι και δυνατοί. Προστατεύουμε τα δικαιώματα, την υγεία, τη ζωή μας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ.

Αφαντο το υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Αθήνας

Τη στάση του υπουργείου Εργασίας, η πολιτική ηγεσία του οποίου παραμένει άφαντη παρά τις προσπάθειες για συνάντηση με εργαζόμενους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Κι ενώ το υπουργείο και ο ίδιος ο υπουργός «είναι κυριολεκτικά άφαντοι», οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Αθήνας «βρίσκονται μαζικά σε αναστολή συμβάσεων», ενώ εκατοντάδες συμβασιούχοι από το χώρο της επίγειας εξυπηρέτησης έχουν απολυθεί χωρίς να ενταχθούν καν στη ρύθμιση για το επίδομα των 800 ευρώ, «παρόλο που οι συμβάσεις έληξαν μέσα στο Μάρτη».

Το Εργατικό Κέντρο υπενθυμίζει ότι η εργοδοσία στις εταιρείες «Swissport» και «Skyserv» αποφάσισε να «λήξει» τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που αντιστοιχούν στο 70% περίπου του προσωπικού, με αποτέλεσμα 400 περίπου εργαζόμενοι να είναι άνεργοι, «χωρίς καμία στήριξη, ενώ πολλοί από αυτούς δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας».

«Δεν ανεχόμαστε να γίνουμε το μπαλάκι ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία αλλά και μεταξύ υπουργείων και εργοδοσίας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ήσυχους τους κυβερνώντες να δίνουν υποσχέσεις και να ανακοινώνουν μέτρα από τις τηλεοράσεις χωρίς να υπάρχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και απαιτεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να δώσουν λύση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο αεροδρόμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ