ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Παραμένουν απροστάτευτοι από μεγαλεμπόρους και πανδημία

Διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες διεκδίκησης από Ομοσπονδίες και Συλλόγους

Από τη διαμαρτυρία στη Λαμία
Από τη διαμαρτυρία στη Λαμία
Τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της επιδημίας, καθώς και την υλοποίηση έργων υποδομής για την προστασία των καλλιεργειών από τις πλημμύρες, απαίτησε αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

Στη μεταξύ τους συνάντηση, ανέδειξαν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της Φθιώτιδας, εξαιτίας της χαμηλής τιμής και ζήτησης στα αμνοερίφια, το χρόνιο πρόβλημα με πλημμυρισμένες εκτάσεις μετά από κάθε κακοκαιρία στην περιοχή του Σπερχειού, αλλά και στην περιοχή της Ξυνιάδας Δομοκού, τον μεγάλο κίνδυνο να χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς και την εγκατάλειψη των δομών πρωτοβάθμιας Υγείας, που αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους κατοίκους της υπαίθρου.

«Θέσαμε τα ζητήματα, αλλά οι απαντήσεις που πήραμε δεν μας ικανοποιούν. Υποσχέσεις, τις οποίες ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, όπως η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει τίποτα», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, τονίζοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον, το υπουργείο δεν απαντά καν στην επιστολή της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και στις παρεμβάσεις Ομοσπονδιών και Συλλόγων και αρκούνται να κάνουν αναφορές σε χρηματοδοτικά εργαλεία και δάνεια, τα οποία απευθύνονται σε μεγαλοαγρότες και επιχειρήσεις του κλάδου και όχι στην πλειοψηφία των αγροτών που εξαθλιώνονται μέρα με τη μέρα».

Τόνισε επίσης ότι «οι φτωχοί βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στους μεγαλεμπόρους που αρπάζουν την παραγωγή για ένα κομμάτι ψωμί, είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, με πολλές καλλιέργειες να πλημμυρίζουν σε κάθε βροχόπτωση και πλέον είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού και κάθε άλλη ασθένεια, καθώς τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά - Αγροτικά Ιατρεία διαλύονται περαιτέρω αντί να ενισχυθούν».

Διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων

Στο μεταξύ, λίγες μέρες πριν από το Πάσχα αποδεικνύεται πόσο έωλοι ήταν οι ισχυρισμοί του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «δεν χρειάζονται τώρα μέτρα, διότι ίσως να μη μειωθεί η κατανάλωση το Πάσχα». Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η ζήτηση στην παραδοσιακή πασχαλινή αγορά των αμνοεριφίων από τους εμπόρους δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μεγάλη ποσότητα από αμνοερίφια μένει απούλητη, ενώ μια μικρή ποσότητα που φτάνει στην αγορά, την αγοράζουν οι μεγαλέμποροι με τιμές μειωμένες κατά 35% σε σχέση με πέρσι.

Οπως επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας, «οι κτηνοτρόφοι έσφαξαν τα αρνιά από 4,20 έως 4,30 ευρώ το κιλό, τα κατσίκια 4 ευρώ ενώ υπάρχουν και σφαγεία που αρνιά πάνω από 8 κιλά τα έσφαξαν με 2,5 ευρώ το κιλό. Ουσιαστικά πρόκειται για εξευτελιστικές τιμές που απέτρεψαν συναδέλφους να σφάζουν αρνιά για να μην μπούνε "μέσα"».

Σε συνδυασμό με την απαγόρευση των εξαγωγών κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία που απορροφούσαν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής, οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί έχουν βρεθεί σε απόγνωση, την ώρα που οι μεγαλέμποροι πιέζουν για ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης, όπως: Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, καμιά μείωση στην τιμή του γάλατος, επιδότηση για την αγορά φθηνών ζωοτροφών, να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας, σε νοσοκομεία, στρατό, κοινωνικές δομές, απαλλαγή από εισφορές στον ΕΦΚΑ όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση, με ευθύνη της κυβέρνησης, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια κ.ά.

Διαμαρτυρία έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανίων, με τα ίδια αιτήματα, πραγματοποίησαν και εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ακόμα «στο περίμενε» για το πενιχρό επίδομα ειδικού σκοπού

ΚΚΕ: Να δοθεί εδώ και τώρα!

Για μετά το Πάσχα και με αδιευκρίνιστη την τελική ημερομηνία, μετατοπίζεται η καταβολή του πενιχρού επιδόματος ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, στους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που εδώ και ένα μήνα έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κι έχουν κλείσει τα καταστήματά τους.

Χτες δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, σύμφωνα με την οποία θα καταβληθεί το σχετικό επίδομα στους δικαιούχους που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα σαράντα πέντε ημερών, από τις 17 Μάρτη μέχρι και τις 30 Απρίλη.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων και που απασχολούν μέχρι και πέντε εργαζόμενους.

Μεταξύ των προϋποθέσεων για τη λήψη του επιδόματος είναι να έχουν υποβληθεί μη μηδενικές δηλώσεις φορολογικού εισοδήματος για το 2018, να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις ΦΠΑ περιόδου Γενάρη 2018 μέχρι 29 Φλεβάρη 2020, να μην έχουν υποβληθεί μηδενικές δηλώσεις είσπραξης ΦΠΑ κ.ά.

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και τις 24 Απρίλη, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει δοθεί το επίδομα ειδικού σκοπού στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει εξαγγελθεί εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτούς να είναι σήμερα σε καθεστώς πλήρους ανέχειας, χωρίς κανένα άλλο εισόδημα. Εδώ και τώρα να σταματήσει ο κυβερνητικός εμπαιγμός και να δοθούν άμεσα τα χρήματα σε αυτούς που τα δικαιούνται».

Εκοψαν το ρεύμα σε άνεργο οικοδόμο με παιδί

Την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ για τη διακοπή ρεύματος σε οικογένεια άνεργου οικοδόμου με ανήλικο παιδί καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου.«Είναι απαράδεκτο να κόβουν το ρεύμα σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικές βιοποριστικές ανάγκες (...) Απαιτούμε εδώ και τώρα την αναστολή όλων των διακοπών ηλεκτροδότησης. Κανένας στο σκοτάδι. Ολοι για έναν και ένας για όλους! Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών και νερού».

Πάντως δεν είναι η μόνη περίπτωση εν μέσω πανδημίας που η ΔΕΗ εξαντλεί την αγριότητά της σε όσους χρωστάνε και δεν μπορούν να πληρώσουν, διακόπτοντας την παροχή ρεύματος. Πολλές καταγγελίες, ακόμα και μικροοφειλετών, αναφέρουν ότι κι αυτές τις δύσκολες μέρες δικηγορικά γραφεία εντεταλμένα από τη ΔΕΗ δεν σταματούν να τους παρενοχλούν για να τους «υπενθυμίσουν» τα χρωστούμενα, με τις ανάλογες προειδοποιήσεις ότι αν δεν καταβάλουν τις δόσεις η επιχείρηση «θα πάρει μέτρα» σε βάρος τους.

Πλήθος νέων καταγγελιών από τα συνδικάτα

Με καταιγιστικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι καταγγελίες σωματείων και εργαζομένων για το αντεργατικό ντελίριο κυβέρνησης και εργοδοσίας στη σκιά της διαχείρισης των συνεπειών από την πανδημία.

  • Υπόμνημα αιτημάτων με το οποίο αναδεικνύει την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων του κλάδου κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών νομού Αττικής σημειώνοντας ότι εκτός της αύξησης του όγκου και της εντατικοποίησης της εργασίας, παρουσιάζονται φαινόμενα «μη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται, ελλείψεις, αλλά και φαινόμενα αυθαιρεσιών από την πλευρά των εργοδοτών του κλάδου, που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τις μέρες και ώρες εργασίας».
  • Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής καταγγέλλει την επιχείρηση υποδηματοποιίας «ΦΕΙΔΑΣ», η οποία απαιτεί από τους 110 εργαζόμενους να ζήσουν με 200 - 300 ευρώ που τους κατέβαλε ως προκαταβολή στις 17 Μάρτη. Το εργοστάσιο λειτούργησε κανονικά μέχρι τις 23 Μάρτη και στη συνέχεια προχώρησε σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων.
  • Τη μη καταβολή του Δώρου Πάσχα από τεχνική εταιρεία ανελκυστήρων καταγγέλλει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής. Η εταιρεία «ανακοίνωσε πως το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων θα καταβληθεί στο τέλος Ιουνίου», κάνοντας χρήση της δυνατότητας που δίνεται από τα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση μέσω ΠΝΠ, την ίδια ώρα όμως που «δεν προκύπτει από πουθενά μείωση στον κύκλο εργασιών της».
  • Τις οφειλές εταιρείας παραγωγής στους συντελεστές παραστάσεων στο «CHRISTMAS THEATΕR» καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Ο Σύλλογος έχει δεχθεί καταγγελία από εργαζόμενο που συμμετείχε σε παράσταση με μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, ωστόσο παραμένει απλήρωτος με προσχηματική επίκληση της επιδημίας, αν και η τελευταία παράσταση δόθηκε στις 2 Γενάρη, η δε σύμβασή του έληγε τέλος Φλεβάρη.
  • Τη δημοτική αρχή Αλίμου που αναθέτει σε σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις έργου την καθαριότητα σε εξωτερικούς χώρους, πλατείες και παραλίες, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών/στών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας. Πρόκειται για εργαζόμενους που θεωρούνται «εργολάβοι του εαυτού τους», το ωράριο και ο μισθός τους καθορίζονται από τον αριθμό των αιθουσών του σχολείου, ενώ στερούνται το δικαίωμα σε οποιαδήποτε άδεια, «δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, δεν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, άδεια ασθένειας, ανθυγιεινό επίδομα».
  • Τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) σε βάρος των συμβασιούχων καθαριστών/στριών των δημοτικών σχολείων καταγγέλλει το Σωματείο Καθαριστών Σχολείων Δημόσιας - Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων νομού Πειραιά. Η δημοτική αρχή επικαλείται διάφορες δικαιολογίες για την καθυστέρηση των πληρωμών.
  • Τα αντεργατικά μέτρα και σχεδιασμούς των εργοδοτών στον κλάδο καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας, τα οποία μεταξύ άλλων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αναφέρεται ενδεικτικά σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που άρπαξαν την ευκαιρία της πανδημίας για να κλιμακώσουν την αντεργατική επίθεση.
  • Την εταιρεία πληροφορικής «Singular», που προχώρησε σε εκ περιτροπής εργασία και αναβολή του Δώρου του Πάσχα, ακολουθώντας και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στον κλάδο («ΒΕΑΤ», «Viva», «Openbet» κ.ά.), καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής.
  • Να εκδοθούν άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση αποφάσεις των περιφερειαρχών και όπου χρειάζεται και των συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης (απογευματινές και νυχτερινές ώρες, Κυριακές και εξαιρέσιμες) και να επιταχυνθούν οι δημοσιεύσεις τους σε ΦΕΚ, απαιτεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. Τονίζει ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για την πλήρη λειτουργία υπηρεσιών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χωρίς όμως τα αρμόδια υπουργεία και οι Περιφέρειες να εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις για την πληρωμή της εργασίας τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ