«Πολλά είναι τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι φοιτητές, ως αποτέλεσμα των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν, μετά την αναγκαία απόφαση για αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια.
Πέρα από τα ζητήματα που αφορούν την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των φοιτητών στις διαδικτυακές διαλέξεις, αφού δεν έχει μεριμνήσει για τη δωρεάν παροχή υπολογιστών/tablet, γρήγορων και σταθερών συνδέσεων και του υπόλοιπου απαιτούμενου εξοπλισμού σε όλους τους φοιτητές, ξεχωριστής σημασίας είναι το ζήτημα των συγγραμμάτων.
Παρότι έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός από την έναρξη του εξαμήνου, τα συγγράμματα δεν έχουν ακόμα διατεθεί. Πρόκειται εξάλλου για συνήθη κατάσταση, γνωστή σε όλους και πριν από την επιδημία. Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και την πρόσβαση στα Ιδρύματα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στις δεδομένες συνθήκες.
Το τελευταίο διάστημα, οι φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και εκδοτών. Οι πρόσφατες οδηγίες της κυβέρνησης, μέσω εγκυκλίου, για αξιοποίηση από τα μέλη ΔΕΠ άλλων συγγραμμάτων που είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμα σε συγκεκριμένα αποθετήρια, δεν δίνουν ούτε καν πρόχειρη λύση. Αλλωστε, αν τα συγγράμματα αυτά ήταν κατάλληλα για τις ανάγκες των μαθημάτων, θα ήταν εξαρχής στα προτεινόμενα. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα προγράμματα σπουδών και τα περιγράμματα των μαθημάτων έχουν αλλάξει πολλές φορές από όταν εκδόθηκαν τα συγγράμματα αυτά, έτσι που δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθημάτων.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα προκαλούν την εύλογη ανησυχία φοιτητών και πανεπιστημιακών δασκάλων, ότι η επιδημία ενδέχεται να αξιοποιηθεί ως "ευκαιρία" για να πληγεί το κατοχυρωμένο μέσα από αγώνες δικαίωμα της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Τέτοιοι σχεδιασμοί μάς βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από την υπουργό Παιδείας συγκεκριμένες ενέργειες ώστε:
-- Να εξασφαλιστεί άμεσα η πρόσβαση όλων των φοιτητών στα συγγράμματα, για όλα τα μαθήματά τους, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο τρόπο (π.χ. ηλεκτρονικές εκδόσεις, αποστολή των συγγραμμάτων στους τόπους διαμονής των φοιτητών την περίοδο που ισχύει η αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στα Ιδρύματα).
-- Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι φοιτητές θα έχουν στα χέρια τους όλα τα συγγράμματά τους σε φυσικά αντίτυπα, όταν αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία των Ιδρυμάτων.
-- Να διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε σημειώσεις και παρουσιάσεις μαθημάτων, ηλεκτρονικά περιοδικά και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες, από τους χώρους διαμονής τους.
-- Να προστατευθούν τα μέλη ΔΕΠ που αναρτούν εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο για τη στήριξη των φοιτητών τους σε αυτές τις συνθήκες, σε σχέση με ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων επί του υλικού που χρησιμοποιούν.
Με μεγάλη καθυστέρηση και κάτω από έντονες πιέσεις των σωματείων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες ρυθμίσεις στήριξης των εργαζομένων, αλλά και εργοδοτών ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών, στο πλαίσιο ωστόσο του γενικότερου νομοθετικού πλαισίου που επέτρεπε στους εργοδότες και πριν την παρούσα κατάσταση, αλλά και τώρα, να ελίσσονται και να τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, με ΚΥΑ που υπογράφτηκε, απαγορεύονται οι μειώσεις προσωπικού και οι απολύσεις και σε περίπτωση που έχουν γίνει τέτοιες, αυτές καθίστανται άκυρες από 18/3/2020, ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου.
Προβλέπεται ακόμα ότι δεν αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών (είτε έχουν λάβει διοριστήριο, είτε όχι) και άλλων εργαζομένων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών που παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία (τηλεκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη κ.λπ.), οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά από τους εργοδότες τους και δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, τελούν σε αναστολή για το χρονικό διάστημα από 15/3/2020 έως και 30/4/2020 και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).
Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις - εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας, τότε αναστέλλονται οι συμβάσεις του συνόλου του προσωπικού όλων των κατηγοριών, το οποίο δικαιούται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και τα λοιπά μέτρα στήριξης.
Αναφορικά με τα δίδακτρα, η ΚΥΑ αφήνει «το μαχαίρι και το πεπόνι» στους εργοδότες - σχολάρχες να αποφασίσουν εάν θα προβούν σε κάποιου είδους μείωση, ενώ ορίζει ότι αν δεν παρέχεται καθόλου εξ αποστάσεως διδασκαλία, δεν υφίσταται υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το διάστημα που ισχύουν τα μέτρα. Ορίζει ακόμα ότι μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.ά., από τους εργοδότες - επιχειρήσεις δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
«Αμεσο φοιτητικό επίδομα σε όλες τις οικογένειες φοιτητών που πληρώνουν ενοίκιο για την κάλυψη της φοιτητικής στέγης για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη», ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.
Σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης: «Πολλά είναι τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι φοιτητές, ως αποτέλεσμα των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν, μετά την αναγκαία απόφαση για αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια.
Μέσα σε όλα επανέρχεται το πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά τη στέγαση των φοιτητών, αφού η πλειοψηφία αυτών αναγκάζεται να νοικιάζει σπίτι για να μπορέσει να σπουδάσει, μια και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν υποβαθμίσει και μειώσει τα δωμάτια φοιτητικής στέγης με ευθύνη του κράτους.
Συγκεκριμένα, αυτήν τη στιγμή οικογένειες φοιτητών αναγκάζονται να καταβάλλουν κανονικά τα ενοίκια των σπιτιών που μένουν οι φοιτητές για τις σπουδές τους, ενώ η πλειοψηφία τους δεν μένει πια σε αυτά μετά τη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση ως μέτρο προστασίας από την πανδημία.
Το κόστος που επωμίζονται οι λαϊκές οικογένειας είναι τεράστιο, πόσο μάλλον εάν αναλογιστούμε πως η πλειοψηφία τους ήδη πλήττεται σημαντικά, λόγω αναστολής της εργασίας τους και των μικρών επιχειρήσεων που έχουν, με ό,τι σημαίνει αυτό για το λαϊκό εισόδημα που πέφτει κατακόρυφα.
Δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά από την κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία για το σημαντικό αυτό θέμα που αφορά πολύ μεγάλο τμήμα λαϊκών οικογενειών και νέων. Το πενιχρό επίδομα στέγασης, που έτσι και αλλιώς δίνεται σε ελάχιστους φοιτητές και δεν έχει δοθεί ακόμα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει αυτήν τη συγκεκριμένη έκτακτη ανάγκη που πλέον αφορά την πλειοψηφία των φοιτητών για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τους υπουργούς με ευθύνη της κυβέρνησης «να εξασφαλιστεί άμεσα η στήριξη λαϊκών οικογενειών που αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι για τις σπουδές των παιδιών τους. Δίνοντας άμεσο στεγαστικό επίδομα 800 ευρώ που να καλύπτει τους μήνες Μάρτη και Απρίλη ή καλύπτοντας το ίδιο το κράτος απευθείας την καταβολή των ενοικίων».